Byl objeven nový primát  
Nový druh z podřádu vyšší primáti (Anthropoidea) byl objeven v Indii.

Jedná se o dosud neznámý druh makaka. Objev způsobil mezi ekology rozruch, protože naposledy byl nový druh makaka objeven před sto lety. Bylo to v roce 1903 na ostrově

Zvětšit obrázek
Primát dostal název Macaca munzala, ale je označován také jako makak z Arunáčalu - to podle místa, kde byl spatřen. Foto: NCF

Mentawai v Indonésii.   Nikdo nepředpokládal, že v zemi, která má přes miliardu obyvatel, by se něco jako  nový druh primáta mohlo najít.
Nový makak byl objeven v dosud netknuté přírodě Arunáčalpradéše /Arunachal Pradesh /, což je  jeden  z 28 svazových států tvořících Indii. Lokalita výskytu je v samém severovýchodním cípu země v těsném sousedství s Čínou v nadmořské výšce v nadmořské výšce 1600 - 3500 metrů nad mořem.


 

Makaka objevila výzkumná expedice (NCF), která pátrala v neprobádaných vysokohorských oblastech Indie. V těžko dostupném terénu výzkumníci narazili na makaka, který je upoutal tím, že měl na temeni výraznou ozdobu z tmavých chlupů, obklopenou světlou výraznou skvrnou. Na to, že se jedná o nový druh a ne o křížence přišli vědci jednoduchým způsobem – v okolí, na 1200 km čtverečních se prostě případné potenciální rodiče, kteří by mohli dát vznik zmíněným křížencům, společně nevyskytují. Na prozkoumané ploše zatím žije řada tlup „munzal“, jak jim říkají domorodci, a  všechna zvířata si jsou podobná. To je mimo jiné také potvrzení toho, že se nejedná o křížence, nýbrž o samostatný druh (podle mendelových zákonů je uniformní jen F1 generace potomků).

Území výskytu nového makaka je v podhůří Himaláje a patří k jednomu z nejvýše položených míst na Zemi, kde primáti žijí.
V poslední době jsme konfrontováni se skutečností jak celá řada druhů primátů je ohrožena a nebo dokonce jak nenávratně mizí. Je příjemnou změnou slyšet zas jednou zprávu ze zcela jiného soudku.

Pramen a foto: http://www.ncf-india.org/

Stát Arunáčalpradéš



Stát Arunáčalpradéš

Datum: 22.12.2004 01:35
Tisk článku


Diskuze:

Něco mi tam chybí ...

ondrej,2004-12-31 09:41:20

To, že se nebude jednat o hybrida - tedy ve vztahu ke štěpení v F1 - je celkem jasné.
Kde je ale jistota, že se skutečně jedná o druh a ne o poddruh či nějakou místní variantu? To, že "v okolí na 1200 km čtverečních se prostě případné potenciální rodiče, kteří by mohli dát vznik zmíněným křížencům, společně nevyskytují" pro mne znamená, že přece jen tam občas nějaká ta tlupa nějakých makaků žije ... - tak tedy až tak izolovaná tato nová populace zase být nemusí ... (ve smyslu dlouhodobé izolace - "dokončené" speciace).
Nechci nijak snižovat význam tohoto objevu - obzvláště ve vztahu k myšlence posledního odstavce, ale skutečně si myslím, že v tomto článku by pro úplnost nemuselo být zase až tak od věci zkusit se zamyslet i nad touto možností, když už ta možnost hybridizace je řádně "proprána".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz