Záhadné útoky sonickou zbraní na Kubě budou mít trvalé zdravotní následky  
Američtí a kanadští diplomaté a jejich rodiny v Havaně se stali terčem útoků neznámou sonickou technologií. Výsledkem je trvalé poškození sluchu a také mozku u některých obětí.

 

Zvukové vlny. Kredit: CC0 Creative Commons.
Zvukové vlny. Kredit: CC0 Creative Commons.

V první polovině letošního srpna vyšlo najevo, že američtí a kanadští diplomaté, a také jejich rodinní příslušníci, utrpěli v Havaně na Kubě od minulého podzimu podivná zranění. Postihla je akutní ztráta sluchu spojená s bolestmi hlavy a nevolností. Odborníci nakonec dospěli k závěru, že diplomaté v Havaně byli velmi pravděpodobně zasaženi neznámou akustickou zbraní. Není jasné, jestli šlo o cílené útoky proti konkrétním osobám, ale vzhledem k opakování útoků a počtu poškozených šlo jenom těžko o nějaké nedopatření.

Americká ambasáda v Havaně. Kredit: U. S. Department of State.
Americká ambasáda v Havaně. Kredit: U. S. Department of State.

 

Útoky se objevily vždy náhle, vesměs v budovách vlastněných kubánskou vládou, obvykle v rezidencích diplomatů. Pokud je známo, tak během noci, ve spánku. Kubánští agenti tráví velmi mnoho času sledováním diplomatů vyspělého světa, a tak američtí a kanadští vyšetřovatelé, tedy FBI a Royal Canadian Mounted Police, podezírají v první řadě samotnou Kubu. Stejně tak ale v útocích může mít prsty třetí strana, ať už s vědomím nebo bez vědomí kubánského režimu. Pravděpodobně někdo, kdo je na Kubě jako doma. Ze zraněných diplomatů se stal výbušný mezinárodní incident. Žádná země nemá ráda, když někdo terorizuje jejich diplomaty s rodinami, natož světové mocnosti.

Sonická zbraň dalekého dosahu Long Range Acoustic Device (LRAD) 500X, při protestech Occupy Wall Street v roce 2011. Kredit: Z22 / Wikimedia Commons.
Sonická zbraň dalekého dosahu Long Range Acoustic Device (LRAD) 500X, při protestech Occupy Wall Street v roce 2011. Kredit: Z22 / Wikimedia Commons.

 

Kolem technologie použité k útokům zůstávají velké otazníky. V dnešní době již oficiálně existují sonické zbraně. Zvukové nebo ultrazvukové. Obvykle bývají velmi hlasité a fungují jako nesmrtící zbraně proti nepřátelsky naladěnému davu nebo třeba pirátům. Vysílají úzce zaměřené paprsky bolestivě ohlušujícího zvuku. Jenomže zbraň použitá v Havaně takto slyšet nebyla. Zdá se, že operuje na frekvencích, které nejsou slyšitelné lidským sluchem, ale přesto dovede vyřadit sluch.

Sonická zbraň LRAD na palubě americké hlídkové lodi třídy Cyclone USS Typhoon. Kredit: U. S. Navy.
Sonická zbraň LRAD na palubě americké hlídkové lodi třídy Cyclone USS Typhoon. Kredit: U. S. Navy.

 

Podle odborníků jsou v podstatě dvě základní možnosti, jak by taková zbraň mohla být konstruovaná. První představují mikrovlny. Útoku mikrovlnné zbraně si člověk bez náležitého vybavení nevšimne. Není slyšet ani vidět. Přitom je známo, že tenký paprsek mikrovln, který zasáhne hlavu, může rychle zahřát tkáň v mozku a vyvolat tam malou rázovou vlnu. Tato vlna pak poškodí sluch, vyvolá bolesti hlavy a může vést i závažnému poškození mozku. Toho už si všimne každý.


Druhou, nejspíš méně pravděpodobnou možností je použití infrazvuku. Zvukové vlny o velmi nízké frekvenci, které nejsou slyšitelné lidským sluchem, mohou rovněž uškodit podobným způsobem. Podle specialistů amerického NIH (National Institutes of Health) může zásah soustředěným infrazvukem vyvolat únavu, apatii, depresi, bolest v uších, ztrátu soustředění, ospalost, vibrace orgánů a další příznaky. Infrazvuková zbraň by ale pravděpodobně byla dost nápadná, protože by vyžadovala velkou soustavu reproduktorů.

 

V posledních dnech se incident s útoky na diplomaty v Havaně vyostřil. Vyšlo najevo, že jak američtí, tak kanadští občané utrpěli v Havaně traumatické zranění mozku a poškození centrálního nervového systému. Někteří ze zasažených mají trvale poškozený sluch a mozek. Vyšetřování ještě neskončilo, takže se možná časem dozvíme víc.

Video:  What's causing U.S. diplomats in Cuba to mysteriously lose hearing?


Literatura
IFL Science 24. 8. 2017, New Scientist 15. 8. 2017.

Datum: 28.08.2017
Tisk článku

Související články:

Ultrazvukovou zbraní na vodní květ     Autor: Stanislav Mihulka (17.06.2009)
Boeing získal patent na tlumení rázových vln explozí - granátového šoku     Autor: Josef Pazdera (25.03.2015)
Technologie proti živlům: Porazíme tsunami protivlnovým dělem?     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2017)



Diskuze:

Podrobnější informace

Jaroslav Pešek,2017-09-15 07:21:31

Nedávno vyšla podrobnější zpráva o útoku na Kubě. Pořád je to sice vágní, ale je tam pár nových "detailů".
https://www.theguardian.com/world/2017/sep/14/mystery-of-sonic-weapon-attacks-at-us-embassy-in-cuba-deepens

Divný mi přijde, že se furt snaží najít zbraň. Mě to dost připomíná problémy co měli vojáci ze zálivu a u kterých se nakonec zjistilo, že jednou z hlavních příčin bylo očkování. Třeba ti diplomaté, než odjeli na Kubu, taky dostali super očkování.

Odpovědět

video

Jaroslav Pešek,2017-09-11 07:23:38

Tohle video vás pobaví.
https://www.youtube.com/watch?v=AmFjP4Xth88

Odpovědět

Vypadá to, že zase něco chystají ve Své Zátoce.

Josef Hrncirik,2017-09-07 21:18:27

Odpovědět

masová histerie

Jaroslav Pešek,2017-09-06 10:18:09

Článek který mluví o tom, že to vše bude jen masová histerie.
https://www.psychologytoday.com/blog/its-catching/201709/sonic-attack-the-us-embassy-likely-psychological

Odpovědět

ultrazvuk, infrazvuk

Jaroslav Pešek,2017-08-31 14:19:27

Zajímavý článek. Mimojiné se v něm zmiňují, že je velice nepravděpodobné aby ultrazvuk nebo infrazvuk poškodil sluch.
https://www.buzzfeed.com/danvergano/silent-sonic-secret?utm_term=.wcMGWen06w#.hawkd6YEpr

Odpovědět


Re: ultrazvuk, infrazvuk

Jaroslav Pešek,2017-09-01 07:43:11

Celej tenhle případ vypadá jako jedna velká nafouklá bublina. I z toho článku vyplívá, že to celé není tak vážné jak to média prezentují.

Odpovědět

mikrovlny

Roman Dubravský,2017-08-30 15:58:20

Nestačilo by občas tu budovu "olíznout" výkonným radarem?

Odpovědět


Re: mikrovlny

Lenka Svobodová,2017-09-25 21:24:45

Proč nikdo neřekl, že to byla mikrovlnná zbraň s modulovaným vyzařováním jako je třeba rozhlasové vysílání?. Mikrovlny mají kratší vlny než VKV. Jestli zvuk byl dost silný, tak jim rozechvíval hlavy, i bez rozhlasového přijímače.

Odpovědět

Pavol Hudák,2017-08-30 12:08:25

a nemohli to byt nejake ototoxicke lieky/jedy?

Odpovědět


Re:

Jaroslav Pešek,2017-08-31 14:02:34

Taky jsem na to dnes narazil.
V tomhle článku se jeden profeser zmiňuje, že podobný efekt by mohly mít ototoxické chemikálie.
http://www.fox5krbk.com/story/36256770/sonic-weapons-reported-in-cuba-could-sound-be-harnessed-in-an-attack

Odpovědět

Jan Rychtář,2017-08-29 23:30:36

Jak tohle čtu, tak se jen modlím, aby si vyšetřovatelé přečetli diskuzi na Oslu. Mraky lidí to tady hned na první dobrou rozlousklo a oni se tam s tím zbytečně pachtí. Snad nejsou tak přejedení těma hnusnejma hamburgrama a tohle je taky napadne.

Odpovědět


Re:

Jaroslav Pešek,2017-08-30 07:25:19

Proto se to jmenuje diskuze. Aby se tu diskutovalo.

Odpovědět


Re:

Jaroslav Pešek,2017-08-30 07:28:27

To co říkáme my jsou jen doměnky. Nikdo z nás, možná až na jednoho, netvrdil, že se to tak stalo. Takže proč ten agresivní komentář?

Odpovědět

.

Am Ad,2017-08-29 18:53:05

Něco podobného se přihodilo v minulém století v Anglii, kdy proti jednomu protestu za mír byly do davu vysílány mikrovlny z armádního auta vybaveném směrovou mikrovlnou anténou. Byla to premiéra tohoto systému a tudíž to trochu přehnali s intenzitou. Spoustu lidí bolela hlava, někteří se složili na zem (asi přehřátí organismu). Byla z toho ostuda (pokus o tajné potlačení demokratické demonstrace), soud (armádní auto s velkou směrovou anténou namířenou do davu bylo vyfoceno) a nejspíš tehdy na základě této události vzniklo hnutí za zákaz podobných typů zbraní. Bohužel se mi nepodařilo vyhledat nějaký odkaz, google už to na základě obecných termínů nenajde, ačkoli je to docela známá událost. Nicméně žádné problémy se sluchem a trvalým poškozením tehdy nebyly. Byla to armádní technologie jistě předtím otestovaná na zvířatech apod., vědělo se zhruba jakou intenzitu použít. V otevřeném terénu se dlouhodobě (desítky minut) pokrýval dav mikrovlnami ze směrového vysílače, organismus to asi v důsledku přehřátí mozku přestal dávat.
Tady na Kubě to vypadá na příliš silné mikrovlny po krátký čas, kdy to v mozku způsobí silné poškození, jako kdyby někdo z auta nebo blízké budovy vzal směrovou anténu a kátkodobě zkusmo ozařoval lidi během spánku. A jelkož to neměl odzkoušené a lidi u toho ještě spali (jinak by jim začalo být divně mnohem dřív), asi to přehnal s intenzitou.

Odpovědět

mobil

Jaroslav Pešek,2017-08-29 13:22:16

Teď jsem si přečetl na BBC starší článek, že existují aplikace do mobilu, které mají vydávat ultazvuk na odpuzování komárů. Mají mít dosah něco kolem metru. Něktěří lidé říkali, že to funguje a někteří, že to nefunguje vůbec. Jen mě napadlo, že třeba jeden velvyslanec těm ostatním řekl, že má super aplikaci na odpuzování komárů, postupně si to většina stáhlo a přes noc měli mobil s touto aplikací zapnutý u hlavy. Výsledk vydíme dnes. Ale je to pravděpodobně nesmysl.

Odpovědět


Re: mobil

Jaroslav Pešek,2017-08-29 13:24:19

Taky jsem se dočetl, že nějaká jihokorejská firma vyráběla klimatizace s odpuzováním komárů.

Odpovědět


Re: Re: mobil

Pája Vašků,2017-08-29 14:23:49

https://crab.wordpress.com/2008/01/14/a-short-history-of-sound-weapons-pt2-infrasound/

Já zatím od začátku tipuji klimatizaci. Motory, ventilátory, nějaké vibrace a rezonance po konstrukci, zdech budovy, kovových překladech, a ve vzduchových tunelech, a kombinace otáček s délkami těchto struktur umožňující nějaké rezonance atd.

Ono se to nezdá, ale je zdokumentovaný případ z r. 1995, kdy klimatizace zbořila nákupní středisko a tím zabila 502 lidí. V Jižní
Korei Sampoong Department Store:
https://i2.wp.com/nigeriarealestatehub.com/wp-content/uploads/2015/11/Sampungdept25.jpg?resize=620%2C414

On June 29th 1995, the 5-story Sampoong Department Store in the Seocho District of Seoul, South Korea collapsed resulting in the deaths of 502 people. In April 1995, cracks began to appear in the ceiling of the fifth floor of the store’s south wing due to the presence of an air-conditioning unit on the weakened roof of the poorly built structure. Five hours before the collapse on June 29th, the first of several loud bangs was heard emanating from the top floors, as the vibration of the air conditioning caused the cracks in the slabs to widen further. Amid customer reports of vibration, the air conditioning was turned off, but the cracks in the floors had already grown to 10 cm. At about 5:00 p.m. local time, the fifth floor ceiling began to sink; by 5:57 p.m., the roof gave way, and the air conditioning unit crashed through into the already-overloaded fifth floor, trapping more than 1,500 people and killing 502.

Odpovědět


Re: Re: Re: mobil

Pavel Roháč,2017-09-18 10:33:24

Tvrdit, že klimatizace zabila 502 lidí, tak je vytržené z kontextu. Viníkem je v prvním případě provedená konstrukce budovy a pozdější zásahy do nosných systémů. Klimatizace svými vibracemi akorát tak urychlila únavu materiálu a jako collaps trigger označují kombinaci poddimenzované konstrukce střechy (potažmo celé budovy), váhu samotné klimatizace a způsob jejího přesunu z jednoho místa střechy na druhé. Čili budova by spadla i kdyby nebyla klimatizace zapnutá, akorát o něco později.

Odpovědět


Re: mobil

Jaroslav Pešek,2017-08-30 07:37:14

Ještě doplním odkaz na ten článek o ultrazvukových plašičích komárů.
http://www.bbc.com/news/magazine-20669080

Odpovědět

větráky

Jaroslav Pešek,2017-08-29 08:35:51

Zdrojem poškození by mohly být větráky. Tkaže by měli zkontrolovat cokoliv co používá větrák.

Odpovědět


Re: větráky

Jiří Novák,2017-08-29 11:01:07

Jistě, protože jediní kdo na Kubě větrají jsou Američané a Kanaďané, a to ještě jen diplomaté. Já bych raději zkontroloval, jestli výrazivo diplomatické angličtiny, byv vyslovováno nahlas a opakovaně, nemůže poškodit zdraví.

Odpovědět


Re: Re: větráky

Jaroslav Pešek,2017-08-29 12:14:17

Jak to tak bejvá o problémech normálních lidí se nic nedozvíme. Také tam třeba mohli nedávno měnit zařízení a to nové to způsobuje.

Odpovědět

2 příčiny

Richard Vacek,2017-08-29 07:56:55

Předpokládám, že poškození sluchu má dvě, navzájem se podporující příčiny. Tou první bude veřejná poptávka po informacích o zločinných praktikách kubánského režimu a tou druhou výše pojistky, kterou obdrží zaměstnanci, vykazující zdravotní poškození.

Odpovědět


Re: 2 příčiny

Josef Hrncirik,2017-08-29 08:02:49

Může to být i kombinované působení alkoholu, kokainu a haevy metals či hard rocku.

Odpovědět

Saser ?

Ondřej Mlha,2017-08-28 21:36:09

Mě se hned vybavil saser.

Odpovědět

Co sa clovek nedozvie

Jozef Gatial,2017-08-28 19:13:01

Sonická zbraň dalekého dosahu Long Range Acoustic Device (LRAD) 500X, při protestech Occupy Wall Street v roce 2011. Co mali vtedy poskodene protestujuci? Mozno by to stacilo porovnat

Odpovědět


Re: Co sa clovek nedozvie

Martin Sulhanek,2017-08-28 19:59:20

V článku je to presne napísane "Obvykle bývají velmi hlasité a fungují jako nesmrtící zbraně proti nepřátelsky naladěnému davu nebo třeba pirátům. Vysílají úzce zaměřené paprsky bolestivě ohlušujícího zvuku. Jenomže zbraň použitá v Havaně takto slyšet nebyla." Zaujimavé je že podľa článku utrpeli rovnaké zranenia aj ostatný americký a kanadský občania v Havane, to znamená že niekto musí cielene týchto ľudí vyhľadávať a útočiť na nich, alebo majú títo ľudia niečo iné spoločné čo im uškodzuje. Podla toho čo tu píšu to vypadá na nejakú nenápadnú prenosnú zbraň.

Odpovědět


Re: Re: Co sa clovek nedozvie

Jozef Gatial,2017-08-28 21:06:00

"Podla toho čo tu píšu to vypadá na nejakú nenápadnú prenosnú zbraň." - kolko energie je schopny takyto system preniest? Kolko energie treba na poskodenie ludskych organov?

Odpovědět


Re: Re: Re: Co sa clovek nedozvie

Alexandr Kostka,2017-08-28 23:10:22

Očividně té energie dokáže přenést dostatek. Paradoxně v tomto případě je slabší zdroj vlastně nebezpečnější. Oba nejsou slyšet, nicméně z toho silnějšího se vám udělá skoro okamžitě špatně a z takového místa hodně rychle vypadnete.

Odpovědět

Záhada rozluštěna.

Karel Rabl,2017-08-28 16:07:27

Infrazvuk podle společného šetřeni prý vydávaly varné konvice které byly z Ameriky.Nejspíše se jedná o druhou subharmonickou rozdílu 10Hz(je slyšitelný) tedy frekvence asi 5Hz tedy 1/2 rozdílu uvedených elektrických soustav obou zemí(Amerika 110V/60Hz Kuba 110V/50Hz.

Odpovědět


Re: Záhada rozluštěna.

Jaroslav Pešek,2017-08-28 16:37:52

Nějakej odkaz by nebyl? Ať hledám jak hledám, nic jsem nikde nenašel.

Odpovědět


Re: Re: Záhada rozluštěna.

Karel Rabl,2017-08-29 23:26:31

www.seznam.cz

Odpovědět


Re: Záhada rozluštěna.

Jan Rychtář,2017-08-28 17:42:37

...a tu o Červené Karkulce taky znáte?

Odpovědět


Re: Záhada rozluštěna.

Marek Štěrba,2017-09-15 15:08:24

Nechápu. Konvice v jedné místnosti byly připojeny k US rozvodné soustavě a ve druhé k té kubánské? Jak se designuje varná spirála na rozdílné frekvence?

Odpovědět

Pája Vašků,2017-08-28 10:21:20

První mě napadl silný infrazvuk vydávaný špatně navrženou klimatizací... zdánlivě úsměvné, ale skutečně může poškodit zdraví (sluch, mozek, orgány...).

Odpovědět


Re:

Pája Vašků,2017-08-29 09:09:14

(klimatizací myslím motorovou sekci s ventilátory na střeše, která rozvádí hluk motorů a ventilátoru (včetně infrazvuku) klimatizačním potrubím a zdmi domu)

Odpovědět

Incident

Alexandr Kostka,2017-08-28 06:56:46

Vypadá to na zajímavé zabezpečení proti odposlechu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz