Britský miliardář Gupta trumfne Muska s největší baterií světa  
Jižní Austrálie se stala kolbištěm podivuhodného souboje miliardářů o to, kdo postaví největší baterii světa. Zatím vítězí Elon Musk, ale teď se objevil vyzyvatel, Sanjeev Gupta.

Gupta Family Group Alliance.
Gupta Family Group Alliance.

Na jihu Austrálie probíhají velkolepé experimenty se zdroji elektrické energie. Šéf SpaceX, Tesly a dalších společností Elon Musk tady před rokem vyhrál sázku se sebou samotným, že do 100 dnů vybuduje a připojí největší baterii světa. Pokud by neuspěl, tak by za baterii nežádal zaplatit.

 

Sanjeev Gupta. Kredit: Tezpur University.
Sanjeev Gupta. Kredit: Tezpur University.

Musk ale uspěl a dodržel vlastní deadline. Za tu dobu stihl postavit 100MW/129MWh baterii, která se nachází v Jamestownu, severně od města Adelaide. Baterii zapnuli na sklonu roku 2017 a propojili ji s větrnou farmou, kterou na místě provozuje francouzská energetická společnost Neonen. Účelem této baterie je pomáhat v době, kdy je v rozvodné síti nedostatek energie, přispět k omezení výpadků sítě a podpořit síť zejména v létě, kdy je na jihu Austrálie nejvyšší spotřeba elektřiny. Musk pokračuje ve svých aktivitách v této části světa a spolupracuje s vládou Jižní Austrálie na projektu solárních panelů a Tesla baterii pro 50 tisíc jihoaustralských domácností.

 

V současné době je tedy stavitelem největší baterie světa Elon Musk. Teď se ale objevil vyzyvatel, kterým je britský miliardář indického původu Sanjeev Gupta. Shodou okolností je téměř stejně starý jako Musk, takže v jejich případě jde o souboj hodně ambiciózních miliardářů čtyřicátníků.


Elon Musk. Kredit: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons.
Elon Musk. Kredit: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons.

Gupta hodlá porazit svého soka se 120MW/140MWh baterií. Pokud se mu to povede, tak se Gupta stane autorem největší baterie světa. Tuto baterii by měli připojit k nové solární farmě společnosti Whyalla Steelworks, kterou loni převzala Guptova GFG Alliance, jako součást velkého výrobce oceli Arrium. Rekordní baterie vyroste ve městě Port Augusta, asi 300 kilometrů severně od Adelaide. Vláda státu Jižní Austrálie tento projekt podpoří 10 miliony australských dolarů, což odpovídá 7,8 milionům amerických dolarů.

 

Whyalla Steelworks (cca 2009). Kredit: Joeltbooth / Wikimedia Commons.
Whyalla Steelworks (cca 2009). Kredit: Joeltbooth / Wikimedia Commons.

V Austrálii mají z takového souboji miliardářů nepochybně a bez ironie radost. Jižní Austrálii totiž v roce 2016 postihla velmi drsná bouře, která způsobila nepříjemný blackout celého státu Jižní Austrálie. Od té doby je v Austrálii, zejména v té jižní, značná poptávka po energetických projektech, které by jim zajistily větší energetickou bezpečnost. A tu jim projekty gigantických baterií, které fungují jako výkonné záložní zdroje elektřiny, přinášejí.

 

Premiér Jižní Austrálie Jay Weatherill si zakládá na tom, že jejich stát je teď na špici rozvoje obnovitelné energetiky. V Jižní Austrálii mají před volbami a právě energetika je jedním z hlavních předvolebních témat. Pro obyvatele nejsuššího státu Austrálie je to doslova otázkou života a smrti.

Video:  GFG Whyalla Operations Visit 170717


Literatura

Phys.org 16. 3. 2018.

Datum: 17.03.2018
Tisk článku

Související články:

Tesla Battery ohlašuje začátek konce fosilních paliv     Autor: Josef Pazdera (07.05.2015)
Tesla staví v Austrálii největší Li-Ion baterii na světě     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2017)
Potenciál využití fotovoltaických zdrojů ve světě a Česku     Autor: Antonín Fejfar (09.12.2017)



Diskuze:

Voda se střechy do nádrže

František Polášek,2018-03-23 18:30:34

a elektrika se střechy do baterky. Na všechno bodu dotace a budeme žít skoro zadarmo. Odpady z domu do domácí plynárny a je úplně vymalováno.

Odpovědět

Více faktů, méně nadšení

Kamil Kubů,2018-03-20 08:55:58

Je snadné uvěřit v předmět nadšené víry, pokud je potvrzován úžasnými slovy o její platnosti. Toto například tvrdí web Hornsdale Wind Farm na stránce Hornsdale Power Reserve now complete!:

"This means that, for the first time, clean and affordable wind energy can be dispatched to the grid 24 hours a day, 7 days a week, whether the wind is blowing or not, improving system reliability."

Realita skutečnosti je ovšem neúprosná: "It has two sections; a 70 MW running for 10 minutes, and a 30 MW with a 3 hour capacity." (wikipedia). Těch deset minut vyššího výkonu je navíc rezervováno pro stabilizaci sítě.

Z grafu provozu na https://hornsdalepowerreserve.com.au/ je navíc zřejmé, že baterie se velmi často nabíjí ze sítě, nikoliv z přilehlých větrníků. O "čistotě" a "cenové dostupnosti" přiteklých elektronů by se jistě dalo úspěšně pochybovat.

O kolik výhodnější by asi bylo postavit pořádnou přečerpávací elektrárnu na vrcholcích nedalekého hřebenu u mořského zálivu vedoucího k městu Port Augusta. Převýšení cca 600 m, výkon řádově stovky MW (viz naše Dlouhé Stráně), kapacita dle apetitu vlády státu Jižní Austrálie, respektive operátora národní sítě či soukromého investora. Možnosti zálohování i stabilizace sítě neskonala větší než u té kapesní baterky. Trvanlivost desítky let, možnost průtokového provozu, zlepšení mikroklimatu, ...

Ale co byste neudělali pro propagaci svého snu, že?

Odpovědět


Re: Více faktů, méně nadšení

Ondřej D,2018-03-20 15:01:33

Každé pořádné nadšení musí být nakažlivé, jinak by to nebylo nadšení.

Odpovědět


Re: Více faktů, méně nadšení

Milan Krnic,2018-03-20 17:42:45

Souhlasím s myšlenkou a děkuji. Kdyby alespoň vypouštěli ty raketky ...

Odpovědět


Re: Více faktů, méně nadšení

Pavel Foltán,2018-03-21 22:55:11

Pane Kubů,
tyto akumulátorové farmy neslouží ke stálé dodávce, ale pouze zaskakují při nenadálém výpadku a umožní překlenout kritickou dobu do naskočení stálejší zálohy. To že se občas nabíjí i ze sítě nevadí, protože v kritické situaci prodávají svůj proud mnohonásobně dráže než jej z té sítě nakoupily (patřičná data si najděte sám, .
https://vtm.zive.cz/clanky/muskova-australska-baterie-zareagovala-na-prvni-vypadek-proudu-v-rekordnim-case/sc-870-a-191096/default.aspx
https://www.svethardware.cz/tesla-v-australii-vyrobi-virtualni-250mw-solarni-elektrarnu/46017
Ekologii do toho nepleťte, podstatný je provoz sítě jako takové bez přerušování "blockautama".

Horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m a má provozní objem 2 580 000 m³ (celkový objem 2 719 750 m³) a zabírá plochu 15,4 ha, s největší hloubkou 26 m.
PVE Dlouhé stráně disponuje nádržemi s výškovým rozdílem 510,7 m.
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C4%8Derp%C3%A1vac%C3%AD_vodn%C3%AD_elektr%C3%A1rna_Dlouh%C3%A9_str%C3%A1n%C4%9B

Je jisté, že vámi zmiňované "na vrcholcích nedalekého hřebenu u mořského zálivu" má dostatečnou nosnost/pevnost, aby se udrželo pohromadě pod tlakem milionů tun vody v horní nádrži?
Na joutůbovi je spousta záběrů řítících se skalních srázů dolů do údolí či do moře bez viditelného důvodu, natož pod tak extrémním zatížením se kterým nebylo uvažováno při jejich "konstrukci". Nebo měl Bůh již při tvorbě Země tento úmysl?

Další negativním aspektem by mohla být mořská voda, která je známá svou agresivitou při dlouhodobějším působení.
http://oenergetice.cz/vetrne-elektrarny/vetrne-turbiny-celi-mori-narocnym-podminkam-lopatky-rezavi-rychleji-nez-se-ocekavalo/
A to se jedná o části zařízení neponořené do slané vody, pouze se nad ním otáčející.

zajímavý odkaz bojující za vaši stranu
http://reneweconomy.com.au/south-australia-leads-again-as-saltwater-pumped-hydro-storage-takes-shape-92608/

Odpovědět


Re: Re: Více faktů, méně nadšení

Kamil Kubů,2018-03-23 08:32:48

Pane Foltáne,

Já do toho ekologii nepletu, naopak jsem poukazoval na to, že vzletná prohlášení s ekologickou tématikou, kterými se zřízení a provoz baterií ospravedlňuje, mají málo co společného se skutečnou realitou, jejich provozu a využití.

Využití baterií pro stabilizaci sítě v žádném případě nezpochybňuji, ten citovaný článek jsem viděl. Schopnost takového zařízení je úžasná a v současnosti asi technologicky nejvyspělejší. Otázka zní, jak se opakovaně ptá pan Hrncirik, jestli se zařízení za dobu svojí životnosti zaplatí.

Z dosavadních zpráv to vypadá, že ekonomičnost provozu tohoto zařízení je živena neuvěřitelnými výkyvy ve spotových cenách elektrické energie, způsobené kolísáním výkonu provozované soustavy. Což je bohužel "designed feature" obnovitelných zdrojů. Vykupovat přebytek energie za záporné ceny a následně je prodávat v době nedostatku za kladné ceny je pravděpodobně sen každého podnikatele. Elon Musk i Saanjev Gupta rozhodně nezachraňují naši planetu, ale velice umně využívají příležitost na trhu, kterou politickým rozhodnutím vytvořily vlády ovlivněné ekologickými náladami jejich voličů. Skutečnost, že ekologie "celé" planety jde těmito postupy do háje, je slon v místnosti, kterého si velká část ekologicky naladěné populace této planety tvrdošíjně odmítá všimnout.

Odpovědět

At se trumfujou

Petr Špak,2018-03-19 22:50:26

vytezi z toho jen lidstvo a to je dobre. skladovani el. energie je na zoufale urovni a kazdy pokrok vitam.

Odpovědět

cca před měsícem se v ČR postavilo úložiště cca 1 MWh za cca 20 000 Kč/na uloženou (utracenou) kWh

Josef Hrncirik,2018-03-19 10:23:19

Kolik to dělá na 1 vytěženou však neuvedli.
Uvedli alespoň cca 8000 cyklů pro životnost.
Není však jasné, zda pro ekonomickou návratnost postačí úrok jen -3%.

Odpovědět


Re: cca před měsícem se v ČR postavilo úložiště cca 1 MWh za cca 20 000 Kč/na uloženou (utracenou) kWh

Josef Hrncirik,2018-03-19 12:46:24

Pochopitelně investice do otáčení 1 kWh cca 20000,-Kč se musí vrátit i s přiměřeným ziskem během cca oněch 8000 cyklů životnosti, tj. se ziskem cca 3,-Kč na prodanou kWh.
Je to možné dosáhnout bez záporných úroků či dotací?
Při jaké ceně prodávané kWh?

Odpovědět


Re: Re: cca před měsícem se v ČR postavilo úložiště cca 1 MWh za cca 20 000 Kč/na uloženou (utracenou) kWh

Josef Hrncirik,2018-03-19 18:44:38

Není to přesně 20000 Kč/kWh ale pokud to každý den plně nenabijí a nevybijí, tak asi ano.
Oenergetice.cz 12.II.2018 15:42
Mydlovary 24 MKč/1,75 MWh = 14000Kč/kWh*
Prakšice (Globar) 20 MKč/1,2 MWh = 17000Kč/kWh*
No dobře. Potřebují otestovat životnosti.

Odpovědět


Re: Re: Re: cca před měsícem se v ČR postavilo úložiště cca 1 MWh za cca 20 000 Kč/na uloženou (utracenou) kWh

Ondřej D,2018-03-19 21:33:48

Pro elektrárnu je to jak drbání za uchem, když mají nasmlouvaného odběratele pro noční provoz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: cca před měsícem se v ČR postavilo úložiště cca 1 MWh za cca 20 000 Kč/na uloženou (utracenou) kWh

Josef Hrncirik,2018-03-23 21:10:34

Měli by jim především otestovat životnost při doživití.

Odpovědět

To bude pěkná šlupka,

Jaroslav Lepka,2018-03-17 19:33:22

až se tam něco zkratuje.

Odpovědět

Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-17 19:27:31

Australská baterie si nechala platit za odběr přebytkové energie v síti. Počítám, že ty baterie porostou jak houby po dešti.

https://electrek.co/2018/01/14/teslas-massive-battery-in-australia-was-paid-up-to-1000-mwh-to-charge-itself/

Odpovědět


Re: Byznys budoucnosti

Jan Novák9,2018-03-18 17:37:35

To je možné že monsterbaterie porostou jako houby po dešti, a my všichni na tom proděláme. Ty peníze za odběr neplatí výrobci větrné energie která je přebytečná, ty platí buď vláda nebo distribuční společnost. Myslím že v Jižní Austrálii vláda, místo aby opravili silnice které tam jsou nejhorší v celé Austrálii ( i když pořád lepší než v Česku :-))

Odpovědět


Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 18:08:49

Ty baterie budou zastávat obdobnou funkci jako cache paměť procesoru a zvýší celkovou efektivitu výroby a distribuce elektrické energie.

Odpovědět


Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 18:25:40

Rovněž s trojstupňovou architekturou. Megabaterie - Střední a domácí typu Tesla Powerwall.

Odpovědět


Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-19 12:10:17

Jak jde v současnosti byznys s Power Wall? Kolik ks se prodávalo ročně a nač přijde vytěžená kWh?
Jak vyjíždí Tesly z Gigafactory?
Pro uklidnění: kolik km má od 8.II. již najeto Elonova Tesla na jediné nabití?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-19 21:13:43

Když máte nějaký ten panel nebo větrník, tak Powerwall je téměř must have.

Odpovědět


Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 18:57:14

Vlastníci malých zařízení se budou spojovat do energetických cloudů, vznikne platforma sdílené energie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-18 19:21:34

a) jak velká je nutná investice do pořízení transformátoru, usměrňovače, baterie a střádače pro vytěžení 1 kWh: 1) doma z ?Powerwall 2) v oněch cca 100 MWh úložištích
b) jaká je životnost úložiště (raději počet plných cyklů než let)
c) účinnost pochodu z: větrník či solár ,... baterie,..., síť. Účinnost i na konci životnosti.
d) rozdíl mezi cenami kWh na burze v průběhu dne či sezony.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 19:24:50

Až se překonají překážky typu Hlava XII, produkční křivka se přiblíží běžné dostupnosti, tak to vezme švunk, že se efektivita nestihne přepočítávat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-18 21:34:22

Potom mě prosím probuďte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-19 02:51:29

Dopočítat tu efektivitu se vším všudy by znamenalo započítat třeba i prodloužení životnosti uhelných a jaderných elektráren v důsledku přechodu na režim konstantního výkonu. Motor F1 můžete po dvou závodech vyhodit, na 1000 otáček vám bude brumlat spolehlivě 150 let.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-19 07:26:47

Zakážou ho kvůli emisím již po 149 letech

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-19 20:55:46

A samozřejmě globální snížení uhlíkových emisí o 25%, pro začátek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 19:56:36

Dnes se energie v sítích vzdouvá jak oceán pod vlivem Měsíce, kde se spí, tam jsou přebytky, kde se bdí, tam energie chybí. Touhle soustavou se ta hladina srovná, a energetické potřeby bude možno uspokojit s nižším okamžitým výkonem. Něco to stát bude, i objektivně fyzikálně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-18 21:32:32

Prý se na místě vzdáleném 600 km od elektrárny již vyplatí postavit další.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 21:41:43

Další možnost je stavět je pojízdné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-18 21:49:54

To je ono.
Jakou životnost a účinnost mají baterie v elektromobilech?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 21:51:45

To netuším, ale v Norsku už si autem přitápějí. Nabíjí to na noční proud a zima je i ve dne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-18 23:29:16

Měřeno daty Tesly, kdybyste měl doma přímotop(1500W) a topil v něm 24h denně na plný výkon, celou topnou sezónu, 270 dní, baterií Tesla (80kWh), tak by vám za 5 let provozu klesla kapacita o +-15%.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-19 07:45:57

beru o -- a celých 365,25 dní?
A co po 1. pětiletce?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-19 07:49:04

Nemají tam všude vrchol topné sezóny v létě a nechladí v létě více než topí v zimě?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Vojta Ondříček,2018-03-19 08:52:58

Jednou jsem viděl reportáž o vtipném obydlí v Outbacku vybudovaném v prostorách po kutání za ametysty (či co to bylo). Majitel a bydlící v jedné osobě si pochvaloval konstantní příjemnou teplotu v tomto bytě zhruba v desetimetrové hloubce. Myslím, že vstupoval do bytu po žebříku, chtělo by to asi výtah.
To mi připomělo zemljamky ze Hvězdných válek okopírovaných od obydlí v některých vhodných lokalitách severní Afriky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Jan Novák9,2018-03-19 20:58:55

Po první pětiletce je to zase v pohodě, kapacita baterie stoupne zpět na 100%

Budete si totiž muset koupit novou, za pouhých 500 000, no neberte to... :-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Vojta Ondříček,2018-03-19 08:45:55

Přímotop 1,5kW sežere za den 36kWh. To bude ta 80kWh baterka za dva dni celkem na mizině. Jestli by akumulační kamna na levnej noční proud nevyšla levnějc, neměla životnost více cyklů bez ztrát kapacity a ... jaksi lepší účinnost. I když pochopitelně energetické ztráty spojené s nabíjením a vybíjením el. akumulátorů se dají recyklovat.

Kapacita klesne tehdy o ±15% je-li jednou 85% a podruhé 115%.
Pochopitelně se dá pokles kapacity také vyjádřit výrazem -15% ±2%, v romto speciálním případu poklesne kapacita na hodnotu 83 až 87%.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-19 20:18:24

To byla určitě Austrálie a opály, Coober pedy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Jan Novák9,2018-03-19 21:04:35

Pokud se ty baterie rozšíří, jak tady píše pan OndřejD, tak denní proud bude několikanásobně dražší a noční nebude o nic levnější = spotřebují ho monstrbaterie a auta pro nabíjení. S motorizací na baterie se cena proudu dostává do přímé konkurence s benzínem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Ondřej D,2018-03-19 21:09:53

Ony ho spotřebují, aby jej ve dne prodávaly levněji. Navíc, efektivitu nikdy nepůjde měřit peněženkou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byznys budoucnosti

Josef Hrncirik,2018-03-19 21:45:22

Někdo to zbrojení musí platit.
Wallhala Steelworks na obr.3 určitě netrpí chudokrevností.
Vypnem Vás i se sítí jednoduše po síti.
Howgh.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz