Proxima Centauri odpálila tak extrémní erupci, že byla vidět pouhým okem  
Nejbližší hvězda je pořádně zlostný trpaslík. Umí takové supererupce, že by sterilizovaly přivrácenou stranu planet. Stále ale nevíme, jak moc velký je to problém pro obyvatelnost planet červených trpaslíků.

Supererupce červeného trpaslíka smaží exoplanetu. Kredit: NASA/ESA/G. Bacon (STScI).
Supererupce červeného trpaslíka smaží exoplanetu. Kredit: NASA/ESA/G. Bacon (STScI).

Nejbližší hvězda Proxima Centauri je červený trpaslík. Jak už určitě každý ví, červení trpaslíci bývají chladní, ale zároveň vzteklí. A Proxima Centauri, to je očividně všech vzteklounů král. Před dvěma lety odpálila hvězdnou supererupci, která byla tak jasná, že byla na naší obloze viditelná pouhým okem.


Evryscope. Kredit: Evryscope Collaboration.
Evryscope. Kredit: Evryscope Collaboration.

Na Proximě Centauri jsme doposud pozorovali erupce o nízké a střední energii. V březnu 2016 ale tenhle trpaslík odpálil supererupci. Zachytila ji soustava teleskopů Evryscope, která nepřetržitě sleduje celou dostupnou oblohu.

 

Supererupce měla ohromnou energii, asi desetkrát větší, než doposud nejsilnější erupce zachycené na Proximě Centauri. Žádný červený trpaslík spektrální třídy M není na Zemi viditelný pouhým okem. Ale Proxima se na krátký čas zjasnila tak, že se stala hvězdou o hvězdné velikosti 6,8 magnitudy, díky čemuž byla na místech s perfektními podmínkami pro pozorování a ideálně temnou oblohou alespoň teoreticky viditelná pouhým okem.


Planety podobné Zemi mohou mít v atmosféře ozónový štít, který je chrání před UV zářením z okolního vesmíru. Pokud takovou planetu zasáhne hvězdná supererupce, tak ozonový štít proděraví jako řešeto. Štít pak potřebuje docela dlouhou dobu na to, aby se regeneroval. Když by hvězda pálila supererupce v rychlém sledu, tak by mohlo dojít k tomu, že se na postižené planetě neudrží trvalá ozónová vrstva. Takovou planetu by pak opékalo UV záření a život by se tam mohl udržet snad jenom hluboko v oceánu.

Jak se asi žije na Proximě b? Kredit: ESO/M. Kornmesser.
Jak se asi žije na Proximě b? Kredit: ESO/M. Kornmesser.


Jak už nějakou dobu víme, v obyvatelné zóně Proximy obíhá planeta Proxima b. Pokud není chráněná ozonovým štítem, tak by při pozorované supererupci zasáhlo její povrch tak extrémní UV záření, že by jeho energie stokrát překročila limity pro přežití drsných pozemských mikrobů, odolných vůči UV záření.


Observatoře Evryscope. Kredit: Evryscope Collaboration.
Observatoře Evryscope. Kredit: Evryscope Collaboration.

Planety červených trpaslíků to mají zjevně hodně těžké. Jejich obyvatelné zóny jsou mnohem blíže hvězdě, než je tomu ve Sluneční soustavě. Zatím ale ještě nedovedeme odhadnout, jestli jsou supererupce těchto trpaslíků nepřekonatelnou překážkou pro život na planetách. Nevíme, jak fungují atmosféry zmíněných planet, ani jestli mají magnetické štíty a jak by takové štíty mohly být silné.


Proč by nás měly vzrušovat supererupce červených trpaslíků? Jsou to nejhojnější hvězdy v Galaxii a obíhá kolem nich spousta planet, mnoho z nich v obyvatelné zóně příslušného planetárního systému. Dvě třetiny všech červených trpaslíků jsou přitom aktivní eruptivní hvězdy, které s erupcemi rozhodně nešetří. Supererupce jsou v takových případech zřejmě velice významným faktorem, který rozhoduje o obyvatelnosti jejich planet. Červení trpaslíci a jejich planety zůstávají extrémně zajímavým objektem výzkumu, na který se soustředí pozemní i vesmírné vědecké mise.

Literatura
Universe Today 10. 4. 2018, arXiv:1804.02001.

Datum: 11.04.2018
Tisk článku

Související články:

Brutální hvězdná erupce blízkého červeného trpaslíka     Autor: Stanislav Mihulka (03.10.2014)
U nejbližší hvězdy máme kamennou planetu v obyvatelné zóně     Autor: Stanislav Mihulka (25.08.2016)
Budou základny pro vesmírnou kolonizaci u červených trpaslíků?     Autor: Vladimír Wagner (04.03.2018)



Diskuze:

Pavol Hudák,2018-04-13 19:21:44

takze aj tam aj bol zivot... uz ho tam hladat nemusime?

Odpovědět

spousta planet

Vaclav Prochazka,2018-04-13 13:08:50

No tvrzení, že kolem vzdálených hvězd obíhá spousta planet je hodně zjednodušené:-)
Máme jisté indicie, které ukazují na základě našich modelů, že by u řady hvězd mohly být planety ....

Odpovědět


Re: spousta planet

Vojtěch Kocián,2018-04-13 15:04:27

To už naštěstí neplatí. Planety byly nalezeny u značného procenta hvězd, které byly zkoumání na přítomnost planety podrobeny. Vzhledem k tomu, že v našich detekčních schopnostem jsou dosud značné mezery a hlavní metodou je hledání pomocí tranzitů planety před a za hvězdou, na což je potřeba specifická pozice vůči Zemi, tak spoustu planet jednoduše nevidíme.

V každém, případě v příštím týdnu startuje teleskop TESS, který by měl naše znalosti o exoplanetách výrazně prohloubit.

Odpovědět


Re: Re: spousta planet

Vaclav Prochazka,2018-04-16 22:14:36

Přímých pozorování cizích planetárních systémů je pár a hmotnosti planet jsou někde u hnědých trpaslíků. Většina pozorování je nepřímá, ve skutečnosti pozorujeme změny jasu hvězdy, které jsou periodické a velice, ale velice malé v porovnání s jejím celkovým jasem. Tyto periodické změny modelujeme jako planety, které obíhají planetu. Je to možná vysvětlení vysvětlení pravděpodobné, nicméně není potvrzené a tedy zcela jisté.

Odpovědět

4,22 > 2

Andrej Kvasnica,2018-04-12 17:08:14

> Před dvěma lety odpálila hvězdnou supererupci

K Proxime Centauri je to od nas 4,22ly, nemohli sme preto vidiet erupciu odpalenu pred 2 rokmi.

Odpovědět


Re: 4,22 > 2

Petr Kr,2018-04-13 07:21:26

...odpálila před 6,2 lety ale my jsme to viděli před 2 lety. Tj., pro nás tato událost byla vidět před 2 lety a tudíž se to událo v březnu 2016. Informace, že k erupci došlo v lednu 2012 by byla pro 99,9% čtenářů zavádějící.

Odpovědět

Magnituda.

R J,2018-04-11 16:50:07

Magnituda 6.8 pouhym okem videt urcite nejde. Limit je nekde okolo 6 s tim, ze 6.8 je dal nez jen 0.8, spocitejte si to.

Odpovědět


Re: Magnituda.

Ludvík Urban,2018-04-11 17:57:05

Autori clanku, ktery lze snadno nalezt v ArXivu maji jiny nazor nez vy a podkladaji jej citacemi.

Odpovědět


Re: Re: Magnituda.

Vaclav Prochazka,2018-04-13 13:06:51

Viditelnost hvězd je možné ověřit si v praxi, možná na to citace nepotřebujeme:-)
Uvádí se, že prakticky je viditelná tak 6m. Jen pokud by byla obloha dokonale tmavá bez světelného znečištění pak i méně jasné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Magnituda.

Jan Valečka,2018-04-26 19:33:12

"...se stala hvězdou o hvězdné velikosti 6,8 magnitudy, díky čemuž byla na místech s perfektními podmínkami pro pozorování a ideálně temnou oblohou alespoň teoreticky viditelná pouhým okem." Vždyť vy to sám potvrzujete. Co se Vám teda nezdá?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz