V léčivkách z Indie jsou život ohrožující koncentrace těžkých kovů  
Podle studie, která byla zveřejněna v USA vyplývá, že jeden z pěti kontrolovaných bylinných léčivých produktů, pocházejících z jižní Asie, obsahuje vysoce nebezpečné hladiny olova, rtuti a nebo arzénu.

„Testovali jsme  bylinné léčivé přípravky Ayurvedic, prodávané v obchodní síti bostonské oblasti a zjistili jsme u nich nepřípustně vysoké hladiny těžkých kovů“. Tuto informaci právě zveřejnil Robert Saper, lékař, který je autorem studie zaměřené na produkty alternativní medicíny, a který své šetření prováděl v laboratoři  Bostonské lékařské university.
O jeho případné nekompetentnosti nemůže být řeč, protože se jedná se o  pracovníka v oblasti výzkumu na Harvardské lékařské universitě a odborníka, který pracoval na výzkumu v prestižním Beth Israel Deaconess Medical Center.


 

 
Některé přípravky Auverdic jsou nebezpečnými jedy. Při konzumaci Guggulu Vám hrozí otrava arzénem.

Nová studie o které zde referujeme zveřejnil také prestižní časopis JAMA. Znovu se tak nastolila otázka bezpečnosti alternativní medicíny a je možné, že se problematikou začne zabývat i  Kongres USA. Podle autorů studie by legislativa USA měla přehodnotit svůj liberální přístup k tzv. potravinovým doplňkům a podrobovat jejich schvalování přísnějším pravidlům. Prohlašuje to další z odborníků na toxikologii Dr. David Eisenberg.

Ayurvedické přípravky 
Ayurvedická medicína, považovaná v zemích západního typu za alternativní medicínu, pochází z oblasti Indie a její kořeny sahají až do doby před 2000 lety. Je založena především na léčbě rostlinnými produkty. V zemi svého vzniku jí praktikuje 80% obyvatel. Oblibu si získává také v jiných zemích a tak má stále více příznivců.
Podle autorů nové studie je k podrobnějšímu testování prodávaných přípravků přivedlo několik dřívějších případů, kdy se u vyznavačů ayurvedické medicíny vyskytly problémy, které svědčily o tom, že u těchto osob došlo k otravám.
Výzkumníci podrobili testům 70 prodávaných přípravků. U čtrnácti z nich (20%) zjistili, že obsahují vysoký obsah olova, rtuti a arzénu. U každého ze čtrnácti zkoumaných přípravků, pokud je uživatel konzumoval tak jak doporučoval výrobce, muselo dojít k intoxikaci  těžkými kovy přesahující obecně uznávanou zdravotní normu. U řady přípravků, například u těch, které jsou prodávány pod názvy  Mahayograj Guggulu a Navratna Rasa,  jejich doporučovaná konzumace například vedla k překračování zdravotně povolené normy příjmu arzénu tisíckrát až desetitisíckrát!

Zvětšit obrázek
David Eisenberg. Také jeho varovným slovům je dobré naslouchat, nejedná se totiž o žádné „ořezávátko“, vyučuje na Harvardu toxikologii a ke zjištěným hodnotám uvádí: V testovaných „léčivkách“ je tak vysoká hladina těžkých kovů, že jsou pro konzumenta život ohrožující.

U poloviny z namátkou vybraných přípravků, které výzkumníci ke svým testům vybrali, zjistili, že  v dávce, kterou je výrobce doporučoval pro děti, dávka takto konzumovaných těžkých kovů  přesahovala mez toxicity. Jinak řečeno, tyto produkty je možné je kvalifikovat jako jedovaté. Jedenáct výrobců dodávajících tyto produkty na trh mělo ve svém sortimentu jeden nebo více produktů se škodlivým množstvím těžkých kovů.

 Z obchodů ve třiceti lokalitách USA, kde tyto produkty alternativní medicíny měli obchodníci ve své nabídce, a odkud si výzkumníci vzali vzorky pro své pokusy, jich 80% mělo v sortimentu závadný produkt ohrožující život případného konzumenta.


Také u nás existují firmy, které zajišťují dodání  přípravků ohánějících se termínem Ayurvedic. Sortiment je značný a dodavatelé slibují, že vám přípravky pomohou od problémů se sexem, nadváhou, podváhou, nespavostí, artritidou i dalšími neduhy. Výhodou je, že si přípravky můžete objednat i na dobírku. Jedna z adres zajišťující tyto služby sídlí v Praze v Púchovské ulici č. 4, na Spořilově. Můžete ale využít i  internetový servis, jako příklad uvádíme stránky prosperující  firmy Eccevita. 
Ale abychom nezatracovali všechny léčivé účinky alternativních léčebných přípravků předem. Možná Vám opravdu pročistí krev. A když ne krev, tak alespoň peněženku.

Prameny:
Harvard Medical School
http://www.eccevita.cz/index.php

Datum: 07.01.2005 01:29
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz