Supermasivní černé díry přerůstají domovské galaxie  
V galaxiích vznikají hvězdy, ale jejich supermasivní černé díry, zvláště v těch velikých galaxiích, rostou ještě rychleji. Jak bude asi vesmír vypadat za další miliardy let?
Galaxie a supermasivní černá díra. Kredit: X-ray: NASA/CXC/Penn. State/G. Yang et al & NASA/CXC/ICE/M. Mezcua et al.; Optical: NASA/STScI; Illustration: NASA/CXC/A. Jubett.
Galaxie a supermasivní černá díra. Kredit: X-ray: NASA/CXC/Penn. State/G. Yang et al & NASA/CXC/ICE/M. Mezcua et al.; Optical: NASA/STScI; Illustration: NASA/CXC/A. Jubett.

Vesmír je plný galaxií. A v srdci prakticky každé z nich sedí supermasivní černá díra o hmotnosti milionů a někdy i miliard Sluncí. V galaxiích vznikají nové hvězdy z kosmického plynu a prachu. A rostou i supermasivní černé díry, které jako věčně nenasytné chřtány polykají okolní hmotu.


Guang Yang. Kredit: Pennsylvania State University.
Guang Yang. Kredit: Pennsylvania State University.

Vědci nedávno zjistili, že růst těch největších supermasivních černých děr předčí rychlost tvorby hvězd v galaxiích, které tyto gigantické černé díry obývají. Dva badatelský týmy k tomu využili data vesmírné rentgenové observatoře Chandra a dalších teleskopů. Výsledky jejich výzkumu se objeví v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).


První z týmů, který vedl Guang Yang z Pensylvánské Státní univerzity, počítal poměry mezi rychlostí růstu supermasivní černé díry a rychlostí tvorby hvězd příslušné domovské galaxie černé díry. Dospěli k tomu, že tenhle poměr je mnohem vyšší u velkých galaxií.


Mar Mezcua. Kredit: M. Mezcua.
Mar Mezcua. Kredit: M. Mezcua.

Supermasivní černé díry, které obývají galaxie o celkové hmotnosti hvězd 100 miliard Sluncí, mají tento poměr (růst díry / tvorba hvězd v galaxii) asi desetkrát vyšší, nežli supermasivní černé díry v galaxiích o hmotnosti 10 miliard Sluncí.

 

Rentgenová observatoř Chandra. Kredit: NASA.
Rentgenová observatoř Chandra. Kredit: NASA.


Yang a spol. prostudovali růstové rychlosti galaxií ve vzdálenosti 4,3 až 12,2 miliard světelných let od Země. Použili přitom rentgenová data z průzkumů velmi vzdálených oblastí vesmíru Chandra Deep Field-South a North, a rovněž COSMOS-Legacy.


Druhý tým vedla Mar Mezcua ze španělského institutu Institute of Space Science. Nezávisle na prvním týmu prostudovali 72 galaxií, které pozorujeme v centrech kup galaxií, a jejichž vzdálenost je až 3,5 miliard světelných let. Použili k tomu rentgenová data Chandry a rádiová data ze soustav teleskopů Australia Telescope Compact Array, Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) a Very Long Baseline Array. I jejich výzkum potvrzuje, že supermasivní černé díry rostou rychleji, než vznikají hvězdy v jejich domovských galaxií.

Video:  A Tour of Black Hole Growth in Chandra Deep Field South


Literatura

Chandra X-ray Observatory 15. 2. 2018, arXiv:1710.09399, arXiv:1710.10268.

Datum: 18.02.2018
Tisk článku

Související články:

Srdce trpasličí galaxie ukrývá supermasivní černou díru     Autor: Stanislav Mihulka (15.01.2011)
Kosmický teleskop Chandra určuje hmotnost obří vzdálené galaktické kupy     Autor: Vladimír Pecha (27.12.2014)
Mnohé malé galaxie mohou skrývat ohromnou příšeru     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2017)



Diskuze:

černé díry

Vaclav Prochazka,2018-03-06 10:18:42

Základní barva vesmíru je černá, a barva černé díry je také černá :)
Černou díru ještě nikdy nikdo přímo neviděl, ale víme že mohou být supermasivní...
Jediný důvod pro jejich existenci je naše neúplná teorie gravitace ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz