Prodlužování penisu nefunguje  
Kdyby jen nefungovalo, horší je, že až příliš často má za následek nezáviděníhodné komplikace.
Landon W. Trost, M.D., vedoucí výzkumného kolektivu na Mayo Clinic. Kredit: MC.
Landon W. Trost, M.D., vedoucí výzkumného kolektivu na Mayo Clinic. Kredit: MC.

Psychologové by mohli vyprávět, jak sžírající jsou pro mladé muže pochybnosti o „svém mužství“. A jak mylné představy z poměřováním se s profesionálními pornoherci končí u nepovedených i povedených pokusů o sebevraždu. Uvést na pravou míru, jak to s tou velikostí našich pindíků ve skutečnosti je, se nedávno pokusili britští vědci. V časopise BIU International (odborný časopis pro urology) zveřejnili výsledky naměřeného „mužství“. Žel tato studie moc ve známost nevešla, a tak nebude na škodu z ní několik uklidňujících čísel připomenout.

 

Z 15 000 změřených dobrovolníků vyšlo najevo, že průměrná velikost pindíka je jen 5,16 palce, tedy třináct centimetrů. Průměrný obvod při ztopoření: 11,66 cm. V ochablém stavu má většina z nás kašpárka dlouhého jen okolo 9 centimetrů a s obvodem jen nepatrně větším. Jedinců s abnormálně malým, tak jako těch s abnormálně velkým, jsou v populaci dvě procenta.

 

Zní to otřepaně, ale většině žen nezáleží na tom, co máme v kalhotách, ale co nosíme v srdci. Pravdou je, že mezi nimi se najdou i takové, jimž na velikosti záleží, většinou se to ale týká kreditky. Mužům, kteří to nepochopili, se pak stává, že ve snaze si takovou ženštinu udržet, dají na reklamu a za nemalý peníz si zvětšují penis. Možná by tyto adepty mohly zajímat zkušenosti získané od více než tisícovky mužů, kteří nějaký ten zvětšovací zákrok již absolvovali. Článek o tom vyšel nyní v časopisu Sexual Medicine Reviews. Ve skutečnosti jde o meta-analýzu 17 studií, a proto dílo svým rozsahem pokrylo 21 různých typů chirurgických i nechirurgických „zvětšovacích“ praktik.

 

Mayo Clinic Campus v Minnesotě.
Mayo Clinic Campus v Minnesotě.

Navzdory rozsáhlosti dat jsou výsledky žalostně hubené. Autoři studie byli nuceni konstatovat, že dokladovaní výsledků lékařských zákroků je omezené a to, co se často vydává za důkaz úspěšného zákroku, je ve skutečnosti neobjektivní a sporné.

Nicméně to vypadá, že injekční přípravky jsou v navyšování obvodu penisu úspěšné. S jeho délkou ale nic nenadělají a navíc  je u nich potřeba počítat s vysokou mírou komplikací. U nemocných s tzv. Peyronieho chorobou, která penis křiví natolik, že už se vše s ním stává komplikované až nemožné, se jako účelné zdají být injekce enzymu kolagenázy.

Ukázka jedné z technik. Vlevo incize. Vpravo jsou patrny vložené štěpy tukové tkáně kvůli  zvětšení objemu penisu. Kredit: Trost, Mayo Clinic.
Ukázka jedné z technik. Vlevo incize. Vpravo jsou patrny vložené štěpy tukové tkáně kvůli zvětšení objemu penisu. Kredit: Trost, Mayo Clinic.

Účinnost suplementace vitaminem E, u níž se celé desetiletí věřilo, že pomáhá, novější studie nepotvrzují. Podobně problematická se jeví aplikace interferonu. Otázky se kupí i okolo trakčních technik. Takzvané natahování je ne-invazivní a dobře tolerované, ale tento způsob nápravy není standardizován jak co do potřebné síly, tak co do délky trvání zákroku, ani časnosti jeho opakování, a i u něj hrozí poškození krevního zásobení a narušení kavernozního parenchymu.

 

Operativní zákroky s implantací technických pomocných prostředků (například přečerpáváním tekutiny) řeší problém topoření, mužské chloubě na délce ale nepřidají. Neujaly se ani implantáty z nitinolu, které při tělesné teplotě setrvávají v ochablém stavu a po zahřátí si „vzpomenou“ na svůj expandovaný tvar. Problémem všech implantátů je, že se jedná o přítomnost cizího materiálu v těle, což jde ruku v ruce s komplikacemi intolerance a odvetných reakcí imunitního systému.

Zákroky, jako například přetnutí vazu u kořene penisu s vysunutím erektilní tkáně, nebo vkládání štěpů z tukové tkáně, vedly sice u některých mužů k významnému zbytnění, ale to, co snižuje hodnotu prezentovaných výsledků u těchto technik, je skutečnost, že uváděné hodnoty nebývají ověřeny nezávislou stranou. A protože tu jde o složité výkony, i když je provedou na specializovaném pracovišti, provází je rovněž celá řada komplikací.

 

Závěr

Nevěřte všemu, co vám kdo nakuká. Navzdory pokroku se v řadě případů jako nejlepší volba jeví stará dobrá vakuová pumpa. Ze studie urologů z Mayo Clinic vyplývá, že zvětšování velikosti penisu nebývá účinné.  A pokud nějaké chirurgické zákroky zvětšení zajistí, bývají to na délku ani ne dva centimetry. Žel, i tak jsou častým doprovodným jevem  následné komplikace. Autoři studie proto apelují jak na ty s chorobou, tak na ty, jež mají jen chorobné ego, ale i na ty, kdož vylepšování penisu indikují: „Když už to musí být, volte injekce a operační zákrok až jako poslední volbu“.

 

Video: Trakční metoda prodlužování penisu



Video: Terapie Peyronieho choroby


Literatura

David Veale, Sarah Miles, Sally Bramley, Gordon Muir, and John Hodsoll.: Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15,521 men. BJU International; DOI: 10.1111/bju.13010

Ross A. Avant, MD, Matthew Ziegelmann, MD, AvinashNehra, MD, Manaf Alom, MBBS, Tobias Kohler, MD, Landon Trost, MD.: Penile Traction Therapy and Vacuum Erection Devices in Peyronie's Disease, Sexual Medicine Reviews, Volume 7, Issue 2, April 2019.

Datum: 14.05.2019
Tisk článku

Související články:

Ryba s penisem na hlavě     Autor: Josef Pazdera (30.08.2012)
Po sexu zahodí penis     Autor: Josef Pazdera (14.02.2013)
Když do změny pohlaví promlouvá osahávání     Autor: Josef Pazdera (06.01.2016)
Když dojde na orální sex, muži podstupují větší riziko, než ženy     Autor: Josef Pazdera (16.02.2016)
Sex štítonošů jako inspirace inovací     Autor: Josef Pazdera (04.01.2018)
První transplantace penisu od mrtvého dárce     Autor: Josef Pazdera (24.04.2018)



Diskuze:

Ban za sdílení tohoto článku na Facebooku

Pavel Vachtl,2019-05-18 19:33:00

Ahoj,
chtěl bych jen říct, že jsem za sdílení tohoto medicínského článku na Facebooku právě obdržel celkový ban na Facebooku v době trvání 7 dní. Šlo o post na vědecko-populární stránce Věda na dosah (https://www.facebook.com/czechscience/). Okamžitě jsem se odvolal a toto odvolání bylo obratem zamítnuto. Jaké má podobně nesmyslné banování (nevím, jestli to provedl strojový algoritmus nebo člověk, co nerozumí česky) důsledky, si jistě každý domyslí sám :-)

Odpovědět


Re: Ban za sdílení tohoto článku na Facebooku

Milan Krnic,2019-05-19 10:10:19

Pokud cítíte, že byla porušena vaše práva vycházející ze smlouvy, kterou jste s touto společností uzavřel, můžete se obrátit na soud.

Odpovědět


Re: Re: Ban za sdílení tohoto článku na Facebooku

Josef Novák,2019-05-23 11:47:13

Dovolím si parafrázovat diskriminačním verdiktem úředně zamítnutého, přesto nezpochybnitelného Největšího Čecha:
NECHOĎTE NA FACEBOOK, MÁME TU ZÁCHODEK!
Pro postavu totoho českého giganta je příznačné, že byl "vyřazen". Je to přece především mistr neúspěchu. Viz např. věta patentového úředníka: "Teď tu byl!", když chtěl patentovat žárovku, nebo dynamit. Edison, Nobel a další, dnes mylně považovaní za velikány světových dějin, ve srovnání s ním byli vlastně jen takoví domácí kutilové.

PS: Dokonce i ilumináti se ho bojí a tak mu ukradli jeho autorskou značku. Takže až někde uvidíte C v kolečku, "©", autorem není žádný vymyšlený Copyright, ale náš J. A nespravedlivěNení to žádný cizácký Copyright, ale autorská značka

Odpovědět


Editace příspěvku

Josef Novák,2019-05-23 11:49:48

.... editor na úrovni notepadu Win3.11 ....

Mělo tam být:
PS: Dokonce i ilumináti se ho bojí a tak mu ukradli jeho autorskou značku. Takže až někde uvidíte C v kolečku, "©", autorem není žádný vymyšlený Copyright, ale náš JÁRA CIMRMAN

Odpovědět

Snad nejveselejší diskuse za dobu existence Osla

Jiří Kolumberský,2019-05-15 17:55:36

Ti méně vybavení nám obdařeným vůbec nemusí závidět, v některých případech bychom potřebovali ubrat na rozměrech, aby všechno proběhlo bezbolestně a bez komplikací.

Odpovědět


Re: Snad nejveselejší diskuse za dobu existence Osla

Milan Krnic,2019-05-16 21:27:41

Např. fotbal, či jiné podobné sporty s absencí suspenzoru.

Odpovědět

Pridám aj slovenský

Vladimír Bzdušek,2019-05-15 15:43:12

Policajt lúšti krížovku:
"Najváčší vták v strednej Európe na štyri"
Usmeje sa a píše: MVOJ

(je to DROP)

Odpovědět

Diskuze se nám pěkně rozproudila...

Josef Novák,2019-05-15 05:47:46

Tak já přidám ještě jeden. Taky takový pánský, košilatý:
Na slepé koleji stojí už měsíc vagón plný pánských košil....

Odpovědět

No nekecej…

Pavel Foltán,2019-05-14 23:39:07

Doktor pitvá pana Nováka.
Když dojde k přirození tak kouká a pro sebe si říká: "Pane jo, to je péro. Nejmíň 30 cenťáků. To musím vzít domů ukázat manželce."
Přijde domů a povídá: "Marie, podívej."
A ona: "No nekecej, že je Novák po smrti."

Odpovědět

...

Jan Balaban,2019-05-14 14:32:13

Mne je to jedno, ja som lesbik.

Odpovědět


Re: ...

Jan Novák9,2019-05-14 19:58:13

Tak co takhle zvětšit poštěvák? :-))

Odpovědět


Re: Re: ...

Jan Balaban,2019-05-15 07:54:35

To čo mám je najväčšie medzi nimi.

Odpovědět

starej ale dobrej

Jarda Votruba,2019-05-14 13:48:32

Dohaduje se rus, amík a čech kdo má nejlepší doktory. Nemůžou se shodnout, tak se domluví, že si nechají prodloužit knaka a podle toho se rozsoudí.
Po půl roce si volaj a ptaj se čecha.
Ten říká: "mám ho dlouhýho 20"
ti dva : "dobrý"
Amík říká: "já ho mám 25"
"fíha, a co ty rusáku?"
Rus říká: "no já ho mám až na zem"
"tvl to není možný, jak to ti vaši doktoři dokázali?"
A rus : "uřízli mi nohy"

Odpovědět

Děda

Alexandr Kostka,2019-05-14 12:06:31

Dědo, co na tobě ty ženské vidí, v tvém věku? Ani nevím, povídá děda a šibalsky si olízne obočí.

Odpovědět

Vorvaň

Tomáš Novák,2019-05-14 10:50:23

...tuším, že u samců vorvaně je délka přes 2,7 metru...

Odpovědět

Ředitelská

Josef Novák,2019-05-14 09:15:00

sekretářka: pane řediteli už je tam?
ředitel: ano Miluško
sekretářka: pane řediteli to je ale macek

Odpovědět

Chatařský folklór

Josef Novák,2019-05-14 09:13:44

ona: tak se pochlub
on: s čím?
ona: s čím asi
on: 7cm
ona: to je nos? no dobrý
on: fuj, nechtěl bych mít tak široký nos
ona: to je šířka?
ona: tvl
ona: nezajdem na kafe?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz