Boty od 3D tiskařského ševce  
Letos z Itálie zatím jen klasika s vložkou, ale příští rok v Americe hodlají boty na míru tisknout téměř celé.

Když se před několika lety objevily první 3D tiskárny, vizionáři prorokovali začátek nové epochy, který povede ke změnám srovnatelným s těmi, jaké nám kdysi přivodila průmyslová revoluce. Netrvalo to ani dva roky a na internetu jsou návody, jak si vytisknout střílející zbraně, zkouší se karosérie aut, letecké společnosti šetří  na pronájmech hal s náhradními díly rozesetými po  světě tak, že rozsáhlé  regály s věcmi, z nichž většina stejně není nikdy využita, nahrazují 3D tiskárnou.

Simone Segalin svým zákazníkům již nějakou dobu skenuje. Jeho výrobky získávají v oblasti luxusní produkce jednu cenu za druhou. (Kredit Segalin)
Simone Segalin svým zákazníkům již nějakou dobu skenuje. Jeho výrobky získávají v oblasti luxusní produkce jednu cenu za druhou. (Kredit Segalin)


Se zajímavým nápadem, jak 3D sken využít k zmnožení svých hmotných statků, přišel Benátčan Simone Segalin. Je z ševcovské rodiny a provozovnu má ve čtvrti Mestre. Jeho firma není žádné ořezávátko, mezi klienty se počítá a počítala řada slavných jmen. Z předlouhého seznamu například Laurence Olivier, Marcello Mastroianni, Richard Chamberlain, manželka Toma Hankse, členové rodiny vlastnící automobilku FIAT, papež Jan PavelI,…  Segalin zákazníkům nohy skenuje. Získá tak přehled o deformitách, kloubních individualitach, patních výrůstcích a podle toho pak tvaruje individuální vložky. Boty šije klasickým způsobem. Pokud nemáme čas, na eliminaci našeho šmajdání netřeba do Benátek jezdit. Stačí do firmy zaslat e-mailem sken a boty se speciálním mezipodešvím za námi přijdou poštou.

 

 

První „tištěné“ boty od firmy New Balanance. Za necelé dva měsíce budou mít premiéru v Las Vegas. (Kredit:  New Balanance)
První „tištěné“ boty od firmy New Balanance. Za necelé dva měsíce budou mít premiéru v Las Vegas. (Kredit: New Balanance)

Snahu individuálně eliminovat naše tělesně-tvarové hendikepy, moc firem zatím nemělo a ve snaze docilovat co nejlevnější výrobky své výrobky sekaly jako Baťa cvičky. Podle Tylera Koslowa, píšícího o 3D novinkách do odborného časopisu 3D Printing Industry, se situace začíná měnit a spolupráce  s výzkumníky na Massachusettském technologickém institutu (MIT) začíná jet na plné obrátky. Firma New Balanance je v tom asi nejdál. Své běžecké boty s tištěnými mezipodešvemi hodlá dát na trh již v příštím roce. Začne limitovanou edicí v dubnu (2016) ve vybraných prodejnách. Ty ale má firma má po celém světě a tak kde to přesně bude, jsme se zatím nedozvěděli. Nedočkavci se ale na tištěné boty mohou zajet podívat do Las Vegas. Budou je tam v době od  šestého  do  devátého ledna předvádět na veletrhu Consumer Electronics Show.

 

 

Nejoblíbenější obuv v redakci osel.cz
Individuálnímu šmajdání lze vzdorovat i jinými značkami. Na snímku model testovaný v redakci osel.cz


Technika, kterou se části bot začínají tisknout, se jmenuje selektivní laserové spékání. U nás  známé spíše pod zkratkou „SLS“. V tomto konkrétním případě bude základní surovinou na průřezy mezipodešví práškový elastomeru DuraForm Flex TPU. Laser z něj bude péci vrstvu po vrstvě, aby výsledkem byl nejen optimální tvar, ale i pevnost a pružnost. Pro tuto technologii by neměl být problém se orientovat i na malosériovost s  respektováním tvarových a hmotnostních individualit.
Výrobek už testují běžci specializující se na střední tratě. Cena bot zatím nebyla zveřejněna. Budou-li ale v relaci těch klasických, tak ty nejlevnější běžecké od firmy New Balanance, se v Praze dají sehnat za zhruba tři tisíce korun, na Slovensku 110 eur. O ceně těch italských, vyráběných podle skenu, ale klasickým šitím, se prý ze slušnosti k papežovi, nehovoří.

 


Video: Skener a tradice u firmy Segalin

Datum: 23.11.2015
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz