EAGLE – simulace vesmíru s realistickými galaxiemi  
Nová simulace vesmíru EAGLE ze superpočítačů Cosmology machine a Curie nabízí docela věrné zobrazení galaxií, protože zahrnuje vliv intenzivních galaktických vichrů.

 

Zvětšit obrázek
Výřez galaxie v simulaci EAGLE. Jednotlivé snímky odpovídají oblasti vesmíru o hraně 326 milionů, 32,6 milionů a 0,2 milionu světelných let. Kredit: Schaye et al. 2015.

Náš obdiv vůči nezměrnému vesmíru je tak veliký, že ho chceme mít u sebe, tady dole na Zemi. Celý ho vlastnit nemůžeme, alespoň zatím. Můžeme si ho ale nasimulovat na počítači, pokud máme k dispozici dostatečně výkonný stroj. A tak spolu soupeří astronomické simulace vesmíru na superpočítačích o to, která bude nejobsáhlejší, nejvěrnější a samozřejmě nejkrásnější. V této velkolepé soutěže teď významně zabodoval mezinárodní tým astronomů nizozemské Leidenské univerzity, britské Durhamské univerzity a dalších, pod vedením Joopa Schayeho z Leidenu.

 

Joop Schaye. Kredit: Leiden University.

Schaye a spol. vyvinuli simulaci vesmíru jménem EAGLE (Evolution and Assembly of GaLaxies and their Environments), která prý umí velmi realistické galaxie. Hmota, velikost i věk galaxií simulovaných v EAGLE jsou podobné těm skutečným – díky simulaci silných galaktických větrů vanoucích ze simulovaných galaxií. Simulace EAGLE zabrala několik měsíců času na durhamském superpočítači „Cosmology machine“ (COSMA) a na pařížském superpočítači „Curie“. V obou případech jde o jedny z nejvýkonnějších vědeckých superpočítačů svých zemí.

 

 

Zvětšit obrázek
Část superpočítače Cosmology machine. Kredit: Durham University.

Astronomové simulují galaxie už dlouhé roky, zatím se jim to ale moc nedařilo. V dosavadních počítačových simulacích se objevovaly galaxie, které byly moc hmotné, moc malé, moc staré a příliš kulovitého tvaru. Galaxie vytvořené simulací EAGLE jsou podle všeho podobnější těm reálným, protože zahrnují silné galaktické větry, poháněné masivními hvězdami, supernovami a aktivními galaktickými jádry. Tyto větry jsou silnější než v předešlých simulacích a vyfouknou simulovaný mezihvězdný plyn, z něhož by jinak vznikly simulované hvězdy, pryč ze simulovaných galaxií. Galaxie simulace EAGLE jsou tudíž oproti konkurenčním simulacím lehčí a mladší, protože v nich vzniká méně hvězd a vznikají později.

 

Zvětšit obrázek
Superpočítač Curie. Kredit: GENCI/ TGCC-CEA.

Spoluautor studie dnes publikované v časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Richard Bower z Durhamu, se rozplývá nad tím, jak se vesmír EAGLE podobá tomu skutečnému. Je plný galaxií, jejichž tvary, velikosti a barvy důvěrně připomínají galaxie v optice našich teleskopů. Navíc je vesmír EAGLE pod naší kontrolou a můžeme si s ním hrát. S takovouhle simulací už můžeme detailně studovat evoluci jednotlivých galaxií, tedy těch simulovaných. Podle dalšího ze spoluautorů, Roba Craina z Liverpoolské univerzity Johna Moorese, je to začátek nové éry v simulování vesmíru. Teď si třeba můžeme pěkně manipulovat podmínky na počátku vesmíru před 14 miliardami let a pak napjatě sledovat, co to s komplexní simulací vesmíru a s galaxiemi provede.

 

 

Video: New Universe Evolution Simulation Is Most Realistic Yet. Kredit: Universities of Leiden & Durham, Jim Geach, Rob Crain


 

Literatura

Durham University 30. 12. 2014, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 446: 521-554.

 

 

Datum: 01.01.2015 18:18
Tisk článku


Diskuze:

Nádhera

Libor Zak,2015-01-02 09:14:40

Tak takovou hračku bych chtěl mít doma. Jen se obávám, že domácí mašinky to asi jen tak nedají, pokud vůbec někdy. Každopádně to vypadá hodně realisticky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz