Příště vás možná bude operovat robotický chirurg  
Smart Tissue Autonomous Robot, čili STAR, je novou hvězdou chirurgických sálů. Lidští operatéři připustili, že konkrétní operaci zvládne v některých ohledech lépe než oni. Zatím je ale příliš pomalý.

 

Smart Tissue Autonomous Robot (STAR). Kredit: Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation, Children's National Health System.
Smart Tissue Autonomous Robot (STAR). Kredit: Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation, Children's National Health System.

 

Roboti přicházejí. A přicházejí i do nemocnic. Jeden z nich právě poprvé úspěšně operoval na živé měkké tkáni prasat bez lidské asistence. Chirurgové, kteří se podíleli na vývoji svého robotického kolegy, věří, že za takové dva tři roky by už robotičtí chirurgové mohli dělat rutinní chirurgické zákroky, jako je řešení zánětu slepého střeva nebo žlučníkových kamenů.

 

Peter Kim. Kredit: Children’s National Medical Center
Peter Kim. Kredit: Children’s National Medical Center


Podle šéfa výzkumu Petera Kima z Children’s National Medical Center z Washingtonu DC. je teď jasné, že to lze zvládnout. Robot může operovat v měkkých tkáních, může to dělat autonomně a jeho výsledky jsou lepší, než po práci lidského chirurga. Být autor komentáře chirurgem, asi by se ještě nebál o svou práci, ale každopádně by zbystřil a pozorně sledoval vývoj robotických technologií.

 


Operace vnitřností nejsou úplně jednoduché. Měkké tkáně mají sklon se různě hýbat a roboti se s tím musejí nějak vyrovnat. Kimův tým to vyřešil tak, že svého robota STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) vybavili 3D kamerou a schopností vidět v oblasti blízce infračerveného záření. Robotický chirurg má díky lepší zrak než lidé. Vývojáři umístili na střeva operovaného prasete fluorescenční značky a robot se pak na ně dovedl přesně zaměřit.

 

Robotický chirurgický systém da Vinci. Kredit: Cmglee / Wikimedia Commons.
Robotický chirurgický systém da Vinci. Kredit: Cmglee / Wikimedia Commons.

Autoři robota STAR nechali svého chráněnce odoperovat čtyři prasata. Jeho práci pak porovnali s výkonem lidského chirurga, a také s výkonem robotického systému da Vinci, který není autonomní, ale plně pod kontrolou lidského odborníka. Vývojáři nakonec dospěli k názoru, že robot STAR je v několika sledovaných charakteristikách lepší nežli lidští chirurgové i systém da Vinci. Jeho švy jsou pravidelnější a jeho výkon na střevech je pro pacienta bezpečnější.

 

 

Children’s National Medical Center


Přesto STAR zatím není pro lidské chirurgy konkurencí. Je totiž mnohem pomalejší než jeho lidský protějšek. To, co lidský chirurg zvládne za 8 minut, trvá robotickému chirurgovi STAR v průměru celých 50 minut. Kim ovšem neztrácí optimismus a věří, že tohle s týmem zlepší. STAR zvládne jednoduchou operaci úplně sám. Kim a spol. ale předpokládají, že bude spíše pracovat s lidskými chirurgy, než aby je úplně nahradil. Lze očekávat, že lidé budou na robotického chirurga při operaci dohlížet a v případě potřeby ihned zasáhnou. Kim a jeho kolegové teď pokračují ve vývoji robota, aby se mohl pustit do testů s lidskými pacienty. Cílí přitom na běžné jednoduché operace, jako je slepé střevo nebo žlučník.

 


Jak se asi dalo čekat, reakce se různí. Mezi lékaři je podle všeho celá řada fanoušků robotiky, a ti robotické chirurgy vítají. Jedním z nich je Shafi Ahmed z Royal London Hospital, který očekává příchod robotů do každodenního života chirurgů. Lennox Hoyte z Univerzity Jižní Floridy v Tampě zase není přesvědčen o tom, že jsme na robotické chirurgy připraveni. Jak se ale říká, pokrok nakonec nezastavíš.

Video: Robotic surgeon stitches up pig intestinal tissue


Literatura
NewScientist 4. 5. 2016, Science Translational Medicine 4. 5. 2016.

Datum: 09.05.2016
Tisk článku

Související články:

Pozor, je tu přízrak! Anebo robot?     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2014)
Čo robotická chirurgia zvládla a čo ju ešte čaká     Autor: Matej Čiernik (18.02.2016)
Tříruký bubeník jako začátek pomocných robotických protéz?     Autor: Josef Pazdera (21.02.2016)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz