Šeptanda kolem LIGO: Gravitační astronomové loví nový typ vlny  
Pokud se potvrdí dohady, tak gravitační observatoř LIGO zachytila něco jiného, než dosavadní srážky černých děr hvězdných velikostí.

 

Kolize neutronových hvězd. Kredit: Dana Berry, SkyWorks Digital, Inc./Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
Kolize neutronových hvězd. Kredit: Dana Berry, SkyWorks Digital, Inc./Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Pomalu bychom si měli zvykat, že jsme vstoupili do éry gravitační astronomie. Nasloucháním jemnému vlnění samotného časoprostoru se můžeme dozvídat leccos zajímavého z okolního vesmíru. A už se to děje, právě teď. Po světové síti se šušká, že se na gravitační observatoři LIGO odehrál další velký objev. Gravitační astronomové údajně zachytili zavlnění časoprostoru, které vyvolala divoká srážka dvou neutronových hvězd.

 

Craig J. Wheeler. Kredit: McDonald Observatory.
Craig J. Wheeler. Kredit: McDonald Observatory.

Optické teleskopy, včetně Hubbleova vesmírného dalekohledu, jsou kvůli tomu ve stavu horečnaté aktivity a snaží se vystopovat zdroj této prozatím nepotvrzené gravitační vlny. Měla by to být eliptická galaxie ve vzdálenosti desítek milionů světelných let.


Na dnešních gravitačních observatořích můžeme zachytit jen ty nejsilnější gravitační vlny. A to jsou svědci těch nejvíce dramatických událostí v celém vesmíru. Obvykle to jsou srážky extrémních vesmírných objektů, jako jsou například černé díry, při nichž se uvolní nezměrné množství energie. V současné době je dovedou zachytit v podstatě už dva experimenty – americký LIGO a evropský VIRGO. Pokud na takovou gravitační observatoř dorazí gravitační vlny, tak dojde k vychýlení laserového paprsku velice citlivého detektoru, který potvrdí, že šlo o gravitační vlnu.

Stanice observatoře LIGO. Kredit: Caltech.
Stanice observatoře LIGO. Kredit: Caltech.

Observatoř LIGO prozatím vystopovala tři různé gravitační vlny. Ve všech třech případech šlo podle všeho o gravitační vlny, které vznikly při srážce černých děr hvězdných velikostí. Od loňského listopadu pracují už obě gravitační observatoře, tedy LIGO a VIRGO. Jejich spolupráce se vyplácí, protože dohromady zachycují a analyzují gravitační vlny s vyšší citlivostí.

 

Observatoř VIRGO. Kredit: The Virgo collaboration.
Observatoř VIRGO. Kredit: The Virgo collaboration.

Podle dostupných informací rozpoutal momentální vlnu spekulací kolem LIGO astronom J. Craig Wheeler z Texaské univerzity v Austinu. Jeho tvít “New LIGO. Source with optical counterpart. Blow your sox off!” zaujal odborníky po celém světě. Zpráva naznačuje, že by astronomové mohli pozorovat viditelné záření ze zdroje zachycených gravitačních vln. Z toho by vyplývalo, že nejde o srážku černých děr, ale neutronových hvězd, které je možné pozorovat ve viditelných vlnových délkách. Vědci týmu LIGO o této možnosti ostatně uvažovali už dlouho. Byl by to rozhodně skvělý úlovek.


Spekulace se točí hlavně kolem galaxie NGC 4993 ze souhvězdí Hydry, která je od nás vzdálená asi 130 milionů světelných let. Astronomové zatím mlčí a stále není jasné, jestli máme co slavit. Ať už ale tentokrát uspějí anebo ne, je pravděpodobné, že LIGO jednou skutečně zachytí srážku neutronových hvězd. Doufejme, že budeme při tom.

Literatura
New Scientist 23. 8. 2017.

Datum: 27.08.2017
Tisk článku

Související články:

Vítejte ve věku gravitační astronomie     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2016)
Gravitační vlna polapená LIGO možná přiletěla z nitra obrovské hvězdy     Autor: Stanislav Mihulka (22.03.2016)
Co když aLIGO zachytil gravitační vlny z gravastaru?     Autor: Stanislav Mihulka (08.05.2016)
Odhalíme v gravitačních vlnách skryté dimenze vesmíru?     Autor: Stanislav Mihulka (04.07.2017)



Diskuze:

Jan Balaban,2017-08-27 17:29:56

Bola už pozvrdená rýchlosť šírenia gravitačných vĺn?

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2017-08-27 17:44:38

Zatím nebyly potvrzeny ani gravitační vlny.

Odpovědět


Re: Re:

Jiří Svejkovský,2017-08-27 18:45:54

Opravdu? Pokud jsem dobře informován, tak byly potvrzeny jednou nepřímo a třikrát přímo. Není to moc, ale mě to stačí.
Vzhledem k tomu, že gravitaci prostředí neklade žádné překážky (neexistuje žádná gravitační permitivita), předpokládám, že se budou šířit maximální možnou rychlostí.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-08-27 19:05:01

Opravdu. Gravitační vlny byly tzv. "pozorovány" na kosmologických škálách (třeba incident 14. září 2015 popisuje detekci ze zdroje ve vzdálenosti cca miliardy světelných let).
Kdy obecně vzato máme různé popisy (modely) reality, každý z nich je nepřesný, zatížen chybou, a vhodný pouze v určitém kontextu. Co platí na kosmologických škálách nevíme a zatím nemáme ani žádnou možnost ověřit naše úvahy.
Pokud se podaří, uvidíme, co eLisa, případně třeba mapování těmi nanosatelity.
Paradigmata a počítaní bez analýzy chyb jsou hrozná věc :-)

K těm modelům např.:
Michal Křížek - Netušený paradox Schwarzschildovy metriky (KS ČAS 17.7.2017)
https://www.youtube.com/watch?v=7MqM9IbMO5E

Tak ale věřit nám nikdo nebrání.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Juraj Chovan,2017-08-27 23:40:37

Čo sa týka linkovaného videa, zdá sa mi že pán profesor objavil Ameriku. Výpočty má zjavne správne ale zároveň zjavne z nich robí nesprávne závery. Jeho paradox - že zväčšovaním vzdialenosti od hmotného bodu kvadraticky zväčšujeme rozdiel vypočítaného objemu v Euklidovskej a Schwarzshildovskej metrike - totiž prestáva byť paradoxom vo chvíli keď si uvedomíme že objem rastie so vzdialenosťou kubicky. Takže áno, absolútna hodnota rozdielu objemu nám so vzdialenosťou kvadraticky narastá, ale relatívna hodnota naopak lineárne klesá. Teda žiaden paradox - je logické že čím ďalej sa od hmotného objektu nachádzame tým zanedbateľnejší je jeho vplyv.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-08-28 17:54:45

To není zvětšování vzdálenosti od hmotného bodu ...

Odpovědět


Re:

Jan Rychtář,2017-08-27 22:22:50

Rychlost šíření gravitačních vln je shodná s rychlostí světla.
A jasně, že je možné, že s detektory hýbou malí permoníci, ale prozatím si myslíme, že je to způsobeno gravitačními vlnami tak, jak to předpověděl Einstein a další fyzikové. Přeci jen je to pravděpodobnější.
Al kdo ví? třeba jsou hvězdy jen dírky v nebeské klenbě, věřit lze čemukoliv.

Odpovědět


Re: Re:

žan Valžan,2017-08-28 04:31:04

To je výrok o čistej viere. Uvítal by som výsledok porovnávania rýchlosti šírenia gravitačných vĺn s rýchlosťou šírenia elektromagnetických vĺn.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jan Rychtář,2017-08-28 17:45:00

To asi kdekdo. Věřím, že se to časem povede. Zatím to chce pracovat na zdokonalení jejich detekce. Pak můžeme měřit i rychlost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-08-28 18:01:26

Souhlas, jen tedy já nevěřím (na gravitační vlny), ale dávám jejich existenci "slušnou" pravděpodobnost. Jen na eLisa, už chuděrku tak zkrouhnutou, si počkáme ...

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel Hudecek,2017-08-30 12:51:47

Máte v podstatě pravdu oba. Není to 100 %, ale jiná hodnota by znamenala, že je celá obecná relativita špatně, což je dost nepravděpodobné, vzhledem k tomu, že všechny ostatní její předpovědi dokonale sedí.

Ale teď už je to jedno. Právě událost z tohoto článku to vyřešila. Na Technetu dnes vyšel podrobnější, který zmiňuje i pozorování optického záblesku. Vzhledem ke vzdálenosti v milionech sv. let tak máme velmi přesně potvrzenu shodu rychlosti světla a gravitačních vln.
http://technet.idnes.cz/gravitacni-vlny-ligo-neutronove-hvezdy-gama-zablesky-pfr-/veda.aspx?c=A170828_121639_veda_mla

Vzhledem k tomu, že za krátkou dobu praktické použitelnosti detektorů bylo zaregistrováno několik událostí, je velmi pravděpodobné, že takových pozorování bude časem hodně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-08-30 20:15:35

Obecná relativita špatně není. Na škále Sluneční soustavy platí jí daný popis reality slušně.
"Všechny ostatní její předpovědi" rozhodně nesedí dokonale. To už byť principiálně není možné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jan Balaban,2017-09-05 07:42:33

Vďaka!

Odpovědět

galaxie

Milan Krnic,2017-08-27 13:42:24

Spekulace je i samotná existence NGC 4993. Tak ale snad k ní časem vyšleme nanosatelity, nebo USS Enterpise NCC-1701*, a ověříme, že tam skutečně je :)

Odpovědět


Re: galaxie

Bohumil Tříska,2017-08-28 08:50:24

Možná se o té galaxii jako původci gravitačních vln spekulovalo kvůli koincidenci se zábleskem gamma a dalšími pozorováními? (viz diskuse na adrese
https://telescoper.wordpress.com/2017/08/23/ligo-leaks-and-ngc-4993/ )

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz