Mimořádná zpráva: Projekt LIGO ulovil gravitační vlny!  
Observatoř LIGO konečně zachytila toužebně očekávané gravitační vlny. Téměř přesně po 100 letech od jejich předpovězení Albertem Einsteinem jsme se dozvěděli, že nejsou pouhým přeludem. Máme tu revoluci ve fyzice!

 

v LIGO chytili gravitační vlny! Kredit: MPI for Gravitational Physics/Institute for Theoretical Physics, Frankfurt/Zuse Institute Berlin.
v LIGO chytili gravitační vlny! Kredit: MPI for Gravitational Physics/Institute for Theoretical Physics, Frankfurt/Zuse Institute Berlin.

 

Je to bomba! Podle slov šéfa Laboratoře LIGO na Caltechu Davida Reitzeho fyzici právě přistáli na Měsíci. Reitze to teď oznámil sálu National Press Club ve Washingtonu D.C., plnému novinářů a vědeckých celebrit, napnutých k prasknutí: „Ladies and gentlemen, we have detected gravitational waves. We did it!“ Twitter zaplavují blahopřání vědeckých týmů, Fermilab, NASA, DARPA a mnozí další. Dneska se bude na téhle planetě slavit až do rána, skoro jako po zničení další Hvězdy smrti. Kolem nás kráčejí dějiny.

 

Nedávno upgradovaná observatoř LIGO zachytila historický signál gravitačních vln, odpálených srážkou dvojice černých děr o velikosti 29 a 36 Sluncí, k níž došlo ve vzdálenosti 1,3 miliardy světlených let. Oba dva detektory LIGO, v Hanfordu, Washington a Livingstonu, Lousiana tuhle gravitační vlnu zaznamenaly 14. září 2015. Ve hře je teď Nobelova cena a v týmu LIGO to určitě dobře vědí.

 

Dneškem se nám otevírá úplně nová obloha, gravitační obloha. Díky gravitačním vlnám tam teď můžeme hledat úplně nové, nevídané věci. Dnešním dnem začíná éra gravitační astronomie. Užijte si ji co nejlépe, na OSLU budou následovat další články na tohle skvělé téma.

 

Detektor LIGO v Hanfordu, Washington. Kredit: LIGO.
Detektor LIGO v Hanfordu, Washington. Kredit: LIGO.
První ochutnávka. Data dokazující existenci gravitačních vln. Kredit: LIGO
První ochutnávka. Data dokazující existenci gravitačních vln. Kredit: LIGO

 


Video:  LIGO Detects Gravitational Waves


Literatura
NewScientist 11. 2. 2016.

 

Poznámka redakce: Jedná se o tak převratnou věc, že se jí vzápětí budeme věnovat celou sérií podrobnějších článků.

Datum: 11.02.2016
Tisk článku


Diskuze:

Semjon Duganov,2016-03-03 10:35:32

Hovoří se o gravitačních vlnách a přitom popisovaný experiment nemá dle mého názoru nic společného s gravitačními vlnami. Popisovaný experiment bych přirovnal k zachycení kolísavého světelného signálu například z obyčejné žárovky. Zde bychom také mohli zaznametat frekvenci kolísavosti světelného zdroje a přitom tudy by jistě nevedla cesta k objevu elektromagnetického vlnění.

V případě popisovaného experimentu zachycení kolísavého gravitačního pole jsem popsali frekvenci zmeny intenzity gravitačního pole což není nic nového. (Změnu intenzity gravitačního pole zaznamenájí přístroje při zvětšení vzdálenosti od zdroje gravitace.) Nevidím žádné důvody pro obecně přijatý výklad o záznamu či objevu gravitačních vln.

Prosím jestli byste se nemohl pokusit o vysvětlení.

Odpovědět

Obzory

Mintaka Earthian,2016-02-13 18:20:52

Lidstvu se otevírá další obzor. Snad tento a navazující poznatky budou využity prospěšným způsobem.

Odpovědět

Prjekt LIGO

Vlastislav Výprachtický,2016-02-11 18:38:13

Gratuluji. Kolizní akce hmoty potvrdila A.Einsteinovu teorii. Prostorový model gravitačních vln, které se vzájemně ovlivňují musí být značně chaotický. Zlepšením detektorové citlivosti usnadní získání poznatků o hmotnostních poměrech v galaxiích.
Detekci bude asi potřebné přenést na satelity nebo vesmírné stanice.

Odpovědět

Díky!!

Vladimir Pecha,2016-02-11 18:35:57

Jsem v práci, a nemůžu slavit. Ale večer si to vychutnám.

Díky za oslíkovu rychlou reakci a zajímavé články!

Odpovědět

skvělé

Josef Nýč,2016-02-11 18:31:00

ač mi je 63 jsem nadšen, ... a všem moc děkuji za informace o astrofyzice kosmologii atd

Odpovědět

WOW

Libor Zak,2016-02-11 18:23:18

Jinak to říct nejde. Nalévám si panáka a jdu slavit taky. Tohle je víc než Higs. Po pravdě, tuto zprávu jsem čekal tak za 10 let. Žijeme v neskutečné době. Amstronga jsem propásl a myslím, že další takový okamžik nás čeká teprve až Elon vysadí prvního astronauta na Marsu. I tomu se mi chce dneska hrozně moc věřit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz