Myší panicové sledují raději video s násilím, než porno  
Podivuhodná sonda do duše sexuálně nezkušených myšáků prozradila, že je víc zajímá myší násilí. Videa se sexem jsou pro ně druhořadá.

Myš. Kredit: Rama / Wikimedia Commons.
Myš. Kredit: Rama / Wikimedia Commons.
Zkoumat lidské chování je nevděčná dřina. Lidem se pořád něco nelíbí a neustále přemýšlejí, co by experimentátoři asi tak od nich chtěli vidět. V podobných výzkumech často schází potřebný nadhled. Ale studovat chování zvířat, to je něco jiného. Ne vždy jim úplně rozumíme, ale i tak nám jejich pozorování může nabídnout velmi zajímavé postřehy. A často to bývá obstojně zábavné.
Shigeru Watanabe. Kredit: S. Watanabe.
Shigeru Watanabe. Kredit: S. Watanabe.

Určitě to byl i případ nedávného výzkumu tria japonských odborníků, kteří se rozhodli důkladně prostudovat reakce myších paniců na videa sledovaná v iPodu. Shigeru Watanabe z Keio University, Kazutaka Shinozuka z RIKEN Brain Science Institute a Takefumi Kikusui z Azabu University si při svých výzkumech nepochybně užili, a ještě z toho sepsali publikaci v časopisu Animal Cognition. Vedla je k tomu snaha pochopit lidské chování s patřičným nadhledem.

Luxusní ubytování pro pokusné myši. Kredit: Kreta / Wikimedia Commons.
Luxusní ubytování pro pokusné myši. Kredit: Kreta / Wikimedia Commons.
Watanabe a spol. provedli sérii zajímavých pokusů. V prvním z nich testovaným myším pouštěli videa na iPodu, která náhodně ukazovala čenichající myši, myší rvačky anebo myší sex. Pak tyto myši vždy umístili do kotce s postranními prostory, v nichž myšáci mohli zůstat, jak dlouho chtěli, a sledovat tam video na iPodu. Když měli myšáci na výběr mezi sexem a čenicháním, tak dali přednost sledování sexu (41 procent doby sledovali sex, 34 procent čenichání). Pokud měli volit mezi sexem a rvačkami, tak dali přednost rvačkám (40 procent doby sledovali myší rvačky, 35 procent sex).
Myšáky nepochybně zajímá i jídlo. Kredit: Xocolatl / Wikimedia Commons.
Myšáky nepochybně zajímá i jídlo. Kredit: Xocolatl / Wikimedia Commons.

Podle Watanabeho a jeho kolegů myší panici nejraději sledují rvačky svých soukmenovců, pak sex a potom čenichání. V následujících experimentech pouštěli myšákům různé varianty videoklipů se stejnými aktivitami a pomocí nabízené odměny zjišťovali, zda myšáci dovedou rozpoznat rozdíly mezi aktivitami na videu. Podle všeho to skutečně dovedou. Jak se zdá, myšáci v experimentech reagovali na konkrétní aktivity a nikoliv jenom na pohyblivé obrázky. Když badatelé zopakovali pokus stejně, jen myším panicům po vstupu do prostoru s iPodem vpichovali injekci morfinu, tak se myšáci vraceli zpátky do tohoto prostoru bez ohledu na program, jaký tam iPod právě promítal. 

Proč myší panici preferují videa s násilím před myším pornem? Podle Radima Šumbery z Přírodovědecké fakulty JU je to nejspíš docela jednoduché. Samci myši domácí sice dospívají poměrně rychle, sexu se ale jen tak nedočkají. Tyto myši podle všeho žijí v hierarchicky uspořádaných společenstvech, kde se mladí samci nemají moc šanci sexuálně prosadit. První měsíce života jsou pro ně realitou rvačky, v nichž si musejí vybojovat své postavení, nikoliv sex. Takže není divu, že se myším panicům líbí násilná videa. Je to přesně to, co důvěrně znají.

Literatura
Phys.org 15. 2. 2016, Animal Cognition 22. 1. 2016.

Datum: 19.02.2016
Tisk článku

Související články:

Jak vymazat strach a zase ho obnovit     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2014)
Bystré myši s napůl lidským mozkem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2014)
Slepí potkani s implantovaným kompasem v hlavě     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2015)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz