Balancuje svět na hraně jaderného ostří?  
Jaderné odzbrojování se zadrhlo, po jaderných zbraních pokukují další země a riziko osudného omylu je prý hmatatelnější, než dřív.

 

Jaderný pozdrav ze Severní Koreje. Kredit: Steve Herman / VOA, Wikimedia Commons.
Jaderný pozdrav ze Severní Koreje. Kredit: Steve Herman / VOA, Wikimedia Commons.

Brutální severokorejský režim minulý týden odpálil balistickou střelu z ponořené ponorky. Nedoletěla daleko, ale alespoň vylétla z vody. Vojenské komentátory to docela šokovalo. Jak už u severokorejců bývá zvykem, rozhodně nešlo o žádnou technologickou novinku. Raketa byla kopií starého sovětského modelu, s doletem 2 400 kilometrů, který by mohl nést tři jaderné hlavice. Severní Korea už sice v minulých letech uskutečnila nějaké pokusné jaderné exploze, není ale jasné, jestli už severokorejci dokázali zmenšit jaderné nálože na velikost požadovanou pro balistické rakety. Kim Čong-un ale každopádně vyrábí uran a plutonium ve kvalitě potřebné ke konstrukci zbraní.

Vývoj počtu všech (aktivních i neaktivních) jaderných hlavic USA a Sovětského svazu s jeho pohrobkem. Kredit: volně dostupné / Wikimedia Commons.
Vývoj počtu všech (aktivních i neaktivních) jaderných hlavic USA a Sovětského svazu s jeho pohrobkem. Kredit: volně dostupné / Wikimedia Commons.


Severní Korea je šílená středověká despocie s dědičným vládcem a obludnými veřejnými popravami. Jako malá a ekonomicky bezvýznamná země ale naštěstí nepředstavuje zásadní riziko pro celou planetu. Nicméně, severokorejský raketový test se příznačně odehrál během zasedání 190 zemí, které od roku 1968 podepsaly Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT, Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons). Tyto země se sešly opět po pěti letech v New Yorku a situace se prý rozhodně nezlepšila. Severokorejský odpal z ponorky je podle mnohých jenom špičkou jaderného ledovce. Za pár dní, 22. května, by země Smlouvy o nešíření jaderných zbraní měly vydat společné prohlášení o dalším postupu, podle dosavadních náznaků to ale vůbec nebude jednoduché.

Montáž jaderných hlavic technologie MIRV do americké jaderné rakety Peacekeeper
Montáž jaderných hlavic technologie MIRV do americké jaderné rakety Peacekeeper

Mírně pozitivním momentem se stal opatrný souhlas Iránu s kontrolami, které mají ověřovat, že opravdu nevyvíjí jaderné zbraně – i když je samozřejmě otázkou, nakolik takové kontroly budou účinné. Potíž je v tom, že Smlouva o nešíření jaderných zbraní kriticky závisí na něčem jiném, totiž na odzbrojování. Původní pětice států, které v roce 1968 vlastnily jaderné zbraně – USA, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína, by totiž měly odzbrojit jaderné arzenály a ostatní země na oplátku souhlasily, že zůstanou bezjaderné. Jenže jaderné státy neodzbrojily a jejich ochota v tomto směru poslední roky povážlivě klesá. Optimismus z minulého jednání států Smlouvy v roce 2010 tak přišel vniveč. USA a Rusko v roli majitele jaderného arzenálu Sovětského svazu sice snížily počet aktivně nasazených jaderných hlavic z celkového součtu 23 tisíc v roce 1989 na 3 500 v roce 2014, ale v posledních pěti letech se tento pokles nápadně zpomalil.

Svět a Smlouva o nešíření jaderných zbraní. Modře oficiální vlastníci jaderných zbraní, kteří podepsali, zeleně státy, které podepsaly, červeně státy, co nepodepsaly, oranžově stát, co odvolal podpis. Kredit: NPT Participation / Wikimedia Commons.
Svět a Smlouva o nešíření jaderných zbraní. Modře oficiální vlastníci jaderných zbraní, kteří podepsali, zeleně státy, které podepsaly, červeně státy, co nepodepsaly, oranžově stát, co odvolal podpis. Kredit: NPT Participation / Wikimedia Commons.


Navíc, všechny země, které v současnosti vlastní jaderné zbraně – kromě zmíněných pěti ještě Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea – podle všeho intenzivně investují do modernizace jaderné výzbroje. Samotné USA hodlají na tyto účely v příštím desetiletí utratit 350 miliard dolarů. Joe Cirincione z think tanku Ploughshares Fund, orientovaného proti zbraním hromadného ničení, tvrdí, že modernizace jaderných hlavice představuje značný problém. Podle něj budou nové hlavice přesnější a menší, což paradoxně zvyšuje pravděpodobnost jejich použití. 

Čína, Indie a Pákistán podle Olivera Meiera z berlínského German Institute for International and Security Affairs zjevně rozpoutaly závody v jaderném zbrojení. Indie a Pákistán nejsou vázány Smlouvou o nešíření jaderných zbraní, protože ji nikdy nepodepsaly. Čína sice podepsala, ale očividně si z toho moc nedělá. Nedávno vyšlo najevo, že právě Čína nadále intenzivně pracuje na strategicky významné technologii MIRV (Multiple independently targetable reentry vehicle), která umožňuje hlavicím jedné rakety zasáhnout větší počet cílů.

Zahájení 2015 Review Conference of the Parties to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, 27. dubna 2015. Kredit: EEAS.
Zahájení 2015 Review Conference of the Parties to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, 27. dubna 2015. Kredit: EEAS.

Mezi zlověstné důsledky ochabnutí snah o jaderné odzbrojení patří přehodnocení plánů na odstranění 180 jaderných raket krátkého doletu, které jsou rozmístěné v Evropě a jejich větší zabezpečení proti chybnému odpálení. Riziko omylu se strašlivými důsledky je prý větší než dřív. Mnoho amerických i ruských jaderných střel je připraveno ke startu ve chvíli, kdy výzvědné satelity zachytí start jaderné rakety protivníka. Od té chvíle běží asi půlhodina času na rozhodnutí, jestli země, která by měla být cílem útoku, odpálí vlastní jaderný arzenál.

Lidem na rozhodujících postech leží na bedrech obrovská zodpovědnost a stres z nedostatku čas jim to zrovna moc neulehčuje. A to může vést k osudné chybě. Například Rusko v minulosti jednou málem odpovědělo na zcela nevinný start rakety se satelitem pro předpověď počasí. Minulý měsíc dva vysoce postavení generálové, jeden americký a jeden ruský, varovali svět, že loni na podzim přestal pracovat poslední použitelný výzvědný satelit Ruska. Výsměch není tak úplně na místě, protože Rusko prý tím pádem musí spoléhat na pozemní radary, které zkracují reakční čas k možnému nařízení či odvolání jaderného úderu na 10 až 15 minut.

Rusko se snaží vypustit nové výzvědné satelity, ale jeho kosmické technologie jsou očividně v rozkladu a start satelitů, původně plánovaný na letošní červenec, se stále odkládá. I když se ale ruské satelity nakonec dostanou na oběžnou dráhu, v době vyhrocené mezinárodní situace, kdy leader bývalé velmoci opakovaně vyhrožuje použitím jaderných zbraní, protože je celý svět na jejich zakomplexovanou zemi ošklivý, tak nebude moc daleko ke katastrofě. Může dojít k fatálnímu selhání přístrojů, lidské chybě anebo třeba k úspěšnému kybernetickému útoku a najedou se objeví falešný signál s velice apokalyptickými následky.

Kvůli zadrhnutému odzbrojování stávajících jaderných arzenálů se navíc řada zemí světa může rozhodnout, že není v jejich zájmu stát stranou a vyzbrojí se jadernými zbraněmi. Všichni teď mají před očima osud nešťastné Ukrajiny, která se po zhroucení sovětského impéria společně s Běloruskem a Kazachstánem dobrovolně vzdala jaderných zbraní a teď čelí hybridní válce s Ruskem. Je přitom velmi pravděpodobné, že na Ukrajinu s jadernými zbraněmi by si Rusko nechalo zajít chuť.




Review Conference of Parties to Treaty on Non-Proliferation of Nuclear Weapons: Opening Statement.



Kerry addresses Nuclear Nonproliferation Treaty Review Conference At UN



Literatura
NewScientist 13. 5. 2015, Wikipedia (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons).

Datum: 17.05.2015
Tisk článku

Související články:

Způsobí lokální jaderná válka konec civilizace?     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2013)



Diskuze:

Z teorie Mezinárodních vztahů

Alex Kalt,2015-05-30 14:10:47

Dobrý den,
Netroufám si říct, že jsem odborníkem na tuto problematiku, nejsem dokonce ani seznámen s některými fakty a technologickými novinkami o kterých se zde v diskuzi zmiňujete. Na druhou stranu by však bylo dobré uvést některá fakta, která se v příliš často nediskutují a nebo jsou tolikrát prohnána propagandou a mainupulovanými médii, že nakonec postrádají jakýkoliv reálný výstup.

V první řadě: Jak řekl JFK je jedno zda jste "suchý či mokrý" a ke které straně se přikláníte, je důležité být kritickým a vytvořit si vlastní názor. Věřím, že zdejší komunita je natolik kritická aby tomu tak alespoň částečně bylo. (částečně - díky teorii chybného vnímání popsané Robertem Jervisem a díky teorii skupinového myšlení popsané Irvingem Janisem)

O problematice jaderného zbrojení či odzbrojování toho bylo sepsáno opravdu mnoho. Avšak nejdůležitější principiální částí všech těchto odborných statí je to, že jaderné arzenály jsou hlavní složkou rovnováhy moci ve světě. Každému normálnímu člověku jakým jste vy nebo já se to musí zdát nerozumné (ano i zde byla sepsána teorie - paradox racionality - v níž jde o to, že racionálními postupy může lidstvo dojít k iracionálnímu výsledku, tedy k totální destrukci).

Je však potřeba říct, že jaderný arzenál v jakémkoliv množství a především pak v množství drženém velmocemi, je opravdu natolik děsivý, že víceméně existuje jistota, že ke globální jaderné válce válce prakticky nemůže dojít. (Dohoda STRAT III určuje jaderný arzenál na cca 1000 hlavic - to není důležité. jednoduchým výpočtem určíme, že při spolehlivosti protiraketové obrany 99%, by tak jako tak na cílové území dopadlo 100 jaderných hlavic a zbytek si můžete domyslet sami)

Ještě jedna kritická poznámka k vývoji v této problematice:
1)USA v době Bushovy vlády jednostranně odstoupily od dohody o nebudování protiraketové obrany, což narušilo zmiňovanou rovnováhu sil.
2)Ukrajina Jednostranně zrušila pakt o neutralitě, zajišťující nárazníkovou zónu mezi NATO a RF. Navíc Sevastopolský přístav je strategickým vojenským přístavem na ruských hranicích. Ve spojitosti s přistoupením do NATO by to znamenalo, že NATO by mohlo na toto stanoviště umístit jaderné hlavice a protiraketový deštník, čímž by smluvě ustanovenou doletovou hranicí střel ohrožovala Moskvu s prakticky nulovým reakčním časem - což je samozřejmě problém a velice podobná situace, kterou byla Kubánská krize (mnozí jistě pamatují)

Dalo by se toho napsat ještě mnoho, ale toto je diskuze a myslím, že můj příspěvek již zabral dost místa. Snad jen nakonec bych chtěl říct: "Buďte kritičtí a nevěřte všemu co se píše, mezinárodní právo je dnes právem silnějšího a tak by tomu být nemělo. Veřejné mínění, které tvoříme má větší sílu než si myslíme a než politika připouští. Věřme v dobrý konec."

Odpovědět


Re: Z teorie Mezinárodních vztahů

Alex Kalt,2015-05-30 22:21:46

Oprava 10 ... ne 100 Promiňte upsal jsem se...

Odpovědět

az teraz mi je jasne

aljaska jan,2015-05-25 15:48:02

prečo sa osel.cz vola osel.Akoby som za starych ćias studenej vojny počuval Slobodnu Europu alebo Hlas ameriky,tam bolo takych Mihulkov ako dreva.A jeden sprostejśi ako druhy.Anglosasky okupant-USA ktory doćasne okupuje slovanske uzemia tu ma skutocne dostatok novych kolaborantov.V celych dejinach USA bolo len par rokov,kedy nevalčili s nejakym inym śtatom.Začalo to vyvražďovanim indianov,pokračovalo agresiami po celom svet.Podporovali Hitlera,až kym im nevyhlasil vojnu,po vojne ukryli hromadu vojnovych zločincov,ktorí im mimo ine pomahali v ich raketovom programe ,či s vyvojom atomovej bomby.Tento najagresivnejši śtat sveta,prvy zhodil atomovu bombu na civilne obyvatelstvo a vyvrazdil bezdovodne vyše 200.000 nevinnych civilistov.To nehovorím o ich agresivnej politike po celom svete .Cely priemysel USA je vojnovo orientovany a vsetky nove technologie prebera automaticky armada.Cez NSA a,CIA,rozne neziskovky/aj v Čechach a v SR/špicluje obyvatelstvo.Toto je naś novy "spojenec".Ved ten nevidel demokraciu ani z rychlika,je to oligarchicka židovska diktatura,ktora sa navonok cez pokupene media prezentuje ako demokracia.V Sev.Koreii sa aspon na nić netvaria,je tam diktatura jedneho vodcu,v USA je diktatura uzkej skupiny oligarchov,ktori si tam striedaju moc.USA by malo byt odzbroejne ostatnymi krajinami,lebo su najvacsou hrozbou pre ostatny svet.Tolko krvi,čo pretieklo ich rukami,nemali na rukach ani vsetci ostatni diktatori sveta.Zbavme sa anglosaskej okupacie a kolaboratov ako Mihulka a spol.Tie vaše akoze popularizacne članky prebrate z podradnych časopisov z USA a spol tu chybať nebudu.Ukrajinsky fašisticky puč je najvacia hrozba pre mier v Europe,bol priamo dotovany z USA podobne ako kedysi fašisticky puč v Chile a inych štatoch.Češi,zbavte sa anglosaskeho okupanta,tak ako sa snazime aj my na Slovensku.

Odpovědět


Re: az teraz mi je jasne

Jan Rychtář,2015-05-26 00:23:05

Co to tady blábolíte, člověče.Vy jste poslouchal Hlas Ameriky tak leda pracovně, někde u rušičky.To jste si ,myslím, spletl web.S těmihle směšnými konspiračními teoriemi patříte někam na www.procproto.cz, nebo halonoviny. cz.

Odpovědět

Zinthegroval jsem červenou i modrou plochu v grafu a zjistil jsem že modrý integrál je lethálnější

Josef Hrncirik,2015-05-21 20:32:54

Odpovědět

Vladimír Malina,2015-05-19 14:30:40

Jak tady bylo dobře bez politiky...,ale když už je to nakouslé. Mám obavu z faktu že by ukrajina vlastnila jaderné zbraně.Pokud by tomu tak bylo, je docela pravděpodobné, že bych tyto řádky již nemusel napsat.

Odpovědět

Ukrajina s jadernými zbraněmi

Jenda Krynický,2015-05-18 12:48:50

Nějak nemám pocit, že bych se cítil bezpečněji, pokud by popřevratová vláda Ukrajiny měla k dispozici jaderné zbraně. Snáze by se jí ovšem pacifikovaly oblasti nesouhlasící s převratem. Promiňte revolucí.
Ovšem to je asi jedno, pokud by tehdy Ukrajině nějaké jaderné zbraně zůstaly, tak teď už by byly částečně prodané, částečně rozebrané oligarchy a částečně nefunkční. Soukromé armády s jadernými zbraněmi, to zní skvěle.

Odpovědět


Re: Ukrajina s jadernými zbraněmi

Josef Šoltes,2015-05-18 16:18:52

To je beztak jen otázkou času. Soukromé armády s nukleárními zbraněmi nebo jejich ekvivalenty nebudou podle mě nic nemožného. Kdyby Elon Musk chtěl, tak podobné zbraně už má. A nejen on. Boeing a další společností létající na oběžnou dráhu. V podstatě stačí poměrně hloupý penetrátor a máte ekvivalent menší jaderné taktické zbraně. Nevidím žádný problém v tom, nechat si něco podobného dovézt na oběžnou dráhu.

Odpovědět


Ani zdaleka

Vojtěch Kocián,2015-05-19 08:20:49

I taktická jaderná zbraň má mnohem větší účinek než výbuch veškerého palivo ve Falconu 9 nebo třeba i Ariane 5. Samozřejmě dopad takové rakety (pokud možno co nejvíce plné brzy po startu) na město by příjemný nebyl, ale pořád je to srovnatelné s konvenčním bombardováním. Penetrátor by způsobil ještě mnohem menší škody, i když proto hodně obrněnýám cílům nebo podzemním komplexům by byl jistě užitečný.

Odpovědět

Upřímnou soustrast,že také musíte ...

Jaroslav Mrázek,2015-05-18 07:11:26

Poznámka (také ještě MOHU) :SVĚT byl rozvrácen. S Ruskem to moc nevyšlo,nechce válčit se sousedem,Ukrajina bude ponechána svému osudu. Evropa bude zlikvidována uprchlíky (jestli se necháme) a je načase začít konečně proti tomu diktátu z pera totalitní čtvrté říše něco udělat dřív, než to šílenství smete (zatím ještě fungující, byť blbě) evropské státy. VŠECHNY EVROPSKÉ STÁTY !!! Rozum konečně snad brzy přijímající Merkelová by mohla konečně jednou v dějinách udělat z Německa rozumnou zemi. Němci by mohli - alespoň pro jednou - být silou, Evropu zachraňující !!!!

Odpovědět


Re: Upřímnou soustrast,že také musíte ...

Daniel Konečný,2015-05-18 13:30:27

Rozumná země s takovou energetickou politikou? Ale kdeže.

Odpovědět

Anton Matejov,2015-05-18 07:03:45

Jadrová konflikt sa môže spustiť aj podľa iných scenárov náhody. Videl som dokument kde sa zaoberali dopadmi asteroidov alebo komét v holocenu. V dokumente tvrdili že počas veľkej Pakistan-Indickej krízy dopadla kométa niekde do Stredomoria. Ale keby dopadla nečakane niekde do krízovej oblasti Pakistanu alebo Indie tí to nemuseli správne vyhodnotiť. S vývojom jadrových zbrani neprestali ani v USA. Skúšky sa ale presunuli do superpočítačov. Nedávno stopli USA dodávky mikroprocesory Intelu do Čínu. Napríklad na linku: http://cz.sputniknews.com/svet/20150411/242039.html sa píše...Tianhe-2 ohrožuje bezpečnost USA a může být použit při modelování jaderných výbuchů. Pod touto záminkou americké úřady rozhodly o zablokování dodávky zařízení Intel a dalších elektronických komponent pro čínský superpočítač...
Takže naše podarené veľmoci a skúšky jadrových zbrani iba ich presunuli do superpočítačových modelovaní.
Pokiaľ ide o Európu veľké nebezpečenstvo som videl tiež v budovaní protiraketovej obrany, údajne kvôli Iránu a Severnej Kórey. Myslieť si že tu doletí Kórejska raketa cez protivzdušnú obranu Číny a Ruska je trochu s cesty. A proti Iránu navrhoval Putin vybudovať spoločnú protiraketovú obranu čo bolo zamietnuté. Ďalej sa tu rysoval další problém. Ak bude mať stred a sever Europe protiraketový štít a čo Južná Európa?
Najviac šlo o skrátení reakčného času ktorý by sa posunul s tých uvádzaných desiatok minút na sekundy a už by o našom osude asi rozhodovali superpočítače, ktoré tiež nie su neomylné a posledná doba ukazuje že aj ľahko môžu byť hecknuté.
...Například Rusko v minulosti jednou málem odpovědělo na zcela nevinný start rakety se satelitem pro předpověď počasí...V danom prípade šlo o to že štartovali dve rakety súčasne a mohli to byť EMP zbrane. EMP zbrane môžu vyradiť elektroniku a protivzdušnú obranu ako predvoj jadrového útoku.
Naposledy som sledoval dokument, že Izrael preventívne zbombardoval nielen Iracky ale aj Sýrkske jadrové zariadenia.Asad to údajne nezverejňoval lebo nechcel stratiť tvár.
Čo sa týka nešťastnej Ukrajiny osobne si myslím, že Jelcin nepýtal diplomatický Krym kvôli jadrovému odzbrojeniu Ukrajiny. Nuž dnes sa netají, že na Ukrajinské nepokoje vsunuli iba USA najmenej 5 miliárd $.Koľko tam ešte investovali do protestov iné štáty? Osobne sa mi nechcelo veriť, že naivny obyčajní Ukrajinci tak dlho v zime štrajkovali a nechali deti hladné. Potom už stačilo hodiť zo pár miliónov nejakej bande najatých vrahov, zabijakov a občianská vojna bola rozbehnutá. Na linuku: americký stratég tvrdí že šlo o "Sanitárny koridor" okolo Ruska.Hovoril že USA viedli prvu druhú a studenú vojnu najmä kvôli Rusko-Nemeckým vzťahom, ktoré sú pre nich jedinou veľkou hrozbou. Potrebujú sa ubezpečiť, že k takým vzťahom nedôjde!
Áno tie plánu sanitérnych koridorov okolo Ruska tu už boli dávno. A preto fatálne vzťahy aj s Iránom.USA kvôli tomu Sanitárnému koridoru s Juhu podporovali krvavého Šaha Pahlavího v Iráne.
Iného významného amerického stratéga som počúval, že ak dôjde k zbližovaniu vzťahov Ruska a Čínu majú vyhlásiť USA studenú vojnu. Zblížovaniu Ruska a Číny sa nepodarilo zabrániť. A ak by došlo k Nemecko (ako lídra EU) Ruskému zblíženiu nuž to by asi veľmoc ako USA dobre neprežili. Rusí sú už v BRICS. Stavaju s Čínov prieplav v Nikaragui. Založili svojú rozvojovú banku BRICS sú trojmiliárdový trh a lacná pracovná sila. Rusko, Čína, India sú jadrové, vojenské a vesmírne veľmoci. Ohrozujú aj postavenie $ a preto nová studená vojna. Takže ak už prepukla nová studená vojna ja nevidím veľké šance na nové kola odzbrojenia u našich podarených veľmoci. Vidím aj pokusy našich veľmoci militarizovať blízky vesmír.
Ak ostatok sveta vidí narastajúce občianske vojny a invázie predpokladám že budu narastať pokusy a vývoj zbraní hromadného ničenia.
Treba si aj naliať čistého vína a vysvetľovať v dobe propagánd, informačnej vojny a dezinformácii, hybridných vojen o čo skutočne ide.
Osobne si myslím že aj také Nemecko, Japonsko majú takú silu, že nebudeme schopní ani zaregistrovať ak sa rozhodnú vyvinúť v prípade ohrozenia svoje zbrane hromadného ničenia.
Ak chce niekto ďalšie odzbrojenia zbraní hromadného ničenia, mal by sa snažiť najprv zastaviť novú Studenú vojnu, rôzne prevraty a občianské vojny, celosvetové špehovanie(aj napriek, alebo aj kvôli tomu celosvetovému špehovaniu dochádza k nárastu konfliktov a terorizmu vo svete!)
Najme by sa mal snažiť vyriešiť energetické problémy ľudstva a narastajúcej závislosti na fosilnych palivách. Tie konflikty majú najviac pozadie energetické!

Odpovědět


Re:

Anton Matejov,2015-05-18 07:21:41

Zabudol som hodiť sľubovaný link na amerického stratéga. Nech si každý na to urobí samostatný názor.
https://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE&feature=youtu.be

Odpovědět


Re: Re:

Štefan Bognár,2015-05-18 13:24:31

Jedinec, vo vedeckých kruhoch tiež značne rozšírený, trpiaci na nedostatok informácií z "druhej strany" alebo jedinec trpiaci na autoslepotu inak povedané na kognitívnu disonanciu, nemusí zdieľať váš názor, pán Anton. Ja s vami ale súhlasím. Ale svet sa mení. Tam kde bola demokracia sa vytvára totalita. A tam kde bola totalita sa možno vytvára demokracia.

Treba si uvedomiť, že za vytváraním väčšiny problémov stojí zopár desiatok tisíc jednotlivcov poprepájaných cez zbrojársko-korporátno-bankovo-politický "priemysel", ktorí sú vo svojej nenásytnosti resp. nenažranosti a chamtivosti schopní ničiť biosféru, zabíjať ľudí, či vnucovať svoj názor na život a vo svojej krátkozrakosti nedokážu pochopiť, že tie majetky by za tisíce rokov nedokázali ani len spotrebovať. Pričom úplatné médiá ich ešte nazývajú filantropmi.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz