Ve Spielbergově Jurském parku by dnes hlavní roli hrála klíšťata  
Kdyby v době natáčení kasovního trháku Stevena Spielberga byly známy nálezy roztočů uchované v jantaru spolu s dinosauřím peřím, nezačínal by film získáním DNA vyhynulých tvorů z moskytů, ale klíšťat.
Nasáté klíště se dinosauřího peří drží už sto milionů let. Kredit:  Peñalver et al.: Ticks parasitised feathered dinosaurs as revealed by Cretaceous amber assemblages. Nature Communications,Open access.
Nasáté klíště se dinosauřího peří drží už sto milionů let. Kredit: Peñalver et al.: Ticks parasitised feathered dinosaurs as revealed by Cretaceous amber assemblages. Nature Communications,Open access.

V nejnovějším čísle časopisu Nature Communications španělsko-americko-britský tým zveřejnil obrázky jantaru původem z Barmy. V době, kdy byl pryskyřicí, což mělo být někdy před 99 miliony let, se v něm „utopili“ parazité. Vznikly tak časové konzervy, na nichž je zajímavé ještě něco. Uchovalo se v nich i peří, jehož majitelem byl tehdy dinosaurus, opeřený dinosaurus. Nový nález se stal nejstarším dosud objeveným exemplářem parazita živícího se krví, který se uchoval spolu s tkání svého hostitele. Jantar a tím i klíšťata jsou z období křídy a jsou oknem do dob tvorů, z nichž někteří dali vznik moderním ptákům. 
Podle výzkumníků je peří uchované v jantaru svou strukturou velmi podobné tomu, jaké známe  u dnešních „moderních“ ptáků. Kloní se ale k názoru, že artefakt spíše než ptákovi náležel nějakému dinosaurovi, který buďto jen běhal po zemi, případně byl schopen se vznést  k obloze. Dinosauří hnízda, alespoň se  to tak  nyní jeví, byla parazitů plná. Nález je v každém případě důkazem, že už kdysi si dinosauři na svých tělech nosili nezvané hosty, kteří jim doslova pili krev.

 

Enrique Peñalver, první autor publikace. Museo Geominero, Madrid, Španělsko
Enrique Peñalver,
první autor publikace. Museo Geominero, Madrid, Španělsko

U zachovalého nasátého klíštěte se dá zjistit, že v porovnání s poblíž se nacházejícím „hladovým kolegou“ dokázalo zvětšit svůj objem nejméně osmkrát. Na jakém zvířeti se napilo, a zda šlo v tomto případě o dinosaura, se stoprocentně určit nedá. Nasáté klíště, k naší velké smůle, nezalila tehdy smůla celé, a tak se nám z jeho tělíčka zachoval tvar, ale již ne jeho zkamenělý obsah v zadní části těla.

Klíště z jantaru vědci nazvali Deinocroton draculi, a i když jakoby těm dnešním z oka vypadlo, na základě detailů na hlavové části - hypostomu, chelicer a makadel naznali, že jde již o vyhynulý druh.

 

Peří dinosaurů se vyznačuje podobnou strukturou, jakou má to dnešnímoderních ptáků. Pravěká klíšťata se od těch dnešních také prakticky neliší. Obě jsou 5 mm dlouhá. Kredit: E. Peñalver
Peří dinosaurů se vyznačuje podobnou strukturou, jakou má to dnešní, moderních ptáků. Pravěká klíšťata se od těch dnešních také prakticky neliší. Obě jsou 5 mm dlouhá. Kredit: E. Peñalver

Hostitelem objevených klíšťáků měl být podle vědců opeřený dinosaurus. Nepřímým důkazem mají být larvy brouků dermestidů. Ty bychom dnes řadili ke kožojedovitým a jejich předchůdci se už tehdy také živili oloupanými zbytky kůže. Tyto brouky se v jantaru rovněž podařilo nalézt.

 

Bez klíšťat bychom se dnes rádi obešli. Jsou totiž častými strůjci infekcí. Přenášejí bakteriální choroby, jakými jsou například lymská borelióza a  ehrlichióza. Roznáší i virové onemocnění, jako například klíšťovou encefalitidu. Zvládají předat i parazitární onemocnění, jako třeba babéziózu, bartonelózu a nebo tularémii. Ani tento výčet jejich „schopností“ není ještě konečný. S velkou pravděpodobností tedy podobnými neduhy obšťastňovala klíšťata své dobrodince už před zmíněnými sto miliony let.

 

K pokusu o izolaci DNA ze vzácných nálezů uchovaných v jantaru zatím nedošlo. Pro milovníky Jurského parku máme v tomto směru špatnou zprávu. Všechny dřívější pokusy izolovat DNA z jiných vzorků jantaru byly zatím neúspěšné. Nejspíš proto se ani s dnešními nálezy nic podobného nezamýšlí. Zatím.


Vaší pozornosti doporučujeme i další zajímavé obrázky pořízené laserovým konfokálním mikroskopem. Ten z jantarových vzorků dokázal  „vytáhnout“  pozoruhodné detaily, včetně morfologie klíštěte - zde
Nožku parazita dosud se stále držícího jemného paprsku praporu pera – zde.
A nebo anatomické detaily pořízené optickým i skenovacím mikroskopem, z nichž lze určit i pohlaví parazita - zde

Literatura

Enrique Peñalver et al, parasitised feathered dinosaurs as revealed by Cretaceous amber assemblages, Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/s41467-017-01550-z

Datum: 13.12.2017
Tisk článku

Související články:

Další dosud neznámá hrozba od klíšťat – demence     Autor: Josef Pazdera (18.01.2013)
Gigantické blechy v dinosauřím peří     Autor: Vladimír Socha (19.04.2016)
Soucit a milosrdenství jako dílo parazitů?     Autor: Josef Pazdera (02.02.2017)
Dělají z nás vegetariány klíšťata?     Autor: Josef Pazdera (24.06.2017)



Diskuze:

To je ale hezké

Bohuslav Rameš,2017-12-15 15:32:07

pero a ošklivé klíště! Jak vidno, zcela zbytečným parazitům se daří v každé době. A propos, klíště by mělo být totemickým zvířetem KSČ.
Pro některé diskutéry: prosím, snažte se odlišovat credo od cognito a nezaplevelujte diskuzi.

Odpovědět

Standa Vyskočil

Jiří Kouřil,2017-12-14 12:26:47

Je typickou ukázkou mladého člověka zpracovaného médii, kterému ještě nedošlo, co se kolem něj děje. Je nevěřící, kritizuje cirkve a nechápe, že je oběti manipulace mnohem horší, že jakou provádějí cirkve. Musí k tomu dospět vlastní zkušeností a pochopit, že svět je trošku složitější, než se zdá.

Odpovědět


Re: Standa Vyskočil

stanislav vyskočil,2017-12-14 15:35:29

Milý Bratře Kouřile, nejsem mladý zmanipulovaný, mám přes 70 let ,byl jsem na mši svaté cca 1500 x , pochopil jsem svět ,projel polovinu světa za totality jako tech. zástupce velkého podniku ,jsem z přísně katolické rodiny, jsem zmanipulován jenom literaturou faktu ,moje posledni Bible je knížka M.Krausse "Vesmír z ničeho " .Napsal jsem knížku"....A zeptala se Hmota:Proč jsem?", přísně podle kritického a racionálního myšlení ,prodávají ji všechny knižní obchody s E-knihami i na Slovensku ,stačí si dát název do vyhledávače, vám ji posílat gratis nebudu neb je to zbytečné.Kolikrát jste byl na masáži v kostele na rituálu mše svaté? možná jste to zdědil i v software genomu DNA a máte to dáno predispozičně ,to je přirozené, tisíce let naši předkové věřili v Bohy a tato úchylka se velkým časem tam dostala do DNA.
Doporučen:,přestante chodit na kázání a projedte si svět i jako muj syn voják do Iráku Kosova , Bosny a snad se vám rozjasní. Potom ještě doporučuji uder do hlavy kostí z dinosaura starou 60 mil let. Snad to bednění povolí.

Přeji požehnané vánoce, vše co jsme si od Pána Boha vyžádali , předně zdraví,pokoj svatý a po smrti království nebeské.

Odpovědět

Stáří vesmíru

stanislav vyskočil,2017-12-13 23:36:18

Milý Jaroslave, vím co je víra ,napsal jsem o tom knížku "....a zeptala se Hmota:Proč jsem?" / zašlu ji na Váš mail/ , do mozku víru lidem ani mě nikdo konkrétní neimplantoval ,pokud tuto úchylku mají,ja ji nemám , tak se tam dostala v průběhu složité Evoluce hmoty .Víra v něco co už dnes evidentě neexistuje je neakcetovatelná, protože bylo a ještě budou kvůli ní miliony a miliony mrtvých a umučených.

Mně myšlenku nezasloužených restitucí nikdo nepodsunul ,to si vyprosuji ,Pocházím s přísné křestanské rodiny ,byl jsem na mši svaté,rituálu na vymývání mozku cca 1500x. Já zpytovat svědomí nebudu a nemosím.
Vše je otázka kvalitního vzdělání s racionálním a kritickým myšlením. Nejdůležitější rok v našich dějinách byl rok 1772, kdy Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku.
Na straně 54 mé knížky jsem předpověděl rok dopředu ,že dívka Malalaj Júsufzaiová dostane Nobelovku za prohlašení " ......Naše nejsilnější zbraně jsou psací pera a knížky.....Vzdělání je jedinným řešením......děti mají povinnost i právo chodit do školy..."
Není tam nic o náboženství.

Odpovědět

Stáří vesmíru

stanislav vyskočil,2017-12-13 19:27:49

Podle Bible hlásají církve stáří vesmíru max. 10 tis. let, na rozdíl od výše uvedených faktických objevů. Kdyby nehlásali co by z náboženství zbylo ,že?

Hlavně mladí daňoví poplatníci ale na další šíření náboženství a stáří vesmíru 10 tis. let, musí zaplatit Cirkevní restituce ve výši 134 000 000 000 Kč i pro Církve ,které vznikli až po roce 1948 !
Křesťanský demokrat nemůže být demokratem a demokrat křesťanem ,protože v Bibli není o demokracii ani písmeno.V Německu je proto CDU a CSU.
V Parlamentu ČR byli restituce schváleny o jeden hlas pravocně odsouzeného poslance.

Dokud ještě budeme podporovat a tolerovat náboženství?

15000 vědců varuje před apokalypsou, pokud nezačneme řídit aktivně demokrafický vývoj populace a drancování ,bez kontroly, neobnovitelných přírodních zdrojů.O Ekologii ani nemluvě.
Řešení těchto globálních problémů není ani na obzoru.Stále máme sotware genomu DNA plný sobeckých genů, které nám umožnili dožít se dneška.
Evoluce hmoty si to nakonec vyřeší sama po svém.

Všechny Církve naplňuji skutkovou podstatu tresného činu podle §403 TZ : "Založení ,podpora a propagace hnutí SMĚŘUJICÍHO k potlačení práv a svobod člověka"
Podle §404 TZ stači jenom projev sympatií k tomuto hnutí.
Detto KSČM a KSM .
Kam dlouhodobě SMĚŘUJÍ tato hnutí ,k demokracii nebo totalitě?

Omlouvám se, že jsem z toho udělal politikum! Ale teprve v roce 1995 odvolat Papeř Kledbu na Galilea. Až od roku 1995 se země točí.
Ten Jantar je starý max. 10 tis. let.

Odpovědět


Re: Stáří vesmíru

Milan Krnic,2017-12-13 20:23:14

Pravdou, pro někoho smutnou, je, že to, jak je fosílie stará, nevíme. Věda je na to krátká, ta má jen nepřesný model. Prostě je to moc zpátky /archeologie, astronomie/ podobně jako moc dopředu /prognózy, předpovědi/ podobně jako moc malé /tzv. kvantovka/.
Zákon je ostatně také jen předpis uvnitř nepřesného modelu. Viz. svoboda člověka (jasná iluze). Dalo by se říct, pohádka jako pohádka. Jen některá je o dost zajímavější, než ta jiná.

Odpovědět


Re: Re: Stáří vesmíru

stanislav vyskočil,2017-12-14 15:41:03

Pane Krnic, ten Váš příspěvěk je totální slátanina bez hlavy a paty . Budte té kozí dobroty a uštřete nás na příště Vaších článků. OSEL si to jako vědecký servr nezaslouží.
Přeji krásné a požehnané vánoce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Stáří vesmíru

Milan Krnic,2017-12-14 18:07:37

Argumentovat si vás učit netroufám, tedy alespoň - v češtině oslovujeme a voláme pátým pádem.

Odpovědět


Re: Stáří vesmíru

Jaroslav Lepka,2017-12-13 20:56:18

Stando, náboženství je víra, obvykle víra v něco, co vám do mozku implantoval někdo jiný. Ostatně vy také věříte, že církevní restituce, dokonce je vyčíslujete, si náboženské organizace nezaslouží. Zkuste zpytovat svědomí, kdo vám tuto myšlenku podsunul a také proč.

Odpovědět


Re: Re: Stáří vesmíru

Marek Fucila,2017-12-14 15:55:11

Odveci analógia.

Náboženská viera je zacyklená samoreferencia. Boh bez viery neexistuje. Vyznávať náboženskú vieru sa bez boha nedá.

Viera v spravodlivosť je len ohodnotenie prerozdeľovania podľa zásluh či rovnej miery. Deliť obmedzené zdroje sa dá bez ohľadu na to, aký pohľad má kto na spravodlivosť.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz