Na Měsíci ztroskotaly tisíce izraelských želvušek. Jsou ještě naživu?  
Když robotická sonda Beresheet izraelské společnost SpaceIL narazila do Měsíce, tak nebyla tak docela bez posádky. Na palubě měla spoustu želvušek ve stavu hluboké hibernace. Podle odborníků měly obstojnou šanci přežít náraz a teď by mohly být pozemskou posádkou na Měsíci.
Lunární želvuškonaut. Kredit: NPS/Diane Nelson.
Lunární želvuškonaut. Kredit: NPS/Diane Nelson.

Proč se ty nejúžasnější příběhy odehrávají vždy v létě? Když se podíváte na Měsíc, tak si na první pohled nevšimnete, že je úplně jiný než předtím. Je tam totiž podle všeho život. Dokonce mnohobuněčný život. Zhruba před čtyřmi měsíci narazila na povrch Měsíce po nepovedeném přistání sympatická izraelská lunární sonda Beresheet soukromé společnosti SpaceIL, s pozoruhodným nákladem.

 

Snad někdy příště. Kredit: SpaceIL.
Snad někdy příště. Kredit: SpaceIL.

Beresheet byla robotická sonda. To ale neznamená, že na její palubě nikdo nebyl. Vezla totiž na Měsíc spoustu hibernovaných želvušek, bezkonkurenčně nejdrsnějších živočichů na Zemi. Mají ve výbavě spoustu pozoruhodných triků pro přežití mnoha různých extrémů. Beresheet měla ještě ve výšce 150 metrů rychlost přes 500 kilometrů za hodinu, takže náraz to musel být monumentální. Pokud nějaké pozemské stvoření mohlo přežít katastrofu landeru Beresheet, tak to jsou právě želvušky. O vzorcích lidské DNA a unikátní digitální knihovně, které byly rovněž součástí nákladu Beresheet, to je možné říct s mnohem menší jistotou.

 

SpaceIL logo.
SpaceIL logo.

Želvušky a lidská DNA se přitom staly součástí nákladu lunární sondy Beresheet jen pár týdnů před startem, k němuž došlo 21. února 2019. Byl to podle všeho spíše okamžitý nápad, než promyšlený projekt. Podobně jako fosilie v jantaru, byly i vzorky lidské DNA i želvušky umístěny ve vrstvě pryskyřice, která chránila digitální knihovnu.

Pro Osla komentoval MANDOR.
Pro Osla komentoval MANDOR.

Další tisícovky želvušek byly nalepeny na lepicí pásku, která držela digitální knihovnu na jejím místě ve vnitřním prostoru sondy.

 

Podle toho, co o želvuškách víme, by tihle živočišní terminátoři mohli přežít jak samotný náraz, tak i extrémní teploty na Měsíci, stejně jako prostředí bez atmosféry, zkrápěné kosmickým zářením. Určitě se tam jen tak neprocházejí, protože zůstávají ve stavu hluboké hibernace, v němž jsou želvušky mezi mnohobuněčnými živočichy nepřekonatelné. I když, jsou to želvušky, takže kdo ví?


Pro vědce bude do budoucna velmi lákavé dorazit na místo katastrofy Beresheet, ať už s robotickými rovery nebo třeba i s lidskými astronauty, a nalézt tam želvušky. Pokud se jim to podaří, tak se pokusí želvušky oživit ze stavu hibernace a potvrdit tím jejich neuvěřitelné schopnosti. Pak je samozřejmě prostudují ze všech možných stran. Z katastrofy izraelské sondy se tak zrodil unikátní lunární experiment.

Video:  SpaceIL - Beresheet's upcoming landing on the moon


Literatura
Live Science 6. 8. 2019.

Datum: 07.08.2019
Tisk článku

Související články:

Trvanlivé želvušky klíčem k hibernaci?     Autor: Stanislav Mihulka (25.12.2006)
Nezničitelné želvušky mají genom plný cizích genů     Autor: Stanislav Mihulka (26.11.2015)
Nejdrsnější zvíře světa si chrání DNA radiačním štítem     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2016)
Už známe první kandidáty pro mezihvězdný let: Háďátka a želvušky     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2017)
Soukromá izraelská sonda letí přistát na Měsíci. Bude tam za 7 týdnů     Autor: Stanislav Mihulka (23.02.2019)



Diskuze:

Za tisíc let

Tomáš Novák,2019-08-08 11:40:31

...se vrátí zmutované super-inteligentní želvušky ve svých kosmických lodích a začnou se mstít :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz