Počítač vás může učinit neplodným  
Výzkumníci zjistili, že záření vyzařované laptopem může vaše spermie usmažit.

Skrotum, neboli šourek, mají muži proto, aby se v něm spermie cítily dobře. Je známou věcí, že když  varle nesestoupí do šourku a zůstane v dutině břišní, kde je nepatrně vyšší teplota, vede to často k neplodnosti. Zvýšení teploty spermiím nesvědčí a je z pohledu schopnosti oplodnění rizikovým faktorem.

Nový životní styl může přispívat k vyprodukování generace neplodných mladých mužů (Image: iStockphoto).

Američtí výzkumníci zjistili, že práce s laptopem zvyšuje teplotu v šourku o  3 °C. Zjistil to docent Yefim Sheynkin , který pracuje na oddělení urologie ve Státní universitě v  New Yorku. Sheynkin je přesvědčen, že moderní způsob života, který vede k vystavování šourku  vyšší teplotě, může vést k narušení produkce spermií. Ohroženi jsou podle něj,  především  náctiletí a  mladí muži.
K těmto závěrům dospěl tým výzkumníků když si povšimli nového zvyku mladistvých – pracovat s notebookem v leže, nebo v sedě na klíně. Lékaři tvrdí, že takové používání je rizikem, stejně jako rozšířené používání plastikových plenek u malých dětí. Oba jevy se celosvětově rychle  rozšiřují. Mohou tak být jednou z příčin přispívající k pozorovanému  problému s plodností v takzvaném civilizovaném světě.
 
Sheynkinovi spolupracovníci poukazují na to, že vnitřní teplota laptopů často přesahuje 70°C. Aby se procesor nepřehřál, musí počítač toto teplo vyzářit do prostředí. Určité  pozice práce s počítačem tak mohou vést k tomu, že se šourek dostane do tepelné pasti.
Riziko práce s laptopem na klíně podtrhuje i zkušenost jiného týmu, který léčil mladíka  u jehož notebooku teplem explodovala baterie a těžce mu popálila  přirození. O případu psal i odborný lékařský časopis Lancet.


 

Za hodinu se při takové činnosti zvýší teplota varlat o 2.6°C až 2.8°C

Američany zveřejněný názor o možném riziku se setkává i s výhradami a názorem, že nám od laptopů prakticky riziko nehrozí. Optimistou v tomto směru je Australan profesor Gordon Baker z  University of Melbourne.

New Yorčané ale mají na své straně fakta. Jejich závěr vychází z pozorování na skupině 29 dobrovolníků ve věku 21 až 35 let. Mladíci si nechali měřit teplotu v rozkroku a ta se jim již po hodině práce s počítačem na klíně rapidně zvyšovala. Teplotu vědci snímali z levé a z pravé strany jejich varlat a výsledek  zprůměrovali. Za hodinu se mladíkům na varlatech teplota zvyšovala o 2.6°C až 2.8°C. Z dřívější literatury je přitom známo, že i pouhé zvýšení o 1 stupeň dostačuje k tomu, aby se produkce spermií snížila.
Zatím není známo, jak častá a jak dlouhá práce s laptopem je prokazatelně nebezpečná, nicméně výzkumníci teenagery varují, aby  hry s laptopem na klíně raději nehráli.

Prameny:
Human Reproduction
News in Science

Datum: 11.12.2004 13:25
Tisk článku


Diskuze:

Možná nejen notebooky:-)

edison,2004-12-15 16:01:28

Zjevně by se to mohlo týkat i koček sedících někomu na klíně. Kočka taky topí víc a často se uvelebí do přiléhavé polohy:-)

Odpovědět


dvounohá

Ota,2005-01-12 07:29:27

Pokud by ta kočka byla dvounohá mohlo by to mít na oplozovací shopnost vliv spíše kladný. :o)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz