Patagonský titán není největším dinosaurem  
…aneb Jak je to doopravdy?

Panoramatický snímek repliky kostry patagotitana v expozici Amerického přírodovědeckého muzea v New Yorku. Tento argentinský titanosaur byl stejně dlouhý jako tři velcí jedinci teropoda druhu Tyrannosaurus rex v řadě za sebou. Kredit: Editosaurus, Wikipedie (CC0)
Panoramatický snímek repliky kostry patagotitana v expozici Amerického přírodovědeckého muzea v New Yorku. Tento argentinský titanosaur byl stejně dlouhý jako tři velcí jedinci teropoda druhu Tyrannosaurus rex v řadě za sebou. Kredit: Editosaurus, Wikipedie (CC0)

V uplynulých dnech zaplavily internet zaručené informace o objevu údajně největšího sauropodního dinosaura (a tím i největšího suchozemského živočicha) všech dob, který je známý již od roku 2012 a jehož kostra byla restaurována a vystavena v roce 2014 v New Yorku. Teprve v srpnu 2017 se mu dostalo oficiálního pojmenování – Patagotitan mayorum. Toto přiléhavé jméno skutečně patří jednomu z největších známých titanosaurů, tvoru dlouhému jako osm osobních automobilů za sebou a vážícímu tolik, co deseti- až patnáctičlenné stádo slonů (nebo 800 dospělých lidí). V konkrétních mírách to znamená délku přes 37 metrů, výšku v plecích asi 6 metrů (a hlavu ve výšce až kolem 14 metrů) a hmotnost mezi 62 a 77 tunami. Skutečně impozantní velikost. Patagotitan žil v období geologického stupně apt nebo alb, asi před 120-100 miliony let (možná ale také až v cenomanu), na území dnešní argentinské Patagonie. Skutečně byl ale tím největším z dosud známých druhů sauropodů? Podle autorů vědecké popisné studie tomu tak skutečně je, což má dokládat jejich výpočet objemu dorzálních obratlů. Pravda ale není tak jednoduchá. Jak uvádí odborník na obří sauropody a amatérský astronom Matthew Wedell, ve skutečnosti Patagotitan svého bratránka argentinosaura a vzdálenějšího příbuzného puertasaura z jejich dobře hájeného trůnu rozhodně jen tak „nesešoupne“…

 

Přibližné srovnání velikosti nově popsaného sauropodího giganta s lidskou postavou (anatomicky nicméně nemusí odpovídat skutečnosti). Který z trojice největších známých sauropodů byl tím skutečně největším známým druhem, to nelze v současnosti rozsoudit – je ostatně prakticky jisté, že fosilie toho skutečně největšího žijícího jedince nikdy neobjevíme. Kredit: Levi Bernardo, Wikipedie(CC BY-SA 3.0)
Přibližné srovnání velikosti nově popsaného sauropodího giganta s lidskou postavou (anatomicky nicméně nemusí odpovídat skutečnosti). Který z trojice největších známých sauropodů byl tím skutečně největším známým druhem, to nelze v současnosti rozsoudit – je ostatně prakticky jisté, že fosilie toho skutečně největšího žijícího jedince nikdy neobjevíme. Kredit: Levi Bernardo, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

Wedell uvádí, že například maximální šířka těla dorzálních obratlů činí u argentinosaura i u puertasaura rovných 60 centimetrů, zatímco u patagotitana „pouhých“ 59 cm. Obvod stehenní kosti argentinosaura je odhadován až na 118 centimetrů při odhadované délce 2,5 metru, zatímco u menšího exempláře s délkou 225 cm činí 111,4 cm. U nového obra je to však „pouze“ 101 až 110 cm při maximální délce femuru 238 cm. José Carballido a jeho kolegové sice uvádějí, že Patagotitan byl mírně masivnější než oba zmíněné rody titanosaurů, jednotlivé kosterní elementy ale ukazují, že ve skutečnosti rozhodně největším známým dinosaurem nebyl. Maximálně šlo o jednoho z trojice dnes známých obřích megasauropodů, jejichž velikost byla velmi podobná (přinejmenším z hlediska celkového objemu těla a tedy i hmotnosti, jež pravděpodobně přesahovala hodnotu 70 metrických tun). Jde tedy každopádně o další doklad tendence některých skupin sauropodů dorůstat do přímo neuvěřitelných a z biomechanického hlediska takřka nepraktických rozměrů. Je také skvělé, že máme nyní k dispozici mnohem kompletnější fosilní materiál pro tuto velikostní kategorii sauropodů, zatím do stejné míry dochované pouze v případě dalšího argentinského obra rodu Futalognkosaurus. Ten dosahoval přibližně stejných rozměrů, podobně jako další nedávno popsaný argentinský obr Notocolossus. O patagotitanovi toho ještě nepochybně hodně uslyšíme.

 

Napsáno pro Dinosaurusblog a osel.cz

 


 

Short English Summary: Newly described titanosaur from Patagonia was one of the largest known dinosaurs (and hence land-dwelling creatures) of all time, but it probably was not larger than other gigantic genera Argentinosaurus or Puertasaurus.

 

Odkazy:

http://svpow.com/2017/08/09/dont-believe-the-hype-patagotitan-was-not-bigger-than-argentinosaurus/

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/284/1860/20171219

http://phys.org/news/2017-08-patagotitan-mayorum-biggest-dinosaur.html

http://news.nationalgeographic.com/2017/08/largest-dinosaur-ever-titanosaur-fossil-patagotitan-science/

http://www.newscientist.com/article/2143268-largest-ever-dinosaur-may-have-been-as-long-as-7-elephants/

http://en.wikipedia.org/wiki/Patagotitan

Datum: 14.08.2017
Tisk článku

Související články:

Jak vypadal pochod titánů     Autor: Vladimír Socha (03.11.2013)
Co bychom měli vědět o giganotosaurovi     Autor: Vladimír Socha (08.12.2014)
Dinosauří rekordy     Autor: Vladimír Socha (01.08.2016)



Diskuze:

Rekordmani

Tomáš Novák,2017-08-14 13:21:42

Jak je v textu konstatováno, skutečného rekordmana nebudeme znát nikdy. Stačí si vzít slony africké - běžně mají dospělí samci kolem 6 tun, ale rekordní exemplář měl tuším 12,2 tuny. Je jasné, že u sauropodů byly velikostní variace také velké a ti největší jedinci se možná hodně přiblížili maximálnímu velikostnímu limitu pro jakéhokoliv suchozemského živočicha (což je asi 120 - 130 tun).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz