Google Scholar  
Google představil novou službu pro výzkumníky a studenty.

Google spustil novou službu nazvanou Google Scholar. Je to speciální vyhledávač zaměřený na vědu a výzkum. Bude lépe sloužit i studentům k nalezení literatury.
Vyhledává na webu publikované  vědecké práce, včetně publikací, které na webu nejsou volně k dispozici v plné délce. V těchto případech zobrazí pouze abstrakt. Ale i to je ohromným přínosem, protože i tak lze získat představu co má člověk v knihovně shánět a co sice podle názvu vypadá lákavě, ale bylo by to jen ztrátou času a peněz.


 

Larry Page (jeden ze zakladatelů Googlu) se pro tisk vyjádřil:  „V naší  firmě jsou ti nejlepší odborníci, vstupem na trh jsme získali dostatek finančních prostředků na rychlou inovaci. Zaměřujeme se na globální řešení problémů našich uživatelů....“
Od kohokoli jiného by to znělo dost zpupně, nebýt to od člověka, který se podílel na zajištění čtvrtletního nárůstu obratu (a zisku) o sto procent!
Podle našich zkušeností to laikům ušetří spoustu času, protože nebudou muset spouštět specializované prohledávače a prohledávat archivy, o nichž většinou nemají ani tušení. Nicméně když jsme si "Scholara" vyzkoušeli na vyhledávání autorů podle jména, nebo na obecnější termíny, zdá se nám, že  služba je natolik precizní, že to vede k tomu, že "vyhledá a předhodí" nepřebernou záplavu nekonečných dat, včetně těch které člověk neočekával a nepotřebuje. Z toho usuzujeme, že službu specializovaných vyhledávacích strojů, když člověk ví kde a jak hledat, Scholar nenahradí. Specialisty to asi bude spíš  zdržovat.  Ale jako bezplatná služba pro většinu veřejnosti a především pro studenty to bude služba „k nezaplacení“.
Ostatně vyzkoušejte to sami. Adresa je: http://scholar.google.com/

Datum: 24.11.2004 01:00
Tisk článku

Související články:

Pokud žijeme v simulaci, jak bychom to mohli poznat?     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2022)
Muskův Twitter uživatele ztrácí, open-source Mastodon získává     Autor: Dagmar Gregorová (12.11.2022)
O (snad) neexistující koronavirové variantě Deltakron     Autor: Redakce (22.01.2022)
Kolik bitů informace obsahuje viditelný vesmír?     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2021)
Edward Snowden poodkryl metody NSA     Autor: Stanislav Mihulka (03.08.2013)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz