Když dojde na orální sex, muži podstupují větší riziko, než ženy  
aneb O nespravedlnosti při onemocnění virem HPV, genitálními bradavicemi a rakovinou krku

 

Lidský papilomavirus (HPV),  jedna z nejčastějších pohlavně přenosných infekcí. Kredit: public domain
Lidský papilomavirus (HPV), jedna z nejčastějších pohlavně přenosných infekcí. Kredit: public domain

Před třemi dny se v hlavním městě USA konalo výroční zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS). Na takové slavnosti se jezdí jednak kvůli neustále doplňovaným švédským stolům a také přednáškám. V odborných sekcích se často diskutuje k takovým detailům, že jim rozumí jen hrstka vyvolených a navíc se v nich rády schovávají takové příspěvky, jejichž jediný účel je proplacení cestovních výloh a body za několik obecných vět ve sborníku.

 

Kromě specializovaných sekcí bývá na programu výzkumnických setkání i plenární zasedání. Na rozdíl od plenárních jednání na stranických sešlostech, se na nich lze něco zajímavého dovědět. O vystoupení totiž bývají žádáni ti nejlepší odborníci a většinou s ročním předstihem. Navíc to i pro špičky v oboru bývá ctí a protože mají čas se na svou řeč dobře připravit, přednášky jsou nabity novinkami. Pro přednášející by bylo potupné vykládat o něčem, co už někde vyšlo a tak se řeč točí o věcech, které jsou v tisku a nebo v přípravě do tisku.

 

Jedním z letošních vyzvaných přednášejících na AAAS akci ve Washingtonu byla Gypsyamber D'Souza. Jejím zaměstnavatelem je Johns Hopkins University v Baltimore, což už je samo o sobě vysvědčením, že si lze jen těžko představit lepší. Asi i jiní tápali, zda jí představit jako viroložku, onkoložku či epidemioložku a tak se jí dostalo přezdívky „bedna z Marylandu“. Předpokládalo se, že letos bude od pultu mluvit ke globálnímu zdraví a největší metle záletníků a narkomanů -  HIV a AIDS. Nestalo se. Ke globálnímu zdraví mluvila, ale v souvislosti s bradavičkami. Vybrala si ty, jejichž původcem je virus HPV. Kromě bradavic má na svědomí celou řadu méně viditelných projevů a to jak u žen, tak u mužů. Mnohé z nás ani za celý život nenapadne, že ten výrůstek co se nám objevil, byla, nebo stále ještě je, genitální bradavička. Gynekologové jim říkají špičaté kondylomy. Nejde přitom o žádnou banalitu, bývají totiž signálem přednádorových změn na děložním čípku, rakoviny děložního čípku, karcinomu vulvy (zevních rodidel), nebo vaginy.

 

Genitální bradavice (Kredit: DermNet.com)
Genitální bradavice (Kredit: DermNet.com)


I když mužům, co do jmenovaných orgánů toho dost chybí, co do zlovůle virové HPV ochuzeni nejsou. A nemusí být ani gayové, aby se dopracovali karcinomu konečníku, penisu, ale také karcinomu hlavy a krku. Otolarynologové ve svých ordinacích mužům diagnózu: tonzilární karcinom, sdělují stále častěji. Prý to má svůj důvod. A právě tomu svou řeč věnovala D'Souza.     Není žádným překvapením, že s rostoucím počtem sexuálních partnerů, riziko, že člověk někde něco „chytne“, narůstá. Pochopit by se dalo i vysvětlení, že to je trest za naší prostopášnost. Horší už je pochopit nespravedlnost, kterou toto trestání doprovází. Za stejný přečin je totiž jedno pohlaví trestáno víc, než to druhé.

 


Téměř dva ze tří případů rakoviny úst a krku ve Spojených státech a ve většině západních zemí jakbysmet, má na svědomí infekce viru kmene HPV 16. Zvláště vysokému riziku jsou ve srovnání s jinými rasami, vystaveni běloši středního věku. Z výsledků výzkumu prováděného D'Souza na klinice JHU i dalších pracovišť vyplývá, že ve srovnání s minulými generacemi se orální sex praktikuje ve stále mladším věku. Spolu s tím roste i se posouvá do mladších věkových kategorií, počet rakovin. S rostoucím počtem nešťastníků vychází najevo další věci.

 

Gypsyamber D'Souza: „ Muži čelí vyššímu riziku při orálním sexu, než ženy. V porovnání s ženami, muži dostávají dvakrát častěji rakovinu úst a krku, jejíž příčinou je  lidský papilomavirus.
Gypsyamber D'Souza: „ Muži čelí vyššímu riziku při orálním sexu, než ženy. V porovnání s ženami, muži dostávají dvakrát častěji rakovinu úst a krku, jejíž příčinou je lidský papilomavirus. (Kredit: JHU)


Riziko rakoviny úst navozené HPV infekcí roste u mužů úměrně s počtem partnerek s nimiž orálně sexovali. Překvapením je, že u žen to neplatí. Těm s  počtem partnerů riziko ani zdaleka tak neroste.  To ale také znamená, že ústní formou infekce viru HPV se muži nakazí mnohem častěji, než ženy.  D'Souza pro to má vysvětlení. Ženám s větším počtem vaginálních partnerů (nejspíš proto, že jejich sliznice je delší dobu ve styku s infekčním agens), se imunitní systém aktivizuje větší měrou, než u mužů a stávají se tak vůči HPV infekci odolnějšími.

 

Mužům větší počet partnerek s nimiž měli vaginální sex, takovou přednost nedopřeje a lepší imunitu proti HPV nezískají. Proto ani při následném orálním sexu s nakaženou osobou, je jejich předchozí klasické avantýry před ústními boláky neochrání. Před časem prameny uváděly, že infikovaných je třetina žen ve věku 25 let. A také, že 10 % z infikovaných má kmeny, které dokážou vyvolat nádory. Ta čísla se mění k vyššímu jen mírně, ale postižení se rekrutují ze stále mladších kategorií. Jediné co na HPV infekci je sympatické, že se celá řada nakažených během jednoho až dvou let, spontánně infekce zbaví. Jenže jak se ukazuje, i v tom jsou na tom ženy podstatně lépe. Čert ví proč, ale nakažení muži se viru HPV zbavují méně často a trvá jim to déle, což je pochopitelně postrkuje tím neblahým směrem - k buněčným změnám v ústech a v krku.


Závěr článku je určen především mužům, protože jsou to oni, kdo v případě kontaktu s HPV infekcí tahají za kratší konec. S novými poznatky je dobré si připomenout něco, co už před více než desetiletím uvedla ve svých materiálech instituce National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) touto větou: „Téměř polovina z HPV infikovaných žen nemá žádné obvyklé symptomy onemocnění.“ Když k tomu přidáme předvčerejší slova Gypsyamber D'Souza: „Orální sex zvyšuje riziko rakoviny úst a krku téměř o čtvrtinu, přičemž muži jsou k jejímu virovému původci, výrazně vnímavější, než ženy.“ A doplníme to navíc strohou statistikou z ledna letošního roku zveřejněnou v časopisu JAMA (American Medical Association): „Během uplynulých dvaceti let vzrostl počet zhoubných onemocnění úst a krku o 225 %“, vyjde nám z toho všeho jediné: Zvláště muži by „šedesát devítkou“ měli šetřit jako s šafránem.
Protože mládí je nepoučitelné, zcela výjimečně  připojíme komerční sdělení, jejíž cílovou skupinou jsou rodiče: „Své dospívající ratolesti proti HPV očkujte, očkujte, očkujte. A bez ohledu na pohlaví! Jen se jich raději předem zeptejte, jestli už náhodou nebyli sexuálně aktivní. V takovém případě už netřeba za vakcínu utrácet, zhruba stejný efekt zastane modlení. 

 

Na starším videu věnovaném HPV infekci můžete vidět, jak bradavice a předrakovinové stádium v ústech vypadá.



Papilomaviry toho dokážou opravdu hodně...

 

LiteraturaCDC - Human Papillomavirus (HPV)    http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm
Oral HPV infection, HPV-related cancers more common in men. Journal of the American Medical Association

Datum: 16.02.2016
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz