Slunce vyzývá k pohanským oslavám  
Bývaly doby, kdy se Slované uměli radovat. V den „kolovratu“ se scházeli na hezkém místě v přírodě a slovem, hrami, tancem a za zpěvu se společně veselili. 

Dnes, osm minut po poledni (12:08 středoevropského letního času) dosáhne Slunce na své každoroční pouti oblohou svého  nejsevernějšího bodu. Vstoupí do znamení Raka a naše severní polokoule se nejvíce přikloní ke Slunci.  Říká se, že bude nejdelší den. Pochopitelně, že i ten bude mít stále jen 24 hodin, ale tím "nejdelší"  je míněna doba, než Slunce zapadne za obzor, což bude trvat 16 hodin 22 minut (na letní noc tak zbude jen 7 hodin a 38 minut).

Noci jsou teď  hodně světlé a astronomové mluví o astronomickém soumraku (ke skutečné astronomické noci nedochází).
Proč se okamžik  letního slunovratu každý následující rok opožďuje téměř o čest hodin (a nepřipadá tedy vždy na 21. června) a co s tím vším provádí přestupný rok, je popsáno v článku Pavla Suchana (zde).
Jak to s tím naším časem ve skutečnosti je, názorně ukazují připojená videa:


Video: Hodiny



Video: What is a Solstice? | National Geographic



Datum: 21.06.2018
Tisk článku


Diskuze:

Krásné a mírumilovné téma.

Vojta Ondříček,2018-06-22 18:12:29

Dík.

Snad bych směl dodat, že zimní Slunovrat byl ještě vroucněj vítán a oslavován. Je milníkem času prodlužujícího dne a výhledem na jarní rašení v dohledné době. Zemědělské náčiní a setba musela být brzo připravena.

Pochopitelně měly i jarní a podzimní Rovnodennost své důležité místo v "kalendáři".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz