3 megajoulový railgun Blitzer vypálil projektily hypersonickou rychlostí  
General Atomics intenzivně vyvíjejí zbraňové systémy s railguny pro pozemní jednotky i námořnictvo. Budoucnost bude hypersonická.

 

Hypersonicky vystřelený projektil railgunu. Kredit: General Atomic.
Hypersonicky vystřelený projektil railgunu. Kredit: General Atomic.

Ve vojenských kruzích se teď hodně sází na hypersonické technologie. Vojenští vývojáři je považují za jednu z klíčových oblastí zbraňových systémů blízké budoucnosti. Projekty nebo střely, které letí rychleji než pětinásobkem rychlosti zvuku, je velmi obtížné detekovat, sledovat nebo případně zničit. A samotná extrémní rychlost jim dává velkou destrukční sílu, bez ohledu na jejich bojové hlavice.

 

Blitzer v akci. Kredit: General Atomics.
Blitzer v akci. Kredit: General Atomics.

Takovou hypersonickou zbraní je i 3 megajoulový elektrický railgun Blitzer od General Atomics. Zbraň tvoří odpalovací zařízení, tedy railgun, plus energetická jednotka s vysokou hustotou uložené energie a systém řízení palby. Blitzer odpaluje střely pomocí elektromagnetů, které dodají projektilům tolik energie, že když prorazí ocelový plát o tloušťce 3,2 milimetry, tak ještě uletí 6,4 kilometru.


Blitzer nedávno testovali v proslulém vojenském zkušebním zařízení U. S. Army Dugway Proving Ground v Utahu, které proslavily testy účinků zbraní hromadného ničení – biologických, chemických i jaderných. Odborníci oddělení General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) tady z Blitzeru vypálili celou řadu výstřelů. Railgun Blitzer odpaloval projektily vybavené naváděcí elektronickou jednotkou Guidance Electronics Unit (GEU). Tuto jednotku tvoří soubor integrovaných navigačních senzorů, a rovněž procesory pro navádění, navigaci a řízení projektilu. Vypálené projektily dosahovaly hypersonických rychlostí vyšších než Mach 5 (6 125 kilometrů za hodinu).

 

Dugway Proving Ground. Kredit: David Jolley / Wikimedia Commons.
Dugway Proving Ground. Kredit: David Jolley / Wikimedia Commons.

Účelem testovací palby Blitzeru bylo ověřit funkčnost naváděcí elektroniky, ale také vyzkoušet nové kontinuální dvoucestné datové spojení mezi hypersonickým projektilem a pozemní stanicí railgunu, nové kompozitní materiály a schopnost railgunu i projektilů uchovat si integritu i při brutálním zrychlení hypersonického výstřelu.

 

General Atomics Electromagnetic Systems
General Atomics Electromagnetic Systems

Jedním z nejvíce ožehavých problémů dnešních railgunů, laserů a dalších nových zbraňových technologií je zdroj energie. Stávající zdroje nedovedou vyhovět náročným požadavkům těchto zbraní. V General Atomics momentálně vyvíjejí nový zdroj energie, takzvaný High Energy Pulsed Power Container (HEPPC). Ten by měl zásobovat Blitzer energií uskladněnou s dvojnásobně vyšší hustotou nežli stávající zdroj railgunu. Až se jim to podaří, tak budou moci zprovoznit více kompaktní, lehčí verze railgunů pro pozemní a námořní bojovou techniku.


Nick Bucci z Defense and Space Systems GA-EMS skromně dodává, že testují railguny úctyhodným tempem. Navazují na úspěchy minulých let a značný pokrok v konstrukci railgunu i hypersonických projektilů. Teď General Atomics připravují další sérii testů, kterou hodlají uskutečnit ještě letos s railgunem Blitzer o výkonu 10 megajoulů. Jak pěkně poeticky říká Bucici, s každým hypersonickým výstřelem jejich technologie zrají a stále více se blíží k vytouženému cíli – railgunovým zbraňovým systémům pro pozemní vojsko i námořnictvo. 

Video: US Navy Electromagnetic Rail Gun Extreme Slow Motion Video

 



Literatura
General Atomics 10. 5. 2017.

Datum: 02.06.2017
Tisk článku

Související články:

Americké námořnictvo vytrvale pracuje na railgunech     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2016)
Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)
Mohli by těžaři na Měsíci vystřelovat rudu do vesmíru railgunem?     Autor: Stanislav Mihulka (14.04.2017)



Diskuze:

Zirkon

Bluke .,2017-06-06 12:18:07

Ak s tym railgunom zostrelia rusky hypesonic "zirkon" , potom nech nieco napisu.
vid odkaz:

https://www.nextbigfuture.com/2017/04/russia-hypersonic-zircon-missile-reaches-6200-mph.html

railgun - su to len zbytocne vyhodene peniaze , nic ine

Odpovědět


Re: Zirkon

Andrej M.,2017-06-14 14:12:13

správa o uvedenej rakete bola označená ako "FAKE" - dokonca ju nepotvrdilo ani Ruské Ministerstvo Obrany. Takže fake raketa je už fakticky zostrelená :-)

Odpovědět

No neviem

Milan Závodný,2017-06-04 18:59:05

kde-kto si tu z toho robí prdel. Veď práve takou rýchlosťou, vyše 6000m/s prerážajú panciere tankov strely z kanónov aj zo samotných tankov, a to už desiatky rokov. Čo vynašli, mokrú vodu? Nie je to nejaký americký Jára Cimrman?

Odpovědět


Re: No neviem

Florian Stanislav,2017-06-04 21:27:08

https://www.military-portal.cz/clanek/railgun-ultimatni-elektromagneticke-delo
"Tento railgun byl schopný vystřelit projektil rychlostí 5 Ma, tedy pětinásobek rychlosti zvuku a přesněji rychlost přes 6000 km/h. Dělo má neuvěřitelných dostřel 200 km."
Komentář : Střela je rychlá a není ji možno setřelit protikraketou. Dostřel 200 km na moři je hodně. A výstřel je levnější, než raketa.
Usťová rychlost protitankového kanomu ( nebo kanonu tanku) je málo přes 1000 m/s. T-55 měl myslím 1024 m/s.
Článek uvádí :" Mach 5 (6 125 kilometrů za hodinu)." To je 1700 m/s. Ted ne 6 000 m/s jak uvádíte.
U zemského povrchu odpovídá 1 Ma rychlosti asi 1 225 km·h−1 (340,3 m·s−1).

Odpovědět


Re: Re: No neviem

Florian Stanislav,2017-06-05 11:49:37

Podkaliberní střely.
https://is.muni.cz/www/60659/1450261/1450264/tankove_kanony.pdf
"Kinetické střely (APDS, Armour Piercing Discard Sabot) jsou vlastně podkaliberní „šipky“ s vysokou úsťovou rychlostí (až 1900 m/s), které pancíř probíjejí jen svou pohybovou energií....Kinetické střely jsou obecně účinnější, ale jejich průbojnost klesá se vzdálenosti cíle.
Úsťová rychlost s použitím střelného prachu je ovšem fyzikálně omezena. Jestliže u kanonu ráže 120 mm je praktickou hranicí hodnota 2200 m/s, pak u 140mm zbraně se zvyšuje pouze na 2500 m/s."

Odpovědět


Re: Re: Re: No neviem

Milan Závodný,2017-06-05 20:01:45

Ja samozrejme viem, čo je mach. Na sat. stanici spektrum je seriál s názvom "brutálna fyzika", tam ukazovali prierez strely cez tankový pancier, bola podľa nich vystrelená 5mach. Mňa to prekvapilo, veď pri takej rýchlosti musí obrazne horieť vzduch. Ale tvrdili to. Preto údaj, že letia 1900m/s, mi pripadá oveľa reálnejší. Možno to bol iba zlý preklad z maďarčiny, televízie robia veľa zlých prekladov. Verím vašej verzii.
Ale nijako nechápem, ako prebíjajú pancier protitankové riadené rakety. Vraj ho prepália. Ako je to technicky možné? Izrael má preto práve tanky, ktoré majú vnútorný keramický štít, ten sa prepáliť nedá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No neviem

Ladislav Žahour,2017-06-05 20:35:59

Ono totiž 5 Mach = 340 m/s * 5 = 1 700 m/s
(přibližně ve vzduchu při hladině moře 15 stupňů celsia)
opačně 1 900 m/s / 340 m/s = 5.58 Mach. Tolik k opáčku fyziky ze základní školy.

Propalování pancíře používá obecně munice typu HEAT česky kumulativní střela viz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kumulativn%C3%AD_n%C3%A1lo%C5%BE . Poprvé se masově tato munice objevila na konci druhé světové jako pancerfaust https://cs.wikipedia.org/wiki/Panc%C3%A9%C5%99ov%C3%A1_p%C4%9Bst .

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No neviem

Vít Výmola,2017-06-06 13:29:33

Je velice nevhodné účinek kumulativních hlavic HEAT popisovat slovem "propálit". To není vaše chyba, občas se to objeví, dokonce i v terminologicky zavádějícím termínu "průpalná střela". Ve skutečnosti kumulativní hlavice pancíř proráží úzkým paprskem tvořeným fokusovaným výbuchem náplně. Je pravda, že moderní pancíře tanků jsou vrstvené nebo kompozitní, z nichž některá vrstva může být i keramická. Nejde ale o nehořlavost materiálu. Snahou je roztříštit ("rozostřit") kumulativní paprsek na různých vrstvách pancíře. Kumulativní paprsek totiž nejsnáze proniká homogenní masou. Na první pohled paradoxně je tak nejméně odolný homogenní ocelový pancíř.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: No neviem

Josef Hrncirik,2017-06-06 17:29:13

Rozumné je používat tandemové hlavice a případně útočit seshora explozivně formovaným projektilem, nejlépe z tantalu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: No neviem

Milan Závodný,2017-06-06 19:43:10

Zvuk sa šíri vo vzduchu približne 340m/s, čo je zhruba 1300km/h, a to je jednotka mach - fyzika, základná škola. Už o tom koniec, prosím!
Stále nijako nerozumiem podstate: Čo preráža ("prepaľuje") pancier tanku? Tá vysokorýchlostná strela, to je jasné, ale nechápem tú raketu, jej princíp vyvinutý ešte v 2.svetovej. Fokusovaný výbuch náplne - to mi nič nehovorí. Čo je to fokusovaný? Z chémie som nemal iné známky, než jednotky, tak čo je to? A je mi jasné, že vrstevnatý materiál lepšie odoláva priestrelu.

Odpovědět


Fokusovaný znamená zaostřený,

Josef Blecha,2017-06-06 20:54:02

náplň má takový tvar (Hohlladung, kumulativní nálož), že při kontaktu s pancířem a výbuchu vytvoří paprsek horkých plynů o vysoké rychlosti namířený dopředu, který je daleko účinnější a průraznější, než kdyby to jenom bouchlo (a tlak se rozptýlil na všechny strany). Najděte si na Wikipedii "Panzerfaust". S těmi jednotkami z chémie je mi to aké čudné, co jste míval z fyziky?

Odpovědět


Re: Fokusovaný znamená zaostřený,

Josef Hrncirik,2017-06-06 21:55:52

Povrch výbušniny směřující do dutiny je pokryt plechem, který je vržen do dutiny a při srážce proudů kovu jeho výtrysk vysoké rychlosti a hustoty snáze projde pancířem než by mohly málo husté a více stlačitelné plyny.

Odpovědět


Re: Fokusovaný znamená zaostřený,

Milan Závodný,2017-06-07 19:32:37

Z fyziky dvojku. Píšete o horúcom lúči (paprsku) z plynov, pán Hrnčířik o tom, že plyny hoc ako horúce nemajú priebojnosť, preto kov v stave plazmy je to pravé orechové. To chápem, žiadna veda. Ale AKO sa dosahuje plazma v zlomku sekundy? To nechápem. Asi najvyšší potenciál by mohla dosahovať zmes horčíku a okysličovadla, mne sa to zdá málo na roztavenie pancieru. Veď pancier má cca 20st.C, ako ho ohrejete na také dve tisícky, aby sa spoľahlivo roztavil? Možno rôznymi zmesami by sa dala dosiahnuť teplota 3000st.C, ale i tak treba čas na roztavenie (pancier je oceľový, dobre odvádza teplo). Žiaden chemický proces nevyvolá potrebné podmienky. Jedine fyzikálny proces brutálneho priestrelu 5 machovou strelou. Čokoľvek pomalé nemá dostatočné parametre. Ale asi má, lebo je to realita a stále nechápem, v čom je pointa.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: No neviem

Florian Stanislav,2017-06-07 13:46:53

http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&i=31965&mm=1&vd=1
Paprsek plazmy při výbuchu má až 10 000 m/s, což převýší pevnost oceli
https://www.youtube.com/watch?v=PczyGyD_Zxk

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No neviem

Josef Hrncirik,2017-06-22 21:42:17

Paprsek kovu vzniklý srážkou kovové vystýlky v ose dutiny se sice kompresí poněkud zahřeje (pod 1000 °C), ale teprve při rychlosti až 10 km/s pak letem vzduchem hoří jako malé meteory, či nárazem do pancíře vyvolává tlak který mu proráží cestu kovem a třením zahřívá sebe i kov který proletí, profoukne, protlačí, protaví, propálí.
Rozpálený roztavený kov pak shoří a prudce ohřeje vzduch, což je vlastně výbuch za pancířem a obvykle zapálí i munici v tanku.
Rozhodující je velká objemová hustota kinetické energie rychlého paprsku kovu velké hustoty.
Zatímco ve výbušnině je hustota energie řekněme cca 10 MJ/l , v paprsku hustoty 10 při 10 km/s je 500 MJ/l a navíc nebuší do pancíře měkkým gumovým (plynovým) kladivem, ale soustředěným nekompromisním kovovým, plazma, neplazma.

Odpovědět


Zase musím zdarma dřít na DARPA. A navíc ještě na to musíme zvýšit desátky odvodů.

Josef Hrncirik,2017-06-23 06:36:16

Penetraci kumulativního paprsku nebrzdí pevnost či tvrdost pancíře, ale především hustota hmoty, kterou je nutno asertivně odstrčit a utlačit.
Teprve obrovskými rozdíly obrovských dynamických tlaků vznikající při šikmém průchodu rozhraními rozdílných hustot či na okrajích zrn s výrazně jinou hustotou a stlačitelností se paprsek odchyluje a rozptyluje. Prostě fyzika pro pomocné školy.
Ideální (ze strany osy Zla) je, aby se při útoku kumulativní paprsek sám zaostřil po dopadu do našeho oka, ev. při naší obraně, aby v prostoru za okem bylo vacuum.

Odpovědět

3 MJ je energie

Florian Stanislav,2017-06-04 16:59:42

Článek píše
".. railgun Blitzer s výkonem 3 megajouly od General Atomics.
.. hodlají uskutečnit ještě letos s railgunem Blitzer o výkonu 10 megajoulů."
Komentář :Megajouly jsou jednotky energie, ne výkonu. Výkon se udává např. v MW a jde zde o výkon při nabíjení railgunu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Railgun
"Stroj se může během několika hodin nabít pomocí výkonu 10 MW...
.. 9 MJ kinetické energie zbraň vyvinula americká DARPA "

Odpovědět

Pro porovnání

Ladislav Žahour,2017-06-03 20:45:40

To znamená, že úsťová rychlost dosáhla úrovně T-72M4 a počáteční energie střely cca 73 procent energie střely téhož tanku.

Odpovědět


Re: Pro porovnání

Josef Hrncirik,2017-06-03 21:55:35

Ale né. NATO se jenom brání. Proráží jen 3,2 mm oceli s energií 3 MJ.
My agresoři probíjíme 500 mm energií 11 MJ a ještě málo platíme.

Odpovědět


Na obr.1 střílí generál Atomic do vodíku, aby nás nevystrašil ostrým Machovým kuželem ve vzduchu při M5. Typuji to na slabé M1,5

Josef Hrncirik,2017-06-03 21:59:40

Odpovědět


Jak vidno zříti na obr.1 poletují nad Dugway hypersonické projektily generála Atomica vesele všemi směry a přitom pomaloučku zrají., aby nás nevystrašil ostrým Machovým kuželem ve vzduchu při M5. Typuji to na slabé M1,5

Josef Hrncirik,2017-06-04 07:05:45

Odpovědět


Jak vidno zříti na obr.1 poletují nad Dugway hypersonické projektily generála Atomica vesele všemi směry a přitom pomaloučku zrají., aby nás nevystrašil ostrým Machovým kuželem ve vzduchu při M5. Typuji to na slabé M1,5

Josef Hrncirik,2017-06-04 07:05:46

Odpovědět


Je to dělo opakovačka

Josef Hrncirik,2017-06-04 07:12:05

Odpovědět


Re: Jak vidno zříti na obr.1 ...

Josef W,2017-06-05 11:17:21

Pane Hrnčiříku, chce to podívat se na obrázek č.1 s trochou prostorové představivosti :o)
Tady je ve větším rozlišení http://www.ga.com/Websites/ga/images/news/General%20Atomics%20GEU%202017.jpg
Pokud by to byl pohled z boku, rychlost by byla odhadem M2 (vrcholový úhel 60°). Jenže ten pohled je evidentně zezadu. pokusil jsem se vám to namodelovat pro Mach5 (vrcholový úhel 23°) - pro boční pohled a pro pohled pod úhlem 65°
http://jyxo.info/uploads/75/75e4fe75c1d8ba7d4f32f07041aa20ff7a0d3eb9.jpg
Tvar střely jsem vzal odtud: http://3.bp.blogspot.com/-XE9H0JxrSsw/Ta4CInCvc8I/AAAAAAAALI8/BDnTYNXz0LU/s1600/railgunprojectile2.jpg
Ale nemusí to být přesně ta z letového obrázku.

Nehledal bych všude jen oblbování ...

Odpovědět


Re: Re: Jak vidno zříti na obr.1 ...

Josef Hrncirik,2017-06-05 14:45:58

Ale kvůli tomu nedbalému cos fí generála Atomicc střela pak nemá řádnou ideologickou průraznost

Odpovědět


Re: Re: Jak vidno zříti na obr.1 ...

Ladislav Žahour,2017-06-05 14:49:23

Podle článku je rychlost střely 6125 Km/h t.j 6 125 000/3600 = 1 701 m/s. Odpovídá přibližně T72 viz http://www.acr.army.cz/technika-a-vyzbroj/tanky/tank-t-72m4-cz-89948/ s úsťovou rychlostí 1650 m/s. 1650 m/s je přibližně 1650/340 = 4,85 Machu. Hmotnost penetrátoru střely je u tohoto tanku 3,8 Kg. To znamená energii 1650 * 1650 * 3,8 / 2 = 5 172 750 J t.j přibližně 5 MJ. V článku se uvádí energie 3MJ .

Tolik porovnání s hodně zastaralým kanonem z dob studené války. V diskuzi (v jiném vláknu) se objevil názor o dostřelu 200 Km. Autorovi doporučuji zopáknout si matiku a balistiku. http://www.balistika.cz/vnejsi_teorie.html

Odpovědět


Re: Re: Re: Jak vidno zříti na obr.1 ...

Florian Stanislav,2017-06-08 22:36:08

Opakuji citace:
https://www.military-portal.cz/clanek/railgun-ultimatni-elektromagneticke-delo
"Tento railgun byl schopný vystřelit projektil rychlostí 5 Ma, tedy pětinásobek rychlosti zvuku a přesněji rychlost přes 6000 km/h. Dělo má neuvěřitelných dostřel 200 km."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_d%C4%9Blo
"Americké námořnictvo testovalo railgun v rámci projektu "Velocitas Eradico", který se dá z latiny přeložit jako "rychlost ničí". Tento railgun byl schopný vystřelit projektil rychlostí 5 Ma (pětinásobek rychlosti zvuku) energií 33 MJ a s dostřelem 200 km.[1]"
Takže prototyp railgunu s dostřelem 200 km existuje.

Odpovědět


Re: Re: Jak vidno zříti na obr.1 ...

Josef Hrncirik,2017-06-22 21:57:45

Díky. Je to názorné a přesvědčivé a je v tom kus přemýšlení a úsilí.
Proč však osa kužele a střely na foto není totožná? (na rozdíl od nákresů)

Odpovědět


Re: Pro porovnání

Alexandr Kostka,2017-06-04 13:04:50

A jen "energy pack" je větší než celá t72. A to do toho nepočítám "neviditelnou" elektrárnu kdesi v pozadí. Stejně jako u aut, zatím je vhodnějším zdrojem energie chemická reakce, čili výbuch. A ještě kolik let bude.

Odpovědět

propojenost

Mojmir Kosco,2017-06-02 22:05:24

Ekosystemu v zemedelstvi adaptace americke krajiny na skot cca 300 let? Skodlivost skotu v americe je nejpr porovnat se skodlivosti bizona.

Odpovědět


Re: propojenost

Alexandr Kostka,2017-06-03 00:54:29

Bizon pobíhal volně a žral trávu. Byl na její trávení přizpůsobený. Při intenzivním chovu zavřou krávu do ohrady (v lepším případě) nebo do stání a cpou do ní kukuřici v maximálním množství aby ještě nechcípla. Nejenže tím trpí zvíře, ale k takovému "chovu" je třeba obrovské množství motorizace, následně se pálí nafta atd.

Odpovědět


Re: propojenost

Alexandr Kostka,2017-06-03 01:06:57

PS: neulétl vám příspěvek jež měl patřit k těm pseudozeleným nápadům místo krav chovat fazole?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz