Čínské taxi-drony zahájí provoz v Dubaji do letošního července  
Není to tak dávno, co jsme vás informovali, že Čína postavila jednomístný létající „stroj“ na baterie. V diskusi se objevilo, jak osla čínští soudruzi zase tahají za fusekli. Teď ale za ní začali tahat i šejky v Emirátech. Čínský Ehang má první pasažéry přemísťovat poblíž nejvyšší budovy světa. Autonomní elektrické multikoptéry mají Dubají dronit stokilometrovou rychlostí ve výšce tří set metrů nad zemí. A to už za necelého půl roku.
Kvadrokoptera EHang 184  byla poprvé předvedena na veletrhu CES 2016. (video)
Kvadrokoptera Ehang 184 byla poprvé předvedena na veletrhu CES 2016. (video)

Zavádění dronů v Dubajské taxislužbě by nemělo být kachnou. Agentura AFP získala informace od představitele dubajského dopravního úřadu. Měl by jím být Matar Al Tayer. Jeden z vysoce vlivných představitelů Dubaje s funkcí předsedy společnosti DEWA (Dubai Electricity and Water Authority).

 

Takový pohled na Palmové ostrovy by měl dronem vyjít mnohem levněji, než pronájem vrtulníku s pilotem. S hlukem by to také mělo být o třídu lepší.
Takový pohled na Palmové ostrovy by měl dronem vyjít mnohem levněji, než pronájem vrtulníku s pilotem. S hlukem by to také mělo být o třídu lepší.

Matar Al Tayer, kromě toho nejdůležitějšího – energie a vody s funkcí představitele pojišťovny Oman Insurance Company a jako bývalý tajemník na ministerstvu dopravy a spojů, si měl ponechat vliv i na Dubai Taxi Corporation. Podle některých pramenů měl (má?) ještě „vedlejšák“ v ředitelování Union National Bank PJSC.

Jeho excelence Matar H. Al Tayer, člen rodinné firmy Al-Tayer Group ve vlastnictví pěti bratrů. (Kredit: Al-Tayer Group)
Jeho excelence Matar H. Al Tayer, člen rodinné firmy Al-Tayer Group ve vlastnictví pěti bratrů. (Kredit: Al-Tayer Group)

 

I kdyby něco z toho už neplatilo, má tento fanda do droní přepravy, možnost se v případě nouze obrátit na své čtyři bratry. Jeden je ministrem financí. Druhý místopředsedou Bankovní asociace Emirátu a ředitel university, třetí je předsedou Bank of Chartúm a místopředsedou Dubajské Islámské banky.

 

Čínský EHang bude v Dubaji „lidské zásilky“ přepravovat ve výšce 300 metrů nad zemí až 100 kilometrovou rychlostí. Zatím jen vybranými trasami s maximální dobou letu do půl hodiny.
Čínský Ehang bude v Dubaji „lidské zásilky“ přepravovat ve výšce 300 metrů nad zemí až 100 kilometrovou rychlostí. Zatím jen vybranými trasami s maximální dobou letu do půl hodiny.

Snad jen ten poslední z bratrů, jehož zájmy a funkce jsou spojeny s automobilovým sportem a jezdectvím, by mu v záležitosti prosazování taxi-dronů moc „píchnout“ nejspíš nemohl. I když kdo ví. I ve Velké ceně Abu Dhabi automobilů  F1 se točí dost peněz.

 

Z vyjádření Al Tayera vyplývá, že čínské „dron-taxi“ již ve městě testovali. Nejspíš to budou stroje Ehang 184, které budou křižovat dubajskou oblohu. Poprvé byl prototyp veřejnosti představen na loňském veletrhu CES International v Las Vegas.

Včera výrobce (společnost z Guangzhou) předvedl Ehang 184 také návštěvníkům World Government Summit, který se konal v Dubaji.

Odvážlivcům taxi-dronů se naskytnou i takové pohledy, které z ulic vidět nejsou. (Kredit:
Odvážlivcům taxi-dronů se naskytnou i takové pohledy, které z ulic vidět nejsou. (Kredit: Vikramjit Kakati CC BY-SA 4.0

Z dostupných materiálů vyplývá, že stroj bude jakýmsi taxi bez řidiče a pasažér si sám bude zadávat místo, na které se bude chtít dostat. Pravdou je, že nám to jako samořiditelné auto moc nepřipadá. Spíše jako jednomístná kabinka lanovky bez lan. I proto, že (alespoň v začátku) má jít  jen o několik předem naprogramovaných tras a že vše bude monitorovat řídící středisko.

 

Trasa povede okolo mrakodrap Burdž Chalífa  s jeho 163 poschodími a 828 metry výšky je nejvyšším jak ve Spojených arabských emirátech, tak i na celém světě. (Kredit: Nepenthes)
Trasa povede okolo mrakodrapu Burdž Chalífa s jeho 163 poschodími a 828 metry výšky je nejvyšším jak ve Spojených arabských emirátech, tak i na celém světě. (Kredit: Nepenthes)

Pro nás, kteří s autopilotem máme zkušenost, jen když jsme ve slabé chvilce svěřili levé sedadlo své hezčí polovičce a to ještě s rukou poblíž ruční brzdy a volantu, je představa proletět se v „multikopti“ hodně frustrující. Jediné, co nám stroj dovolí, je korigovat klimatizaci a při nočním letu možná ještě směrovat reflektor. Ale ani to není ve městě jisté.

 

Co by čekalo ty odvážnější, dává představu video na stránkách výrobce. Jen s tím rozdílem, že let Dubají by nebyl o volné přírodě, ale okolo Burdž Chalífa. nejvyššího mrakodrapu světa, který do Dubaje v loňském roce přilákal více návštěvníků, než kolik má naše republika obyvatel (14,9 milionů).

Hosté vyšších pater Burdž Chalífa se budou i na pasažéry EHangu dívat poněkud svrchu (Google steet wiev)
Hosté vyšších pater Burdž Chalífa se budou i na pasažéry EHangu dívat poněkud svrchu (Google steet wiev)

 

Pokud se náhodou na mrakodrap také chystáte, jeden z jeho 57 výtahů vás dopraví tak vysoko, že se na létající taxi budete moci dívat pěkně z patra. Létajícím taxi má být vymezen koridor do tří set metrů. To je méně, než kam vozí běžné návštěvníky Burdž Chalífa. I jen to 124. patro je o celých 150 metrů výš. Pokud jste VIP s tučným kontem, můžete si nechat zatočit hlavu ve výšce 828 metrů.

 

Mollerův Skycare (platforma aerobot) se na rozdíl od jeho definice úspěšné létající náhrady auta,   také neukázal být tím pravým ořechovým (video).
Mollerův Skycare (platforma aerobot) se na rozdíl od jeho definice úspěšné létající náhrady auta, také neukázal být tím pravým ořechovým (video).

Ale i jen jako pasažéři multikoptery bez diamantové kreditky se nemusíte cítit zahanbeni. Pokud by se vám podařilo řízení čínského stroje nějak hacknout, materiál v ceně pět až osm milionů korun by vás měl se svými osmi bezkartáčovými elektromotory dostrkat až do výšky tři a půl kilometru, což by i na snoby v těch nejvyšších patrech mohlo udělat dojem.

Jak to tak vypadá, Dubaj si v knize rekordů bude moci na své konto brzo připsat další prvenství. K nejrychlejším výtahům na světě (18 m/s, tj. 65 km/h), nejvýše položené mešitě (ve 158. patře), nejvýše položeným bazénem (v 76. patře), přibude taxi-služba zajišťovaná multikoptérami. Někteří odborníci kvůli robustsnosti těchto strojů (hmotnost 200 kg) a nosností 100 kg prosazují termín megakoptéry.

Esteticky dokonalý slovenský aeromobil. VIDEO z testů:
https://www.youtube.com/watch?v=0Yn2uyQJ1jc
Esteticky dokonalý slovenský aeromobil. VIDEO z testů (zde)

 

Na kolik takové expresní doručování pasažéra megakoptérou přijde, zatím nebylo zveřejněno. Jistou představu o nastavení droních turbotaxametrů ale mohou poskytnout ceny tamních apartmánů. U těch lepších noc vyjde zhruba na půl milionu korun. Po skončení intervence Českou národní bankou by to mělo být méně.

Pro zvláště velké šetřílky uvádíme odkaz na přítele Google. Ten mrakodrapem Burdž Chalífa (údajně jako jedinou budovou), provádí po chodbách hotelu zadarmo a z vybraných pater nás nechá službou „Street View“ nahlédnout dolů také zcela zadarmo (zde). Mlhavou představu, jak by mohl vypadat prolet „taxi-letem“, podává výrobce Ehangu 184 (zde).

 

e-volo VC200 (video)
e-volo VC200 (video)

I když existuje projektů létajících přemísťovadel celá řada, například i slovenský aeromobil  Štefana Kleina (zde), nejrychleji si cestu k zákazníkovi razí megakoptéry. Za jejich průkopníka bývá považován projekt e-volo z Karlsruhe. I když evropské řešení, jako má stroj VC200, by bylo v případech selhání některého z motorů (má jich osmnáct) méně rizikové, Dubaj se zhlédla v riskantnější čínské variantě čtyřramenného dronu s dvojicemi elektromotorů s protiběžnými vrtulemi.

 

Vítězný čínský EHang.
Vítězný čínský Ehang...

Důvodem přiklonění se k čínskému pojetí byla nejspíš skladnost stroje. Ramena se dají po přistání sklopit a v zaparkovaném stavu stroj zabere na parkovišti místo jako malý osobní automobil.

 

a jeho navigace.
...a jeho navigace.

Není to tak dávno, co Kanaďan Paul Sandner Moller, vizionář a vynálezce létajícího stroje přezdívaného „aerobot“, vtipně formuloval zásady, které musí létající náhrada auta splňovat, aby se u veřejnosti prosadila. Řízení takového stroje by měl zvládnout každý, kdo má řidičský průkaz. Mělo by s ním jít přistát na zahrádce za domem i v noci. Nemělo by to  budit sousedy, ani jim to strhat prádlo ze šňůry na sušáku.

 

Zatím se ale žádný z výtvorů  k této uznávané definici nepřiblížil. Stále jsou to jen kombinace špatného letadla se špatným autem. S multikopterami se ale začíná nyní blýskat na lepší časy. I když zatím jen v Dubaji a jen na půl hodiny provozu. A protože v Dubaji je prý zvykem smlouvat, ale ne vtipkovat, tak nejspíš dojde i na další slova Matara Al Tayera: „Pomocí taxi-dronů budeme do roku 2030 zajišťovat čtvrtinu všech městských taxi služeb“.


Video o vzniku čínského dronu i s návodem, jak si navolit místa na trase, které si chceme prohlédnout a lokalitu, kde hodláme přistát:

Datum: 14.02.2017
Tisk článku

Související články:

Čínský dron pro přepravu osob     Autor: Josef Pazdera (07.01.2016)
Koncept SeaBubble Canal     Autor: Josef Pazdera (20.10.2016)
Boeing patentoval skryté stanice pro drony     Autor: Josef Pazdera (24.11.2016)
Pozemní alternativa létajících dronů     Autor: Josef Pazdera (23.01.2017)



Diskuze:

To zni nadejne

Jan Novák9,2017-02-17 03:37:40

Saudska Arabie vyvazi agresivni Islam - wahabismus - a podplaci politiky na celem svete uz dlouhou dobu. Nejake bombardovani je uz davno nacase, a kdyz si ho sami zaplati, tim lepe.

Nechtel bych byt zastupcem vyrobce in SA, tamni "pokrokove" zakony (Sharia) ho poslou na popravu kdyz neco spadne.

Odpovědět

F1

Alexandr Kostka,2017-02-15 19:34:55

Když už tak autor zmínil, že další brratr majitele je velké zvíře v místním motorsportu.. Doprava VIP z hotelu přímo na dráhu by byla fantastická reklama.

Odpovědět

Společnost Guangzhou?

Lvy Janáček,2017-02-15 13:00:42

To bude asi chyba a nebo je to společnost z Guangzhou? Guangzhou nebo taky česky Kanton je město v jižní Číně.

Odpovědět


Re: Společnost Guangzhou?

Aleš Vhlídal,2017-02-15 19:22:09

Město Guangzhou je hlavní město provincie Guangdong, nejlidnatější a nejbohatší provincie Číny, ležící na jižním pobřeží u ústí Perlové řeky a zhruba sto kilometrů od Hong Kongu a Makaa.

Odpovědět


Re: Společnost Guangzhou?

Roman Horváth,2017-02-16 04:35:42

Áno, zdá sa, že máte pravdu a pravdepodobne tam malo pôvodne byť niečo v zmysle „spoločnosť s hlavným sídlom v meste Guangzhou“ – http://www.ehang.com/about/

Odpovědět

Metrák Li aku + elektromotory nahradí 2,3 l benzínu + převody + 105 kW motor

Josef Hrncirik,2017-02-15 08:25:09

Aku vyždímají 0,144 kWh/kg a jsou tedy cca 5x lepší než ještěrčí Pb aku.
Zpod vrtulí to fičí cca 17 m/s.
Aby se to uneslo, musí mít vrtule průměr cca 2 m.
Kdy v tom horku těžce zkoušené aku vzplanou jako Boening nebo mobily Samsung?
Kolik stojí životní pojistka šejka?

Odpovědět


Zvládli-by to HE3DA?

Josef Hrncirik,2017-02-15 10:28:20

Odpovědět


Bezpečnost především

Josef Hrncirik,2017-02-15 20:00:34

a) Jak rychle to klesá na autorotaci.
b) jakou výšku to musí ztratit, aby se rychlost pádu přiblížila např. jen dvojnásobku rychlosti při autorotaci
c)není tedy nutno nasadit vystřelovací křesla pro záchranu i z nulové výšky?
d) jak by brždění autorotací vylepšilo šlapání (+1 kW; Lance Armstrong) dostatečně medikovaného pasažéra majícího poslední šanci?

Odpovědět


Re: Metrák Li aku + elektromotory nahradí 2,3 l benzínu + převody + 105 kW motor

Marcel Brokát,2017-02-15 13:23:46

To je už vyřešené - odhodí je a zapojí hned náhradní. Lithia si totiž vytěží u nás v republice dost a dost za hubičku, tak se s tím nebudou mazat...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz