Psychotické symptomy jsou s marihuanou častější  
Studie provedená na 2 437 osobách dokládá, že kouření marihuany je u těch, kdož mají genetickou predispozici k psychotickým stavům, rizikové. Kouření konopí má na svědomí 8% všech vážných případů psychóz.

Psychotická onemocnění jsou považována za největší celospolečenské břemeno. Duševní choroby náleží podle údajů Světové zdravotnické organizace mezi nejčastější příčiny neschopnosti. Mezi prvními deseti příčinami ve světovém měřítku, jich je pět z oblasti psychiatrie  - deprese, bipolární porucha, závislost na alkoholu, schizofrenie a obsedantně kompulzivní (nutkavá) porucha. Tato onemocnění postihují obyvatelstvo v produktivním věku, vedou k dlouhodobým pracovním neschopnostem, a mají negativní dopad na rodiny, jsou zdrojem negativních sociálních jevů a sebevražed. 
V poslední době jsme na stránkách Osla byli svědky střídání článků  svědčících o škodlivosti i prospěšnosti látek obsažených v konopí. Jednou měli navrch vyznavači, podruhé zase oponenti kouření marihuany.
Nyní zveřejněná studie, kterou kolektiv nizozemských autorů publikoval v British Medical Journal, je argumentem na straně odpůrců kouření. Z této studie totiž vyplynulo, že používání marihuany u adolescentů a u mladých dospělých, může být příčinou psychotických poruch, které se projeví až v pozdějším věku. Riziko vzniku těchto symptomů sice není velké, ale podstatně se zvyšuje  u osob, které mají k psychotickým stavům určité predispozice.

Jim van Os. FOTO: Alfredo Menéndez

Psychické poruchy různého stupně se v průběhu života vyvinou téměř u třetiny osob. I když celá řada  dříve provedených studií vztah užívání marihuany a psychotických problémů indikovala, vynesení jednoznačného verdiktu se jevilo jako komplikované. Obtížným se jevilo určit, zda užívání marihuany samo spouští psychotické problémy – jako například slyšení hlasů a paranoiu, a nebo zda jsou mentální problémy těchto osob důsledkem toho, že je mezi nimi více „samoléčitelů“ , kteří si užívání marihuany ordinují.
Přijít této věci na kloub se snažil kolektiv vedený Jimem van Os z Maastrichtské univerzity. Tento tým výzkumníků sledovali 2437 osob ve věku 14 – 24 let. Zjistil, že během čtyř let se u 21% vyznavačů marihuany  psychotické problémy vyskytly. Zatímco u osob, které marihuanu neužívaly, se tyto problémy vyskytly jen v 15%. Studie odhalila ještě jednu souvislost -  čím větší dávku marihuany  osoba konzumuje, tím větší je u ní pravděpodobnost, že se u ní  vyvinou psychotické stavy.


Vliv rodinné predispozice
Největší riziko vývinu psychotických stavů mají podle výzkumníků ti, u nichž se v příbuzenstvu takové stavy již vyskytly. Osob s genetickou predispozicí, byla ve  sledovaném souboru, přibližně jedna desetina. U nich  (tedz těch co spadaly do zmíněné desetiny z celku), se u kuřáků marihuany vyvinul psychotický symptom u  více než poloviny z nich (51%). U nekuřáků z této skupiny to bylo jen asi u čtvrtiny.
Nutno podotknout, že definice psychózy, používaná v této studii, je velmi široká a zahrnuje i občasné symptomy, které nevyžadovaly hospitalizaci. Podle van Ose jsou výsledky studie zcela jednoznačné: „Pokud máte sami psychické problémy, nebo máte v rodině někoho s narušenou psychikou, je pro vás  kouření marihuany rizikové.“
Shodně v tomto směru smýšlí například i Martin Barnes, šéf exekutivy dohledu nad léčivy ve Velké Británii. Podle něj si kuřáci marihuany zadělávají na psychické problémy a ten, kdo začne s kouřením brzo, má výhled na špatné konce mnohem větší. Jiný  z profesionálů - Robin Murray z londýnského Psychiatrického ústavu, toto riziko dokonce vyčíslil. Kouření marihuany má podle něj na svědomí 8% všech vážných případů psychóz.

Prameny: British Medical Journal, New Scientist

 

Datum: 02.12.2004 02:01
Tisk článku

Související články:

Obsah THC v různých typech pěstovaného konopí je prakticky stejný     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2018)
Nízká dávka delta-9-tetrahydrokanabinolu obnovuje paměť a proces učení u starých myší     Autor: Marek Lapka (10.05.2017)
K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana     Autor: Josef Pazdera (11.02.2017)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Marihuana nie je neškodná     Autor: Matej Čiernik (07.05.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz