Phantom Express: Boeing postaví pro armádu experimentální kosmolet  
Společnost Boeing a vojenští vývojáři DARPA vyvinou a postaví levný a pohotový systém pro vynášení malých vojenských satelitů na nízkou oběžnou dráhu.

 

Kosmolet XS-1 na kraji vesmíru. Kredit: Boeing.
Kosmolet XS-1 na kraji vesmíru. Kredit: Boeing.

Když bylo jasné, že americké raketoplány programu Space Shuttle vlastně nenaplnily původní záměry a představují slepou uličku letů do vesmíru, tak američtí vývojáři začali pracovat na novém typu opakovaně použitelných nosičů satelitů pro lety na oběžnou dráhu. A byla to katastrofa.


Programy jako X-30 v osmdesátých letech, X-33 VentureStar v devadesátých letech nebo RASCAL z přelomu tisíciletí skončily krachem. Vojenští vývojáři DARPA to ale nevzdali a na sklonku roku 2013 ohlásili nový program kosmoletu XS-1, který by se specializoval na vynášení malých vojenských satelitů.

 

Logo Boeing Phantom Works.
Logo Boeing Phantom Works.

Tento systém by měl splnit následující očekávání: 1. být bezpilotní, 2. létat hypersonickými rychlostmi až Mach 10, 3. vynést na nízkou oběžnou dráhu Země 1 400 až 2 300 kg nákladu, 4. zvládnout 10 startů během 10 po sobě jdoucích dnů a hlavně 5. snížit cenu za jeden let do vesmíru na zhruba 5 milionů dolarů, což je asi jedna desetina dnešních nákladů na let rakety Minotaur IV v režii Orbital Sciences Corporation.


O vývoj kosmoletu XS-1 mělo zájem více společností. Před pár dny byl vybrán Boeing, který bude stavět tento systém ve spolupráci s vývojáři DARPA. Kolem roku 2020 by měl kosmolet, jemuž se teď přezdívá Phantom Express vynést do vesmíru první satelity. Podle Darryla Davise, prezidenta divize výzkumu a vývoje Boeing Phantom Works, by Přízračný express měl zásadním způsobem změnit vynášení satelitů na oběžnou dráhu. S tímto systémem se prý bude létat na oběžnou dráhu ekonomicky výhodněji s mnohem menším rizikem.

 

XS-1 na startu. Kredit: Boeing.
XS-1 na startu. Kredit: Boeing.

Davis jistě ví, o čem mluví. Phantom Works stojí například za záhadami opředeným bezpilotním raketoplánem X-37B, a dalšími pozoruhodnými vojenskými projekty. Zatím není jasné, jestli XS-1 bude nástupcem raketoplánu X-37B nebo půjde o nezávislý projekt. Boeing chce mít do roku 2019 hotový demonstrační prototyp, a roce 2020 by měl nový kosmolet absolvovat 12 až 15 letových testů hypersonickou rychlostí.

 

Bezpilotní raketoplán X-37B. Kredit: U.S. Air Force.
Bezpilotní raketoplán X-37B. Kredit: U.S. Air Force.

Kosmolet XS-1 by měl vzlétat do vesmíru vertikálním startem, aniž by potřeboval přídavné palivové nádrže nebo motory, jako kdysi raketoplány Space Shuttle. Na svrchní straně kosmoletu bude připojená malá raketa, která v závěrečné fázi letu vynese náklad na oběžnou dráhu. Lety kosmoletu budou probíhat tak, že se kosmolet vznese na okraj vesmíru a tam se od něho oddělí raketa se satelity. Raketa sice nebude opakovaně použitelná, ale kosmolet by měl být připravený k novému startu už další den.


V současnosti vzniká více podobných systémů, jako například Pegasus od Orbital ATK nebo Cosmic Girl od Virgin Galactic. Ale Phantom Express by je mohl trumfnout. Jestli Boeing uspěje, tak by měl postavit velmi všestranný systém, který zajistí pohotové a levné lety na oběžnou dráhu. 

Video:  Experimental Spaceplane (XS-1) Phase 2/3 Concept



Literatura
Boeing 24. 5. 2017, DARPA 24. 5. 2017, Wikipedia (XS-1 / spacecraft).

Datum: 31.05.2017
Tisk článku

Související články:

Bezpilotní raketoplán X-37B vypuštěn na oběžnou dráhu     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2010)
Vzlétne do 10 let kosmický raketoplán z běžné ranveje?     Autor: Stanislav Mihulka (28.09.2010)
Boeing úspěšně vyzkoušel mikrovlnnou střelu proti elektronice     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2012)
X-37 má výdrž     Autor: Dušan Majer (29.04.2014)



Diskuze:

Zadání je momentálně nesplnitelné a nejspíše i nesmyslné

Josef Hrncirik,2017-06-29 22:07:33

Smysl nedává M10,3 v kombinaci s kolmým startem.
Má to být raketa nebo scramjet?
M10,3 nic ke kraji Vesmíru nevynese.
Scram má malou klouzavost i účinnost.
Při šikmém letu vlastně jen prodlužuje agonii neustálého pádu.
Kluzák který by teoreticky vynesl raketku do rychlosti jen cca kruhová - 0,1 km, by tam ani nemusel brzdit, ale nejspíš by mohl být nanejvýš max. cca 500 km od přistávacího letiště, pokud by se nevracel s palivem.
Kdyby stoupal cca 100 s (7G!), musel by sahat po formální rychlosti cca 8,8 km/s, tj. M27;
Při H2, O2 a v = 4 km/s by musel mít zlomek paliva + nákladu cca 8,8, což je více než cca 8 pro samotný kluzák nezatížený nákladem.
Pokud míní používat H2O2 a RP mají v = cca 2,5km/s a je to bez startovních raket 1. stupně marné.
Určitě mají zcela jiné úmysly.

Odpovědět

Dvojí metr

Alexandr Kostka,2017-05-31 15:21:50

Ach jaká krása, přímo stroj na vypouštění vojenských satelitů. A kde je nějaká rezoluce OSN? Kde jsou sankce?

Odpovědět


Re: Dvojí metr

Josef Hrncirik,2017-05-31 16:16:17

Už jsou na cestě. Přijdou, jakmile to vypustí některá z Koreí.

Odpovědět


Kdepak, jenom jeden metr.

Jiří Novák,2017-05-31 16:46:19

Raketoplán na vypouštění vojenských satelitů je něco poněkud jiného, než raketa s jadernou hlavicí. Takovým satelitem obvykle nevygumujete celé město na jedno kliknutí. A taky se s ním nedá moc vyhrožovat všem sousedům v okolí likvidací.

Odpovědět


Re: Kdepak, nemůžete mít všechno hned.

Josef Hrncirik,2017-05-31 16:50:36

Odpovědět


Re: Re: Dvojí metr

Jiří Novák,2017-05-31 16:52:18

"Přijdou, jakmile to vypustí některá z Koreí."

Jinak Jižní Korea má vlastní kosmický program a podílí se na programech jiných států a nikdy to nikomu nevadilo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dvojí metr

Josef Hrncirik,2017-05-31 19:18:01

To sú spriesahanci

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Alexandr Kostka,2017-05-31 19:37:21

To je ten problém. Země která za celou svou historii napdala jednu zem (a to vlystně nenapadla, jen se pokusila svou zem sjednotit) má absolutní sankce, je jí vyhrožováno vším mořným atd. Zato země, která každé dva roky napadne cizí zem je "v pohodě".
PS: alespoň že ti severokorejci zvládli jadernou bombu, od té doby jim snad nehrozí násilná demokratizace.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Pavel S,2017-05-31 20:35:54

Problém je jinde. Problém je v diktátorských zrůdách, které vyhrožují jiným zemím vyhlazením, kšeftují s drogami a unáší občany jiných zemí, vlastní obyvatelstvo drží v koncentračních táborech, nebo je rovnou masakrují a nechávají umírat hlady. Většinu veřejných prostředků utratí na primitivní raketky a bombičky, takže na nákup potravin jaksi nezbývá. Je záslužné, že existují jiné země, které zasáhnou a podobnou zrůdu zlikvidují byť za cenu vojenského zásahu, nebo alespoň nepřipustí, aby se takové zrůdy dál roztahovaly. Problém je také v místních vylízancích, které jsou sto takovým diktátorským zrůdám lézt do zadku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Alexandr Kostka,2017-05-31 21:28:05

Tleskám komukoliv, kdo si dokáže udržet svobodu, tváří v tvář přepadení ze strany USA. Severní Korea to dokázala. To že tam vládne něco dost fuj máte pravdu, ale ONI MAJÍ PLNÉ PRÁVO si DOMA dělat co jim vyhovuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jiří Novák,2017-05-31 23:12:38

Představte si následující situaci. Sedíte v restauraci a najednou tam přiběhne šílenec s kvérem a začne všem vyhrožovat. A aby dokázal že to myslí vážně, vystřelí párkrát do stropu. Mají chlapi co sedí okolo právo (nebo povinnost?) příslušného lotra zpacifikovat? Nebo Má lotr právo vykřikovat si co chce? A jak dlouho? Než zabije prvního člověka? Nebo i potom?
Co když takový lotr doma mlátí svou ženu a děti? Má policie právo zasáhnout? Nebo má právo si doma dělat co chce a vy mu ještě k tomu zatleskáte?
Chápu, že vám vadí, že se USA pasují na světového policajta. Ale někdo toho policajta dělat musí. Nemusí to být nutně USA, ale někdo určitě. A nikdo jinej se k tomu momentálně nemá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Alexandr Kostka,2017-06-01 17:30:36

Takže přiznáváte, že Severní Korea MÁ právo se bránit, když je jí ze strany USA neustále vyhrožováno? Výborně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Pavel S,2017-06-02 23:38:16

... vlhké kostkovy sny. :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jan Novák9,2017-06-01 11:48:53

Můžete se do té "svobodné" země odstěhovat. Až půjdete na popravu protože jste nebečel dost na státním pohřbu tak dejte vědět. Nebo jak chutná lidské maso, popřípadě umírání hladem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jiří Svejkovský,2017-06-02 07:49:14

Ono to nevyhovuje jim, ono to vyhovuje především Kimovi. Jasně, ať si tam Kim dělá co chce, pokud se jim nelíbí, mají ho svrhnout, do toho nikomu nic není.
Ale nemá vyhrožovat všem okolo. Dráždí chřestýše bosou nohou, že se to už nelíbí ani jeho kámošům Číňanům.
Tou poznámkou o svobodě jste mě docela rozesmál ... Fakt radši naprosto "nesvobodně" žiju tady, v ČR.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Pavel S,2017-06-02 23:36:57

Komunistické zrůdy ve vedení KLDR dokázali pouze zruinovat vlastní zemi takovým způsobem, že obyvatelstvo musí rok co rok čelit nebezpečí hladomorz, přičemž z občanů nadělali bezprávné otroky. KLDR hrozí jediné, a to že bestie z kimovy dynastie si usmyslí nějakou zrůdnost. Jedině TEN Má PRÁVA, všichni ostatní severokorejci (v očích svého vládce) mají tak akorát právo na to udřít se k smrti. Přepadení hrozí jihokorejcům. Jinak straší tak akorát v palicích vylízaných volksrusáků. USA ubránila korejské obyvatelstvo, které se nechtělo nechat zotročit, před čínskou invazí, a jsou tam stále jen a pouze pro obranu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Josef Hrncirik,2017-05-31 21:28:05

Výborně.
A teď co se myslí létat hypersonickými rychlostmi až M10?
Jenom při klouzavém přistávání?
V jaké výšce a na jakou vzdálenost?
Jaký výkon je přitom zapotřebí k překonání aerodynamického odporu (třeba v % váhy objektu)?
K jakému aerodynamickému ohřevu přitom dojde při delším letu?
Nevzniká přitom plazma bránící komunikaci?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jiří Novák,2017-05-31 23:14:21

Zrovna ta plazma a nemožnost komunikace se tady tuším řešila někdy loni. Nasa to tuším rozlouskla, byť nevím jestli se to už v praxi používá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jiri L,2017-06-01 21:36:31

Jo, je potřeba tyto lidi osvobodit, i kdyby to osvobozování neměl přežít nikdo z nich. A když jste u těch diktátorských zrůd, tak můžete mi říct kdy naposledy odstranění nějaké takové zrůdy dopadlo úspěšně a daná země se následně nepropadla do ještě větších problémů ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jiří Svejkovský,2017-06-02 07:50:27

1945

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr

Jiri L,2017-06-02 12:15:19

Děkuji, přesně tam jsem mířil, ano, naposledy se něco takového povedlo před více než 70 lety v roce 1945, od té doby to byla vždy jen a pouze větší či menší katastrofa. A určitě znáte slavný citát A.Einsteina "Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky."

Odpovědět


Re: Dvojí metr

Notorius Maximus,2017-06-02 12:03:00

Povím vám tajemství: první vojenské satelity byly vypuštěny před více než padesáty lety a od té doby je to takřka na denním pořádku. Bez vojenského zájmu (jak v USA, tak v SSRS) by žádný vesmírný program pravděpodobně nebyl.
Pro žádné rezoluce není racionální důvod, takže vaše výkřiky o dvojím metrů nedávají smysl.

Odpovědět


Logo ukazuje, že zpočátku budou jen vybírat výpalné.

Josef Hrncirik,2017-06-03 12:26:48

Odpovědět

X-30, X-33

Vít Výmola,2017-05-31 10:54:21

Srovnání s X-30 a X-33 s XS-1 není pro tyto projekty moc fér. Přece jenom šlo o prostředky podstatně větších rozměrů a s plánovanou řádově vyšší nosností. Měly také oba být jednostupňové a stoprocentně znovupožitelné. A navrch toho všeho ještě s lidskou posádkou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz