Tvrdší oříšek: Asteroidy jsou odolnější, než se původně zdálo  
Nové simulace pevnosti asteroidů jsou studenou sprchou pro Bruceho Willise a další vesmírné hrdiny, kteří si brousí zuby na záchranu Země před hrozbou z vesmíru. Zničení asteroidu asi nebude tak jednoduché, jak jsme si malovali.
Simulace asteroidu po nárazu. Kredit: Charles El Mir/Johns Hopkins University.
Simulace asteroidu po nárazu. Kredit: Charles El Mir/Johns Hopkins University.

Pokud jde o asteroidy a podobné kosmické smetí, už jsme se v podstatě smířili, že jich je ve Sluneční soustavě plno, a že pro nás představují hrozbu. Zároveň ale už počítáme s tím, že bychom k nebezpečnému asteroidu poslali nějaké hollywoodské hrdiny, kteří asteroid odpálí a v posledních chvíli zachrání situaci. Podle nového výzkumu z Johns Hopkins University to ale asi nebude tak snadné.

 

Charles El Mir. Kredit: Will Kirk / Homewood Photography; Charles El Mir.
Charles El Mir. Kredit: Will Kirk / Homewood Photography; Charles El Mir.

Charles El Mir a jeho spolupracovníci použili nové poznatky o struktuře hornin a také nové metody počítačového modelování, aby simulovali nárazy asteroidů. Jak říká El Mir, lidé si obvykle myslí, že rozbití většího objektu bývá jednodušší, protože ve větším objemu materiálu se s větší pravděpodobností vyskytnou poruchy, které takové rozbití usnadní. Jejich nové simulace ale ukazují, že asteroidy jsou vlastně pevnější, než jsme si mysleli, a že jejich rozbití by si vyžádalo více energie, než odborníci původně počítali.

 

Materiáloví vědci studují vlastnosti hornin a podobných materiálů v laboratoři, tedy na poměrně malých vzorcích. Pokud chtějí prozkoumat vlastnosti hory nebo třeba asteroidu, tak musejí využít počítačové modely. A ty jsou jenom tak chytré, jak chytře je udělali jejich tvůrci.

 

Asteroidy. Jak těžké by je bylo rozbít? Kredit: NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA.
Asteroidy. Jak těžké by je bylo rozbít? Kredit: NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA.

Na počátku nového tisíciletí se objevil počítačový model, který zohledňoval rozmanité faktory a simuloval náraz asteroidu o průměru 1 kilometru, který vletí rychlostí 5 kilometrů za sekundu do většího asteroidu o průměru 25 kilometrů. Simulace tehdy ukázaly, že větší asteroid bude takovým nárazem kompletně zničen. Tato simulace přitom měla velký dopad na úvahy o možné obraně proti nebezpečným asteroidům.

 

El Mir a jeho tým simulovali stejný scénář, ale použili nový počítačový model, který je vylepšený o nové poznatky procesů probíhajících v materiálu při podobném nárazu. Nové simulace ukázaly, že ve zmíněném scénáři asteroid sice utrží pořádnou ránu, ale k jeho rozbití nedojde. Zasažený asteroid pravděpodobně zůstane víceméně pohromadě a dál poletí vesmírem.


Na první pohled to možná nevypadá, ale simulace El Mira a spol. může mít dalekosáhlé důsledky. Lidé z planetární obrany, která je stále ještě v plenkách, budou muset přepracovat své koncepty a postupy. Výsledky simulací budou zajímat vesmírné těžaře, kteří se chystají vyrazit na asteroidy dobývat suroviny a vrhnou se na ně i vědci, kteří studují vznik a evoluci planetárních systémů i jednotlivých planet a měsíců.

Video:  Asteroids may be tougher to crack than previously believed


Literatura
Johns Hopkins University 4. 3. 2019, Icarus 321: 1013–1025.

Datum: 04.03.2019
Tisk článku

Související články:

Co takhle zkusit přitáhnout asteroid k Zemi?     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2011)
NASA využije průlet asteroidu 2012 TC4 k testu planetární obrany Země     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2017)
Ochrání Zemi HAMMER, kladivo na rychlé asteroidy?     Autor: Stanislav Mihulka (22.03.2018)
Pokud by Zemi hrozila srážka s asteroidem, tak NASA má plán     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2018)



Diskuze:

Odklonenie musí byť z asi 90% prípadov energetickí lacnejšie

Anton Matejov,2019-03-08 07:34:17

Asteroid stačí iba odkloniť z kolíznej dráhy Zeme v čase.Tie rôzne motory už ľudstvo stavať vie...
Prečo napríklad neurobiť dočasne raketový chvost asteroidu podobne ako je to u komet?
Idú aj rôzne iné podobné varianty. Musíme akurat včas odhaliť že potencionálny asteroid si to mieri na kolíznu dráhu Zeme. Protiraketové obrany naše podarené veľmoci stále horúčkovito vyvíjajú a vylepšujú.
USA sa napríklad znovu vracajú k projektom hviezdných vojen.Čína si už zostrelila svoj vlastný satelit, akurát na obežnej dráhe Zeme narobila kopec nebezpečné smetia,aj pre vlastné satelity a posádky.
Že už všeličo môžu zostreliť na obežnej dráhe Zeme je počuť aj z Ruska.
Nemal by byť teda technickí, ekonomickí problém vysunúť proti asteroidom detekciu hlbšie do vesmíru, inak ju vylepšovať.
Oproti protiraketovým obranám idú na to smiešne malé sumy.
OSN už má svoj údajne vlastný ďalekohľad na vyhľadávanie potencionálnych nebezpečných asteroidov.Málo ale o ňom počuť.
Šlo tu aj o nebezpečie, že v niektorých prípadoch by mohli naše podarené veľmoci, odkloniť kolidujúce vesmírne objekty z kolíznych drah mimo ich územie. Nech to radšej dopadne inde, na iné štáty.

Odpovědět

Odklonění

Vojtěch Kocián,2019-03-05 07:09:27

Větší pevnost asteroidu vlastně nemusí být na škodu. Aspoň je možnost pokusit se ho odklonit ne úplně šetrnými způsoby (podpovrchový termonukleární výbuch, navedení menšího asteroidu na kolizní dráhu...) bez toho, že by se změnil ve změť trosek, z nichž ty nad 100 metrů by taky nebyly zrovna příjemné, pokud by zasáhly Zemi.

Odpovědět


Re: Odklonění

Josef W,2019-03-05 07:21:18

Přesně tak! Nějakou "likvidaci" asteroidu propagují tak leda filmaři, lidé z "planetární ochrany" ví jaké by to mělo následky a uvažují určitě jen o změně dráhy či rychlosti.

Odpovědět

Věřím přírodě

Milan Krnic,2019-03-04 21:32:06

... že tento experiment neukončí tak radikálně (tuleňátka zkrátka musí přežít!), a tak přes všechen chaos a paniku nakonec ledový asteroid přivodí jen týdenní sněžení, k radosti meteorologů zrovna podle předpovědi počasí.
Díky za článek!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz