Rozluštění egyptské příručky magie z pozdní antiky  
Australští vědci rozluštili koptsky sepsanou egyptskou příručku rituální magie. Je libo kouzlo lásky, exorcismus zlého ducha anebo kouzlo zajišťující úspěšný obchod?

 

Zvětšit obrázek
Egyptská příručka rituální magie. Kredit: Effy Alexakis/ Macquarie University Ancient Cultures Research Centre.

Kniha obestřená tajemstvím, starodávný egyptský kodex, jehož text se odborníci snažili rozluštit po dlouhá desetiletí, se nakonec dočkal. Australští badatelé Malcolm Choat z Univerzity v Macquarie a Iain Gardner z Univerzity v Sydney oznámili na setkání se zástupci tisku, že egyptský kodex je ve skutečnosti příručkou k vykonávání rituálů. Rozluštěný text příznačně pojmenovali Egyptská příručka rituální magie (Egyptian Handbook of Ritual Power).


Nikdo už dneska neví, kde egyptskou příručky magie objevili. Většina odborníků se nicméně domnívá, že ji sepsali za pozdní antiky, v předislámském Horním Egyptě, zhruba před 1 300 lety. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se dostala k obchodníku se starožitnostmi, který ji v roce 1981 prodal australské Univerzitě v Macquarie. Od té doby si na knize vylámal zuby nejeden jazykovědec.

 

Zvětšit obrázek
Malcolm Choat. Kredit: Macquarie University.


Příručka je psaná koptštinou na 20 stranách z pergamenu s četnými kresbami. Uživateli nabízí 27 kouzel a četná zaříkávání. Choat s Gardnerem se podle uspořádání příručky domnívají, že původně šlo o víc textů, které byly později spojeny do příručky magie v dnešní podobě. A co obsahuje taková egyptská příručka rituální magie? Jsou tam kouzla lásky, prostředky k zahánění zlých duchů a také postupy k léčení nemocí.

 

Iain Gardner. Kredit: University of Sydney.


Choat a Gardner v textu starodávné příručky objevili celou řadu odkazů na Ježíše a také na Setovce, gnostické skupiny odvozující se od biblického Šéta, třetího syna Adama a Evy, která působila v Římské říši během prvních staletí našeho letopočtu. Vedle těchto známých postav se v Egyptské příručce rituální magie objevují vyznavači doposud neznámého božstva Baktiotha. Magie v příručce představuje koktejl praktických kouzel a zaříkání, který se svou přechodnou povahou podle všeho dobře hodil do tehdejší neklidné doby.

 

Zvětšit obrázek
Koptsky psané texty Setovců ze 4. století, objevené v hornoegyptském Nag Hammadi. Kredit: Institute for Antiquity and Christianity, Wikimedia Commons.


Autoři úspěšného překladu také tvrdí, že původní text pravděpodobně nesepsal kněz ani mnich, i když v době vzniku příručky v Egyptě žilo spousta křesťanů. Spíš to byl učenec, kouzelník, který příručku používal při pomáhání lidem dosáhnout touhy či vysněné cíle. V příručce je i kouzlo, s nímž uživatel lépe zvládal obchod, kouzlo, díky kterému se lidé navzájem lépe snášejí, a také kouzlo, co umožňuje podmanit si druhé. Jak asi fungují dneska?

 


Literatura

LiveScience 20. 11. 2014, Wikimedia (Sethianism)

 

Datum: 26.11.2014 10:14
Tisk článku


Diskuze:

Kúzlo dneška

Jana Packova,2014-11-26 11:25:21

"a také kouzlo, co umožňuje podmanit si druhé. Jak asi fungují dneska?" - dnes sa mu hovorí marketing :)

Ďakujem za ďalší zaujímavý článok, p. Mihulka.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz