US Navy namontuje na torpédoborec pořádné laserové dělo HELIOS  
V roce 2021 by měla první americká bojová loď mít na palubě výkonný 60-kW laserový systém HELIOS. Bude to některý z raketových torpédoborců třídy Arleigh Burke. Účinný obranný laser může zapalovat čluny a sestřelovat drony anebo jenom třeba oslepit jejich senzory.
HELIOS na torpédoborci. Kredit: Lockheed Martin.
HELIOS na torpédoborci. Kredit: Lockheed Martin.

Americké námořnictvo nepolevuje ve svém úsilí vyvinout a pak zavést futuristické zbraňové systémy. Jsou mezi nimi i vysněné bojové lasery, s nimiž se v příbězích science-fiction válčí už dlouhá desetiletí. V reálném světě to ale jde mnohem více ztuha. Námořníci to nicméně nevzdávají a je to znát.

 

USS Thomas Hudner (DDG-116), nejnovější raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.
USS Thomas Hudner (DDG-116), nejnovější raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.

Představitelé US Navy v těchto dnech oznámili, že v roce 2021 chtějí mít na torpédoborci pořádnou laserovou zbraň. Podle všeho to bude laser HELIOS (High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance). To je vlastně obranný laser, který by měl zapalovat malé čluny a sestřelovat drony, co udělaly tu chybu, že zaútočily na bojovou loď amerického námořnictva. Laser HELIOS by měl dostat jeden z raketových torpédoborců Pacifického loďstva.

 

Námořnictvo udělilo kontrakt v hodnotě 150 milionů dolarů společnosti Lockheed Martin a očekává za to dodání dvou laserových systémů HELIOS. Jeden z nich dorazí na vojenskou střelnici White Sands Missile Range v Novém Mexiku, kde ho čekají testy. Druhý ze systémů HELIOS bude nainstalován na raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke.

Laserový systém na USS Ponce. Kredit: US Navy.
Laserový systém na USS Ponce. Kredit: US Navy.


HELIOS je 60-kilowattový laserový systém s vláknovým laserem. To znamená, že je dvakrát výkonnější než laser AN/SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS), kterým byla v roce 2014 vybavena USS Ponce, výsadková loď třídy Austin. HELIOS může zapalovat malé stroje protivníka anebo může jenom oslepit jejich elektro-optické senzory, a tak jim zabránit v dokončení mise.

 

Palba systému RIM-116 Rolling Airframe Missile. Kredit: US Navy.
Palba systému RIM-116 Rolling Airframe Missile. Kredit: US Navy.

V dnešní době mají bojové lodě US Navy k dispozici celou řadu zbraňových systémů, včetně systému Phalanx CIWS (Close-In Weapon System) s rotačním kanonem Vulcan nebo lehkého raketového systému RIM-116 Rolling Airframe Missile, s nimiž je možné rovněž zasáhnout proti malým člunům či dronům. Stejně tak HELIOS může pálit na útočící letouny či rakety.

 

Zřetelnou výhodou systému HELIOS a obecně laserových zbraní je ale to, že může pálit teoreticky neomezený počet výstřelů. Potřebuje k tomu jenom zdroj elektřiny. Naproti tomu Phalanx CIWS může svým šestihlavňovým Vulcanem nepřetržitě střílet tak maximálně 30 sekund a systém RIM-116 RAM má k dispozici jen 21 raket.


Komentátoři přiznávají, že HELIOS není žádný zázrak, který by přinášel revoluci do námořních bitev. Ale každý začátek je těžký. Až vědci a inženýři vyladí laserové technologie, tak se laserové zbraně stanou mnohem více efektivními, nežli tradiční střelné zbraně nebo rakety.

Video:   Laser Weapon System (LaWS) demonstration aboard USS Ponce


Literatura
Popular Mechanics 21. 3. 2019.

Datum: 23.03.2019
Tisk článku

Související články:

Drony dostaly Helios, první obranný antilaserový laser     Autor: Stanislav Mihulka (09.09.2016)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)



Diskuze:

Ufff

Karel Frauknecht,2019-03-26 10:27:20

To sem si voddech, že se jedná o "obranný" laser, kdyby byl útočnej dalo by se s nim udělat plno lumpáren :-))).

Odpovědět

Vývoj

Josef Šoltes,2019-03-23 13:59:55

Vývoj v laserech jde neskutečně dopředu. A naopak cena laserů klesá stejně rychle, jako roste jejich výkon. Prakticky každý si je doma schopný vyrobit laserové ukazovátko o výkonu desítek až stovek W. Návod najdete na youtube a vyjde vás to na pár stovek. Proto mi přijde, že 60 kW laser je docela chabý.

Odpovědět


Re: Vývoj

Alexandr Kostka,2019-03-23 14:20:45

Laserové ukazovátko o výkonu stovek W bych docela rád viděl. Spíš stovek mW. Stvky Wattů má průmyslový laser. A druhá věc: výkon vám omezuje napájení a hlavně chlazení. kolik energie jste schopní tím emitorem prohnat, než shoří. Konverze zdaleka není 100%. U diody s výkonem 100 mW vám na chlazení stačí kulatý kus hliníku s žebry. U desítek KW je to lehce obtížnější.

Odpovědět


Re: Re: Vývoj

Josef Šoltes,2019-03-23 20:11:00

Vysloveně ukazovátka mají až 7 W. Pak už to nejsou moc ukazovátka, jako spíš baseballové pálky, ale i tak :) Hledejte na youtube.

Odpovědět


Re: Re: Vývoj

Martin Smatana,2019-03-24 09:42:46

"Pár stovek" sú v tomto prípade koruny, nie watty.

Odpovědět


Re: Vývoj

Jiri Naxera,2019-03-23 21:18:35

Na to že 20-50W CO2 laser už propálí i cihlu je to celkem v pohodě.
Jen by mě zajímalo, co se stane když nepřítel opodál vypustí staniolové pásky, nebo malé koutové odražeče.

Odpovědět


Re: Re: Vývoj

Martin X,2019-03-24 08:44:23

Vyrobcovia slepeckych palic budu mat zaruceny biznis.

Odpovědět


Re: Re: Vývoj

Roman Rodak,2019-03-25 08:22:44

Po zrelom, asi 2-sekundovom uvážení si dovolím tvrdiť, že pridať detektor spätného odrazu v cene asi 1 USD nebude problém.

Odpovědět


Re: Re: Re: Vývoj

Jarda Votruba,2019-03-25 12:19:00

problém to nebude, ale.....

stanioly ( nebo jiný odražeč) budou házet prasátka na všechny strany. Takže si mohou amíci odpálit vlastní optiku, popálit svoje námořníky, oprejskat lak na lodi :-)

A bude docela legrace, až budou pálit laserem někde v Arktidě mezi ledovci. Nebo nepřítele napadne přidělat na dron zrcátko :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Vývoj

Martin X,2019-03-25 17:16:58

Treba rozmyslat dlhsie ako 2 sekundy.
Odrazeny luc dopadne presne spat na laser len vtedy, ak bude odrazna plocha dokonale kolma k dopadajucemu lucu. Stacia drobne odchylky a odrazeny luc dopada metre az desiatky metrov od lasera. Teda "vytapetujeme" detektormi plochu velku desiatky m2 ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Vývoj

Josef Šoltes,2019-03-26 19:53:05

Koutový odražeč se tomu říká proto, protože odrazí světlo přesně tam, odkud přiletělo. Používá se to třeba v geodézii k přesnému měření vzdáleností až na několik km.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Vývoj

Martin X,2019-03-27 09:57:46

To je pravda, ale pravdepodobnejsie je, ze sa pouzije nejaka vseobecna odrazna plocha ako hlinikove pasky alebo nahodne orientovane hlinikove dosky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Vývoj

Jiri Naxera,2019-03-27 11:23:37

Tak ale představte si žetenpřesný geodetický odražeč nacpete do rakety nebo dělostřeleckého granátu, pak to odpálíte směrem k nepříteli a v okolí to nejspíš zase nešetrně vysypete nejspíš slabou náložkou.
Navíc random prasátka všemi směry jsou IMHO lepší obrana, buď vyřadíte laser tím že ho vypnou, nebo všechny vojáky kteří nekoukají přes monitor.
Na čluny bych taky pochyboval že z toho někdo někdy bude pálit (zbraň která skoro 100procentně trvale oslepuje asi nebude moc košer podle Ženevských konvencí, to už i ten kulomet je humánější), takže nejspíš zůstane u sundavání dronů a občas nějaká primitivnější osamocená raketka. Ale i to se asi vyplatí, když je cena rakety větší než dronu který má sundat, není to topravé.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz