Americké námořnictvo si patentovalo supravodič pro pokojovou teplotu  
Kdo by nechtěl supravodič, který by pracoval za příjemné teploty? Poslední dobou se množí zprávy o takových technologiích. Jednu z nich teď přihodili U. S. Navy, jejichž vědec vymyslel systém, který funguje jako supravodič za normálních podmínek. Prý by mohl změnit svět.
Schéma panentu U. S. Navy. Kredit: U.S. Patent and Trademark Office.
Schéma panentu U. S. Navy. Kredit: U.S. Patent and Trademark Office.

Supravodivost je skvělá a mohla by přinést aplikace, které udělají z naší doby svět science-fiction. Má to ale háček, dosavadní supravodiče pracují za teplot, které jsou nepříjemně blízko absolutní nule, tedy hluboko pod bodem mrazu. Vědecké týmy po celém světě intenzivně pracují na technologiích supravodivosti, které by fungovaly za pokojové teploty. Zjevně to není jednoduché, ale v poslední době se objevují více či méně bizarní zprávy, z nichž vyplývá, že už se tomu či onomu vědci podařilo supravodivosti za pokojové teploty dosáhnout.

 

Jedna taková podivuhodná zpráva vzbudila pozornost v těchto dnech. Americké námořnictvo si nechalo patentovat technologii supravodiče, který funguje za pokojové teploty. Pokud to celé není nějaký omyl, tak by taková technologie samozřejmě mohla přinést veliké změny v řadě různých odvětví.

 

U. S. Navy.
U. S. Navy.

Americký patentový úřad U. S. Patent and Trademark Office před pár dny zveřejnil patent, na němž je jako autor supravodiče pro pokojovou teplotu uveden Salvatore Cezar Pais, který pracuje ve výzkumu U. S. Navy. Podle informací obsažených v patentu, které ale nejsou příliš podrobné, je základem supravodiče drát s nevodivým jádrem, které je potažené hliníkem a materiálem PZT (lead zirconate titanate), což je keramický perovskit, pomocí vakuového napařování a následných úprav. Kolem drátu je obtočena elektromagnetická cívka. Když je cívka aktivovaná pulsujícím proudem, tak dochází k nelineárním vibracím a následně k supravodivosti za pokojové teploty.

 

United States Patent and Trademark Office
United States Patent and Trademark Office

V patentu je uvedeno, že takový supravodič pro pokojové teploty by mohl vést k vývoji nových generací energetických zařízení, které by mohly mít ohromující užitek pro lidskou civilizaci. Přiložené dokumenty ovšem neobsahují žádná data, což situaci kolem tohoto patentu na údajně revoluční technologii pochopitelně příliš nevyjasňuje.


Supravodič pro pokojovou teplotu by dnes chtěl každý. Mezi současnými používanými supravodiči je teplotním rekordmanem supravodič z hydrogensulfidu, který funguje při mínus 70,6 °C. Loni dva vědci z Indie prohlásili, že vytvořili supravodič, který funguje za pokojové teploty, ze zlata a stříbra. Další výzkumné týmy zase kvůli dosažení supravodivosti za teplot blízkých nule (stupňů Celsia) stlačují hydrid lantanu, jak jsme nedávno zaznamenali i na OSLU. Vše nasvědčuje tomu, že doba pokojové supravodivosti uzrává. Nejspíš je to na spadnutí.

Literatura
Phys.org 22. 2. 2019.

Datum: 28.02.2019
Tisk článku

Související články:

Tajuplná fáze hmoty, která krade elektrony supravodivosti za vysoké teploty     Autor: Stanislav Mihulka (22.12.2014)
Jak vytvořit supravodivost v nesupravodivých materiálech     Autor: Stanislav Mihulka (01.11.2016)
Lanthanoidový materiál je supravodivý za (téměř) pokojové teploty     Autor: Stanislav Mihulka (25.12.2018)



Diskuze:

Prosba pro autora

Lukáš Mašek,2019-03-04 12:10:20

Dobry den,
jen bych vás rád požádal pokud je to možné o doplnění článku o číslo patentu případně o přímý odkaz na stránky amerického patentního úřadu kde jsou patenty dostupné v nějakém základním formátu a lze se dozvědět alespoň základní princip funkce.
Jinak abych se přidal se svým pocitem ze schématu zapojení. Mně osobně to tak trochu připomíná ať už podmnožinu či nějaké speciální zapojení Teslovy rezonanční cívky jejíž patent je registrovaný vice než 100 let. Ale také nejsem elektrikář takže se určitě můžu mýlit, proto by bylo zajímavé prostudovat alespoň tu část patentu který musí úřad zveřejnit.
Díky moc

Odpovědět


Re: Prosba pro autora

Milan Krnic,2019-03-04 19:55:27

2s hledání: https://techlinkcenter.org/wp-content/uploads/2019/02/RTSC.pdf

Odpovědět


Re: Re: Prosba pro autora

Lukáš Mašek,2019-03-05 12:48:31

Díky

Odpovědět

rychlopalba ze supravodivého sl. mag. děla HVP se již nedá zpomalit

Josef Hrncirik,2019-03-01 14:43:12

Odpovědět


orel již na obr.2 urval kotvu

Josef Hrncirik,2019-03-01 14:45:22

Odpovědět


Má na něj vliv PZT a carbofurane

Josef Hrncirik,2019-03-03 18:56:58

Odpovědět

Připomnělo mi to US patent na

Karel Ralský,2019-03-01 13:25:49

"výrobu elektřiny z gravitace", zvukové vlny( i vyvolané elektromagnety) mají něco do sebe a ve hvězdách nebo černých dírách hrají nezanedbatelnou roli, ale toto považuji za takové zbožné přání podobné jako čekání na gravitační vlny v "kondenzátoru na výrobu elektrické energie" ale to by vyrobil energii i obyčejný reproduktor jehož membrána by se rozpohybovala pomocí gravitačních vln díky nestejné hmotnosti magnetu a membrány, ale to by bylo poslední co bychom viděli protože tak velkými gravitačními vlnami by se narušila soudržnost hmoty, zejména chemických vazeb.Ale co kdyby našel někdo ( skutečně techcnické řešení) tak tady dáme radši patent, který veškerý vývoj zablokuje protože Americké soudnictví se neřídí rozumem ale zbožným přáním politiků či úředníků patentového úřadu.

Odpovědět

přijde mi to jako blbost

Jarda Votruba,2019-03-01 09:30:07

Taky si myslím, že se jim tam naindukovalo napětí. Ale jsem jen strojař. Můžu se plést.
Pokud to funguje, je ještě otázka jak moc elektriky je třeba na vybuzení supravodivosti. Aby to náhodou nebylo víc než jsou ztráty způsobený odporem.

Navíc ten vědec nemá ani indický, ani čínský jméno, takže asi zas tak chytrej nebude. :-)

Odpovědět

Záporný odpor

Petr Nejedlý,2019-03-01 07:45:20

Supravodivost? Pche, s tím setupem mohli klidně naměřit i záporný odpor - vést vodičem proud a místo očekávaného úbytku napětí naměřit přírůstek ;-)
My ostatní tomu říkáme elektromotorické napětí...

Odpovědět

nerovnovážný

Petr Petr,2019-03-01 07:22:01

Půjde o nerovnovážný jev
https://techlinkcenter.org/wp-content/uploads/2019/02/RTSC.pdf
vzbuzují vibrace více než 100 MHz

citují i práci
https://www.nature.com/articles/nature16522
kde to šlo světlem (většími frekvencemi)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz