Kam utéct během invaze zombií?  
Vědci Cornellovy univerzity aplikovali statistickou mechaniku na realistický model zombie katastrofy. Kde nejlépe ochráníte svůj mozek před nemrtvými?
World War Z. Kredit: Paramount Pictures.
World War Z. Kredit: Paramount Pictures.
V dnešní době není tak těžké potkat ponuré zombie při brouzdání televizními kanály, ve filmotékách, i při sledování běžného zpravodajství. V den výročí komunistického puče je vlastně dost těžké na zombie nemyslet. Nicméně, pokud by došlo k nefalšovanému útoku zombií na obydlené oblasti, tak by poučení diváci jistě zvítězili v řadě osobních soubojů. Jestliže by se ale naplnily špatné scénáře a lidé by čelili celé záplavě zombií, bylo by jistě jenom otázkou času, kdy by zbývající lidé ve svých domovech podlehli. Pro přežití by bylo rozumné se ve vhodnou chvíli uchýlit k ústupu, pokud možno i se svými bližními. Kam ale ve světě zasaženém zombiemi jít?

Alex Alemi. Kredit: Cornell Univerzity.
Alex Alemi. Kredit: Cornell Univerzity.
Odpověď na tuto nelehkou otázku nabízejí vědci Cornellovy univerzity. Během výzkumu se inspirovali apokalyptickou novelou Světová válka Z (World War Z: An Oral History of the Zombie War) z roku 2006, která je prý velmi odlišná od stejnojmenného filmu s Bradem Pittem, a namodelovali si realistický útok zombií na Spojené státy americké. Stejné postupy se sice používají při modelování šíření nemocí, ale nezbývá než uznat, že zombie jsou mnohonásobně divácky atraktivnější. Alex Alemi a jeho kolegové tudíž modelovali statistickou mechaniku zombií a naplno při tom využili možností počítačových modelů soudobé epidemiologie. Výsledkem jejich snažení byla velkorysá simulace útoku zombií na celé Spojené státy.

Jak by se asi šířily zombie v severní Americe? Kredit: MIT.
Jak by se asi šířily zombie v severní Americe? Kredit: MIT.
Model útoku zombií představuje moře výpočtů chování zhruba 300 milionů obyvatel USA, kteří byli v rámci simulace popsáni ve čtyřech možných stavech: zdravý, nakažený, zombie a mrtvá zombie. V modelu Alemiho a spol. se zároveň významně projevuje prvek náhody. Každá interakce v simulaci, když zombie kouše člověka, člověk zabijí zombii, zombie se pohybuje, a tak dál, je výpočetně řešena podobně, jako radioaktivní rozpad. Tyto interakce mají svůj poločas, jehož délka závisí na dalších okolnostech a všechny dohromady pak vytvářejí děj simulace.

Raději buďte ve střehu. Kredit: Joel Friesen, Wikimedia Commons.
Raději buďte ve střehu. Kredit: Joel Friesen, Wikimedia Commons.
Podle badatelů většina filmů nebo knih se zombie tématikou předpokládá náhlý a globální útok zombií. Takový útok najednou zasáhne ohromné území a po uplynutí krátké doby zůstanou jenom malá ohniska odporu s pár přeživšími. Jenže to není příliš realistické. Nová simulace proto vychází z představy, že by se zombie šířily jako nákaza s dost smrtícími následky. V takovém případě by prý rychle podlehla města, zvlášť ta velká, kde by záhy zůstali jenom blázni a hladové zombie. Na venkově a méně osídlených územích by ale lidé vzdorovali déle a zombiím by trvalo celé týdny, než by tam pronikly. Úplně nejdéle by podle týmu z Cornellu vydržely odlehlé horské oblasti. A právě tam by měli směřovat lidé toužící přežít. Na Cornellu doporučují severní oblasti Skalistých hor, v Čechách bychom se podle této logiky uchýlili nejspíš na Šumavu. Jihočeši mají samozřejmě velkou výhodu, pokud ovšem nešikovné zombie neodpálí opuštěný Temelín.

Vědci Cornellovy univerzity se hodlají výzkumu zombií věnovat i nadále a mají v úmyslu své simulace ještě vylepšit. Chtějí do nich zahrnout komplikovanější sociální dynamiku, možnost létat letadly a další parametry, které jejich modely ještě více přiblíží realitě Spojených států. My prozatím můžeme doufat, že zombie, zelení mužíčci a podobná verbež zůstanou na televizních obrazovkách a v sofistikovaných počítačových modelech.

Video: Oficiální trailer World War Z


Literatura
American Physical Society 25. 2. 2015, Wikipedia (Statistical Mechanics).
Datum: 25.02.2015 17:56
Tisk článku


Diskuze:

Tom M,2015-03-09 18:45:07

Státy na severu Skalistých hor USA (Montana, Wyoming, Severní Dakota) ukrývají sila jaderných zbraní. Je tedy nepřekvapující, že tyto státy budou nejbezpečnější.

Pokud by se zombie-apokalypsa rozšířila i do ostatních států, pak jako bezpečná města budou ta
na severu-Švédsko, Norsko, Finsko, Rusko, nebo státy s vysokým množstvím ostrovů-Indonésie, Malajsie atp.

Odpovědět

4 pravidla ze zombielandu

Josef Skramusky,2015-02-26 19:08:10

https://www.youtube.com/watch?v=bfnUsILME4o super film BTW

Odpovědět

Tip

Petr Jíčínský,2015-02-26 14:54:44

Hádám, že na tomto článku má být nejdůležitější zmínka o komunistickém puči, což?

Odpovědět

To by jeden neřekl,

Václav Čermák,2015-02-26 09:44:01

že když se to celé pojme jako infekce, tak se to nejpozději dostane do nejméně obydlených oblastí. To bych tak nějak hádal i bez velkého bádání.

Odpovědět


Sepp Winkler,2015-02-26 17:15:30

Presne tak :) Na to naozaj treba vedecký výskum, ktovie ako dlho trval a aké náklady si vyžiadal (keď aj abstrahujeme od nákladov vynaložených na to, aby sa z vedcov výskumníkov stali vedci výskumníci). A nakoniec dôjdu k výsledku, ku ktorému príde bežný človek so sedliackym rozumom po minúte uvažovania :)

Ale nekritizujem, občas treba aj odľahčujúce zábavné články.

Odpovědět

Není to nerozumné?

Karel Železný,2015-02-26 08:40:17

Není nerozumné říkat takhle dopředu zombiem, kde budou ty zbytky?

Odpovědět

Popírači!

Martin Saturka,2015-02-25 21:45:34

Cesko ziskalo za studium zombii cenu, a vy takto popirate?

http://www.smbc-comics.com/?id=3091
po precteni komiksu dole vpravo cerveny klobouk

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz