Hon na schizofrenní patogeny  
Schizofrenním patogenem nemyslíme bacil či virus s psychickými problémy, ale původce choroby u člověka.

Jak bude vypadat medicína za 50 let? Následující úvaha vychází z eseje "Vítězíme nad nemocemi", který napsal Paul W. Ewald, profesor biologie z univerzity v Amherstu. Text se objevil ve sborníku Příštích padesát let, jehož českou podobu vydala v rámci své populárně-naučné edice Aliter nakladatelství Argo a Dokořán.
V knize Příštích padesát let se budoucí medicínou zabývalo hned několik autorů, vesměs se však soustředili na techniky skenování mozku, neuroimplantáty, medicínu šitou na míru podle pacientovy genetické informace apod. Ewald zůstal více na zemi a popisuje, jak si představuje budoucí vývoj války s patogeny.
Podle Ewalda jsou přitom patogeny příčinou téměř všech chorob (různé rakoviny, diabetes, mozkové mrtvice, roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba), a to i včetně těch, u kterých bychom to na první pohled nepředpokládali. Podobně jako má smysl hledat třeba "geny pro schizofrenii", můžeme zkusit identifikovat i "patogeny způsobující schizofrenii". Totéž pak i pro další takzvaně duševní choroby. U depresivní poruchy je třeba Ewaldovým kandidátem virus BDV (borna disease virus), u schizofrenie pak především heprex simples 2 a Toxomplasma gondii. Vyslovuje podezření, že schizofrenie je zřejmě výsledkem prenatální nebo novorozenecké infekce.
Akceptovat infekční příčiny duševních chorob je trochu problematické mj. i kvůli experimentům - můžete snadno infikovat laboratorní zvíře a testovat, zda se u něj vyvine nádor, jak ale testovat, zda bude mít třeba halucinace nebo schizofrenii?

Ewald se domnívá, že infekční agens hrají u mnoha chorob významnější úlohu než defektní lidské geny. Uvažuje totiž, že pokud by se jednalo pouze o poškozené alely vzniklé náhodnými mutacemi, pozorovali bychom v populaci mnohem méně postižených, než je tomu ve skutečnosti. Svým způsobem před sebou stále máme "genetické příčiny" - ovšem nesmíme se přitom omezovat na geny lidské.

Ewald uvádí, že i tam, kde se zdá být jasná korelace mezi určitým chování a chorobou (kouření-rakovina plic), mohou hrát ve skutečnosti patogeny rozhodující roli. Medicína roku 2050 již bude tuto skutečnost akceptovat a podle toho přistupovat i k léčbě. Proti většině odhalených patogenů by v té době už měly být k dispozici více či méně účinné vakcíny.
V případě HIV však mimochodem podle Ewalda  budeme stále pouze "záplatovat" a nikoliv onemocnění radikálním způsobem řešit. Žádná nová pandemie tohoto typu se však už nejspíš neobjeví. Svět už je dnes dostatečně promíchán a ukazuje se, že většina patogenů není schopna dostatečně účinně řádit mimo geograficky poměrně úzce vymezené oblasti. Tedy - až třeba na dosud se skrývající původce deprese či schizofrenie.

Úryvky z knihy Příštích 50 let najdete na portálu Science World:
Budoucnost podstaty vesmíru (1)
Budoucnost podstaty vesmíru (2)
Matematika roku 2050


 

Autor: Pavel Houser
Datum: 03.12.2004 21:42
Tisk článku


Diskuze:

Patogenní chování

Biosense,2007-04-15 17:21:03

Genetika i infekce určitě hrají roli při depresi, schizofrenii, i dalších onemosněních, ale nemalou měrou se na rozvoji podílí i nepřizpůsobené (patogenní) chování postižených osob. A zde je také zakopaný pes při výzkumu- neexistuje norma pro chování jednotlivce- každý je jiný a ve svém životě prožívá odlišné okolnosti a to je pak na škatulkovácí výzkum založený na porovnávání tvrdý komplexní oříšek.

Odpovědět

chyba(heprex-herpex[s]),bezstarostně převzatá

alash,2004-12-15 03:01:14

jjj...jedny z mála stránek které se dají vygooglovat na heslo herpex je osel...a jeste scienceworld.cz
...hmmm...to ten clovek nebyl ochoten se podivat jestli je to spravne nebo neni?
..je to sice jenom malickata pravopisna chyba...ale posílání informací dál aniž by si ten sekuindární posel byl jistý jejich zaručeností je nezodpovědné...
..tohle možná patří na scienceworld..ale osla mám radši a tak ty nepočetné komenty rozšířím radši tady...

Odpovědět

Ale třeba taková RS

Saša,2004-12-07 16:32:12

ač původně nemoc bohatých zemí v mírném pásmu, se objevila i v Saudské Arabii. Takže i ty patogeny se šíří a přizpůsobují.
A celkově mně článek mluví z duše. Taky si čím dál víc myslím, že za většinou těch "zbláznění" je intoxikace produkty patogenních organismů, eventuelně virová infekce.

Odpovědět

??

Pepsi,2004-12-05 11:06:05

<< Svět už je dnes dostatečně promíchán a ukazuje se, že většina patogenů není schopna dostatečně účinně řádit mimo geograficky poměrně úzce vymezené oblasti.>> Tím spíš je vyvýjen evoluční tlak na viry aby se přizpůsobili. Za padesát let budou dozajista existovat mnohemh horší viry, než je HIV. Navíc nezapomeňte na to, genetická informace polulace je den ode dne degenerovanější, protože není prováděna téměř žádná přírodní selekce. Před pár stoletími, by se ogranizmus s takovými problémy dokázal sám vypořádat adaptací způsobenou přirozenou selekcí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz