Muskův Neuralink pomocí implantátu připojil opičí mozek k počítači  
Neuralink vyvíjí důmyslné rozhraní, které umožní symbiózu mezi člověkem a počítačem. Postavili i robota, který takové rozhraní vloží do mozku potkana. Spasí nás interface Neuralinku před apokalypsou umělých inteligencí?
Robot Neuralinku připomíná šicí stroj na mozek. Kredit: Neuralink.
Robot Neuralinku připomíná šicí stroj na mozek. Kredit: Neuralink.

Oblíbený vědecký magnát Elon Musk se nijak netají tím, že se bojí umělých inteligencí. Nejspíš to trochu přehnal se sledováním série o terminátorech a pronásledují ho představy, že se inteligence zmocní vlády. V lepším případě by nás zotročily, o tom horším lépe ani nemluvit. Podobné paranoidní představy má v dnešní době každý druhý. Musk je ovšem jedním z mála pozemšťanů, který dokáže své touhy i obavy využít k vývoji nových technologií, kterými posouvá lidstvo kupředu.

 

Elon Musk hodlá připojit lidský mozek k počítači. Kredit: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons.
Elon Musk hodlá připojit lidský mozek k počítači. Kredit: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons.

Strach z umělých inteligencí dohnal Muska k založení neurotechnologického startupu Neuralink. Aktivity tohoto startupu přitom Musk držel v poslední době pod pokličkou a svět nevěděl, čím přesně se Neuralink zabývá. Po dvou letech tajností teď najednou Musk utajení zrušil a představil veřejnosti, co se vlastně v Neuralinku děje.

 

V úterním (16. 7. 2019) projevu na půdě California Academy of Sciences v San Franciscu Musk prozradil, že v Neuralinku otestovali implantát, s jehož pomocí umožnili opici, aby ovládala počítač svým mozkem. Zároveň se již obrátili na americké úřady s žádostí o povolení testů zařízení na lidech.

 

Neuralink prototyp.Kredit: Neuralink.
Neuralink prototyp.Kredit: Neuralink.

Jak Musk během své prezentace vysvětlil, lidé v dnešní době používají při komunikaci s elektronikou jako rozhraní displeje, případně klávesnice nebo počítačové myši. Funguje to, ale tok informací je při tomto způsobu přenosu relativně pomalý. Mozkový implantát Neuralinku by měl vytvořit rozhraní, které bude přenášet informace prakticky okamžitě mezi mozkem a digitálním systémem. Mělo by to fungovat tak, že se počítač stane niternou součástí našeho vnímání. Jako by operační systém mozku dostal pořádné rozšíření.

 

Implantát Neuralinku tvoří ultratenká ohebná vlákna elektrod, tenčí než lidský vlas, která jsou schopná detekovat aktivitu neuronů a tím „číst“, co se děje v mozku. V Neuralinku dokonce vyvinuli robota, který dovede tento implantát vložit do zvířete, v tomto případě do laboratorních potkanů. Zákrok robota probíhá pod dohledem neurochirurga.

 

Neuralink logo.
Neuralink logo.

Robot Neuralinku používá při velmi přesném zavádění implantátu do mozku potkana tenké jehly, ovládané systémem s počítačovým viděním. Nezbytné vrtání do lebky ale vyvolává nepříjemné vibrace. Do budoucna proto Neuralink plánuje používat namísto jehel soustavy tenkých laserových paprsků, které by vytvářely série drobných děr do lebky. Podle dostupných informací má robotický mozkový chirurg za sebou již nejméně 19 zákroků na potkanech a jeho úspěšnost je 87 procent.

 

Zní to skvěle. Musk s Neuralinkem ale přiznávají, že k praktickému využití takového rozhraní je ještě dlouhá cesta. Tvůrci implantátu věří, že by mohl pomoci pacientům s mnoha rozmanitými poškozeními a chorobami mozku, od ochrnutí až po Alzheimera. A Musk počítá s tím, že se z jejich mozkového rozhraní stane trumf v našem budoucím soupeření o světovládu s umělými inteligencemi. Vychází z toho, že za současné situace bychom jako biologický druh neměli proti pokročilým inteligencím šanci. Kdybychom ale splynuli s počítači, tak bychom se z obtížného hmyzu mohli stát pro pokročilé inteligence užitečnými symbionty či civilizačními partnery. Jak se zdá, Muskova paranoia přináší zajímavé plody.

Video:  Elon Musk NeuraLink Full Presentation


Literatura
IFL Science 17. 7. 2019, Futurism 17. 7. 2019.

Datum: 18.07.2019
Tisk článku

Související články:

Dokážeme oživit poškozenou paměť pomocí implantovaných elektrod?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2015)
Vědci poprvé sledovali tsunami smrti v mozku umírajících     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2018)
DARPA vyvinula zařízení pro telepatickou komunikaci s hejnem dronů     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2018)



Diskuze:

Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Richard Pálkováč,2019-07-18 11:17:55

Toto je ten najprimitívnejší spôsob, ako "pripojiť" počítač/počítačovú sieť/internet k človeku, ktorý napadne aj toho najhoršieho tvorcu scifi.

Keď pracujete s počítačom/internetom, tak si všimnite, že Vy nepripájate k nemu svoje fyzické telo, ale svoje vedomie a to prostredníctvom svojich zmyslov, ktoré už máme vyvinuté a plne spolupracujúce s naším vedomím.

Takže podľa mňa, ak sa chce niekto spájať s počítačom, tak najprv by mal prepojiť svoje už hotové zmysly s ním (žiadne elektródy do mozgu) a v druhej fáze, keď pochopíme podstatu vedomia ... (http://riki1.eu/Virtualiti_a_spol.htm)

Odpovědět


Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Jaroslav Pudelka,2019-07-18 12:17:06

Vy ste známy troll, to je vidno aj z tohto príspevku.

Odpovědět


Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Richard Pálkováč,2019-07-19 06:41:23

Pán Pudelka, pokiaľ by ste sa dokázal zamyslieť, nad definíciou pojmu troll, tak by ste zistil, že ste to Vy. To by ste ale musel použiť svoju hlavu aj na niečo iné, ako iba na to, aby do Vás nenapršalo.

Zavádzať elektródy do mozgu, je rovnako hrubé a nezmyslené, ako napríklad nastavovať čas, na náramkových hodinkách bagrom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Milan Krnic,2019-07-19 09:32:11

Richarde, cituji z článku: "by mohl pomoci pacientům s mnoha rozmanitými poškozeními a chorobami mozku, od ochrnutí až po Alzheimera"
Potřebujete vysvětlit, jak to souvisí s omezením smyslů?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Richard Pálkováč,2019-07-19 16:04:00

To je v poriadku a takých pokusov už bolo veľa v minulosti, vrátane pokusu o náhradu oka, sú o tom dokumenty, ale to nemá nič spoločné so spájaním človeka s počítačom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Milan Krnic,2019-07-19 17:15:09

Na co odpovídáte?
Napsal jste, že je nesmyslné a nesmyslné zavádět elektrody do mozku, a výše o tom, že bychom měli využívat smyslů. Ke vnímání smyslu potřebujete mimo jiné orgán, a ty nemusí být díky tomu, co je napsáno v článku a co jsem výše citovat, funkční.
Pokud řešíte propojení zdravého člověka s počítačem, měl jste to uvést na začátku.
"pochopíme podstatu vedomia" je představa, elektrody v mozku realitou (např. https://neurologie.lf1.cuni.cz/1LFNK-236.html ).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Richard Pálkováč,2019-07-19 20:13:03

Neviem, aký článok ste čítal Vy, ale ja tento "Jak Musk během své prezentace vysvětlil, lidé v dnešní době používají při komunikaci s elektronikou jako rozhraní displeje, případně klávesnice nebo počítačové myši. Funguje to, ale tok informací je při tomto způsobu přenosu relativně pomalý. Mozkový implantát Neuralinku by měl vytvořit rozhraní, které bude přenášet informace prakticky okamžitě mezi mozkem a digitálním systémem. Mělo by to fungovat tak, že se počítač stane niternou součástí našeho vnímání. Jako by operační systém mozku dostal pořádné rozšíření."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Milan Krnic,2019-07-19 22:31:04

Opět, na co odpovídáte? Konkrétně, prosím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Jaroslav Pudelka,2019-07-22 22:07:36

To je najľahšie, takto sa zbaviť viny. Stojím si za tým, čo som povedal. Ste Troll a nič viac. Prešiel som si kompletne vašu stránku,také nezmyselnosti som už dlho nečítal.

Odpovědět


Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Roman Bathory,2019-07-20 01:02:29

"Hotové zmysly" sú už z pc prepojené dávno, ide o to aby ste dostal info priamo do mozgu bez písania na displej či klávesnicu, ale to by ste si musel tento článok prečítať ešte raz a poriadne.

Odpovědět


Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Richard Pálkováč,2019-07-20 13:08:57

Áno, presne o tomto je tento článok "dostal info priamo do mozgu bez písania na displej či klávesnicu" a ešte doplním aj opačným smerom (a toto pán Krnic nechce pochopiť) a ja práve hovorím , že je to nezmysel, toto niekedy, čo aj v budúcnosti, pomocou elektród do mozgu, urobiť, lebo je to ten "bager na náramkové hodinky".

Hotové zmysly sú v súčasnosti prepojené s PC nedostatočne nato, aby sa človek skutočne mohol stať súčasťou počítačovej reality/ virtuálnej reality.

Odpovědět


Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Milan Krnic,2019-07-20 15:39:46

Richarde, těžko se chápe něco ještě předtím, než to zmíníte. Co se týče dostání informace, spíš tedy myšlenky, přímo do mozku, to pokud vím zatím nezvládáme. Opačným směrem jsme na tom lépe (ovládání stroje, např. robotické ruky, lze dohledat), ale to bude vždy věc subjektivní, pocitová.
"nedostatočne nato, aby" no nepovídejte, někdo to rozporuje?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Alexandr Kostka,2019-07-20 21:49:53

Zápis neumíme prakticky vůbec. Maximálně nějaké podráždění, jako upozornění, že se má dotyčný podívat na monitor. Asi jako když cinkne SMS. Ohledně čtení: rozhodně jde rozeznávat směry a naučit/natrénovat něco dalšího. Podle mého půjde solidně nacvičit a ovládat myš a klávesnice. Ne dokonale, rozhodně ne bleskově, ale přiměřeně obstojně. Pro postiženého, který nemůže vzít do ruky myš, psát na klávesnici nebo mluvit to bude záízrak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Milan Krnic,2019-07-20 23:06:38

Tak třeba co se týče (vstupů) např. chuti:
https://elifesciences.org/articles/23386
atd., výzkumů běží spousta, a zatím to vypadá, že nějaká destička (např. pro indukování pocitu chuti např. pro takto postižené) stačit nebude (je to logické). V článku zmíněné "počítač stane niternou součástí našeho vnímání" je tedy zatím sci-fi. Uvidíme. Mozek se ostatně sám dokáže dobře přizpůsobit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Roman Bathory,2019-07-20 23:59:15

Ja vám nerozumiem, hore napíšete A , dole B.. Komunikácia s počítačom pomocou našich zmyslov je už na hranici možností. Preto pre zvýšenie rýchlosti treba hľadať iné možnosti,
možno to bude aj Muskova technológia.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Toto je ten najprimitívnejší spôsob.

Richard Pálkováč,2019-07-21 09:51:49

Komunikácia s počítačom pomocou našich zmyslov nie je vôbec na hranici možností. O čuchu a chuti nebudem rozprávať, lebo to nepovažujem ja za potrebné, aj keď užívatelia virtuálnej reality asi áno. Za problém ale považujem hmat, ktorý máme po celom tele, rovnováhu a všeobecne prenos pohybu tela.

Najdôležitejší problém je ale to, že počítač nerozumie zmyslu našich slov a o zmysle slov vo vete už ani nehovorím. Ono sa síce pre nezainteresovaných zdá, že už aj smartfón rozumie mojej otázke (položenej rečou) "Kde si môžem objednať online pizzu v Košiciach ?". Lenže to je len schopnosť oddeliť jednotlivé slová vo vete, previesť ich na textový tvar a vyhľadať obsah na internetových stránkach, na ktorých sa všetky, alebo väčšina týchto slov nachádza. Toto je už rutina a takto fungujú aj roboti typu Sophia a pod.

Osobne si myslím, že počítač/počítačová sieť nám bude rozumieť, až keď nadobudne vedomie a neviem či je to možné. Opisujem to v mnohých mojich článkoch.

Odpovědět

Slavomir D,2019-07-18 10:59:26

V kombinácii s exoskeletom, event biomechanickych protéz, by to bolo dobre zlepšenie kvality života u pacientov s chýbajúcimi končatinami a event. ochrnutých.
Otázka je spätná väzba. /Ovládať PC pomocou senzorov EEG sa dá aj teraz, sú v tejto oblasti mnohé výskumy. Pokiaľ sa dobre pamätám tak aj elektródy do mozgu už implantovali. motorické impulzy.
Otázka je spätný senzorický interface, tam to bude ťažšie aby to neskončilo chronickými bolesťami, aj keď neuroplasticita mozgu je niekedy neuveriteľná.

Odpovědět

Poněkud divný bojovník proti AI

Jan Jančura,2019-07-18 09:19:04

Musk by si měl ujasnit co vlastně chce. Na jedné straně vehementně prosazuji AI do řízení auta a na druhé straně proti ni bojuje v Neuralinku.
Navíc počítačům vlastně prostřednictvím implantátu umožníme přímý přístup do mozku člověka a tím jeho ovládnutí, to chce?

Odpovědět


Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:04:48

Jediné co Musk chce jsou finance investorů. Každý přemýšlející člověk ví, že to není možné, kromě principu čidel apod. stejně spolehlivé jako jeho "autopilot".

Odpovědět


Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Vlado S.,2019-07-18 10:27:32

To by mě zajímalo, kde se každy "přemýšlející člověk" dozvěděl, nebo jakým způsobem ten "každy" člověk vydedukoval tuto "myšlenku", tedy že to není možné. Prosím o případnou argumentaci proti Neuralinku či autopilotu, resp. autonomnímu vozu.
Díky

Odpovědět


Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:38:35

No, když začnu od konce, co si představujete jako "autonomní vůz" něco co dokáže předvídat nepředvídatelné nebo "robota" co podle čidel jede mezi pruhy po silnici. Takového robota mám také a říká se to asistenční systémy ŘIDIČE.
K tomu mozku jsem psal již níže, mozek nemá ručičky, nebo víte o nějaké technologii nebo zařízení, které je možné připojit k mozkovým centrům? Nemluvě o tom co by asi udělalo takové připojení se samotným mozkem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Vlado S.,2019-07-18 10:46:40

Autonomní vůz je takový, kterému zadáte cíl, a který Vás na to místa bez zásahu řidiče doveze. A vy snad umíte předvídat nepředvídatelné? O mozku: takové technologie již existují - je to například v praxi již dlouho fungující BioFeedback, kterým lze řídit jednoduchou počítačovou hru. Ne tedy, tím že si pomyslíte doleva nebo doprava, ale koncentrací. Nemluvě o EEG. Jistě přístroj, který by zprostředkoval přesný povel zatím neexistuje. Ale to je právě to, oč se nejen Neuralink snaží.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 11:04:22

O předvídání nepředvídatelného vás přesvědčí každý policajt, který vám dá pokutu, že jste nepředvídal, realita je plná nepředvídatelných situací obzvlášť když obsahuje člověka, ty auta fungují za ideálních podmínek, tudíž nejsou 100% a je nutný dozor řidiče tzn. néééautonomní.
Ještě dlouho bude.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Vlado S.,2019-07-18 11:16:44

No tak vidíte, ani řidič to neumí, tak neruzím tomu, proč tímto argumentujete proti autonomním vozům. Rovněž jsem Vám netvrdil, že takový 100% funkční vůz už existuje. Proto taky na něm mnoho firem pracuje. Já od Vás čekám na argument, který dokáže, že to není možné. Inutice, předvídání - to vše živý řidič "detekuje" z aktuální celkové situace v provozu, což autopilota naučit lze. Je to jen otázka dostatečného množství dat a statistiky, fyziky a matematiky. Tedy např. Za poslední minutu jsem v protisměru potkal 60 aut, přede mnou jich jede také mnoho. Z toho tedy plyne, že sížím rychlost a nepokouším se předjíždět. Další příklad: na chodnících nebo kolem vozovky "detekuji" velké možství chodců. Tedy opět výrazně zpomalým, atd.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 11:24:39

To jsou, ale vše asistenční systémy, které jsou samozřejmě užitečné, ale pořád si myslíte, že někdo vymyslí - vytvoří umělou inteligenci a umístí jí do auta, nejsem si jistý jestli něco takového vůbec lze. Spolehlivou dopravu ve smyslu automatickou bude možné až budou silnice jako datové kolejnice, všechny auta o sobě budou vědět a na silnicích nebudou chodci a cyklisté apod.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Vlado S.,2019-07-18 11:48:53

A vy jste zatím nepředložil jediný argument proti. A říkejte tomu jak chcete, AI, strojové učení, nerální sítě... Samozřejmě nikoliv ve smyslu nová entita nadána schopností vnímat sama sebe, tedy nový živoucí druh inteligentního tvora

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 12:04:40

Žádná AI neexistuje a nikdy existovat nebude. Naštěstí. Jsou jenom chytré programy-algoritmy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Roman Bathory,2019-07-21 00:22:51

Je úplne jedno či tomu budeme hovoriť AI, program atď, hlavne že to bude fungovať.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Vlado S.,2019-07-18 11:56:23

Opravdu marná debata. Dosud jste nepředložil jediny argument, proč to nejde. Ani u autopilota, ani u Neuralinku. Myslím kupříkladu něco jako: Nelze sestrojit perpetu mobile, poněavdž by odporovalo zákonu zachování energie - ten byl ověřen a dokázán již asi tak milion krát, takže o jeho platnosti nelze pochybovat.

Mám tedy za to, že takový argument nemáte. Proto už s Vámi nebudu diskutovat, jestli to vůbec diskuze byla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 12:02:46

Já přeci netvrdím, že to nejde, lze za určitých podmínek, jak jsem psal, já osobně jezdím po sinicích kde nejsou nakreslený ani čáry atd. Daleká budoucnost. Pokud někdo tvrdí, že zítra vyrobí autonomní auto je lhář a podvodník.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Roman Bathory,2019-07-18 15:07:03

Či sa vám to páči, alebo nie autonómne vozidlá sú realita.Už neaký rok jazdia po cestách, aj keď zatiaľ len vo fáze testovania.Je to budúcnosť a dúfam, že blízka budúcnosť, keď vidím dnes tie prasatá za volantom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Milan Krnic,2019-07-19 14:39:27

Víra v budoucnost je věc pěkná, té se držte. Hlavně ale držte volant, pokud řídíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Roman Bathory,2019-07-20 00:23:18

To nie je viera, je to len otázka času. Načo ten sarkazmus,držať pevne volant vám nepomôže, keď stretnete na ceste idiota. Ani stroje nie sú bez chýb, ale urobia ich menej ako ľudia.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Milan Krnic,2019-07-20 09:54:27

"otázka času" je pevné přesvědčení, tedy víra. Věšteckou kouli, abyste věděl, jak se co vyvine, určitě nemáte.
"ale urobia ich menej ako ľudia" důkaz prosím (pokud vím, tak jen proto, že jich jezdí méně - což je logické, testuje se a testuje).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Roman Bathory,2019-07-20 22:46:48

Asi vám pripadám ako "snílek",ale potom snívajú všetky významné automobilky, ktoré investujú do tejto technológie a nie len ony , ale mnoho iných spoločností. Možno vám uniklo, že dnes nikto nefinancuje projekty kde nie je v blízkej dobe predpoklad návratnosti a zárobku. Ale vy stojte nohami pevne na zemi, ono sa to pohne aj bez vás.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Roman Bathory,2019-07-20 23:26:21

A dôkaz, že stroj urobí menej chýb ako človek nemám, na to stačí iba niekoľko faktov. Stroj si nikdy nesadne za volant ožratý, nafetovaný, nasraný s depkou atď. Stroj nemá emócie a robí len to čo ho naučíme, alebo sa naučí sám. Stroj bude dodržovať predpisy, aj keď sa to "pretekárom" nepáči a jazda v autonómnom vozidle bude nuda, ale o to menej bude mŕtvol na cestách.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Milan Krnic,2019-07-22 18:06:31

Toto je diskuze, tedy si "asi vám pripadám" nebo "možno vám uniklo" a úvahy o budoucnosti nechejte na jinam, zde argumentujte.
Pokud nemáte důkaz, jsou to vaše domněnky a o těch nepodiskutujeme.
"Stroj nemá emócie" je nesmysl, stačí si problematiku vyvíjené AI nastudovat. Už ta současná umělá intuice pracuje na pocitové úrovni (právě ta intuice).
Např. např. přednáška následovná diskuzí:
Biologické čtvrtky ve Viničné; J. Romportl: Umělá inteligence v přirozeném světě
https://www.youtube.com/watch?v=WiGqIVWhlfM
https://www.youtube.com/watch?v=rQ-XURKOH28

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Roman Bathory,2019-07-22 21:01:51

Tak ešte raz a naposledy. Nie je dostatočný argument, ako som písal vyššie, že všetky automobilky investujú do tejto technológie? Najprv tu zpochybnujete možnosť fungovania autonómnych vozidiel a zrazu podľa vás majú stroje emócie. Netvrdím, že to nie je možné, ale to ešte potrvá pár dekád. Chcete fakty? Tak odložte pluh, dajte koňom nažrať, zlezte z hôr do najblišiej fabriky a zistíte, že každý stupídny stroj má aj tzv. bezpečnostný okruh ktorý funguje spoľahlivo už desaťročia na báze jednoduchých snímačov, ktoré spolupracujú s riadicou jednotkov PLC. Vysvetlím vám to ako malému decku, ono to funguje tak, že keď máte ruky v pracovnom priestore stroja, stroj sa nepohne.Sú to snímače ,ktoré pracujú na rôznych princípoch a sú spoľahlivé. Keby neboli, nikto by ich tam neosadil. Snímače v autonómnych vozidlách to už je úplne iný level, zdá sa že google ovládať viete ,tak si o tom niečo naštudujte, ale hlavne si zase nenašpinte do úst.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Milan Krnic,2019-07-22 21:39:20

Investuje kdekdo kdekam (a mnohdy je to společnost vlastněná dalšími investory, kteří jsou zase vázání dalšími, a tak, bez problému několik úrovní) s vidinou zisku, to není k dané problematice argument. Kde zpochybňuji možnost fungování "autonómnych vozidiel"? Citujte, prosím.
Stoje podle mě emoce nemají, nýbrž AI pracuje na bázi intuice a ta emocí je, což je fakt.
Bezpečnosti pojistky strojů zde nediskutujeme, autonomní vozidlo je "trošku" dál (je také třeba odlišovat "stroj" a "AI").
Děkuji za Vaši slušnost. Muck.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poněkud divný bojovník proti AI

Milan Krnic,2019-07-22 22:14:20

* resp. pocit obecně, ne přímo emoce (to těžko odlišíme, ale o to nejde).

Odpovědět

Jonathan Novák

,2019-07-18 08:30:24

Omlouvám se za výrazy.

Odpovědět


Re: Omluva

Pavel Riedl,2019-07-18 09:06:41

Pane Nováku,
společnost Neuralink seznámila vědeckou společnost s výsledky svého bádání a nastínila možnosti jejího dalšího vývoje. Nepochybně se budou zabývat tímto výzkumem i další vědci, zopakují jejich pokusy, ověří jejich závěry a přispějí svými nápady k dalšímu rozvoji. Z mého pohledu je Neuralink důvěryhodná společnost.

Vy, chcete-li vyvrátit něčí tvrzení, musíte předložit hodnověrný důkaz. Tady nejste na idnesu, tady jste na Objective Source E-Learning. Jinak budete druhým, v lepším případě, 'osla'.

Tak si to nechte projít hlavou,
Pavel Riedl

Odpovědět


Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:08:16

Je až k neuvěření jak takový "mongol" dokáže manipulovat s inteligentními lidmi, jestli za to mohou spisovatelé scifi nevím. Jako osel mám k němu blíže než vy vzdělaný a pravděpodobně inteligentní.

Odpovědět


Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:19:12

Tak jsem se donutil ten článek přečíst a jediné o čem ten článek pojednává je, že se Muskovi podařilo dostat přes lebeční kost.
Jestli chcete důkaz možná vám bude stačit, že mozek nemá ručičky aby mačkal vypínače. :D

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Vlado S.,2019-07-18 10:30:50

Jistě víte, že mozek generuje elektrické signály, které lze snímat a tím pádem je počitači přes čidlo zprostředkovat. Ale mám obavy, že s Vámi je jakákoliv debata marná. Všiml jsem si, že rozumnými argumenty zrovna neplýváte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:57:58

To jistě, jak jinak, ještě je nějak rozlišit a přeložit na příkaz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Vlado S.,2019-07-18 11:18:20

Pak nerozumím tomu, proč argumentujete ručičkami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Jan Novák9,2019-07-19 23:03:36

Dávno zvládnuto, kdybyste měl základní znalosti o tématu ke kterému se tak sebejistě vyjadřujete tak byste to věděl. Musk nepracuje na zelené louce ale snaží se zlepšit už existující systémy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Alexandr Kostka,2019-07-20 22:03:21

Něco rozlišit umíme. Jednoduché myšlenky jako: Doprava, doleva, nahoru, dolů. Červená/zelená a ano/ne. Například rozhodnutí ano/ne se dá vyčíst z elektrod snad vteřinu nebo dvě před tím, než si ho uvědomí subjekt. Překládal jsem o tom jakýsi dokument pro tv, jen se mi to teď nechce hledat ve vlastním archivu. Právě to číslo, jak moc předem to jde rozpoznat mě nesmírně překvapilo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Viktor Doktor,2019-07-22 23:48:09

Zajímavé, to jsem nevěděl,dík.

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Vlado S.,2019-07-18 10:40:20

a mimochodem, např. můj mozek ručičky má, skládají se z dlaně, zápěstí, předloktí, lokte, ramene atd. A je to párová končetina, tedy levá a pravá. Ale zdá se, že někteří jedinci, viďte Pandrholo, mají obě levé, a co se jejich mozku týče, zřejmě i obě hemisféry má levé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:55:56

To je dobře, protože to je, v nejbližší budoucnosti, jediná možnost jak ovládat PC a auto. Co se týče hemisfér tak i s těmi levými nebo pravými, nezáleží, bych na tom byl lépe než vy s tou pravou a levou. :D A obě na nic.:D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Vlado S.,2019-07-18 11:21:19

Na začátku, jste tvrdil něco o tom, že to není možné. Teď píšete něco o nejbližší budoucnosti. Na tom se přece shodneme.

Zatím technologie 100% autonomního řízení vozu neexistuje, i když jsou některé velmi použitelné. A neexistuje zatím ani technologie přímého čtění povelů mozku. Zatím...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Milan Krnic,2019-07-19 17:28:38

Není to možné (doplňte časovou škálu). To, že je cokoli možné, dokážeme, až to bude. V rámci představ je možné cokoli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Jiří Pospíšil,2019-07-19 18:08:44

Mozek samozřejmě u člověka ručičky má. A ovládá je. Někdy aniž si to jeho člověk uvědomuje. Gesto předchází řeč. Někdy se podrbete, aniž si to uvědomujete. To vše řídí váš mozek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Milan Krnic,2019-07-19 18:41:55

Ručičky jsou určitě myšleny končetiny, a ty mozek vskutku nemá. Má různá nervová zakončení, např. v ručičkách. Jinak máte pravdu, viz iluze svobodné vůle.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Milan Krnic,2019-07-19 18:46:06

* Samozřejmě ne přímo mozek, ale tak, jak to rozdělujeme, celá nervová soustava.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Jan Novák9,2019-07-19 23:17:04

Mozek je hlavní řídící prvek těla, takže všechny ostatní prvky - včetně rukou - jsou mu podřízeny. Včetně funkcí které nejsou ovladatelné vůlí.
Ruce do toho určitě spadají.
Je pouhá iluze že někteří lidé mozek nepoužívají nebo jim úplně chybí - při pitvě se většinou najde :-))

Právník u soudu doktorovi: "Vyšetřil jste pacienta na známky života před začátkem pitvy?"
Doktor: "Mozek pacienta byl v misce na vedlejším stole"
Právník: "Odpovězte na otázku"
Doktor: "Pacient nebyl právník"

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Alexandr Kostka,2019-07-20 22:11:26

Moezk ovšem nevnímá přímo ručičky, mozek vnímá jen, co mu smysly řeknou, že ručičky dělají nebo cítí. A smysly se dají obvykle velmi snando oklamat. V tomto ohledu se konala řada pokusů, poměrně často dost sadistických.. Zjednodušeně řečeno, pokud máte pocit, že se DR Mengele extrémně vymykal t lékařské etiky, tak si ten pocit schovejte na jindy. Byl řekněme jen mírně nestandartní lékař, který své teorie ověřoval v praxi.. Ostatně, pokud zabrousíme na pole etiky, najdeme spousty šíleností..

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Milan Krnic,2019-07-22 18:14:00

Mozek je kus hmoty vhodné např. pro přípravu pokrmů. Živý mozek pracuje v celku, kterému říkáme např. člověk, a to včetně mikrobiomu. Tedy je vaše zjednodušení dost dobře nepoužitelné. To, co mozek vnímá, nevíme. Probíhá mnoho výzkumů na mnohá s tím spojená témata.

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Roman Bathory,2019-07-20 01:11:04

Komentovať článok, ktorý som ešte nečítal, to už je na lekára.

Odpovědět


Re: Omluva

Vlado S.,2019-07-18 10:36:50

...vše od Muska je fake..." Vy si tedy myslíte, že Falcon ve skutečnosti nelétá a vše je pouze 3D rendering? Myslíte si že i Tesla je poouze rendering? V tom Vás zklamu, viděl jsem jich na vlastní oči už docela hodně. Paypal je podle Vás asi jen web s obrázky, o SolarCity a Boring Company zřejmě nevíte nic.

Odpovědět


Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 10:49:27

Každý kdo použil PayPal ví o čem to je, zlodějský poplatky-kurzy, Falcon není nic jiného než hromada šrotu s hořící koudelí u prdele, asi si s tím něco kompenzuje. Tesla není nic jiného než narychlo splácaný a předražený auto na baterky, nemyslím si, že Musk vymyslel elektromotor nebo baterky. Všechno je to jen fake na investory a jediné co tem hňup dokázal je utrácet cizí peníze. Ten novodobý průkopník pokroku, spíše křoví pro bezcenný dolar.

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Vlado S.,2019-07-18 11:27:37

Paypal - hm to je zajímavé. Zlodějina, ale používá ho 15 milionu firem jako platební metodu.

Falcon je šrot, ale má na svém kontě tolik letů za rok, jako nikdo předtím. To že se mu vrací boostery na základny, to už je jen taková perlička. Ano shořela DragonCrew - v rámci testu. Provlém odhalen a v nejbliččší době bude vyřešen.

Tesla prodává více el. vozu než ostatní dohromady.

Máte tam ještě něco, Vy bezcenný dolare?
Mimochodem to, že tu na netu můžete psát svá moudra, je tak nějak taky díky tomu bezcennému dolaru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 11:57:47

Pěkně shrnuto, tj. právě ta inflace lidské inteligence a existence, zjednodušeně řečeno svět se v řiť obrací. :D
Myslel jsem, že internet vymysleli vědci v ústavu pro zasílání dokumentů po baráku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Petr 1,2019-07-19 17:56:37

… a ty jsi toho příkladem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Jaroslav Pudelka,2019-07-18 12:23:55

Tak toto je trolovčina ako vyšitá. Vy ste tu hrubo urazili Elona Muska, za toto by ste mali dostať ban. Ale v podstate je to jedno, na vás už nikto rozumný nebude reagovať.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 12:57:09

Ha,ha ještě, že se na Oslu neupaluje, jinak bych hořel jak Muskovo nový motory. Možná už někdo i zaregistroval nové náboženství. :D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Dařbuján Pandrhola,2019-07-18 12:58:18

Nebo spíš plamenomety?

Odpovědět


Re: Re: Re: Omluva

Alexandr Kostka,2019-07-20 22:30:07

Pp zlodějské poplatky a kurzy. Ono jak se to vezme. Pokud na PP platíte prostředky uloženýzmi na PP a neměníte měnu, je to ZCELA zadarmo. Ostatně, pokud přes PP platíte kartou, tak jde poplatek celý, nebo skoro celý Vise, PP z něj má minimum, pokud vůbec něco. Tesla mi vadí. Ale spíš z hlediska, že je to ekoprasárna vydávaná za zelené auto. A třeba Boring company je dle mého naprosto geniální myšlenka. Už kolik desítek let ovládáme těžbu razícími štíty. Relativně rychlou, zcela bezpečnou, prakticky naprosto nezávislou na okolní hornině.. Drahou jen díky tomu, že se samotné razící štíty dělají prakticky na zakázku, použity jsou následně na nesmírně malé množství projektů a pak čassto prostě zůstanou v podzemí. Když dáte stovky milionů do vývoje stroje, kterého je vyrobeno 20 kusů a který následně vyvrtá maximálně 2-3 tunely, je to příšerně drahá sranda. Když jich vyrobíte pár tisíc a budou tunelovat, dokud se věkem nerozpadnou (tedy desítky let) jste cenově úplně jinde. Energie, betonové výztuže, koleje a podobně jsou ve srovnání s pořizovací cenou mašiny v zásadě prkotina.

PS: a pokud si to trochu rozmyslíte, vždyť MUSK dělá totéž s raketami. Prskavky? Ano, všechny rakety jsou. Ovšem Muskovy najednou nabízí starty za poloviční cenu za kilogram. Čistě jen proto, že vše co je možné nezahodí po jednom použití, ale využije vícekrát. A ta poloviční cena se navíc týká JEN hlavního nákladu. Pokud zbývá místo, jde vynést menší satelit ještě levněji a různé cubesaty leckdy i zcela zdarma.

PPS: já jsem přesvědčením komunista. Možná absolutnější než Mao. Ale PANA Muska uznávám jako slušného člověka. Například už jen za to, jak zachází se zaměstnanci. Opravdu po nich nechce VÍC, než dělá on sám. Přesně naopak, chce po nich mnohem méně. Ovšem pravda. Pro běžného člověka je i to mnohem méně smrtící.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Milan Krnic,2019-07-22 18:34:00

PPS: Určitě jste, jen máte potřebu to vyjadřovat :)
Vy znáte finanční schéma Muskových závodů, že o tom tak zasvěcené píšete?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Omluva

Viktor Doktor,2019-07-22 23:58:18

Od konce:
- To zacházení se zaměstnanci jste mimo, zjistěte si podmínky, prostředí atd.
- To opakované použití je za jakou cenu? Kolik %. S jakou bezpečností, vyplatí se to?
- Nevím jestli jste někdy viděl ucpanou americkou x-proudou dálnici. Dovedete si to představit pod zemí? Množství a kvalitu, ty tunely jsou možná ještě větší zásah do přírody než povrch který se obnovuje.
- Ten PP jsem myslel ještě starý původní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Omluva

Jan Pokorný1,2019-07-23 15:44:14

Co se zaměstnanců týče, souhlasím s panem Doktorem. Také jsem někde četl, že to tam není taková růžová zahrada.

Opakované použití částí rakety se vyplatí, na to nepotřebujete žádnou vysokou matematiku. Start se vším všudy může být klidně stejně drahý. Ale pokud máte 50% šanci na to, že se vám první stupeň rakety po startu v pořádku vrátí, ušetříte v průměru 50% jeho ceny. Úspěšnost návratu prvního stupně můžete postupně zvyšovat na základě dat z předchozích letů. A až dosáhnete určité meze spolehlivosti, můžete riskovat použití i výrazně dražšího a kvalitnějšího prvního stupně, čímž se zase zvýší spolehlivost...

Pod zemí Em plánuje jezdit na podložkách pro auta s vlastním pohonem. Tam se mu může snadno splnit jeho sen o plně autonomním elektroautě - podložky pod zemí jinak napájet nemá smysl, a pokud v tunelech krom nich nic jiného jezdit nebude, tak je to přesně ten provoz zbavený náhodných vlivů, co všichni hledají.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz