Restartovaný LHC pokořil světový rekord v energii sražených částic  
Zdivočelé protony se v CERNu srazily s výslednou energií 13 teraelektronvoltů. Týmy fyziků se už těší na dech deroucí objevy na samotné hranici možností lidstva.

 

 

Rekordní srážka protonů na LHC o výsledné energii 13 TeV na detektoru CMS. Kredit: CMS / CERN.
Rekordní srážka protonů na LHC o výsledné energii 13 TeV na detektoru CMS. Kredit: CMS / CERN.

Největší urychlovač částic ze všech a zároveň největší stroj na této planetě, Velký hadronový srážeč (LHC) v CERNu, prožívá svůj velkolepý restart. Myriády počítačů se zvolna probouzejí k životu a divoce urychlené částice začínají klokotat v útrobách LHC, jako krev v žilách dávného obra, který obýval podzemí u Ženevského jezera. A dějí se věci.

LHC v CERNu, staronový držitel světového rekordu ve srážení částic. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
LHC v CERNu, staronový držitel světového rekordu ve srážení částic. Kredit: Maximilien Brice / CERN.


Během jinak docela poklidné noci ze středy na čtvrtek 21. května (2015) Velký hadronový srážeč překonal světový rekord urychlovačů a vůbec poprvé srazil protony s výslednou energií 13 TeV (teraelektronvoltů). Nutno dodat, že LHC překonal svůj vlastní rekord z roku 2012, který činil slušných 8 TeV. Bez ohledu na to se každopádně svět při rekordní srážce nezastavil. Vlastně se nestalo vůbec nic. Pokud něco zničí naši planetu, Velký hadronový urychlovač částic to podle všeho nebude.

Velký hadronový srážeč ještě nejede úplně na ostro. Rekordní srážky byly vlastně jenom testovací. Obsluha LHC si musí vyzkoušet klíčové systémy upgradovaného urychlovače a detektorů, které se už nemohou dočkat prvních ostrých kolizí. Klíčovým krokem těchto testů bylo nastavit kolimátory LHC. Kolimátory jsou vychytávky, jejichž účelem je vytvářet ze změti paprsků pěkně učesaný rovnoběžný svazek a zároveň pohlcovat částice, které si to namířily špatným směrem.

Rekordní srážka na detektoru ALICE. Kredit: ALICE / CERN.
Rekordní srážka na detektoru ALICE. Kredit: ALICE / CERN.


Testovací srážky v LHC probíhaly po několik hodin. Operátoři LHC během té doby monitorovali kvalitu paprsků a snažili se vychytat všechny mouchy v nastavení LHC. Týmy experimentů ALICE, ATLAS, CMS a LHCb zároveň postupně najíždějí na plný výkon. Ostrý start LHC a sběr nových dat v CERNu plánují na začátek června. Pak už zase budou pod švýcarskou a francouzskou půdou, v tunelu dlouhém 27 kilometrů, létat svazky protonů rychlostí 99,9 procent rychlosti světla a zásobovat fyziky ohromujícím množstvím dat.

Rekordní srážka, tentokrát experiment LHCb. Kredit: LHCb / CERN
Rekordní srážka, tentokrát experiment LHCb. Kredit: LHCb / CERN


Jak popularizátoři CERNu rádi připomínají, jeden teraelektronvolt odpovídá zhruba energii jednoho komára. Vtip je ale v tom, že ve Velkém hadronovém srážeči tuhle energii stlačí do úžasně malého prostoru, takže srážky částic jsou tu vážně obdivuhodné. Můžeme se jen těšit, co týmy LHC z těchto srážek vytěží.


Literatura:  AFP 21. 5. 2015, Wikipedia (Large Hadron Collider).

Ponámka: K tématu se záhy budeme věnovat podrobněji

Datum: 23.05.2015
Tisk článku

Související články:

První srážky s energií 13 TeV na urychlovači LHC     Autor: Vladimír Wagner (23.05.2015)



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz