Pervitin doma uvaríte a uskladníte, sarin sotva  
Použitie bojového plynu sarinu sa opakovane a bohužiaľ odôvodnene pretriasa v médiach. Samozrejme, rieši sa, kto ho mohol vyrobiť, ukradnúť, vlastniť a použiť. Pritom, ak sa ho aj náhodou vyrobíte, nestačí ho naliať do fľašky od kokakoly a uložiť do pivnice - je veľa dôvodov, pre ktoré to nie je zbraň pre každého teroristu, povstalca, ani miestneho diktátora a manipuláciu s ním na vysokej úrovni zrejme zvládli len USA a Sovietsky zväz.

Sarin
Sarin

Sarin (izopropylmetylfluorfosfonát) je bojová nervovoparalytická látka, jedna z najjedovatejších. Je prchavá, v prírode sa rozkladá hodiny až dni. Pôsobí zablokovaním prenosu nervových vzruchov na synapsách. Sú známe protijedy, ale treba ich aplikovať v priebehu minút a musí nasledovať ďalšia zdravotnícka starostlivosť.

 

Vyrobili ho ešte Nemci za druhej svetovej vojny, ale nepoužili ho, hoci mali postavenú prevádzkyschopnú továreň. Podobne, ako výsledky raketového výskumu, poznatky, zariadenia a vedcov si podelili Sovieti a Američania, ktorí v päťdesiatych rokoch výrobu sarinu zvládli. Nie je to vôbec jednoduché a vyrobením sarinu starosti nekončia. Treba ho nejako uskladniť a aby sa nerozkladal a nekorodoval kovy, musí byť veľmi čistý a chemicky stabilizovaný (napr. diizopropylkarbodiimidom a tributylamínom). Potom sa dá skladovať rádovo roky. Konečnú destiláciu, ktorou sa zbaví reziduí kyselín, zrejme v nacistickom Nemecku nezvládli a po vojne sa to asi podarilo práve len Sovietom a Američanom (a údajne, možno Juhoslovanom -!?).


Druhou možnosťou, ako sarin uskladniť, je uchovávať jeho menej toxické a stabilné zložky (DF - methylphosphonát difluorid a isopropyl alkohol) a zmiešať ich pred použitím - teda ako tzv. ako binárnu zbraň. Ani to však nie je jednoduché, o.i. reakcia je mierne búrlivá a okrem sarinu vzniká aj toxický a korozívny fluorovodík. Tento postup údajne používala Sýria. Je však sotva možné, aby vojačkovia zlievali zložky niekde vedľa cesty alebo v kôlni vedľa hangára, takže munícia sa zrejme plnila (prípadne plní?) nedlho pred použitím v továrni a dodáva na bojisko. (Výsledný sarin nie je dlhodobo stabilný, ale pre vlastníka prekurzorov s potrebnými znalosťami a vybavením je takáto príprava predstaviteľná.)


Sarin (izopropylmetylfluorfosfonát)
Sarin (izopropylmetylfluorfosfonát)

Je prakticky nemožné bez potrebného technického a vedomostného zázemia vyrobiť a uskladniť dostatočné množstvo sarinu (stovky kilogramov). Minimálne náklady na malú továrničku na sarin sa odhadujú na desiatky miliónov dolárov. Veľmoci ho po rokoch testovania a omylov produkovali efektívne v stovkách až tisícoch ton, náklady boli obrovské. O výrobu sa pokúšali ďalšie krajiny, píše sa o Číne, Veľkej Británii, Francúzsku, Iraku, ale aj Juhoslávii a Švédsku. Výsledné produkty ale spravidla neboli dostatočne kvalitné a tým trpela ich stabilita a skladovateľnosť. Aby sa dal použiť aj nekvalitný sarin, museli ho (svojho času v Iraku) zrejme vyrobiť tesne pred použitím.

 

Čistý sarin je bez zápachu, nekvalitný sarin páchne rôzne, zdrojom zápachu sú nežiadúce prímesi, takže sa dá do istej miery usudzovať o pôvode smradľavého sarinu, hlavne to, že nepochádza zo skladov veľmocí. Menšie štáty čistý sarin zrejme nedokázali vyrobiť. Neprítomnosť stabilizátorov by mohla svedčiť pre binárny pôvod látky. Ináč je dopátrať sa jeho pôvodu neisté.

Podrobnejšie informácie nájdete zde (kupodivu, veľmi podrobné) alebo v angličtine zde a (veľmi fundované a zrozumiteľné) a ďalšie odkazy napr. na anglickej wikipédii. Článok je kompilát z týchto a zopár ďalších zdrojov. Upozorňujem, že autor síce rozumie problematike, ale nie je špecialista na bojové chemické látky.

Datum: 13.04.2017
Tisk článku


Diskuze:

Dimitrovka a Vrakuňa

Omen Nemo,2017-05-03 13:58:39

Takže Sarin dokázali vyrobiť len veľmoci ? By ses divil vojáčku, čo všeličo sa skúmalo za "toality" v rámci "špeciálu" vo vývojových laboratóriach na Slovensku. To vieš, od dôb Alfreda Nobela - ktorý tu založil Dynamitku - bola Bratislava mestom chémie. A ak sa zaoberáš BChL tak iste vieš ako súvisia s pesticídmi. A Dynamitka, premenovaná na Dimitrovku (aby si to priblblí roboši lepšie pamätali) mala - vďaka výrobe výbušnín s armádou adjakživa vrelé vzťahy. Výroba vysokojedovatých pesticídov bola len vítanym spestrením a podobne, ako v Černobyle, civilná výroba bola len estetickým doplnkom tej skutočnej. Preto ani neprekvapí, že ani nový majiteľ Istrochemu (Dimitrovka po demokraticky) - český minister financií pán Babiš - ani ostatní ponovembroví politici namali, nemajú a ani nebudú mať záujem špárať sa v býval fabrickej skládke v bratislavskej Vraknuni (ani keby to EU hnať zaplatila), lebo by medzi tými 50.000 tonami chemických dobrôt ľahko mohli nájsť všeličo, čo absolútne netúžia. Taká náhle nutná evakuácia polky hlavného mesta (včítanie rafinérie Slovnaft a letiska) by totiž bol ďaleko drahší špás než smiešanych sto miliónov Eur odhadovaných na potrebu likvidácie toho, čo by tam malo ležať podľa civilných záznamov. Tie vojenské, z trezorov, ktoré ostali po likvidácii Varšavského paktu, zatiaľ zverejnené neboli. Isté však je, že pokiaľ išlo o vojenskú výrobu, tak súdruhovia sa ne5rali a keďže ani tanky nerátali na kusy (ako dnes), ale na tisíce, aj chemickú produkciu iste nerátali na litre, ale na tony. Či skôr tisícky ton ...
Nemusí však ani ísť o tisícky ton - úplne si stačí uvedomiť, že Sarin je beznádejne trapná starina s mizernou účinnosťou a zúfalo špatnými operatívno-technickýcmi, vojenskými vlastnosťami (čo je zrejme jeden z dôvodov, prečo ho Hitler nepoužil).
Ale čo taký Novičok vyvinutý v Saratove - bratskom meste Bratislavy ?
PS
Dobrá správa je, že vyššie napísný text je senzačná konšpirácia :)
Zlá je, že zatiaľ mi všetky vyšli :(

Odpovědět


Re: Dimitrovka a Vrakuňa

Omen Nemo,2017-05-03 14:19:14

Z informácií v registri "Prísne tajné - zvlášť dôverné" veľitelstva Civilnej obrany hlavného mesta vyplýva, že celé mesto malo by v prípade vojnového nebezpečenstva do 24 hodín kompletne evakuované (heslo: "Penzion")špináž totiž získala informácie o dvoch jadrových bombách, ktoré naši americkí priatelia v svojich vojenských plánoch (SIOP, OPLAN) láskaovo uvoľnili na likvidáciu Slovnaftu, napriek ich ohromnej cene (keďže rafinériu Appolo vo WWI bombardovanie skutočne postihlo, nikto zrejme nepochyboval o reálnosti takejto hrozby). Preto sa po roku 1964 aj prestali v Bratislave budovať kryty - hoci všetky staršie budovy ich majú.
Otázkou je však, či súdruhovia nevedeli viac ?
Lebo zničenie rafinérie by nepochybne bola škoda značného rozsahu, no na mieste jadrového úderu je možné sa bezpečne prechádzať už na druhý deň - čo potvrdila nielen Hirošima, ale aj jadrová strelnica USA, ktorá je len 150 km od Las Vegas a kde je možné sa aj ísť podívať na krátery, hoci tam svojho času - v rámci testov - vybuchlo cez 1000 nukes (všetky omnoho silnejšie, než tá hirošimská).
Odstrańovanie následkov škôd po nukleárnom bombardovaní rafinérie v - hoci aj neúmyselne - chemicky zamorenom meste, by však už bolo skutočným nightmare, ďaleko za hranicou obrazotvornosti holywoodskych katastrofických trhákov. Najmä ak by sa jednalo novodobú BChL, ktorá by netrpela slabinami dávno zastaraného Sarinu ...

Odpovědět

Na vysokej urovni to zjavne nepotrebujete

Michal Lichvár,2017-04-20 15:40:16

Mihulka: "Je prakticky nemožné, aby s ním disponovala, natož bombardovala, jiná ze stran syrského konfliktu nežli Asadův režim"

a hla:

Iracké úrady dnes potvrdili, že zadržali všetkých päť členov bunky teroristickej siete al-Káida, ktorá vyrábala chemické zbrane na útoky v Iraku, Európe a Severnej Amerike.
Hovorca irackého ministerstva obrany spresnil, že päť mužov bolo zadržaných po tom, ako vojenská rozviedka tri mesiace monitorovala ich aktivity.
Počas sledovania sa podarilo odhaliť tri dielne na výrobu chemikálií, vrátane sarínu ...


Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/6821651/iracka-tajna-sluzba-odhalila-bunku-al-kaidy-ktora-vyrabala-chemicke-zbrane.html#ixzz4enSe7UhR

Odpovědět

sarin byl odpálen na zemi

Čestmír Berka,2017-04-18 23:09:38

http://www.ibtimes.co.uk/mit-expert-claims-latest-chemical-weapons-attack-syria-was-staged-1617267
http://www.dw.com/en/is-assad-to-blame-for-the-chemical-weapons-attack-in-syria/a-38330217

Odpovědět

Oficialni casopis vydavany ACR

Jan Kuka,2017-04-15 12:33:50

http://www.vojenskerozhledy.cz/selektivni-vyhledavani/kategorie-clanku/bezpecnostni-prostredi/zniceni-syrskych-chemickych-zbrani-dalsi-krok-k-celosvetovemu-chemickemu-odzbrojeni


Zatim podle oficialniho vysetrovani OPCW byl v Syrii pouzit sarin pouze 2x a to v roce 2013 . V obou pripadech se primy vinik nezjistil , ale vsechno ukazovalo na "umirnene" rebely . Tolik k jistote , ze to musel byt asad .

Odpovědět

Pavol Hudák,2017-04-15 08:35:35

"Pervitin doma uvaríte a uskladníte, sarin sotva "

challenge accepted! :D

Odpovědět

Na Velký Pátek se otvírají poklady Pravého Vědění. Je cennější (toxičtější) L- nebo D- forma Sarinu?

Josef Hrncirik,2017-04-14 17:42:04

Odpovědět

Nemohl by nějaký chemický inženýr z Akademie Věd ČR vysvětlit, proč pouze Rusové dokázali destilací od sebe odělit fluorovodík (b.v. 20°C), či dokonce chlorovodík (b.v. -85°C) od sarinu b.v. 147°C a tím jej snadno a levně i kontinuálně dokonale vyčistit?

Josef Hrncirik,2017-04-14 14:05:32

Odpovědět

Zdroj citace

Ondřej Hlisnikovský,2017-04-14 08:02:44

Text jsem našel například zde: https://cz.sputniknews.com/czech.ruvr.ru/2013_09_17/Syrska-chemie-s-dukazy-manipulovali/
nebo zde: http://www.czechfreepress.cz/blizky-vychod/syrska-chemie-s-dukazy-manipulovali.html

Odpovědět


Re: Zdroj citace

Ondřej Hlisnikovský,2017-04-14 08:04:02

>> Odpověď pro Pavla Brože.

Odpovědět


Re: Re: Zdroj citace

Pavel Brož,2017-04-14 11:48:34

Pane Hlisnikovský, kremlovské zdroje opravdu nebrat :-)))

Mimochodem, já jsem velice skeptický při přebírání jakýchkoliv zpráv od obou stran, jak od té americké (či britské apod.), tak od ruské (o čínské už vůbec nemluvě). Velice dobře si pamatuji na kampaň předcházející invazi do Iráku, kde média byla zaplavena zprávami o Saddámových chemických zbraních a o jeho spolupráci s Al Kajdou. Dnes už je to celkem dobře profláknutá fraška.

Stejně tak si dobře pamatuji, jak Putin tvrdil, že žádní ruští vojáci na Krymu nejsou, aby je později vyznamenal za jejich účast na anexi Krymu. A jak žádná ruská vojenská technika nebyla nasazena v bojích na Ukrajině. Atd. atd..

Ale že bych věřil tomu, co hlásají kremlovské hlásné trouby - lituji, lobotomii my opravdu nedělali, ani se na ni nechystám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 12:09:07

Ta hlásná trouba, trochu nevhodně, hned v úvodu uvádí, odkud čerpá. Tedy je vhodné vyhledat si onen zdroj. Automaticky odsuzovat je zaslepené.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel Brož,2017-04-14 12:25:25

Pane Krniči, jenom takový návrh z mé strany, neuražte se, nemyslím to zle, pouze pokus o konstruktivní dohodu - já nebudu reagovat na Vaše příspěvky, a Vy zase budete ignorovat ty moje, co Vy na to? A pokud budete mít přesto potřebu reagovat na má tvrzení, uděláte to v samostatném vlákně, souhlasíte? Slibuji, že z mé strany případnou dohodu dodržím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 12:31:04

Nesouhlasím. Přeci jen, toto je diskuze.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel Brož,2017-04-14 12:40:39

No, byl to jen návrh, moc jsem nedoufal, že projde. Já s Vámi každopádně diskutovat nebudu, není to má povinnost, diskutuji s lidmi, u nichž předpokládám že to diskutování může mít nějaký smysl. Holt prostě jako dosud budu Vaše reakce přehlížet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 14:58:16

No, diskutování ... s tímto přístupem nevedete diskuzi, ale nějaký jiný formát rozhovoru.
Každopádně děkuji, že jste se mi při Velkém pátku a pod takto citlivým tématem svěřil s vašimi pocity.
:'(

Odpovědět


Re: Re: Re: Zdroj citace

Josef Hrncirik,2017-04-14 17:49:55

Nejhorší je, že platil nájem základny dopředu dle smlouvy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zdroj citace

Ondřej Hlisnikovský,2017-04-14 19:25:16

Ano, tyhle weby opravdu nebrat. Jen uvádím odkazy, které mi vyhodil vyhledávač při hledání přesně té oné citace. To, co si o těchto webech myslím, jsem záměrně nepsal, neb je to irelevantní. A odkázal jsem na 2 stejné texty dvou různých webů, abych poukázal na to, kdo to táhne se sputnikem.
Panu Krnicovi se tedy za duplicitu omlouvám. Snad Vás to nestálo poslední zbytek nervů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 20:44:27

Děkuji za vysvětlení. Kdyby to někdo rád přímo: Report on the Alleged Use of Chemical Weapons in the Ghouta Area of Damascus on 21 August 2013
https://www.scribd.com/document/168606795/U-N-Report-on-Chemical-Attack-in-Syria
Strana 22.
Ale je to stejně vždy záležitost víry. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Zdroj citace

Karel Rabl,2017-04-15 07:44:06

V tom se shodneme, všechny strany, kterých se to týká tedy i fronty Al_Nusra podporovanou západem mohou lhát.Zapojme tedy obyčejný selský rozum a z těchto "zpráv" vytěžme co nejvíc.Například pomůcky ve videu a voda napovídá, že záchranáři věděli o jaký "únik" chemické látky šlo, podle mě to byl Yperit,(oběti neměly záškuby svalů charakteristické pro útok Sarinem) který se mj. vyrábí jednoduše při spalování umělé hmoty.Sarin těžší než vzduch nezanechává kromě styku kovů viditelný kouř, jak je patrné z prvního videa údajného "bombardování" a kouřilo se i ze silnice.A nejdůležitější je čas, k údajnému útoku došlo podle stínů, kteří vytvářely budovy i záchranáři po šesté hodině(k samotnému útoku došlo těsně před rozedněním tj 5,30-6 h) první videa na internetu se objevily v 6,30 h ale Syrská letadla nejdříve zaútočila podle Českého rozhlasu a i jiných zdrojů v 11,30h....Takže úsudek o pravdě a lásce co zvítězila nad lží a nenávistí si udělejte sami, a doufám že tento příspěvek vydrží déle než ten u pana Mihulky.
Protože jak už řekl sám CHruchvil(Čerčil), pravda ve válce umírá jako první, a my už jsme ve válečném stavu pokud Masmédia překrucují pravdu k obrazu svému nebo přímo lžou.
A pane Broži Ruská vojska jsou na Krymu už od vyhnání Osmanské říše a o anexi bych hovořil pouze v případě kdyby s tím většina obyvatel, nejen Rusů kterých je převážná většina v referendu navštívenému zahraničními pozorovateli, mj i od nás tam byli zástupci parlamentu nesouhlasila.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel Brož,2017-04-15 13:17:37

Pane Rabl, to je stokrát opakovaná ruská lež, že nejde o anexi, srovnatelná s tím, že v srpnu 1968 nám vlastně rusáci jenom přijeli na pomoc, že v rámci paktu Ribbentrop-Molotov vlastně neokupovali druhou půlku Polska, že nepostříleli desetitisíce polských důstojníků v Katyni, a že rusko-finskou válku vlastně začali Finové.

Během rozpadu Sovětského Svazu se mezi Ukrajinou a Ruskou federací hodně licitovalo o Krym, Ukrajina měla zájem si ho v rámci tohoto dělení ponechat, souběžně se licitovalo i o tom, jestli jaderné zbraně vlastněné už bývalým SSSR budou rozděleny mezi Ukrajinu a Rusko, nebo jestli si je všechny odvezou Rusové. Západ měl hrůzu z představy, že by se sovětské jaderné zbraně dělily mezi nástupnické státy, byl zde velký diplomatický tlak na to, aby si všechny jaderné zbraně ponechalo Rusko. Finálně se Ukrajina s Ruskem dohodli na tom, že všechny jaderné zbraně si ponechá Rusko a Ukrajina si ponechá Krym. Rusko mělo naopak strategický zájem mít možnost využívat Krym pro základny pro svá vojska, zejména pak mít možnost využívat Sevastopolský přístav, který je pro ruskou černomořskou flotilu naprosto klíčový. Poslední formální dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem týkající se Krymu byla smlouva z roku 1997, na základě níž byla jednak rozdělena černomořská flotila mezi Ukrajinu a Rusko, jednak byl Krym potvrzen jako součást Ukrajiny, a jednak byl smluvně garantován pronájem Sevastopolské námořní základny Rusku na 20 let za 93 miliónů dolarů ročně.

Anexí Krymu Rusko pošlapalo svoji vlastní smlouvu z roku 1997. To není nijak překvapivé, Rusko je velmoc, a jako každá velmoc i ono se chová zásadně z pozice síly a vlastních zájmů, a nějaké smlouvy byly pro Rusko závazné vždy jenom do té doby, do které mu vyhovovaly, poté už to byl jen cár papíru. O nějaké zájmy obyvatel Rusku nikdy nešlo, a s případnými snahami o nezávislost si dovedlo poradit bez ohledu na formu, jakou to provádělo - obyvatelé bombardovaného Grozného by mohli vyprávět o tom, jak hodně Rusku záleží na blahu lidu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Karel Rabl,2017-04-16 10:51:44

Takže nějaká smlouva je podle Vás důležitější než základní lidské právo všech národů na sebeurčení, vždyť i my jsme měli několik "federálních" smluv se Slovenskem, které byly rozdělením porušeny a Slováci odešli i bez referenda svého našeho natož, společného Československého státu.Navíc Ukrajina začala své Ruské spoluobčany, utlačovat(zákaz ruského jazyka, nemožnost zaměstnat ruské občany ve státní správě....) a porušovat tím i vlastní ústavu, ale i Majdanem vytvořila pro Rusky hovořící Ukrajince situaci ne nepodobnou občanské neposlušnosti, vis upálení vlastních Ruských spoluobčanů v Oděse, vznikem Ultranacionalistů, vyhnáním několika nesouhlasících poslanců z parlamentu, a podivným hlasováním v Ukrajinském parlamentu a násilným převzetím moci.Která pak přerostla v regulérní občanskou válku, protože Ukrajinští Rusky hovořící občané se chtěli ubránit nově vytvořené Ukrajinské genocidě.
O nás bez nás tak by se dalo hovořit o "zájmu Ukrajiny" o Krym aniž by se jeho lidu kdokoliv ptal a ti chtěli z Ukrajiny odejít několikrát a po porušení Ukrajinské ústavy samotnými Ukrajinci se jim to povedlo.
V 68 roce tomu paradoxně velel sám Ukrajinec Brežněv a většina vojáků v Naší republice byli Ukrajinci a vojska dnes již neexistující Varšavské smlouvy, zatímco NATO se rozšířilo, a asi si neuvědomujete jednu věc co má dnešní kapitalistické Rusko společného s tehdejším CCCP když se vzdali dokonce i Ukrajiny a nejen jí(Ribentrop-Molotov).A co říkáte na Srbsko to se také dobrovolně vzdalo Kosova vždyť nedělitelnost Srbska byla také ústavou dané právo?Jedni můžou a druzí ne?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel Brož,2017-04-16 12:35:38

Pane Rabl, máte poněkud dětinské představy o tzv. právu národů na sebeurčení. Mimochodem, kdyby ho Rusko opravdu ctilo, tak je dnes Čečensko samostatné a nedošlo by tam k nasazení ruského letectva, tanků a dělostřelectva proti civilnímu obyvatelstvu. To jsou takové ty zapomenuté válečné zločiny, o nichž rusofilové jako Vy moc nemluví.

Nejsem ani rusofil, ani amerikanofil. Obě dvě velmoci jsou si v zahraniční politice mnohem podobnější, než by se na první pohled zdálo. Nějaké rozdíly se samozřejmě přece jen najdou, např. Američani sice rádi bombardují cizí státy, ale nebombardují vlastní města, kdežto Rusové ani s bombardováním Grozného neměli vůbec žádný problém. Odhlédneme-li od těchto "drobností", tak jsou si jinak obě velmoci ve své globální geopolitice dost podobné.

Podle Vás by mělo Maďarsko nárok na to vyslat své zelené mužíčky na jižní Slovensko, obsadit s nimi komunikace dělící je od zbylé čási Slovenska, obklíčit slovenské vojenské základny, slovenský parlament a všechny instituce, donutit stávající vládu k rezignaci, okamžitě zvolit novou z maďarských sympatizantů, a vyhlásit nejprve referendum o nezávislosti jižního Slovenska, a později po něm i referendum o jeho připojení k Maďarsku. Jak by takové referendum dopadlo vzhledem k tamnímu etnickému složení je naprosto jasné.

Za použití stejné Vaší "logiky" tzv. práva národů na sebeurčení tím pádem Hitler oprávněně požadoval vydání Sudet, a Mnichovská smlouva byla podle Vás naprosto v cajku. Podle téže Vaší "logiky" ale právo na sebeurčení už nemá Čečensko, a je naprosto v pořádku jeho metropoli bombardovat. No samozřejmě to není nic, co by ďáďa Putin prostřednictvím jemu věrných webů vysvětlit neuměl, o tom žádná :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-16 14:22:22

Logika v dění ve světě? Možná tak v nějaké hypotetické zemi nezemi. Zde bohužel záleží na úhlu pohledu. Ukrajina má smůlu, že je vojensky slabší, než Rusko. My můžeme být v klidu, my máme spojence, kteří by se k nám nikdy zády neotočili, to je prověřeno. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Karel Rabl,2017-04-16 20:08:28

Ale my jsme Mnichovskou dohodu s Hitlerem dodrželi dokonce u toho byli i"naši spojenci", a Hitler tehdy prohlašoval, že noha Německého vojáka nikdy nevstoupí na Českou půdu, což jak známo porušil, tím ji anuloval a vzhledem k pozdějším událostem jsem rád, že došlo k odsunu. Protože by Sudetský landsmanšaft (od Karla 4 který jim postoupil pohraničí občané Českého státu) nedal pokoj ani dnes.A Čečenců (podsouváte mi své zvrácené myšlenky) je mi stejně líto jako Vám, když je ožrala Jelcin nechal bombardovat, ale v tomto případě větší pes mrdá,

stejně tak jak to Američané spunktovali s Hawaí, Německem, Japonskem, Vietnamem, Koreou, Kosovem, Irákem, Afganistánem, Jugoslávií, Lybií, Grenadou, Chile..... (mají tam většinou dodnes své základny přes 700), z nichž dokonce se některé aktivně podílejí na bombardování jiných států pod různými i smyšlenými záminkami.Ano obě velmoci jsou si podobné jenže tentokrát jsou to Američané, kteří si nevědomky dávají góly do vlastní branky a "vedou" už 100 ku 1 a ani neví že je to v jejich neprospěch.A nebyl jsem vždycky podle Vás "Rusofil" a to ani po odchodu vojsk z našeho území, "Rusofila" nebo spíš Amerikano foba ze mně udělala Amerika, a její "zahraniční politika" po roce 1989 ke které jsem, měl vřelý vztah, a kterou jsem i dříve na vlastní nebezpečí podporoval. Doufám že naši "spojenci" nás neprodají jako tenkrát v Mnichově.Vždyť kam by potom odtékalo, málo zdaněných, téměř 500miliard korun.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel Brož,2017-04-16 23:12:22

No to já na rozdíl od Vás ani nedoufám, že by nás naši spojenci neprodali, prodali by nás znovu, o tom žádná. Ona bohužel ta reálná politika velmocí i nevelmocí taková je. Asi největší rozdíl mezi námi dvěma je, že já nevěřím ani Američanům, ani Rusům, zatímco Vy dnes máte tendence věřit více těm Rusům. Každopádně oba dva víme, že když velmoci dělají globální politiku, tak to nikdy není kvůli nějakým morálním důvodům, ať už jde o osvobození třetí země od tyranie anebo o realizaci práva na sebeurčení.

No nic, samozřejmě to tady nevyřešíme :-) Myslím, že bude nejlepší se na toto téma už vykašlat, lidský život je příliš krátký, než aby ho člověk trávil politickýma debatama. Přeji Vám hezké Velikonoce!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Karel Rabl,2017-04-17 12:43:03

Také Vám přeji vše nejlepší k Velikonocům, a děkuji za dobrou hlavně slušnou diskuzi, byť s Vámi v "leččems" nesouhlasím v některých věcech Vám musím dát za pravdu.
Váš oponent Karel.

Odpovědět


Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 08:43:18

Uvedl jste dva zdroje, přičemž ten druhý čerpá z toho prvního. Příště snad lépe.

Odpovědět


Re: Re: Zdroj citace

Josef Hrncirik,2017-04-14 08:47:48

Stejně to Asad napřed postříkal methylisoprophylphosphonicacid

Odpovědět


Re: Re: Zdroj citace

Jiří Novák,2017-04-14 11:21:16

"Uvedl jste dva zdroje, přičemž ten druhý čerpá z toho prvního. Příště snad lépe."

Hlavně oba ty zdroje jsou hlásnou troubou Kremlu. Takže je irelevantní vůbec na ně odkazovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 12:00:24

Co se týče těch samotných zdrojů, na to jsem reagoval níže, viz 2017-04-14 09:17:58.
Že někoho ohsoudíte jako hlásnou troubu ještě neznamená, že ve všem lže.
Tedy je vhodné si informace ověřit u zdroje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel S,2017-04-14 16:53:21

"Tedy je vhodné si informace ověřit u zdroje." Jinými slovy navrhujete vypravit se do Sýrie a jak to doopravdy bylo vypátrat na vlastní pěst. No to vám přeju hodně štěstí. Já do Sýrie momentálně jezdit nehodlám s spokojím se s tím, že sputnik se v řadě jiných případů v minulosti ukázal jako naprosto nedůvěryhodný zdroj informací, vhodný leda ke studiu z prstu vycucané propagandy původem z Kremlu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 17:40:55

Nemyslím si, že je sputnik důvěryhodný zdroj informací, a nemyslím si to o žádném zpravodajském portálu. Proto jsem také vyhledal jiné zdroje, a zkuste si přečíst, co jsem napsal níže (2017-04-14 09:17:58).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel S,2017-04-14 22:58:40

A kde tam je uvedeno, že s "důkazy někdo manipuloval"?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-14 23:19:33

Takto, jak citujete, to v mnou odkazovaných článcích, vztahujících se ke zprávě, kterou pak odkazuji o vlákno výše (2017-04-14 20:44:27), není.
V té zprávě stojí "Limitations:
As with other sites, the locations have been well traveled by other individuals prior to the arrival of the Mission. Time spent on the sites was well used but limited. During the time spent at these locations, individuals arrived carrying other suspected munitions indicating that such potential evidence is being moved and possibly manipulated."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Alexandr Kostka,2017-04-15 06:04:17

Stejně (ne) důvěryhodný jako CNN, nebo třeba fox news atd. Ostatně ČT je též zdrojem opravdu kvalitní a objektivní novinařiny že?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Pavel S,2017-04-17 09:23:07

Ne že by třeba ČT neměla svoje chyby, ale ve srovnání se sputnikem je tato televize a samozřejmě také CNN i FOX NEWS jako horský pramen ve srovnání s kanálem. Putinovy podržtašky řízené prostřednictvím fsb fakta neminuly ani v rychlíku, o objektivitě ani nemluvě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj citace

Milan Krnic,2017-04-17 10:01:07

Kriticky myslícímu člověku je úplně jedno to srovnání, které uvádíte (ač tomu tak skutečně je), protože zavádějící zprávy nejsou označeny, a tedy nezbývá ověřovat všechny, a jsou si tedy kvůli tomu rovny.

Odpovědět

Japonsko

Alexandr Kostka,2017-04-14 06:31:54

Hoši z Óm Šinrikjó to zvládli dost dobře, k útoku na Tokijské metro. A IS (či "demokratická opozice" má podstatně víc zdrojů, než jedna relativně nevelká sekta.

Odpovědět


Re: Japonsko

Josef Hrncirik,2017-04-14 07:41:47

Jihoslované to už nestihli, protože byli údajně preventivně zbombardováni

Odpovědět

Kdyby

Jitka Trachtova,2017-04-14 06:07:14

Kdyby lidi ctili Boha, a je jedno jakého, tak by takové věci ani nevymýšleli. Natož používali. Lidi pomněte, je Velký pátek!

Odpovědět


Re: Kdyby

Josef Hrncirik,2017-04-14 08:17:29

Alahu akbar.

Odpovědět


Re: Kdyby

Pavol Hudák,2017-04-15 08:39:39

keby vsetci ludia ctili boha, tak by tu uz ziadni neboli

Odpovědět


M.A.M.O.N.

Josef Hrncirik,2017-04-16 12:54:28

Odpovědět

Tak tu máme

Mirda Olejnik,2017-04-13 23:32:44

Dalšího rusofila :)

Odpovědět


Re: Tak tu máme

Pavel Brož,2017-04-13 23:36:46

Pochybuji, že autor je rusofil, já rusofil rozhodně nejsem, koho máte na mysli?

Odpovědět

další zdroj

Pavel Brož,2017-04-13 23:31:27

Docela zajímavý článek od Plk. doc. PharmDr. Daniel Jun, Ph.D., který se na Univerzitě obrany zabývá problematikou bojových chemických látek, je zde:

http://technet.idnes.cz/sarin-syrie-analyza-experti-opcw-dqj-/vojenstvi.aspx?c=A170410_160316_vojenstvi_kuz

Odpovědět


Re: další zdroj

Tom Tom,2017-04-14 00:12:59

Inspektoři OSN akorát zjistili, že po celou dobu, co se nacházeli v místech vyšetřování, tak tam cituji: "přijížděli nějací lidé a přivá­želi nové důkazy...."

Odpovědět


Re: Re: další zdroj

Pavel Brož,2017-04-14 00:24:35

Ještě byste mohl doplnit odkud citujete, z toho článku, na který odkazuji, to není.

Odpovědět


Re: Re: Re: další zdroj

Josef Hrncirik,2017-04-14 09:13:41

Proč však Asad nereesterifikuje trofejní sarin (GB)
pinakolylalkoholem na 5x toxičtější trofejní soman (GD)?
(protože muslimové se musí alkoholu vyhýbat!)

Odpovědět


Re: Re: Re: další zdroj

Milan Krnic,2017-04-14 09:17:58

Je to zmíněno i třeba na anglické wiki, která odkazuje sem: http://www.startribune.com/un-confirms-chemical-weapons-used-in-syria/223867501/
Zpráva na webu un je obdobně výmluvná: https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2013-09-16/secretary-generals-remarks-security-council-report-united-nations

Tedy dodnes s jistotou nevíme, kdo ty chemické zbraně tenkrát použil. A nevidím důvod předpokládat, že tentokrát to bude jiné.

Každopádně děkuji panu Čiernikovi za článek!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: další zdroj

Josef Hrncirik,2017-04-14 09:59:04

A teď už konečně, jak si na Velikonoce uvařit v kuchyni ten slibovaný PERVITIN!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: další zdroj

Jiří Novák,2017-04-14 11:23:55

Perníčky se přece pečou na vánoce!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: další zdroj

Josef Hrncirik,2017-04-14 11:54:25

Co se dává do MACESŮ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: další zdroj

Alexandr Kostka,2017-04-14 23:49:18

Ano, nikdo to neví. Akorát USA už označili viníka a vystřelili na něj 60 Tomahawků. Což je slušně řečeno samo o sobě válečný zločin'

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: další zdroj

Milan Krnic,2017-04-15 00:12:45

Pravdu pravďoucí nemluví ve vrcholné politice nikdo, a tedy kdo ví, jak to ve skutečnosti bylo (ten příběh za tím). Tak ale možná nám nějaký voják časem něco učůrne, a možná to pravda pravďoucí bude. :-D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: další zdroj

Alexandr Kostka,2017-04-15 05:28:58

Jen jedna věc je tam (bohužel) stoprocentně jistá. V Syrském konfliktu vůbec nejde o Syřany. Stejně jako na Ukrajině nejde o Ukrajince, stejně jako ve Vietnamu nebyli podstatní Vietnamci a v Koreji Korejci a a a a a takových míst prostě je a bylo. A ti mrtví chudáci jsou jen vhodné položky na seznamu "podívejte se, jak jsou voni zlí!"

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: další zdroj

Pavel S,2017-04-17 09:28:58

Samozřejmě, jde o snahu psychopata puťky udržet zbytky vlivu rusácka v regionu a to díky podpoře masového vraha asada. Že je tato osoba zodpovědná za vyvraždění 400 000 syrských občanů a spuštění uprchlické vlny směřující do Evropy je puťkovi jedno. Válečných zločinů se dopustil tak maximálně asad (případně kim ir sen, mao ce tung, nebo komouši ze severního vietnamu).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: další zdroj

Milan Krnic,2017-04-17 10:02:27

Předložte k tomuto vašemu tvrzení nějaké důkazy.

Odpovědět


Re: další zdroj

Josef Hrncirik,2017-04-14 08:16:12

Dan Kaszeta má jasno.
Britské listy 7.IV. "Syrský chemický útok, co říká forenzní analysa?"
...Klíčový důkaz útoku sarinem Ghúta 2013 představovaly ženský šátek a gumové těsnění okna.
Našlo se v nich aditivum hexamine.
Neměl expert v mysli DABCO?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz