Anti-antiafrodisiakum  
Středověk byl tak temný, že jsme ani partnerkám nedůvěřovali a nasazovali jim pásy cudnosti. Dnes spoléháme na věrnost. Klopušky jsou obezřetnější, ale stejně jim to není nic platné.
Colin S Brent, první autor publikace. Kredit Arid-Land Agricultural Research CenterMaricopa.
Colin S Brent, první autor publikace. Kredit:  Arid-Land Agricultural Research CenterMaricopa.

Porovnávat nás s hmyzem a ještě k tomu jen polokřídlým a navíc škodlivým, není k pánu tvorstva zrovna taktní. Genetici ale jsou už takoví, vidí svět úhlem pohledu sobeckých genů a ten nás z komunity božích hovádek nijak nevyvyšuje. V samčím zájmu je pojistit si předání svých genů a dělají pro to celou řadu porazů. U těch žijících v komunitách alfa samci často volí agresivitu. U samotářsky laděných stvoření, jakými jsou klopušky, šla evoluce nápaditějšími cestami.

 

Brent se svým entomologikým týmem na polnostech Arizony při práci pro United States Department of Agriculture-Agricultural Research Service.
Brent se svým entomologikým týmem na polnostech Arizony při práci pro United States Department of Agriculture-Agricultural Research Service.

Co jsou klopušky?

Jsou jich stovky druhů a určitě jste je už někde viděli. Mohlo to být na rumišti s kopřivami, louce poseté kopretinami, či lesní mýtině plné bodláků. Jak mnohé z nich vypadají si můžete připomenout například zde. Zahrádkáři je stříkají jedy, zvláště, když se jim ve skleníku pustí do okurek. Ale nejvíce je asi nesnáší pivaři. Dovedou jim zničit ječmen i chmel.

 

Války spermatu

Řada biologů za základ sexuálního chování (i toho našeho) považuje válku spermií. Není se jim co divit, když odhalují stále nové a stále rafinovanější případy takového válčení. Samičky většiny živočichů, a platí to i pro většinu savců, se  v době svých plodných dnů nad přijímáním samců moc nerozpakují. Některé proto, že se naučily spermie od různých nápadníků takzvaně postkoitálně selektovat. Takové chování má svou logiku. V duchu hesla lepší něco než nic dají hned prvnímu, to pro případ, že by se druhá šance už nevyskytla. A když se vyskytne, netřeba toho lepšího odmítat, zvláště když se umí samička přičinit, aby potomstvo bylo hlavně po tom vyvoleném. Takové maření svých snah se samečkům (správněji jejich sobeckým genům) líbit v žádném případě nemůže, a tak se o své potomstvo perou, jak to jen dovedou. Bojům o harém, jak ho předvádí jeleni v říji, se nyní věnovat nebudeme. Podíváme se na zápolení, k němuž dochází v mikrosvětě samičího ústrojí.

 

Kolpušky - postrach amerických farmářů. Škodí ale i v Evropě. Obrázek samečka a samičky Lygus hesperus pořídil Robert H. Smith z University of Jerusalem, Rehovot, Israel.
Klopušky - postrach amerických farmářů. Škodí ale i v Evropě. Obrázek samečka a samičky Lygus hesperus pořídil Robert H. Smith z University of Jerusalem, Rehovot, Israel.

Již zmíněné  středověké „plechové kalhotky na zámek“ nejsou výdobytkem lidství, v oblibě je má mnoho malých i velkých druhů, včetně těch savčích. Rozdíl je jen v materiálu. Místo kovu volí dostupnější  proteiny. Začalo se jim říkat semenogelin. Samci ho vyloučí na konci ejakulace a tím změní viskozitu svého spermatu. Pohlavní ústrojí samičky jím doslova zazátkují, čímž další porce spermatu rivalů vykážou ze hry. Jiní samečci na to šli z opačného konce. Místo bránění sokům v koitu, pospojují své spermie pomocí háčků do jakýchsi vláčků. Ty pak dostrkají spermie k cíli mnohem rychleji. Jednotliví plavci samotáři od konkurence tak nemají šanci, přichází s křížkem po funusu a to i tehdy, když na jejich straně stálo štěstí a obšťastnili samičku jako první.

 

V arzenálu lásky hrátek nechybí ani surový sex. Hodně samců se chová brutálně a někteří svým vyvoleným zraňují vnější pohlavní orgány úmyslně. Že se pro ní styk stává utrpením a chuť na zálety je na dlouhou dobu přejde, netřeba rozvádět.

Na zajímavý objev přišli nyní entomologové u klopušek Lygus hesperus. Tak jako jiné klopušky se i tyto živí vysáváním šťávy a života z rostlin. Těm, o kterých bude řeč, chutná skoro všechno - jahody, bavlník i obilniny a protože je chytly globalizační choutky, pijí krev už i zemědělcům v Izraeli.  České jméno zatím nemají, a tak v dalším textu pod pojmem klopušky budeme myslet jen ty hesperus.

 

Samičky, jak už to u samiček bývá dobrým zvykem, produkují těkavé látky zvané sexuální atraktanty. U samečků zase bývá zvykem, že jim nejsou sto odolat. U těch klopuších samců nedávno vědátoři zjistili, že si své otcovství pojišťují směsí myristyl acetátu a geranylgeranyl acetátu. Dělají to tak, že tyto sloučeniny vylučují do své semenné tekutiny a spolu s ní a spermiemi je importují do samičky. Jde z jejich strany o rafinovanost, protože proti jiným samečkům fungují tyto látky jako repelent. Vědci to popisují výrazem „antiafrodisiakální účinky“. Laicky řečeno, zmíněný koktejl samičí feromony přerazí a samičku tím udělá pro opačné pohlaví nehezkou.

 

Sameček kolpušky (vpravo) se přiblížil k samičce, která se nedávno pářila. Tykadlem se jí chystá osahat bříško aby posoudil zda je vhodná k páření. Kredit:. Brent et al, 2017 https://3c1703fe8d.site.internapcdn.net/newman/gfx/news/hires/2017/insectantian.jpg
Sameček klopušky (vpravo) se přiblížil k samičce, která se nedávno pářila. Tykadlem se jí chystá osahat bříško, aby posoudil zda je vhodná k páření. Kredit:. Brent et al, 2017

Teprve až nyní se dostáváme k tomu, co americko-izraelský tým objevil a popsal v nejnovějším čísle časopisu e-LIFE. Dá se to vyjádřit i tak, že klopušky se chovají jako jiná něžná stvoření a že na své klopušáky stejně vyzrály.  Jakmile se jim geranylgeranyl acetát ocitne v pohlavním traktu, zahájí jeho převod na geranylgeraniol. Dělají to proto, že jakmile ho začnou vylučovat, začne být o ně zase zájem.  Samičky zvládli něco, co stojí za to, abychom se tomu ještě chvilku věnovali. Jejich  geranylgeraniol, který si ze samčího prekurzoru vyrobily, není feromonem. Není to látka, která by samčí zájem provokovala a lákala je k hrátkám. To, co si na samečky vyrobily, je sofistikované „ANTI“ na samčí „ANTI“.  A protože to začíná být zamotané, tak ještě jednou.

Samečci udělají v očích soků samičky nehezké jistou látkou. Tu si ale samičky vzápětí přetvoří v něco, co účinek původního samečkova lektvaru eliminuje a tím i jeho snahy jsou ty tam. Jde tedy o látku, která má charakter antisexprotijedu, nebo chcete-li antisamčíantidotum. Na toto dvojité „anti“ zatím vědci nic nevymysleli, a tak tomu říkají  anti-antiafrodisiakum. Ať už se tomu v budoucnu bude říkat jakkoliv, náš dosavadní pohled na komunikační mechanismy ovlivňující reprodukční chování živočichů to dost zkomplikovalo.


Antiafrodisiakum (myristyl acetát) utkvělý v samičce z předchozího páření zafungoval a sameček obratem stahuje tykadla a s odporem se odvrací. Nějakou dobu (dny) samičce zabere, než se jí podaří partnerovy seminální sloučeniny přetvořit na anti-antiafrodisiakum a záměr partnera knokautovat. Pak její vůně zase začne na samečky zabírat a stane se pro ostatní žádoucí. Kredit: Brent et al., 2017
Antiafrodisiakum (myristyl acetát) utkvělý v samičce z předchozího páření zafungoval a sameček obratem stahuje tykadla a s odporem se odvrací. Nějakou dobu (dny) samičce zabere, než se jí podaří partnerovy seminální sloučeniny přetvořit na anti-antiafrodisiakum a záměr partnera knokautovat. Pak její vůně zase začne na samečky zabírat a stane se pro ostatní žádoucí. Kredit: Brent et al., 2017


Různo-tatínkovská dvojčata

Ani u lidí není o války spermií taková nouze, jak bychom to rádi viděli. V mnoha rodinách to dokládají bráškové a sestřičky s různými tatínky, ale i případy, kterým lékaři říkají heteropaternální superfekundace. Míní tím dvojčata, která mají jiné tatínky. U nás lidí se to většinou má tak, že 5 minut po ejakulaci už jsou spermie přítomny ve vejcovodu a jejich schopnost oplodnit uvolněné vajíčko celkově trvá 24 - 72 hodin. Když se k maximální době přežitelnosti spermií přidá možnost časově posunuté ovulace dvou vajíček, doba možného vzniku různo-tatínkovských dvojčat se protáhne. Největší pravděpodobnost, že se něco takového podaří, ale nastává, když partnerka vystřídá partnery v rozmezí pěti hodin. Mnohé asi pohorší, že jsme člověka z těchto válek nevyčlenili a udělali zmínku, která z žen dělá nádoby hříšné, které se stvořiteli jaksi moc nevyvedly. V živočišné říši ale takové chování, stejně jako války spermií, nepřirozené nejsou. Přispívají k polymorfismu a diverzifikaci, což je z pragmatického pohledu přežití druhu v měnícím se prostředí věc dosti podstatná, ne-li ta nejdůležitější.


Klopušky nám nyní předvedly další variace úskoků, kterých se v rámci prosazování svých zájmů jedno pohlaví dopouští na tom druhém. Máme tu další do této doby neznámou rafinovanou strategii, kterou alely genů v rámci svého sobeckého zápolení na živočišnou říši vymyslely. Kolik jich asi ještě bude? Možná se nynější objev „anti-anti„ bude dát nějak využít v praxi. Aby nedošlo k ještě většímu pohoršení, pisatel má na mysli pouze potlačování sexu provozovaného v zeleném pažitu, s jehož eliminací je spojena konzumace přípravků, které nejsou tak úplně bez vedlejších účinků.  

Literatura

Colin S Brent, John A Byers, Anat Levi-Zada.:  An insect anti-antiaphrodisiac. E-Life, Jul 11, 2017. DOI: 10,7554 / eLife.24063

Datum: 12.07.2017
Tisk článku

Související články:

I v sexuálním životě rostlin každé pohlaví své zájmy hájí     Autor: Dagmar Gregorová (19.05.2009)
Jak včely imunizují svá miminka?     Autor: Josef Pazdera (03.08.2015)
Na šíření kultury moc inteligence netřeba     Autor: Josef Pazdera (10.10.2016)
Soucit a milosrdenství jako dílo parazitů?     Autor: Josef Pazdera (02.02.2017)
Obyčejně očesat, nebo zabzučet?     Autor: Josef Pazdera (05.07.2017)



Diskuze:

Jak to tak čtu

Tadeáš Janovsky,2017-07-14 14:59:09

Tak to z Vás pan Halík a Lidovci nebudou mít radost. To nejde moc do souladu s představou rodiny podle křesťanských zásad.

Odpovědět


Re: Jak to tak čtu

Alena Tauber,2017-07-14 17:23:26

Osel už dávno jde na ruku islamistům. Nedivila bych se, kdyby jimi byl placen.

Odpovědět

Josef Drtina,2017-07-14 06:29:40

Nemyslím si, že by se měla lidská láska degradovat na hru chemie, hormonů vůní,... a dělat z ní válku pohlaví.

Odpovědět


Re:

Vít Prokop,2017-07-14 06:47:23

Láska z rozumu je zločin. Láska ze soucitu sebevražda. Tak zbývají ty hormony :)

Odpovědět


Re: Re:

Milan Krnic,2017-07-14 22:34:31

Souhlasím. Ale to si člověk musí zažít. :)

Odpovědět

Klopušky vs. kolpušky

Romana P,2017-07-13 16:27:53

Jen upozorňuji, že podle biolibu se jedná o klopušky, nikoliv kolpušky :) http://www.biolib.cz/cz/taxon/id72682/

Odpovědět


Re: Klopušky vs. kolpušky

Milan Krnic,2017-07-13 19:07:27

A že ty mouchy hrozně mutujou :)
Díky! (PS: ideální je posílat opravy na ja zavináč osel.cz)

S tématu článku ...
No je tedy věc! Holt nejsme, i přes různé texty fantasy literatury, žádný speciální druh.
Díky za článek!

Odpovědět


Re: Klopušky vs. kolpušky

Josef Pazdera,2017-07-14 06:12:29

Jasně! Na Biolib v článku dokonce odkazuji. Buďto mutuje můj vlastní hardware a začínám být dyslektik, a nebo přestává stíhat můj notebook na němž už trvale běží větrák. Něco s tím budu muset dělat už proto, že když někomu píši, tak dodatečně zjistím, že místo osel jsem odeslal osle… což se také těžko vysvětluje. Škoda, že to nemohu svést na našeho papoucha, po jehož jednom psaní je na klávesnici několik míst kde jsou jen takové malé gumové cuplíčky, ale na ty si už moje prsty zvykly, takže jedna z těch prvních možností. Díky za echo.

Odpovědět


Re: Re: Klopušky vs. kolpušky

Matěj Trávníček,2017-07-14 09:37:07

Vím,že to je of topic, ale mám úplně stejný problém, až na toho papouška. Mám starší počítač který evidentně nestíhá a jak píšu, tak mi také občas přehodí písmenka. Jsem si skoro jist, že jsem je namačkal správně, protože to je třeba v mém příjmení. Pokud by sem zavítal nějaký programátor - chtěl bych se ho zeptat zda je to možné, nebo zda už taky blbnu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Klopušky vs. kolpušky

Florian Stanislav,2017-07-14 23:26:53

Mám stejný problém. Není to počítačem, je to notebookem. Člověk má sedět tak, aby měl ruce dostatečně vysoko nad klávesnicí, jinak se ruce, prsty a mysl unaví nebo inspiruje, když článek je o sexu. Horní hrana monitoru má být proti očím, když sedíme rovně u počítače. U notebooku toho nelze dosáhnout nikdy. Pak dochází k nedoklepnutí písmene, které se nezobrazí, i když jsme se ho dotkli na klávesnici.
Když si dáte k notebooku externí klávesnici s mělkými údery a jinak židlí nebo výšku stolu, bude to zase jinak.
http://www.podruce.cz/images/User/spravne_sezeni.png

Přehazování samohlásek před souhlásky je dáno tím, že samohlásek je méně, než souhlásek a píší se častěji. Slabiky typu le, se, na....se snadno kontrolují, mysl tedy se zaměří na shluky souhlásek, kde by se snadno udělala chyba. A tak vznikne chyba právě v tom jednodušším a máme kolpušky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz