NEZkreslená věda II  
Druhá série půvabných popularizačních videí vzdělávacího cyklu Akademie věd ČR. Tentokrát na témata: .Co je to fotosyntéza, Plasty kolem nás, Radioaktivita, Vodí - nevodí polovodič?, Periodické společenství prvků, Co je atom, Jak vzniká zemětřesení, Proteosyntéza - od DNA k proteinu, Jak funguje počítač?, Finanční gramotnost, Trailer.


 

 

 

Poznámka: Na videu o radioaktivitě se významnou měrou podílel náš autor Vladimír Wagner. Zájemce o problematiku radioaktivity zveme na jeho přednášku: „Fukušima I poté“ s podtitulem: Cesta od havárie k rekonstrukci, důsledky a dopady pro Japonsko i svět. Přednáška se bude konat ve středu dne 21.10.2015 od 15.30 hodin v místnosti 103 v Břehové ulici (FJFI ČVUT, Břehová 7, Praha 1.

30 minut před začátkem přednášky se podává občerstvení a proběhne křest knihy za přítomnosti autora a nakladatele. Knihu bude možné na místě zakoupit za výhodnou cenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro ty, co propásli první sérii videí, nebo by se k ní chtěli vrátit, odkaz je ZDE.

 

 

 


Autor: Redakce
Datum: 15.10.2015
Tisk článku

Související články:

Půvabná popularizační videa Akademie věd České republiky     Autor: Vladimír Wagner (30.05.2014)



Diskuze:

Vlastník práv / licence

Ondřej Horský,2015-10-29 10:44:32

Jako velkého fandu těchto popularizačních videí by mě zajmalo, kdo je jejich vlastníkem práv, popřípadě jestli je možné její části upravit a použít ať už k nekomerčním nebo i komerčním účelům.. konkrétně mě (jako 3D tiskaře) k této úvaze přiměl díl o plastech, která by se díky povedené vizuální složce dala jen s pár kometáři vytisknout jako velký poster/plakát popřípadě doplnit o konkrétní ukázky plastů / metody zpracování a vzhledem k cílenosti primárně na SŠ studenty nabídnout školám :)

Odpovědět


Re: Vlastník práv / licence

Vladimír Wagner,2015-11-01 16:30:11

Videa připravilo Středisko společných činností AV ČR, možná se zkuste obrátit na paní Veroniku Machačovou: machacova@ssc.cas.cz

Odpovědět

Periodická tabulka

Stanislav Kaštánek,2015-10-15 16:13:09

Video
http://www.osel.cz/8482-nezkreslena-veda-ii.html
z youtube o periodické tabulce
https://www.youtube.com/watch?v=nSj-FDZMn9U
Čas kolem 5 minut, mluvené slovo vypadává časově z kontextu psaní (ruthefordium už tam má ale jmenuje ho a píše darmstadtium, čemuž stejně není rozumět. Výslovnost prvku Cn se blíží "kopernisium". Nevím o tom, že by se Si silicium četlo jinak, než silicium. Ale 3 H =tritium se čte podle mě tricium.
Chemika by v životě napadlo psát prvky na přeskáčku, ale vždy po skupinách, což je právě o té periodické tabulce, že ve skupinách mají obdobné ( odstupňované) vlastnosti. Takže se napíše první řada přechodných kovů, zdůrazní se triáda železa a pak se píší pod sebe prvky skupin Sc, Y, La, Ac, atd., pak triády lehké a těžké platinové kovy se píší spolu.
Mendělejev neformuloval svůj periodický zákon ... jsou .funkcí atomových hmotností, protože tento pojem tehdy neexistoval. Používal se pojem atomová váha.

Odpovědět


Re: Periodická tabulka

Vladimír Wagner,2015-10-15 17:27:50

Tady je třeba připomenout, že při takovém populárním prezentování poměrně složitého tématu je vždy třeba mít zjednodušení a není možné vše vysvětlit úplně korektním způsobem. Takže bude vždy u řady věcí diskuze, zda by to jinak nebylo lépe a často půjde i o věci, které jsou spíše subjektivní než reálné. Třeba u videa, kde jsem garantem, vím řadu míst, kde to jde udělat různě a názory, co je lepší se budou značně lišit. Také výslovnost má každý jinou a Pavel Liška má navíc specifickou barvu hlasu, takže diskuze o tom, zda to měl mít blíže tomu či onomu nepovažuji za příliš přínosné. Nejsem garantem tohoto videa a na jeho tvorbě jsem se nepodílel. Ale docela Jakubu Hraníčkovi závidím, že po velice pečlivém zkoumání Stanislav Kaštánek našel je popsaných pár drobností. Bojím se, že u toho mého toho najde více :-(( Ale snad to přece jen nebude tak zlé :-)) Jak závažné ty věci jsou je na posouzení každého diváka a do jisté míry to bude dost subjektivní, takže se kromě dvou věcí k tomu, co píše pan Kaštánek nebudu vyjadřovat. Má pravdu, že Mendělejev nemluvil česky a navíc se používal tehdy pojem atomová váha. Takže opravdu striktně řečeno neřekl to, co se mu do úst vkládá. Ale zavedení pojmu atomová váha a vysvětlování, že jde o původní název veličiny, kterou dnes označujeme jako atomová hmotnost, by opravdu videu nepomohlo.
Pan Kaštánek má také pravdu, že v jednom místě se kresba a mluvené slovo rozchází. To se ovšem u řady videi stává vícekrát. Ono opravdu nejde vždy udržet synchronizaci psaní a mluvení (a asi to není účel). I když byla snaha co nejvíce kresbu a mluvené slovo synchronizovat. A někdy se kvůli tomu měnil obrázek a někdy zkracoval či prodlužoval text.
Jako příklad uvedu kousek historie závěrečné pointy mého videa. Když jsem pro ní navrhl Pavla Lišku ve vaně s radonovou koupelí, tak jsem navrhoval, aby vedle stála lázeňská sestřička s ručníky. A grafik ji v prvním návrhu obrázku podle mého návrhu nakreslil (byla velice půvabná). V konečné verzi však není. Domýšlím se, že je to z toho důvodu, že prostě obrázek by byl příliš komplikovaný a jeho nakreslení by při rozumné rychlosti bylo příliš dlouhé na příslušné mluvené slovo. Takže půvabná sestřička byla obětována právě synchronizaci mluveného slova a kresby.
I když je možné i další vysvětlení, které koluje na konspiračních serverech. Tvůrci videa si pořídili stroj času a zjišťovali dopady a úspěch videa v různých variantách. A zjistili, že konec videa o radioaktivitě s Pavlem Liškou ve vaně a lázeňskou sestřičkou s ručníky byl kolegyní ze sociologického ústavu označen za nekorektní a podporující genderové stereotypy. Po intenzivní kampani příslušných pokrokových aktivistických organizací muselo být toto video staženo a bylo zakázáno jeho šíření. Takovému neblahému konci se tak díky využití tajného stroje času dalo včas zabránit.
Ps: Doufám, že všichni rozumí lidé mají alespoň trošku smysl pro humor.

Odpovědět


Re: Re: Periodická tabulka

Milan K,2015-10-16 22:18:41

Kdy humor, podobně jako radioaktivita, je nedílnou součástí Vesmíru, potažmo naší planety. I když, ostatně, co není :-)

Odpovědět


Re: Re: Periodická tabulka

Stanislav Kaštánek,2015-10-19 21:38:20

Pane Wagnere, popularizační videa jsou zajímavá, kreslíř výborný. Jedna vteřina a tři slova navíc : funkcí atomových vah, " dnes atomových hmotností ", bys tam vešla, na začátku videa je času dost.
Video o radioaktivitě má časové synchronizace dobré, takže to vyladit lze. S pojmy lehký, těžký a váha je to těžký...
Dobře, že jste k vaně vnadnou sestřičku nedali, mladí hoši jsou už dost pod tlakem, podprsenky XL propaguje už i Osel.cz vedle textu.

Odpovědět

Tak nevím, jestli umím

Miroslav Gretschelst,2015-10-15 01:05:23

počítat do deseti. Nevidím číslo čtyři!

Odpovědět


Re: Tak nevím, jestli umím

Josef Pazdera,2015-10-15 09:08:32

Zkuste znova, u nás se to zdá v pořádku. Při postupném nahrávání videí se ale mohlo stát ledasco. Pokud to zlobí dál, dejte prosím echo, zkusíme pátrat.

Odpovědět


Re: Re: Tak nevím, jestli umím

Miroslav Gretschelst,2015-10-16 23:36:55

Sláva, už zase umím do deseti - je tam všechno, díky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz