Vědci syntetizovali virus blízký neštovicím. Žádný konec světa nebude  
Syntetické neštovice z Univerzity v Albertě budí respekt i vášně. Nejde ale o teroristický čin, nýbrž důmyslný výzkum v rámci testování vakcín proti smrtelně nebezpečným pravým neštovicím.

 

Umělý virus. Kredit: CC0 Public Domain.
Umělý virus. Kredit: CC0 Public Domain.

Jestli mají v dnešní době nějaké infekce ještě respekt, tak k nim určitě patří pravé neštovice. Je to příšerný virus. S chutí zabíjí a koho nezabije, toho zohyzdí. Má na svém kontě miliony a miliony mrtvých. Na druhou stranu, právě neštovice jsou perfektním důkazem toho, že očkování, přes všechny nedokonalosti, je skvělým nástrojem proti virům. Pravé neštovice jsme díky globálnímu programu očkování dotlačili na pokraj vymření. Už jenom za tohle, že neuvidíme nikoho ze svých blízkých umírat na neštovice, bychom všichni bez výjimky měli být globalizaci, medicíně a speciálně očkování nadosmrti vděční.

 

David Evans. Kredit: University of Alberta.
David Evans. Kredit: University of Alberta.

Virus neštovic vlastně ještě nevyhynul. Několik zemí ho drží ve svých laboratořích s vysokým stupněm zabezpečení, přičemž není úplně jasné, kde všude ho mají a v jakém množství. Pravé neštovice totiž mohou posloužit jako relativně účinná biologická zbraň, takže je kolem nich spousta utajování. O nedemokratických režimech nemluvě, těm nelze v podobných záležitostech věřit ani nos mezi očima.


V těchto dnech se neštovice opět ocitly ve středu zájmu světových médií. Nejde sice o pravé neštovice, nýbrž o jejich pro lidi neškodného příbuzného, to je ale mimo rozlišovací schopnosti velké části médií. Výzkumníci kanadské Univerzity v Albertě pod vedením virologa Davida Evanse použili komerčně dostupné suroviny a syntetizovali virus koňských neštovic (anglicky horsepox virus, HSPV) z rodu Orthopoxvirus. Jak jméno viru napovídá, jde o infekci koní, která je blízce příbuzná lidským neštovicím, a ještě blíže viru vaccinia, což je jeden z virů tzv. kravských neštovic, z něhož byly vytvořeny první vakcíny proti pravým neštovicím.

 

Pravé neštovice v Bangladéši, pár let před vymýcením. Kredit: CDC/James Hicks.
Pravé neštovice v Bangladéši, pár let před vymýcením. Kredit: CDC/James Hicks.

Mezi těmito všemi viry panují překvapivě složité a stále ještě záhadné vztahy. Ve skutečnosti existuje několik příbuzných virů „koňských neštovic“ i několik virů „kravských neštovic. Podle některých teorií vznikly vakcíny proti pravým neštovicím vlastně z koňských neštovic a nikoliv kravských. Pozoruhodné je i to, že když začaly mizet lidské pravé neštovice a kravské neštovice, tak se velice snížil výskyt i koňských neštovic. O koních je také známo, že je mohou infikovat různé poxviry. Podle některých odborníků virus koňských neštovic HSPV už v přírodě zmizel, stejně jako lidské neštovice, ale vzhledem k nepřehledné situaci a existenci několika dalších blízce příbuzných virů je velmi obtížné ověřit, jak to s tímto virem v přírodě vlastně je.


Syntetizovaný virus HSPV je pro lidi neškodný. Asi to nepomůže proti tomu, že mnozí lidé budou šokováni, ale rozhodně neuškodí to zdůraznit. Pro odborníky je to pozoruhodný průlom, protože viry této skupiny, čeledi Poxviridae, měly až doteď pověst, že je nesmírně obtížné je syntetizovat v laboratoři. Jde o velmi velké a složité viry s dvojitým řetězcem DNA. Je to každopádně čerstvá zpráva a výzkum ještě nebyl publikovaný v odborném časopisu – také proto, že časopisy mají strach tohle publikovat.

Velký a složitý virus neštovic. Kredit: CDC/ Fred Murphy; Sylvia Whitfield.
Velký a složitý virus neštovic. Kredit: CDC/ Fred Murphy; Sylvia Whitfield.

Podle vědců ale nebylo hlavní motivací výzkumu uspět v syntetizování pox viru, stejně jako nebylo cílem vystrašit co největší počet lidí. Tento výzkum je vlastně součástí projektu vývoje technologie pro testování vakcín proti neštovicím.
Proč testovat vakcíny, když jsou pravé neštovice oficiálně eliminované? Jejich riziko ve skutečnosti nikdy úplně nezmizí. Jak už bylo řečeno, neštovice mají k dispozici země, kterým se nedá věřit. Může tam dojít k nehodě nebo ke zlému úmyslu a neštovice se najednou objeví mezi lidmi. Stejně tak teoreticky mohou neštovice přežívat v nějakém bizarním rezervoáru v přírodě, případně se objeví zcela nový virus, blízce podobný původním pravým neštovicím. Anebo, jak právě ukázali kanadští biologové, si někdo neštovice vyrobí v laboratoři. Teď čelí z mnoha stran kritice, že překročili meze, a že nabízejí návod padouchům. Jenomže to bylo jenom otázkou času. Doba už prostě dozrála k syntetizování virů. A upřímně, je lepší, když to dělají virologové v prestižní laborce, nežli bezejmenní laboranti kdesi ve stínu.


Všechno tohle je také důvodem, proč bychom neměli definitivně zlikvidovat poslední oficiální vzorky pravých neštovic. Nikdy nebudeme mít záruku, že jsou skutečně poslední a připravili bychom se o možnost vycvičit si odborníky, kteří jediní proti neštovicím skutečně pomohou.


A právě proto také tým Univerzity v Albertě syntetizoval virus koňských neštovic. Je blízký lidským neštovicím a je na něm možné smysluplně testovat vakcíny. Zásadní výhoda koňských neštovic je v tom, že jsou levné a bezpečné. Syntetický virus v Albertě, jehož genom obsahuje 212 tisíc párů bází, pořídili zhruba za 100 tisíc dolarů. Potřebovali sice nějaká povolení, nebylo to snadné, ale dalo se to zvládnout. Teď si představte, že chcete povolení pro výzkum vakcín přímo naostro s virem pravých neštovic. To by bylo jako zlý sen. Pokud byste vůbec dostali příslušná razítka, tak byste museli výzkum zabezpečit podle nejpřísnějších protokolů biologické ochrany, což by stálo celé jmění. Koňské neštovice jsou proti tomu dost v pohodě.


Vážně není na místě se takového výzkumu přehnaně bát nebo se ho dokonce snažit zakazovat. Zákazy neštovice neporazí, důsledný výzkum a účinné vakcíny ano. Šéf výzkumu Evans ostatně není bioterorista, nýbrž člen vědeckého poradního výboru k pravým neštovicím Světové zdravotnické organizace WHO. Opatrnost a zdravý rozum jsou namístě, to bez debaty. Chce to zhluboka dýchat, nestresovat se, a držet virologům palce. Díky koňským neštovicím bychom měli mít prověřené vakcíny proti pravým neštovicím. A ty použijeme, kdyby došlo ke skutečnému průšvihu s neštovicemi. 

Video:   Jak jsme zdolali smrtelný virus neštovic


Literatura
IFL Science 13. 7. 2017, Science News 6. 7. 2017.

Datum: 16.07.2017
Tisk článku

Související články:

Stojí virus neštovic před definitivní likvidací?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2011)
Vakcína proti viru z filmu Nákaza     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2012)
Nejdrsnější bakterie světa pomocníkem při vývoji vakcín     Autor: Stanislav Mihulka (18.09.2012)



Diskuze:

výroba virů

Ludvík Urban,2017-07-16 14:49:00

Jo, až náklady na výrobu smrtícího viru klesnou o pár řádů ...

http://umsle.peklo.biz/img/1499853655.jpg

Odpovědět


Re: výroba virů

Josef Hrncirik,2017-07-16 15:17:16

A než je začne syntetizovat AI, víry nebudou plané a barvoslepé.

Odpovědět


Re: výroba virů

Alexandr Kostka,2017-07-16 23:39:38

Klesnou. To je naprostá jistota. Manipulace s geny se zpřesňuje, zrychluje, zlevňuje. Ostatně jejich čtení též. Co bylo před deseti lety možná zvládnout v řekněme pěti nejlepších laboratořích na světě )s rozpočtem v řádu miliard) dnes zvládne lépe vybavená univerzita. Za 10 let vám podobně kvalitní laboratoř klidně postaví jarda v garáži. (a možná lepší)

Odpovědět


Re: výroba virů

Filip L,2017-07-17 18:08:37

A samozřejmě nebudou neštovice, ale něco co věda nezná a bude chvíli trvat, než se vyvine protilátka.

Odpovědět


Re: Re: výroba virů

Alexandr Kostka,2017-07-19 17:34:17

Já bych je nepodceňoval, paseku by nadělaly. A paniku možná ještě větší, už jen tím, že je každý zná. "Dobře" nakazit jakékoliv hlavní město by dotyčný stát na nějakou dobu prakticky vyřadilo z provozu. Lék neexistuje, lze pouze tlumit příznaky a udržovat pacienta naživu. Vakcína existuje, ale jelikož jsou neštovice "vymýcené" tak rozhodně není k dispozici v dostatečném množství. Vemte za příklad třeba Prahu. Milion obyvatel, z toho minimálně pár desítek tisíc "lehne". Minimálně stejně tolik (možná víc) kolik je k dispozici nemocničních lůžek v celém státě. Takže se jich větščina do nemocnic nevejde. Ovšem někdo se o nemocné musí starat, takže řekněme nesmírně ubyde lidí udržujících v chodu takové "maličkosti" jako třeba zásobování. Ať již vodou, elektřinou, potravinami, léky.. Spousty firem sice má výrobu jinde, ale bez vedení, které by jim řeklo co vyrábět není až tak úplně jisté, že něco vyrobí. Dojde k rabování. Vždy došlo, je naprostá jistota že dojde opět. Ono ve výsledku možná zemře jen pár tisíc lidí, ale materiální a společenské škody by byly příšerné. (Přesně to, co by potěšilo terroristovo srdíčko)

Odpovědět

Dílo stvořitele ?

stanislav vyskočil,2017-07-16 11:22:36

Pokud nás někdo stvořil ,tak abychom se nenudili stvořil, a na nás poštval i 5860 lékaři definovaných nemocí i tuto? Některé pěkně rafinované jako rakovina, AIDS atd.?

Proč když děkujeme stvořiteli za dar života ,neděkujeme i za tento přídavný dárek a jeho smysl?

Ano, ano! já vím cesty a záměry stvořitele nám nikdy nebudou známi. Když mě to ale zajímá, je to hřích?

Odpovědět


Re: Dílo stvořitele ?

Milan Závodný,2017-07-16 21:47:43

Viete dobre, že odpoveď je prostá: Boha niet. Preto sme na tom tak mizerne.

Odpovědět


Re: Dílo stvořitele ?

Jan Novák9,2017-07-24 07:48:57

Člověk byl prý stvořen k obrazu božímu.
Hrál jste někdy nějakou hru na počítači? Tlačítkem Start jste stvořil celý svět (většinou jednoduchý, ale takový Skyrim už zas tak jednoduchý není).
Proč jste ho stvořil?
Byl jste na postavy ve hře hodný?
Byl to svět kde by se Vám líbilo žít?

Člověk je naskriptovaný podobně jako postavy ve hře, má pudy a hormony které určují většinu chování.
Tahle hra má maximální rozlišení Planckovy délky, ale kvantové jevy se aproximují pokud jsou nevýznamné.

Po vypnutí hry svět zaniká, zatím to ale vypadá že před 2000 lety herního času si Bůh odskočil na záchod nebo něco. Já osobně bych se moc netěšil na to až se vrátí, buď to tu vypne nebo se vrátí k mordování prvorozených synů jako ve starém zákoně. Má být Apokalypsa, všichni zemřou a ti lepší se znovuzrodí = restart, load save.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz