Co pohlcuje záři hvězd? Stará hádanka spěje k rozuzlení  
První potvrzenou molekulou, která v kosmickém prostoru pohlcuje záření hvězd a vykresluje v jejich spektrech mezihvězdné pásy, je elegantní buckminsterfulleren.

 

Iont buckminsterfullerenu v mezihvězdném prostoru. Kredit: Universität Basel.
Iont buckminsterfullerenu v mezihvězdném prostoru. Kredit: Universität Basel.

Asi tak před sto lety astronomové zjistili, že ve spektru záře hvězd, která přichází k nám na Zemi, jsou docela tajemné temné pruhy, takzvané difúzní mezihvězdné pásy (diffuse interstellar bands). Od  té doby se vědci snaží zjistit, jaká že to hmota ve vesmíru absorbuje záření hvězd a vytváří v jejich spektru temné pruhy, kterých do dneška známe přes 400 různých.

John P. Maier. Kredit: Universität Basel.
John P. Maier. Kredit: Universität Basel.


Astronomové v tomto směru podezřívali především velké komplexní molekuly a plynné ionty založené na uhlíku. A nakonec se právě mezi takovými molekulami se našla úplně první látka, o které teď s velkou jistotou víme, že doopravdy pohlcuje záření hvězd. Mají to na svědomí lidé Univerzity v Basileji, které vedl John P. Maier. Jejich úlovkem není  nic menšího, než klasický buckyball C60, zvaný buckminsterfulleren, fotbalový míč mezi fullereny. Vlastně přesněji řečeno, kladně nabitý buckminsterfulleren. Publikace v časopisu Nature byla nejspíš nevyhnutelná.

Difuzní mezihvězdné pásy. Kredit: NASA.
Difuzní mezihvězdné pásy. Kredit: NASA.

Uhlíkový kopací míč buckminsterfulleren byl objeven jako pozoruhodná forma uhlíku v osmdesátých letech. Maier a jeho kolegové zkoumají záležitosti kolem absorpce touto molekulou už od roku 1993. Během výzkumu se ukázalo, že spektra, která při něm naměřili, vykazují absorpci na dvou vlnových délkách, blízkých dvěma posléze objeveným difúzním mezihvězdným pásům. K přesvědčivému potvrzení toho, že molekuly buckminsterfullerenu skutečně absorbují záři hvězd a vytvářejí tím temné pruhy, bylo ale nutné získat spektrum plynné fáze iontů buckminsterfullerenu.

A v tom teď Maier a spol. uspěli. Potřebovali k tomu laboratoř s diodovým laserem a pak několik tisícovek ionizovaných buckminsterfullerenů pochytaných v radiofrekvenční pasti a zchlazených srážkami s atomy vysoce hustého helia na velmi nízké teploty kolem 6 kelvinů.

Buckminsterfullerenu je asi plný vesmír. Kredit: NAOJ.
Buckminsterfullerenu je asi plný vesmír. Kredit: NAOJ.

 

Takto připravené molekuly buckminsterfullerenů se octly v podobných podmínkách, v jakých jsou v mrazivém tichu kosmického prostoru.

Když v uvedených podmínkách změřili absorpci buckminsterfullerenu, tak se jejich výsledky pěkně sešly s astronomickými daty. Maierův tým našel temné pruhy na srovnatelných vlnových délkách. Je to vůbec poprvé, kdy někdo prokázal původ temných pruhů a také, že v mezihvězdném plynu jsou kladně nabité ionty buckminsterfullerenu. Podle Maiera to je docela síla, protože ionty buckminsterfullerenu jsou dost složité a komplexní molekuly, které tím pádem musejí přetrvávat v záplavě vysokoenergetického záření, zřejmě všudypřítomnému v mezihvězdném prostředí. Vše nasvědčuje tomu, že stará astronomická hádanka spěje ke svému rozuzlení.





Buckyballs - Cosmic Soccer Balls. Kredit: The Science Channel.




Literatura
Universität Basel 15. 7. 2015, Nature 523: 322, Wikipedia (Diffuse interstellar band, Buckminsterfullerene).

Datum: 16.07.2015
Tisk článku

Související články:

Temná stránka progresívnych fullerénov     Autor: Dagmar Gregorová (29.05.2008)
Buckyballs ve vzdálené mlhovině     Autor: Dagmar Gregorová (23.07.2010)
Jak rentgenový laser odpálí buckyball?     Autor: Stanislav Mihulka (30.06.2014)
Na Michiganské univerzitě simulovali rekordně složitou krystalickou strukturu     Autor: Stanislav Mihulka (29.12.2014)



Diskuze:

Opatovne vyzarovanie

Zicho Zvedavy,2015-07-17 13:56:06

Pohltene ziarenie potom vyziaria na nejakej inej frekvencii?

Odpovědět

Více pohlcujících látek?

David Dobeš1,2015-07-17 13:15:13

Dobrý den, kromě toho, že samo o sobě je skvělé objevovat takové komplexní molekuly ve vesmíru... jsem pochopil z článku, že je těch látek více "temné pruhy, kterých do dneška známe přes 400 různých". A buckyballs vytvářejí pouze některé difuzní pruhy ve spektru. Chápu to dobře? A znamená to, že v jiných částech spektra za to mohou jiné látky?

Odpovědět


Re: Více pohlcujících látek?

Roman Horváth,2015-07-19 05:11:16

Ja som to tak pochopil. Keďže ide o prvú látku (navyše takú „známu“), stojí to za popularizáciu. O ďalších sa asi touto cestou nedozvieme. Asi to ani nebude príliš jednoduché a lacné nájsť 400 ďalších molekúl, ktoré spôsobujú pohlcovanie spektra, ale verím, že sa ZOO bude rozširovať, lebo napriek všetkému to bude asi lacnejší a rýchlejší spôsob toho ako zistiť, čo všeličo je „tam vonku“ bez nevyhnutnosti posielania sond…

Odpovědět

Fšeho mír je krvavě rudý. Je to vidět z barvy roztoku C60.

Josef Hrncirik,2015-07-17 08:27:53

Odpovědět

Spějeme k rozuzlení hádanky

Milan K,2015-07-17 08:21:37

Chybí mi plánovaný čas startu sondy, která provede potvrzení k rozuzlení. :-)

Odpovědět

teprve kvantita se mění f qalitu

Josef Hrncirik,2015-07-17 07:26:09

Proč vědcové zde neukáží např. porovnání spektra (pohlcených pásů a C60 a neuvedou např. koncetraci ve Všehomírovském vácuu ks/km3 či pg.
Zase jen reklamní upoutávky a ta trapná nejistota.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz