Konec závislosti? Ve Finsku testují nosní sprej proti gamblerství  
Závislost na hazardu může být extrémně silná. Touha si vsadit a všechno prohrát je prý běžně zcela nezvladatelná. Jenomže pokrok nezastaví ani herny. V budoucnu si možná bude stačit jen nastříkat trochu spreje do nosu a hráčská vášeň bude ta tam.

Gambling. Kredit: CC0 Creative Commons.
Gambling. Kredit: CC0 Creative Commons.

Gamblerství neboli patologické hráčství je zvláštně nechutnou závislostí. Když se v mozku zasekne představa úžasné výhry, tak pro to závislý hráč obětuje úplně všechno. Problém je ovšem je, že hazardní hry jsou postavené tak, aby v nich prakticky nebylo možné vyhrávat. Gambleři jsou schopni prohrát ohromné částky, což zcela dramaticky ruinuje jejich životy a zásadně ohrožuje jejich rodiny a blízké. V dnešní době proto hazard představuje jedno z velkých civilizačních rizik.

 


Hannu Alho. Kredit: THL.
Hannu Alho. Kredit: THL.

Jednotlivé země jsou si tohoto problémy obvykle vědomy a snaží se hazardní hry nějakým způsobem regulovat. Závislost hráčů ale bývá velmi silná a zisky provozovatelů hazardu zase velmi vysoké, takže se hazard regulacím velmi kluze vyhýbá a snaží se při tom využít každou skulinku v zákonech.

 


Kreativní Finové se proto rozhodli jít po krku gamblerství (a spolu s ním i hazardu) jinou cestou. Řekli si, že nejde ani tak o zločin, jako o nemoc. Tým vědců finského institutu National Institute for Health and Welfare (THL) v Helsinkách spustil první klinický test rychle účinkujícího spreje proti gamblerství. Dlouhodobá léčba tohoto typu by prý mohla zbavit gamblery závislosti trvale.


Oblasti mozku, kde výrazně působí dopamin. Kredit: NIDA, Quasihuman.
Oblasti mozku, kde výrazně působí dopamin. Kredit: NIDA, Quasihuman.

Klíčovou složkou spreje proti gamblerství je naloxon, čili lék používaný k zastavení účinku opiátů, především při předávkování. Molekuly naloxonu si konkurují s molekulami opiátu v přístupu k receptorům a tím blokují účinek opiátů. Když se na receptor naváže naloxon, tak ho neaktivuje a zároveň ho zablokuje. Naloxon tedy působí proti opiátům, je to jejich antagonista.

 


Návykové látky, jako jsou právě opiáty, a hazardní hry fungují v mozku obdobně. Ovlivňují stejné mozkové spoje velmi podobným způsobem. A toho se finští odborníci snaží využít. Antagonisté opiátů, jako naloxon, současně nepřímo omezují produkci dopaminu v mozkových buňkách. Dopamin je významný neuropřenašeč (neurotransmiter) i neurohormon a podílí se na regulaci nervové soustavy. Mimo jiné hraje klíčovou roli v centrech odměn, kde je zodpovědný za navozování příjemných pocitů. A v těchto centrech se také rozvíjejí závislosti, takže dopamin je přímo v centru dění. Naloxon svým účinkem připraví gamblera o ten omamný pocit, kvůli kterému hraje. A tím je atak závislosti do značné míry vyřešen.


Kit pro aplikaci naloxonu v terénu. Kredit: James Heilman, MD / Wikimedia Commons.
Kit pro aplikaci naloxonu v terénu. Kredit: James Heilman, MD / Wikimedia Commons.

Finové zahajují test spreje v těchto dnech. Poběží jeden rok a účastní se ho 130 gamblerů. Polovině z nich budou stříkat do nosu naloxon, druhé polovině placebo. Vědci již dříve zkoušeli podobné experimenty s naloxonem v pilulkách, ten se ale příliš neosvědčil. Naloxon ve spreji účinkuje mnohem rychleji. Nosní dutina je protkaná vlásečnicemi a účinná látka se tu rychle vstřebává. Rychlý účinek léku je pro gamblery velmi důležitý, protože jejich závislost bývá extrémně nutkavá a je velice těžké ji vzdorovat.

 


Podle šéfa výzkumu Hannu Alha je potřeba hrát u gamblerů doopravdy drsná. Touha se přivalí okamžitě a tableta, která působí asi tak za hodinu, je v takovém případě k ničemu. Finové tedy použili nosní sprej s naloxonem a v experimentech na finské Univerzitě v Turku zjistili, že naloxonový sprej účinkuje na gamblera za pár minut.


Proč právě Finsko? Ve Finsku je gamblerství až překvapivě rozšířené. Určitým stupněm problematického hráčství jsou postižena téměř 3 procenta Finů. Jak už to bývá, nejhůře jsou zasaženi mladí muži z chudých poměrů. Finsko také není právě napřed v regulaci hazardních her. Nosní sprej proti hráčství by proto ve Finsku měl padnout na úrodnou půdu.

Video:  Hannu Alho – Treatment of Pathological Gambling


Literatura

IFL Science 9. 1. 2018, YLE 7. 1. 2018.

Datum: 12.01.2018
Tisk článku

Související články:

Je horší extáze nebo alkohol?     Autor: Josef Pazdera (03.08.2006)
Závislost na nikotinu neurčují jen geny     Autor: Jaroslav Petr (18.07.2008)
O závislosti na alkoholu, přejídání a možná i dalších neřestech     Autor: Josef Pazdera (30.11.2008)
Extáze léčí nejtvrdší posttraumatické stresové poruchy     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2010)
Genovou terapií proti závislosti na nikotinu u myší     Autor: Stanislav Mihulka (30.06.2012)
Léčba závislostí „rájem“     Autor: Martina Štěpánová (16.10.2016)



Diskuze:

..

Jan Balaban,2018-01-16 06:39:04

Len aby to neobmedzilo rozmnožovanie Fínov.

Odpovědět

Pavol Hudák,2018-01-13 19:46:27

to by slo pouzit na liecbu mnoho zavislosti nie? alkohol, nikotin, obezita...?

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-01-15 18:11:59

Šlo, jen jak už zmiňuje pan Kostka níže, pokud nechlastáte, ale normálně pijete, máte prostě žízeň, nekouříte, ale jen si občas zapálíte, protože vám to chutná, a tlustej teda vůbec nejste, vždyť se podívejte na ostatní ... tak to asi přílišný úspěch mít nebude. Závislosti se odjakživa dá zbavit nejlépe jinou závislostí.

Odpovědět

Jeddoduche riesenie

Martin X,2018-01-13 18:55:13

A pritom riesenie je take jednoduche - staci dat do zakona o hazardnych hrach podmienku, ze vyhra musi byt vzdy vyssia ako vklad a ak to prevadzkovatel automatu nesplni, rozdiel je sudne vymahatelny.

Odpovědět


Re: Jeddoduche riesenie

Marek Fucila,2018-01-14 22:06:53

To je hlúposť. V takej rulete je vždy výhra vyššia ako vklad. Len vo viac ako 50% prípadov sa výhra nekoná. Najskôr teda treba vyhrať. Či chcete dať do zákona aj povinnosť výhry? Nemali by kasína rovno chodiť po svete a rozdávať ľuďom prachy? :-)

Odpovědět


Re: Re: Jeddoduche riesenie

Martin X,2018-01-15 07:31:38

To nie je hlupost. Alebo budu prevadzkovatelia hazardnych hier fungovat ako charita, ktora podporuje zavislych hracov tym, ze kazda hra je vyherna, alebo nebudu existovat vobec. Staci to dat do zakona.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jeddoduche riesenie

Jan Balaban,2018-01-16 06:42:59

Štát má postupovať tak ako v inom podnikaní. Keď vyhráte, zaplatíte asi tretinu štátu. Prehru si môžete nechať. Na Slovensku zaplatíte aj za prehru.

Odpovědět

Hm

Alexandr Kostka,2018-01-13 17:49:02

Akorát aby to vůbec mohlo fungovat, musí být dotyčný ochotný přiznat že JE závialák na automatech a chtít s tím něco dělat. Násilím ho léčit nebudou a jediné co standartní "menšinový" hráč na automatech nacpe do frňáku dobrovolně je piko. A rozhodně s tím nechce nic dělat, dokud má dávky, forbes, piko a dost sklepů a kapes na vybrání, je naprosto spokojený.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz