Další úspěch Čínského kosmického programu  
Od soboty má Čína na oběžné dráze dva nové satelity svého navigačního systému - budoucí konkurence amerického GPS.

 

Záběr dokončovacích prací na odpalovací rampě je z prosince roku 2013. (Kredit:  Xinhua)
Záběr dokončovacích prací na odpalovací rampě je z prosince roku 2013. (Kredit: Xinhua)

S’-čchuan, nebo také Sečuán, případně Sečuánsko, byla ještě nedávno zaostalá zemědělská oblast sousedící s Tibetem, svéráznou kulturou a národem z podskupiny Chanů hovořím dialektem, kterému ostatní Číňané nerozumějí. Dnes je významným střediskem těžkého průmyslu, elektroniky, textilu a nově i dobývání vesmíru.

V sobotu ze základny Xichang Satellite Launch Center z jihozápadní části provincie S’-čchuan odstartovala raketa se dvěma družicemi a vpořádku je dopravila na určenou oběžnou dráhu.
V sobotu ze základny Xichang Satellite Launch Center z jihozápadní části provincie S’-čchuan odstartovala raketa se dvěma družicemi a v pořádku je dopravila na určenou oběžnou dráhu.

Z lokality Xichang na jihozápadě provincie, kde ještě před dvěma roky pracovali pomocní dělníci a kterou svět znal jako místo nálezů fosilií nových druhů dinosaurů, začaly létat na oběžnou dráhu jeden satelit za druhým. Letos je to již třetí družice, která vylepšuje asijský navigační systém.  Nástupcem původního Beidou se stal GNSS Compass, často je označovaný jako Beidou-2. Jeho služeb, kromě Číny, využívá už celá řada asijských zemí, včetně Laosu, Pákistánu a Thajska.    

Další a další čínské satelity ve vesmíru, to prý není jen konkurenční boj o přízeň turistů v divočině či řidičů aut s displejem nabádajícím kam na křižovatce zahnout. Experti říkají, že se tu hraje hlavně o čas. Přesněji o přesný čas. Geologům, geodetům, geofyzikům, zemědělcům automobilistům a dalším civilistům, využívajícím americký GPS, je dovoleno pracovat s přesností menší než deset na mínus šestou sekundy.

Logo projektu Beidou.
Logo projektu Beidou.

Vojenský sektor USA a jeho zvláště věrní spojenci ale dostávají k dispozici klíč k satelitním datům s o řád vyšší přesností (<10−7s). Ten prý je ale dobrý jen pro ty, co se baví naváděním zbraňových systémů. Jak ale uvádí agentura Xinhua, čínský Beidou má plnit především civilní cíle. Nejpíš asi tak, jako náš evropský Galileo a ruský GLONASS. I Beidou má svým daňovým poplatníkům hlavně radit, jak se na zítra obléci :)


Čínský Beidou (dnes Compass), což je mimochodem také označení pluhu a souhvězdí Velkého vozu, začala Čína nabízet v prosinci 2011. Dnes už jeho služeb využívá prakticky celý asijsko-pacifický region.  Pokud se Zemi středu i dál bude dařit plnit pětiletky jako dosud, do čtyř let bude jejich „Pluh“ orat zeměkouli celou.

 

 

Beidou satellite navigation system (Kredit: New China TV)



Pokrytí amerického GPS a čínského Beidou (Kredit: Analytical Graphics, Inc.)




Datum: 27.07.2015
Tisk článku

Související články:

Přesnost atomových hodin, GPS a teorie relativity     Autor: Vladimír Wagner (19.01.2008)
Čínský osobní vlak pokořil hranici 300 mil za hodinu     Autor: Josef Pazdera (05.12.2010)
Čínský super-maglev     Autor: Josef Pazdera (12.05.2014)
Čínský drak se dere na špici vývoje jaderné fúze     Autor: Stanislav Mihulka (26.07.2015)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz