"G", jak ho neznáme  
Ti, kteří nyní čekají článek o něčem lechtivějším, než je typografie, mají smůlu a je zbytečné aby četli dál.

S velkou pravděpodobností jste jej při čtení viděli nejméně milionkrát. Dokážete určit které z nich to bylo? Kredit: Johns Hopkins University.
S velkou pravděpodobností jste jej při čtení viděli nejméně milionkrát. Dokážete určit, které z nich to bylo? Kredit: Johns Hopkins University.

I nová doba si sebou nese něco, čemu se říkávalo jednota a boj protikladů. Tak třeba s nástupem počítačů přišla snaha výrobců vyjít vstříc obrazovkám a tiskárnám s malým  rozlišením, a tak se do obliby dostaly fonty s písmenky tvarově jednoduchými a bez zbytečných kudrdlinek.

Vydavatelé knih a časopisů ale jdou opačnou cestou. Aby jejich produkty vypadaly co nejlépe, uchylují se ke zdobnějšímu stylu písma. Sady takového písma často mají v označení přívlastek "gothic", ale vybrat si dnes lze ze stovek různých sad, v nichž se používá písmeno "g"  se dvěma bříšky, navíc komplikované ocásky. Liší se jak od běžných fontů, tak i od tvaru, který používáme v rukou psaném textu. Zajímavé na tom je, že si tento rozdíl při čtení ani neuvědomujeme. Je to proto, že jsme ho každý viděl nejspíš už milionkrát a připadá nám to zcela normální.

Z odborného hlediska bychom neměli mít problém s něčím, co jsme měli na očích nesčíslněkrát, si to také vybavit. Tak se to píše v učených knihách, které se zabývají procesem ukládání informace a dalšími taji lidské mysli.

 

Zmatek do této vžité představy nyní vnesli výzkumníci z Johns Hopkins University. Stačil jim k tomu pokus, v němž se 38 dospělých ptali, zda ví, že existují dva typy písmena g, zda je dovedou napsat a vybrat z předložených obrázků "ten správný".

Většina tázaných se dívala nechápavě a neměla tušení, o co jde, když se jich ptali, zda znají různé podoby písmena "g".  Ani nápověda jim nepomohla a trvali na svém, že existuje jen jeden typ psaného "g" a žádný jiný.

 

Dalších 16 nových "pokusných králíků" dostalo jiný úkol. Přečíst si odstavec, v němž se to kudrdlinkovatým "g" s ocásky jen hemžilo. Celkem těchto písmen bylo v předloženém textu 14. Čtenáře ještě požádali, aby když narazí na písmeno "g", aby jej vyslovili nahlas. Po splnění úkolu byli účastníci pokusu požádáni, aby to písmeno, které v textu viděli, přesně nakreslili. Polovina z nich napsala zjednodušenou verzi, polovina se pokoušela napsat správnou, ale zdařilo se to jen jednomu účastníkovi. Vzhledem k tomu, že vědci předem přinutili (vyslovením písmene nahlas) věnovat konkrétnímu obrazovému vjemu více pozornosti, lze výsledek označit za až překvapivě hubený.

I pak ale test ještě pokračoval s dalšími dobrovolníky. Ti byli pro změnu požádáni, aby na obrázku se čtyřmi variantami písmena, označili tu správnou. Z pětadvaceti se jich trefilo jen sedm.

Michael McCloskey, vedoucí kolektivu. JHU.
Michael McCloskey, vedoucí kolektivu. JHU.

 

Z dosavadních představ odborníků "na hlavu" jsou výsledky testů také tak trochu "na hlavu". A když se to tak vezme, tak jsou "na hlavu" i z pohledu zdravého selského rozumu. Jedno písmenko nám teď dalo na srozuměnou, že mozek je komplikovanější institucí, než jsme si mysleli. Podle předpokladu si uloží do paměti obrázek i s patřičným významem. Stejný význam je  schopen přiřadit i naprosto jinak vypadajícímu písmenku, což také ještě není nic mimořádného. Zvláštní na tom všem ale je, že mozek pracuje s oběma verzemi obrázků, ale s jedním z nich jaksi jen jednosměrně. Jinak řečeno, když po něm chceme informaci, co právě viděl, tak je schopen nás klamat.

 

Závěr

Ono by to ani tak nevadilo, nebýt právníků. Pokus jim totiž nabídnul možnost zpochybnit výpověď svědka, který vyšetřovatelům popsal, co viděl. Poznatky z Baltimore připravují půdu pro slovníčkaření, jímž půjde klienty vysekat z lecjaké šlamastiky, bude-li obhájce schopný (všeho).

 

Literatura
Kimberly Wong et al, The Devil's in the g-tails: Deficient letter-shape knowledge and awareness despite massive visual experience., Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance (2018). DOI: 10.1037/xhp0000532

Johns Hopkins University

 

Naprostá většina účastníků studie nedokázala vybavit si a vybrat správnou formu písmena. Kredit: Len Turner a Dave Schmelick (JHU)
Naprostá většina účastníků studie nedokázala vybavit si a vybrat správnou formu písmena. Kredit: Len Turner a Dave Schmelick (JHU)
I když něco vidíme nesčíslněkrát, nemusíme si to vybavit. Ještě horší je, že se nám může vybavit něco, co vypadá zcela jinak. Kredit:  Len Turner a Dave Schmelick / JHU
I když něco vidíme nesčíslněkrát, nemusíme si to vybavit. Ještě horší je, že se nám může vybavit něco, co vypadá zcela jinak. Kredit: Len Turner a Dave Schmelick / JHU
Datum: 06.04.2018
Tisk článku

Související články:

Krvežíznivější mozky jsou chytřejší     Autor: Josef Pazdera (01.09.2016)
Na šíření kultury moc inteligence netřeba     Autor: Josef Pazdera (10.10.2016)
Film zapsaný do bakterií - k čemu to je?     Autor: Josef Pazdera (17.07.2017)
Sto milionů     Autor: Josef Pazdera (20.03.2018)



Diskuze:

Švejk

Xavier Vomáčka,2018-04-08 19:56:33

Tato diskuze mi připomíná jeden citát ze Švejka:

"Každej tam mohl mluvit, co chtěl a co mu slina právě přinesla na jazyk, jako by byl v parlamentě. Někdy si tam vypravovali pohádky a porvali se, když to s nějakou princeznou moc špatně dopadlo. Nejzuřivější byl jeden pán, kerej se vydával za 16. díl Ottova slovníku naučného a každého prosil, aby ho otevřel a našel heslo ,Kartonážní šička’, jinak že je ztracenej. Upokojil se teprv, když mu dali svěrací kazajku. To si liboval, že se dostal do knihařského lisu, a prosil, aby mu udělali moderní ořízku. Vůbec žilo se tam jako v ráji. Můžete tam hulákat, řvát, zpívat, plakat, mečet, ječet, skákat, modlit se, metat kotrmelce, chodit po čtyřech, poskakovat po jedné noze, běhat dokola, tancovat, hopkat, sedět celej den na bobku a lézt po stěnách. Nikdo k vám nepřijde a neřekne: ,Tohle nesmíte dělat, tohle se, pane, nesluší, to byste se mohl stydět, to jste vzdělanej člověk?’ Je však také pravdou, že jsou tam úplně tichý blázni. Jako tam byl jeden vzdělanej vynálezce, který se pořád rýpal v nose a jen jednou za den řekl: ,Právě jsem vynašel elektřinu.’ Jak říkám, moc pěkný to tam bylo a těch několik dní, který jsem strávil v blázinci, patří k nekrásnějším chvílím mýho života."

Je překvapující, jak je Hašek nadčasový. Nemyslíte?

Odpovědět

Mozek takto pracuje

Petr Kr,2018-04-07 17:44:58

Divím se, že na to, jak funguje mozek už nepřišli lékaři a biologové. Prostě, abychom našli jedlou houbu, nemusíme znát její přesný tvar, ale mozek hledá podobné obrazy. Je mu tedy jedno, jestli je g napsáno zrcadlově a grafici tuto věc znají, když použijí ruské písmeno "JA" (obrácené R) místo R a lidé to přečtou s tím, že to zde evokuje "ruský prvek". Vedle grafiků už znají funkci mozku programátoři, co používají neuronové sítě atd. Jen specialisté na "mozky" objevili Ameriku a věří, že když svědek řekne, že to bylo blízko, bylo to blízko, že když viděli Yetiho, byl to Yeti a ne medvěd. Rozhoduje nejen oko, ale i léta nastřádané zkušenosti a momentální stav - stres, nemoc, ... a také vliv "autorit". Pokud mi maminka řekla, že to tak bylo, tak to tak bylo. A jako poslední je to, že mozek si skutečnost upraví tak, jak to vyhovuje jeho nositeli. Prostě si lžeme sami sobě a divíme, se že to druzí viděli jinak.

Odpovědět


Re: Mozek takto pracuje

P H,2018-04-07 23:11:11

Pane, vy jste magor!

Odpovědět


Re: Re: Mozek takto pracuje

Petr Kr,2018-04-08 10:36:12

Je moc dobře, že nejsem sám.

Odpovědět


Re: Re: Mozek takto pracuje

Jan Novák9,2018-04-08 21:07:54

Nejste nějaký kyselý pane PH? Možná to bude síše nízké IQ než PH, protože pan Krnic má pravdu.

Odpovědět


Re: Mozek takto pracuje

Petr Špak,2018-04-08 03:08:34

a pak napises NOVICOK a je jasny ze to je rusky. ostatni zeme vcetne usa, nevedi jak to vyrobit, nikdo krome ruska, protoze je to jasne rusky nazev to neumi a nic o tom nevi :)

Odpovědět

Konečně?

Pavel A1,2018-04-07 08:55:45

Napřed, které "g" je tedy to správné? Já hlasuji pro to vpravo nahoře.

A teď k věci. Je známo už několik desítek let, že výpovědi očitých svědků jsou tím nejméně spolehlivým důkazem, dokonce se někdy uvádí, že se mýlí ve více než polovině případů. Bohužel soudci a poroty jim stále věří více než hmotným důkazům. Podobné výzkumy možná konečně donutí soudy přestat přeceňovat význam očitých svědků a začít více věřit důkazům.

Odpovědět


Re: Konečně?

Milan Krnic,2018-04-07 18:38:43

Jenže zajištění skutečných důkazů, to je teprve oříšek. A byl bych zvědavý, jak by je ti různě v iluzích utopení lidé získávali. Tipuji, že by to bylo v některých případech přinejmenším stejné divadlo, jako je dnes.

Odpovědět

Chudáček "g"

Vojta Ondříček,2018-04-07 01:54:33

To "g" dovedu ještě strávit, ale že se mu někde zove "dží" mi vadí. A nejinak je to s "ejč".

Ono je to blbé už se samohláskama "ej", "í", "áj", "ou" to celkem jde, ale "jů" a "váj" jsou hrozné.

Svět se rapidně zmenšuje a přesto měříme jak v metrech, tak v chodilech, v loktech, v krocích, v palcích a mílích. I těch mil je několikero.

A když se řekne "bilion", nebo "biliarda" tak musíme nejdřív zjistit kdo to říká a co tím myslí.

Na psaném formátu datumu se také sotva domluvíme. Dneskaj je pro mne 2018-04-07 , ale někdo míní třeba 4.7.18, jiný zas 7.4.18.

Kvůlivá natankování leteckého benzínu v litrech a ne v galonech už musela letadla nouzově přistát.

Asi jsem idealista.
Přál bych si, aby hodiny ukazovaly zhruba 12, když je Slunce v zenitu nad poledníkem a abych se dozvěděl hmotnost nějakého stroje v [kg], v [t], ale ne v počtu autobusů. Kolik má Tálinskej rybník asi olympijských bazénů?

Odpovědět


Re: Chudáček "g"

Petr Špak,2018-04-08 03:09:33

a co teprve kdyz poslel soundu a misto v metrech to mas milich :)

Odpovědět


Re: Re: Chudáček "g"

Karel Čaloud,2018-04-08 14:35:58

dá se "a co teprve kdyz poslel soundu a misto v metrech to mas milich" přeložit do češtiny, pane Špak?

Odpovědět


Re: Re: Re: Chudáček "g"

Jaroslav Pokorný,2018-04-08 15:12:33

"Pane Špaku!" 5. pádem voláme!

Odpovědět


Re: Re: Re: Chudáček "g"

Milan Krnic,2018-04-08 17:23:28

Na začátku věty píšeme velké písmeno!

Odpovědět


Re: Re: Re: Chudáček "g"

Martin Vajsar,2018-04-14 21:51:15

Řekl bych, že jde o narážku na Mars Climate Orbiter (https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Climate_Orbiter#Cause_of_failure), ale chce to fantazii to v tom vyjádření najít.

Odpovědět


Re: Chudáček "g"

Peko Pekox,2018-04-10 15:10:07

- Super! Naprostý súhlas...
Chudák Napoleon,... že sa toho nedožil - veď jeho zásluhou (okrem ničivých vojen) sa uzákonili metrické miery... meter, atď.
A nechápem ten tzv. anglosaský svet, že sa už *neprebudil*, a stále používa tie nezmyselné miery v míľach, galónoch a yardoch... (na toto už doplatila nejedna firma, i raketová, keď implementovala chybný rozmerový údaj napr. v softvéri kozmického satelitu). - A američania (taký veľký národ!), keď už majú v dátumoch taký zmätok,... nie sú schopní napísať dátumový údaj v hierarchicky logickom poradí: buď od najväčšieho k najmenšiemu alebo naopak... píšu: mm/dd/rrrr - mesiac, potom deň, a napokon si akoby náhodou spomenú ešte aj na rok. Fuj! A takto blbo to píše na svete niekoľko miliárd ľudí... Ako potom môžu zvládnuť malú násobilku? :-(

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz