Blacksmith Genesis, úplně první 3D tiskárna se skenerem  
Singapurský startup Blacksmith Group přichází se 3D tiskárnou a skenerem v jednom. Navíc má oproti srovnatelným zařízením lepší rozlišení, rychleji skenuje a také tiskne větší objekty.
Blacksmith Genesis. 3D tiskárna a skener v jednom. Kredit: NTU Singapore.
Blacksmith Genesis. 3D tiskárna a skener v jednom. Kredit: NTU Singapore.

 

 

 

3D tiskárny už ovládly svět a nepřestávají nás každý den udivovat. 3D tiskárna zkřížená se skenerem tu ale ještě nebyla. Singapurská Nanyang Technological University rozjela startup Blacksmith Group, který v neděli 15. února na výročním setkání americké vědecké společnosti American Association Advancement of Science (AAAS) v kalifornském San Jose představil historicky první 3D tiskárnu, která zároveň funguje jako skener.

Alex Pui. Kredit: NTU Singapore.
Alex Pui. Kredit: NTU Singapore.

 

Model jménem Blacksmith Genesis je prý uživatelsky příjemným zařízením, které běžnému uživateli bez rozsáhlých znalostí 3D software umožňuje naskenovat jakoukoli věc vhodné velikosti, editovat její digitální model na počítači a pak ho vytisknou ve 3D. Vývojáři financovali vývoj této revoluční 3D tiskárny zkřížené se skenerem na crowfundingové platformě Indiegogo. Úspěšná kampaň Blacksmith Group skončila loni v srpnu a vývojáři během ní získali přes 80 tisíc dolarů. Kromě crowdfundingu na vývoj Blacksmith Genesis přispěli i Interactive Digital Media (IDM), program Jump-start & Mentor (i.JAM) a singapurská vládní agentura National Research Foundation.

 

Blacksmith Genesis obdivován na AAAS. Kredit: NTU Singapore.
Blacksmith Genesis obdivován na AAAS. Kredit: NTU Singapore.

Decentní černé zařízení Blacksmith Genesis váží 6 kilogramů, je vybaveno displejem, wifi technologií, čtečkou karet a USB konektorem. Ke skenování a tisku využívá rotující platformu, která umožňuje skenování tisknutého objektu ze všech stran. S její pomocí může Blacksmith Genesis tisknout objekty až do objemu kolem 6,5 litru, což je zhruba dvojnásobek oproti jiným 3D tiskárnám podobné velikosti na trhu. Zároveň při tisku dosahuje rozlišení 50 mikrometrů, což je zhruba dvojnásobně lepší, než u srovnatelných 3D tiskáren. 5 megapixelová kamera stihne naskenování objektu za pouhých 6 minut, čili opět asi dvakrát rychleji, než podobné 3D tiskárny. Třešničkou na dortu je možnost dálkového ovládání této 3D tiskárny, které uživatelům umožňuje sledovat a ovládat probíhající 3D tisk chytrým telefonem odkudkoliv na světě, kde je připojení.

 

Logo NTU Singapore.
Logo NTU Singapore.

Když Alex Pui Tze Sian a Fang Kok Boon vyvíjeli Blacksmith Genesis, tak prý mysleli na průměrného nadšence do nových technologií. Snažili se o to, abych jejich 3D tiskárna a skener v jednom byly velmi snadno ovladatelné. Uživatel Blacksmith Genesis si může vzít nějakou věc, naskenovat si ji a okamžitě ji vytisknout ve 3D.

 

Startup Blacksmith Group funguje při Nanyang Technological University, mladé a ve výzkumu velmi činorodé univerzitě. Momentálně je světovou jedničkou mezi univerzitami mladšími 50 let. 3D hybrid Blacksmith Genesis je už k dispozici za 2 200 dolarů, pro předběžné objednávky na internetu a pak k odeslání do více než 70 zemí světa.

 

Video:   Blacksmith Genesis 3D Printing Small Item Time Lapse. Kredit: Blacksmith Group.

 

Video: Introducing Blacksmith Genesis 3D Printer. Kredit: Blacksmith Group.

 

Literatura

Nanyang Technological University 14. 2. 2015

Datum: 16.02.2015 22:35
Tisk článku


Diskuze:

Nechcem niekomu brat nadsenie

Wonder Dax,2015-02-18 22:29:16

ale 50 mikronov nie je zrovna diera do sveta. Ultimaker2, rok stara tlaciaren ktora sa momentalne povazuje za TOP tlaciaren pre FDM tlac, zvlada 20 mikronov. Rychlost tlace je do 250mm/s i ked to povazujem za nepouzitelne. Genesis, vyzera, ze tlaci na kapton a nie vyhrievanu podlozku, vidim len jednu hlavu, ziaden dual extrusion, nic vynimocne pre mna. To ze ma skener OK, ale kto vie pracovat s meshom aby si upravil krivky v Blenderi a podobne. Asi malokto. Cestou je komercne predaj a podpora zo strany tradicnych vyrobcov. Rychlejsia tlac v kombinacii s ferbnostou. To bude hit, nie toto. Genesis je sotva priemerna tlaciaren.

Odpovědět

Chybí "malý kousek" k dokonalosti ..

Jaroslav Mrázek,2015-02-17 05:40:57

Jednak kompletní sada prvků v zásobníku,včetně koření a ingrediencí k vaření, pak komplexní soft v podobě receptů a identifikace zadávajících uživatelů s jejich zálibami a bude tu "DOKONALÝ KUCHAŘ" ... ne, vážně, ještě mít dokonalé soft spisovatele, soft voliče, soft války....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz