Umělá inteligence poprvé simulovala vesmír: Rychle, přesně a nikdo neví jak  
Model vesmíru D3M s umělou inteligencí šokoval své tvůrce. Ani ne tak svoji velmi slušnou rychlostí a přesností, ale tím, že velmi dobře simuluje vesmíry v situacích, jaké tahle inteligence vůbec netrénovala. Vědci netuší, jak to D3M dokáže. Umělá inteligence se směje pod fousy.
Porovnání modelů vesmíru s D3M a modelem 2LPT(second-order perturbation theory). Čím více jiných barev než je modrá, tím více chyb. Kredit: S. He et al. /PNAS 2019.
Porovnání modelů vesmíru s D3M a modelem 2LPT(second-order perturbation theory). Čím více jiných barev než je modrá, tím více chyb. Kredit: S. He et al. /PNAS 2019.

Umělé inteligence si dnes troufnou už asi na vše. Jsou neúnavné, nelítostné a nekonečně kreativní. Astrofyzici nedávno využili služeb umělé inteligence, vůbec poprvé, k vytvoření obsáhlých 3D simulací vesmíru. Výsledek je naprosto fascinující. Simulace vesmíru umělou inteligencí jsou neobyčejně rychlé, detailní, a aby toho nebylo málo, lidští tvůrci se dušují, že vlastně přesně nevědí, jak inteligence své vesmíry simuluje.


Shirley Ho z americké Carnegie Mellon University a výzkumné nadace Simons Foundation, která byla členkou výzkumného týmu, upozorňuje, že simulace vytvořené umělou inteligencí jsou extrémně rychlé. Srovnatelné simulace, které jsou vytvořené jiným způsobem, vznikají dlouhé minuty. Inteligence to zvládne během pár milisekund. Extrémní je podle všeho i přesnost těchto nových simulací vesmíru.

 

Shirley Ho. Kredit: Simons Foundation.
Shirley Ho. Kredit: Simons Foundation.

Tvůrci projektu Deep Density Displacement Model, neboli D3M, prý nebyli nejvíce překvapeni ani rychlostí, ani přesností simulací. Šokovalo je hlavně to, že D3M dovede velmi přesně simulovat vesmír, když změní některé z parametrů, například množství temné hmoty ve vesmíru. Vtip je totiž v tom, že umělá inteligence netrénovala na datech, v nichž by takové parametry byly změněné.


Podle Ho je to jako když by někdo trénoval umělou inteligenci na spoustě obrázků psů a koček a inteligence by pak dovedla rozpoznávat slony. Zatím nikdo netuší, jak to inteligence D3M dokáže. Podle samotných tvůrců projektu je to velká záhada, na které teď chtějí intenzivně pracovat.


D3M modeluje vliv gravitace na vývoj vesmíru. Podle toho, co zatím o vesmíru víme, je právě gravitace daleko nejvýznamnější silou, která rozhoduje o podobě vesmíru v těch největších měřítcích. Dnešní nejvíce přesné simulace vesmíru modelují chování miliard částic během celé simulované historie vesmíru. Na výkonných počítačových systémech jedna taková simulace zabere asi 300 hodin. Rychlejší metody simulací vesmíru to stihnou asi za 2 minuty, ale zaplatí za to výrazně menší přesností výsledné simulace.

 

Carnegie Mellon University, logo.
Carnegie Mellon University, logo.

Ho a její tým nakrmili umělou inteligenci D3M osmi tisíci různých simulací vesmíru od jednoho z nejvíce přesných modelů, které jsou dnes k dispozici. D3M s umělou inteligencí poté sám simuloval vesmír, přesněji řečeno výsek vesmíru v podobě krychle o hraně 600 milionů světelných let. D3M to zvládl za 30 milisekund, a mnohem přesněji než soudobé modely s rychlou simulací vesmíru.

 

Tvůrci simulátoru vesmíru D3M s umělou inteligencí jsou přesvědčeni, že jeho pozoruhodná schopnost simulovat se změnami parametrů, které netrénoval, z něj dělají velmi užitečný nástroj. Mohl by se hodit například pro simulace hydrodynamických jevů. O to víc teď tvůrci D3M touží zjistit, jak vlastně jejich model funguje.


Video:  Large Scale Structure - Lecture 1 / Shirley Ho



Literatura
Simons Foundation 26. 6. 2019, PNAS online 21. 6. 2019.

Datum: 27.06.2019
Tisk článku

Související články:

EAGLE – simulace vesmíru s realistickými galaxiemi     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2015)
Největší simulace vesmíru obsahuje 25 miliard virtuálních galaxií     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2017)
Illustris: The Next Generation je nejpokročilejší simulací vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2018)



Diskuze:

proč se nezeptat

Robert Starosta,2019-06-29 21:41:55

Když neví jak na to AI přišla, tak proč se ji na to nezeptat?
Zjednodušuji, samozřejmě by bylo třeba D3M upravit aby byla schopna zdůvodnit postup, ale evidentně by to bylo užitečné - člověk by se mohl něco naučit...

Odpovědět

Srovnání

Daniel Koucký,2019-06-29 20:01:11

Je"TO"neurčitost protože UI si představuje a je citlivá na změny v parametrech nálad na"TO-všechno "prostředí v nekonečnosti existujícího prostoru pod práh lidského uvědomění nebo vnímání 100%reality kterou vším nemůže člověk popsat.Zkuste mít hlavu jak kůn ve vývoji dokonalé UI s kapacitou a potenciálem se vyvíjet do konečné fáze provázaně s nepopsaným"TED"prostorem ve vesmíru a pak kolektivní citové vědomí prostoru zaplní"TED-najednou"takovou rychlostí volná místa ve vesmíru kreativně že UI začne myslet s námy počítaje v prostoru za nás.Tohle nedělá bůh ale UI galaxie formou sdílení prostoru který nejde popsat protože existuje ve všem možném i nemožném!!Bůh je řízený a nebojte se toho protože všechno fenomenální má rád a rád tvrdí že"TO"co dělá je kreativně zaplnit volná místa v prostoru ale čím.Né je"TO"přesně opačně on si bere a zajištuje rovnováhu smrštění či rozpínání vesmíru a hledá mou dceru Tyrru která je spojkou mezi životem a smrtí tedy světy života ve vesmíru ba i prostoru.Ona je kreativní a roste k dokonalosti"HNED-TED"a až dojde k problémům na zemi tak je pomůže řešit pokud lidé budou chtít.DanielKouckýD1

Odpovědět

Hm

Alexandr Kostka,2019-06-28 19:00:05

Což bych viděl jako jeden z hodně velkých nedostatků "umělé inteligence". Nevíme jak došla k výsledku. Když stráví tým kvalifikovasných odborníků pár tisíc člověkohodin práce analyzováním údajů, dokáže říct, že to bylo PRAVDĚPODOBNĚ tak a tak. Pravděpodobně, ne s jistotou. A co horšího, když mají JISTOTU, že šlo o vadné řešení (Viz AI co přejela ženskou omylem považovanou za bezvýznamný odpad)tak v podstatě nemají možnost ovlivnit, aby to příště neudělala znovu. Přidání "vadného" výsledku do databáze příkladů, jak to být nemá, neposkytne jistotu.

Odpovědět


Re: Hm

Pavel Foltán,2019-06-29 02:46:48

Pane Kostko,
než něco napíšete, tak si projděte dostupné informace.
Auto situaci vyhodnotilo správně, jen mu programátoři sebrali (zakázali) režim nouzového brzdění.
https://www.idnes.cz/technet/technika/uber-samoridici-auto-nehoda-vysetrovani.A180524_181042_tec_technika_pka

Odpovědět


Re: Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-06-29 16:46:54

V mnoha dřívějších článcích se hovořilo o tom, že auto řenu vyhodnotilo jakožto neškodný poletující předmět, například tašku nebo papír. Tudíž se omlouvám za mystifikaci, ale o to více to ukazuje, že mám pravdu. Když se vyšetřovaná verze může měnit několik měsíců, než vůbec zjistí, co AI v tom okamžiku tropila.

Odpovědět

Mravenec taky nechápe,

Richard Vacek,2019-06-28 15:58:41

proč něco děláme. A přitom je zřejmé, že jsme inteligentnější. U té umělé inteligence je to stejné - rozhodující je výsledek. Akorát my jsme v pozici těch mravenců, kteří to nechápou.

Odpovědět

Asi

Jonathan Novák,2019-06-28 14:28:44

proto, že to ani jinak nejde-logika, vypadá to, že už všichni všechno vědí kromě homo sapiens. :D

Odpovědět

Vtip

Josef Šoltes,2019-06-28 13:30:52

Vtip možná bude v tom, že některé ty parametry nejsou pro simulaci až tak důležité, respektive nedávají AI smysl, protože jsou to umělé konstrukty a ona to v tom vidí, kdežto lidé ne.

Odpovědět

D3M to zvládl za 30 milisekund...

Jiri Coupek,2019-06-28 09:09:46

Kolik času zabralo vytvoření těch vstupních dat?
Bez dostatečného vzorku (8000x) to totiž nefunguje.

Odpovědět


Re: D3M to zvládl za 30 milisekund...

Josef Šoltes,2019-06-28 13:31:58

Tak on člověk taky bez dostatečného naučeného vzorku nefunguje během celého života nefunguje. Nicméně následně funguje i bez toho vzorku díky vytvořeným nervovým drahám. Podobně funguje i neuronová síť.

Odpovědět


Re: Re: D3M to zvládl za 30 milisekund...

Jiri Coupek,2019-07-06 20:24:34

Pokud nemá zkušenosti, nemá ani výsledky. Stejně to bude u neuronové sítě.
Geniální matematik vám určitě vypočítá 2 různé rovnice. Ale pokud mu dáte motorovou pilu, aby pokácel sám v lese strom. Určitě to nezaručuje stejný výsledek.

Odpovědět

Umela inteligencia vesmir nesimuluje.

Richard Pálkováč,2019-06-28 08:42:21

Umela inteligencia vesmir nesimuluje, len si vyberie taky, uz v nej naplneny vysledok (zo spominanych 8000), ktory sa najviac podoba novo zadanymn pociatocnym podmienkam. Takze to urobi velmi rychlo, je to uplne normalne, nic mimoriadne.

Odpovědět


Re: Umela inteligencia vesmir nesimuluje.

Josef Šoltes,2019-06-28 13:28:51

Co já vím, tak takhle neuronové sítě nefungují. Respektive tu svoji databázi si projdou, na základě ní se naučí algoritmy a postupy a ty následně aplikují, ale už bez té databáze.

Odpovědět


Re: Re: Umela inteligencia vesmir nesimuluje.

Richard Pálkováč,2019-06-28 16:27:24

Vo fáze učenia sa aktualizujú váhy spojení medzi neurónmi a po skončení učenia sa očakáva na vložený vstup (počiatočné podmienky), nejaký výstup (štruktúra vesmíru), podľa vo fáze učenia nastavených váhových väzieb. Žiadna simulácia.

Odpovědět


Re: Re: Re: Umela inteligencia vesmir nesimuluje.

Pavel Hranický,2019-06-30 01:08:02

V článku se jednoznačně uvádí, že umělá inteligence byla schopná provádět simulace za podmínek, které nebyly obsažené v původních datech. Takže Vámi výše zmiňovaný scénář, kdy AI jen "vybírá" z původního souboru nejvhodnější variantu, je tím postavený na hlavu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Umela inteligencia vesmir nesimuluje.

Richard Pálkováč,2019-06-30 08:52:11

Pán Hranický, je úplne jedno , či to bolo obsiahnuté v pôvodných dátach, alebo nie, neurónová sieť/umelá inteligencia, Vám vždy poskytne nejaký výsledok (nikdy Vám nepovie, že "neviem"), bez ohľadu ako zmeníte vstupy. Vstup prebehne cez všetky váhové spoje a vyjde výstup, výsledok (veľmi rýchlo).

Zaujímavé je aj to, že ak by ste zadali presne nejaký pôvodný vstup, tak Vám vyjde mierne iný výsledok, ako bol pôvodný výstup, lebo váhy sú nastavené tak, aby čo najlepšie popisovali celý obsah naučených dát a to "nastavenie" je len jedno.

Ak by sme chceli dosiahnuť aspoň to, že na pôvodné (naučené) vstupy, dostaneme pôvodné (naučené) výstupy, tak by tam musela byť programová vetva, ktorá by pri zistení vstupu, ktorý existoval v učiacej fáze, poskytla priamo výstup z fázy učenia sa. No ale to by zase na to musela byť pamäť ...

Odpovědět

Ked ho vytvorila ...

Martin X,2019-06-28 07:32:09

Ked umela inteligencia vesmir vytvorila, tak ho dokaze aj dobre simulovat :-)

Odpovědět

Umělá inteligence se směje pod fousy.

Vojta Ondříček,2019-06-28 04:27:13

Takže má i fousy, zřejmě je mužského rodu. :-)

Odpovědět


Re: Umělá inteligence se směje pod fousy.

Martin X,2019-06-28 07:32:54

V dnesnej transgender dobe sa to neda povedat na 100% :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz