Také si rádi dáváte čaj?  
S tím, jak se množí důkazy o škodlivosti plastů, se snažíme jejich „přísun“ do svých těl co možná nejvíc omezit. Výrobci čajů ale pro nás volí opačný směr.

 

Nathalie Tufenkji s titulem z Yale je profesorkou a vedoucí vědeckou pracovnicí na McGill University. Nedávno vzbudila pozornost svými články v těch nejprestižnějších časopisech o objevu, jak látka obsažená v brusinkách zvyšuje účinek antibiotik. Nyní se to jejímu týmu podařilo znovu zabroušením do oblasti plastů v potravinách. Foto: Owen Egan.
Nathalie Tufenkji s titulem z Yale je profesorkou a vedoucí vědeckou pracovnicí na McGill University. Nedávno vzbudila pozornost svými články v těch nejprestižnějších časopisech o objevu, jak látka obsažená v brusinkách zvyšuje účinek antibiotik. Nyní se to jejímu týmu podařilo znovu zabroušením do oblasti plastů v potravinách. Foto: Owen Egan.

Když Čína odmítla brát náš odpad, začala mít Evropa s plastem problémy. Podobně jsou na tom oceány se svými obyvateli. Plasty jsou už i na dně Mariánského příkopu a v žaludcích ho mají jak tuleni a lachtani v Antarktidě, tak i rybky žijící půl kilometru pod hladinou severního Atlantiku. To mluvíme o velkých kouscích plastu, ty opravdu malé, v podobě mikroplastů a nanoplastů, jsou prakticky všude. Prší nám už i z oblohy. O nanoplastech hovoříme, když jde o velikost menší než 100 nanometrů. Pro představu,  průměr lidského vlasu je 750krát větší. Pokusy na laboratorních organismech a buněčných tkáňových kulturách dávají tušit, že i našemu zdraví tyto plastové titěrnosti neprospívají. Není se co divit, že se snažíme, abychom se jejich přemíře vyvarovali.

 


Kanaďanka z Nathalie Tufenkji má ráda čaj a protože je profesí chemička environmentalistka, zajímalo jí co se z plastových sáčků, do zlatavého moku uvolňuje. Na balení sušených čajových lístků do plastu výrobci čajů hromadně přecházejí nejspíš proto, že to spotřebitel neodmítá a že je to pro ně technologicky snazší. Pravdou je, že se umělohmotné sáčky tolik netrhají, a že se dají vyluhovat třeba i dvakrát, aniž bychom pak museli čaj cedit mezi zuby. A v neposlední řadě líp v hrnku vypadají, než pomačkaný papír.

 

Schéma pokusu při němž vyšlo najevo, že se z plastových čajových sáčků uvolňují do čaje miliardy mikro i nanočástic. Kredit: L.M. Hernandez, McGill.
Schéma pokusu, při němž vyšlo najevo, že se z plastových čajových sáčků uvolňují do čaje miliardy mikro i nanočástic. Kredit: L.M. Hernandez, McGill.

Je tu ale jeden problém. Vlastně dva problémy. Za ten první zpracovatelé nemohou, protože titěrné plastové odlomky jsou již v samotné dovozové surovině. Dostávají se tam jako otěr z žoků, v nichž se s čajem manipuluje, nebo z provázků, nářadí a umělohmotných pomůcek používaných při fermentaci a sušení sklizených lístků.

 


Tím, že zpracovatelé balí čaj do umělohmotných sáčků, zadělávají na ten druhý problém. Po jejich zalití horkou vodou z nich rovněž začnou padat mikro a nanoplasty. Zatím výrobcům nelze dokázat, že by nám svou inovací nahrazující buničinu, ničili zdraví. Soudě ale podle profesorčiných pokusů na hrotnatce velké (Daphnia magna), úhledné plastové jehlánky s prospěšností čaje toho moc společného mít nebudou. Z inovovaných vrecúšek uvolněné kontaminanty se podepsaly nejen na změně chování pokusných vodních živočichů, ale přivodily jim i tělesné abnormality.

 

Jak kanadští vědátoři ke svým závěrům došli?

Koupili v obchodě čaje čtyř různých druhů a výrobců. Vyndali z nich sáčky a čaj z nich vysypali. Pak je dali do nádoby s vodou a imitovali proces vyluhování čaje. Zda a kolik toho z pytlíků do vody odpadlo, prověřovali elektronovým mikroskopem.

Ukázalo se, že z jednoho každého pytlíku vystavenému vodě o teplotě 95 stupňů Celsia, to dělalo v průměru 11,6 miliard částeček mikroplastu a 3,1 miliard částeček nanoplastu. Bylo při tom v podstatě jedno, zda byly z nylonu, anebo polyethylen tereftalátu.

Protože se kontaminace ukázala být několika tisíckrát větší, než jakou zjišťovali u ostatních potravin, sepsali to do článku a poslali k uveřejnění v odborném časopisu Environmental Science & Technology. Tam se také od tohoto týdne můžete dočíst podrobnosti.

 

Závěr

I když formulace závěrů zatím nedovoluje výrobce nařknout ze špatného úmyslu, nic nám nebrání jim dát najevo, že přechod z buničiny na plast se nám zamlouvá podobně, jako perloočkám.

 

Literatura

Laura M. Hernandez, Elvis Genbo Xu, Rui Tahara, Rui Tahara, Vimal B. Maisuria, Nathalie Tufenkji.: Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea, Environ. Sci. Technol. 2019.

Datum: 26.09.2019
Tisk článku

Související články:

Káva a artritida     Autor: Josef Pazdera (16.12.2003)
Káva a čokoláda znižujú riziko mozgovej porážky     Autor: Matej Čiernik (08.12.2011)
Někdo tloustne i ze vzduchu     Autor: Josef Pazdera (27.07.2017)
Retardéry snižují dětem inteligenci     Autor: Josef Pazdera (08.08.2017)



Diskuze:

Proč v pytlíku?

Zdeněk Kratochvíl,2019-09-28 21:49:19

Omlouvám se za příspěvek trochu mimo mísu, protože není o materiálech čaojových pytlíků, ale o jejich principiální nepřípadnosti.
Vždyť sypaný čaj, koupený na váhu, je mnohem chutnější, nabízí mnohem větší a kvalitnější výběr - a navíc vyjde levněj, každopádně né dráž, aspoň pokud si nevymyslíte nějakou jó specialitu.
Je v tom smybol: Podezřele často nám škodí právě to, co svou povahou primárně škodí svému účelu, v tomto případě čaji.

Odpovědět


Re: Proč v pytlíku?

Vojtěch Kocián,2019-09-29 13:05:03

To je o zvyku (byly časy, kdy tu moc velký výběr čajů nebyl, zvlášť těch sypaných) a taky dost o lenosti. Taky si občas dávám pytlíkový (byl dost problém vybrat nějaký chutný), protože v pět hodin ráno, když mám na snídani patnáct minut, tak se mi nechce odměřovat čaj do sítka, to pak vymývat a ještě hlídat dobu louhování. Pytlík je přece jen jednodušší a vzhledem k tomu, že je to z části odpad, který by se jako sypaný neprodal, tak se to špatnou přípravou nedá moc zkazit.

Odpovědět

To si nevyberete. Nanoplasty nebo pesticidy ...

Vojtěch Běhunčík,2019-09-28 18:56:03

Kontrola obsahu cizorodých látek (reziduí pesticidů) v pravých čajích
---
https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=37&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1
---
https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=58&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1
---
China Gunpowder - Kategorie: Nebezpečné potraviny
Nevyhovující parametr: suma benomyl a carbendazim
Ve výrobku byl téměř sedminásobně překročen povolený limit pro obsah pesticidů.
---
HIRA BANCHA / Čaj Bancha sypaný 100 g - Kategorie: Nebezpečné potraviny
Nevyhovující parametr: dinotefuran
Ve výrobku byl překročen maximální limit pro obsah reziduí pesticidu dinotefuranu.
---
Klidný spánek - Bylinný čaj - Kategorie: Nebezpečné potraviny
Nevyhovující parametr: ochratoxin A
Ve výrobku bylo zjištěno překročení maximálního limitu kontaminující látky - ochratoxinu A. Jedná se o mykotoxin, který má imunotoxické, teratogenní a karcinogenní účinky.
---
CHINA GOLDEN DRAGON černý čaj - Kategorie: Nebezpečné potraviny
Nevyhovující parametr: tolfenpyrad
Ve výrobku byl překročen maximální limit reziduí pesticidu tolfenpyradu.
---

Odpovědět


Re: To si nevyberete. Nanoplasty nebo pesticidy ...

Pavel Hudecek,2019-09-28 19:55:09

Už nějakou dobu právě kvůli těm pesticidům uvažuji o domácím pěstování čajovníku. Ve skříni, jako se to dělá s jistou nejmenovanou bylinou:-)

Věděl by tu někdo, jak sehnat semínka, nebo sazeničky čajovníku, vhodné pro zelený čaj? Nejlépe Vietnamský?

Odpovědět


Re: Re: To si nevyberete. Nanoplasty nebo pesticidy ...

Petr 1,2019-09-29 11:41:31

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud nebudou přítomny rezidua pesticidů, tak tam pro změnu budou mykotoxiny.

Odpovědět


Re: Re: Re: To si nevyberete. Nanoplasty nebo pesticidy ...

Pavel Hudecek,2019-09-29 19:36:38

Výše uvedené neříká nic o většině čajů, které se na seznam špatných nedostaly.

Takže když si tam pesticidy nedám a plíseň pohlídám, mám dost vysokou jistotu, že bude vše OK. Jediná nejistota je, že se mi po roce pěstování může stát, že mi čaj nebude chutnat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To si nevyberete. Nanoplasty nebo pesticidy ...

Petr 1,2019-09-30 20:27:10

Jak konkrétně si pohlídáte plíseň? Přítomnost mykotoxinů opravdu ale opravdu nemusí znamenat, že vám na čaji naroste bílý mech. Nic neuvidíte a přes to mykotoxiny pít budete. Samozřejmě největší riziko není, že vám čaj přestane chutnat, ale to, že vám prd vyroste.

Odpovědět

Porovnání škodlivosti

Viktor Šedivý,2019-09-28 12:27:32

Tak mám na vybranou.

Buď nebudu řešit, co si to v hrnku máchám - a zkrátím vlivem požití nanoplastů svůj život o nějaký čas.

Nebo budu řešit, zda je škodlivější pytlík z plastu, pytlík z čímsi impregnovaného papíru nebo kovové sítko s nějakou povrchovou úpravou ... a přijdu zrovnatak o nějaký čas, který bych mohl trávit příjemněji.

Odpovědět

ŠKODLIVOST PLAStŮ

Martin Jahoda,2019-09-27 13:19:09

No aby to s tou škodlivostí nebylo jako s tim plnivem do plastů co je taky údajně škodlivé. Problém je v tom, že když se podíváte na studii tak ta škodlivost pro člověka začíná pokud sní 600kg těchto plastů. Za celý život člověka se neuvolní ani 10 gramů tohoto plniva, při používaní plastových nádob. A ruku na srdce, kdo z Vás sní 600kg plastů?

Odpovědět

Římská říše zanikla díky nadměrnému používání olova.

Karel Ralský,2019-09-27 13:11:44

A naše civilizace pokud se do té doby nevyvraždíme dopadne hůř než Řím ukončí doba nejen plastová a hormonální.

Odpovědět


Re: Římská říše zanikla díky nadměrnému používání olova.

Richard Vacek,2019-09-27 13:34:30

No zatím žijeme stále déle a déle, takže to s těmi jedy okolo nás nebude tak zlé, jak se povídá.

Odpovědět


Re: Re: Římská říše zanikla díky nadměrnému používání olova.

Mojmir Kosco,2019-09-28 09:12:49

Taky měli dobu kdy žili déle a déle. Neposlouchali sedláky a hádali se o ekononimu .ztratily chuť bojovat (najimaly Huny) ale hlavně přišla tadá klimatická změna.Olovo mělo vliv jako cca dnes celkově plasty

Odpovědět


Re: Re: Re: Římská říše zanikla díky nadměrnému používání olova.

Petr 1,2019-09-28 12:21:57

Zkus si dostudovat alespoň pravopis. S historií se už netrap, tu nedoženeš.

Odpovědět

NDR

Stanislav Poutník,2019-09-27 11:51:51

Kde asi udělali soudruzi chybu? :D Takový dokonalý produkt lidské inteligence a umu. :D To co nás mělo spasit nás zabíjí - inteligence. Vždy si vzpomenu na na agenta Smithse z Matrixu: "Chováte se jako virus......". Dokonce i malé děti si toho všímají (Gréta). No, nic pořídím si malý pozemek a budu pěstovat, už to nějak doklepu a budu Vás sledovat!!!

Odpovědět

Jednou a naposled

Standa Hořejší,2019-09-27 10:22:21

No, vůbec čaj v pytlíku...
Co tak přejít na volně sypaný? Zbavíte se té plastové zátěže z pytlíčků, zbyde pro Vás jen otěr z žoků, jen se musíte sami rozhodnout. Protože pytlíčkovaným/porcovaným čajem nijak moc nezjednodušíte svou obsluhu při snídaňovém rituálu, tak proč ne? A opravdu si alespoň částečně zjednodušíte život zúžením potřeby "študovat" kde co o tom, co nás může ničit.

Pro úplnost: také je nutné sofistikovaně doložit, zda je trend nástupu plastových pytlíčků pro porcovaný čaj masivní, abychom nedělali bouři ve sklenici,... čaje. Protože, dle mého soudu, přepracovatelé čaje na pytlíčkovaná balení sice na obalech prodávaných krabiček uvádějí "přesné" složení čaje, o pytlíčcích se ale nedočtete. Kdo chce, může si najít zdroje informací, např.:, že:

- na trhu jsou dostupné sólo (prázdné) čajové sáčky, popř. čajové filtry, u nichž se lze dočíst o materiálu např: "...z abakové buničiny [buničina z vláken listů manilského konopí, popř. z banánovníku] a celulózy, jsou nelepené a bělené kyslíkem a jsou biodegradabilní..." Asi to znamená, že jde o plast free materiál. Výchozí surovina asi ano, ale jsou/nejsou tam nějaké přídavky? A otázky se jen množí, neubývají.
- nebo mohou být z jiného (i bio) neběleného materiálu, např. mušelínu (wiki: Mušelín je nejběžnější jako nebělená, nebo bílá látka, vyráběná z mykané bavlněné příze),
- ale pozor, také z umělého hedvábí(plast na první přečtení),
- přebal nálevových sáčků (aroma chránící obal), se může skládat z vysokého podílu papíru (např. 80 %) a zbytek může být opět nějaký plast, třeba PP – polypropylen. Tento materiál se sice běžně nelouhuje s čajem, ale může se "odírat" a pronikat dovnitř sáčku s čajem, který si potom vylouhujeme.

Ale je fakt, že svým vlastním, naprosto amatérským, pokusem o natržení ještě nevylouhovaného sáčku, který se tváří jako papírový, bezpečně zjistíte, že takhle se prostý tenký "papírek z buničiny" nechová...

Plasty v materiálu čajových sáčků však nejsou zjištěny až touto studií (v ní jde bezpochyby o přesná zjištění rozsahu uvolňovaných mikročástic do čaje) viz namátkou:
12.9.2018
https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-6904/cajove-sacky-obsahuji-plasty

2. 12. 2016
https://www.vitalia.cz/clanky/jsou-cajove-sacky-a-hygienicke-potreby-toxicke/

A kdyby zpracovatelé surového čaje přešli zpět k tradičním materiálům - žoky z bavlny(?), nářadí dřevěné(?), pak i odtud by se pronikání plastových částeček do čaje omezilo. Jen je přesvědčit. To sice už není jen na nás, jednotlivcích, jako v prvním případě, ale možná by se našla cesta, jak výrobce motivovat. Na nějaké doporučení v tomto směru si netroufám, možná může svou roli sehrát "tlak" spotřebitelů přes marketing apod.

O tom, zda už si velká masa lidí opravdu uvědomila rizika a alespoň svou individuální možnost, jak příjem plastových částic v konzumovaném čaji omezit, nás třeba za rok, za dva, může přesvědčit nějaká běžná obchodní statistika, dokládající snížení (či trend snižování) spotřeby pytlíčkovaných čajů balených do plastových pytlíčků.

Howg

Odpovědět

Očekávám, že kousky plastu

Richard Vacek,2019-09-27 08:44:28

čeká stejný osud, jako většinu toho, co jedním koncem do sebe strčím. Prostě mě to druhým koncem za nějakou dobu opustí.

Odpovědět

Hmm

Václav Dvořák,2019-09-27 01:18:46

Namísto toho, aby se od plastů ustupovalo je vidět další aktivity v jeho prosazování. Nechal bych příslušné manažery, kteří o takových "inovacích" rozhodují lámat v kole.

Odpovědět

Jednou a naposled

Tomáš Toegel,2019-09-26 22:14:34

jednou jedinkrat jsem to omylem koupil a po zjisteni, ze to nezkompostuju, jsem si to koupil naposled...a to jsem ani nepremyslel nad tim kolik plastu s tim snim. Na podobne napady jak co zabalit do plastu by mel byt zakon a prisne pokuty. V plastu je dneska uplne vse a pritom by tomu tak byt nemuselo.

Odpovědět


Re: Jednou a naposled

Stanislav Poutník,2019-09-26 22:36:00

Kompostovat můžete, ale musíte použít ty bakterie co žerou plast, někde je tu článek, co potom produkují si ale nejsem jistý. :)

Odpovědět


Re: Re: Jednou a naposled

Václav Dvořák,2019-09-27 01:19:27

Mikro/nanoplasty, na to vemte jed...

Odpovědět


Re: Jednou a naposled

Vojtěch Kocián,2019-09-27 07:09:51

Plastové sáčky na čaj považuji za zvěrstvo podobně jako vlhčené ubrousky, ale jakmile se nějaký zákon zakazující něco takového objeví (například o zákazu jednorázových plastových tašek, brček, kelímků), tak se jednak začne hrozně nadávat na to, že nám zase něco ta hrozná EU zakazuje a že plasty z ČR vůbec žádný problém nejsou, protože je neházíme do moře. A za druhé se výrobci podobných propriet vytasí s ještě horším řešením. Například místo polystyrenového kelímku, který je snadné recyklovat použijí papírový, který má sice obsah plastu pod zákonnou normou, ale pořád příliš vysoký, aby šel recyklovat jako papír nebo kompostovat o vyšší energetické náročnosti jeho výroby nemluvě.

Odpovědět


Re: Re: Jednou a naposled

Jaroslav Lepka,2019-09-28 10:50:33

Tento problém vyřešilo lidstvo již v osvíceném 19. století, říkalo se tomu :"za dva na dlaň".

Odpovědět


Re: Re: Jednou a naposled

Jiří Macek,2019-09-28 14:08:42

Já považuji za zvěrstvo jakékoliv pytlíky. Sypaný čaj je mnohem chutnější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jednou a naposled

Vojtěch Běhunčík,2019-09-28 18:58:50

Jen nesmí obsahovat pesticidy ... viz diskuse "To si nevyberete ..."

Odpovědět


Re: Re: Jednou a naposled

Antonín Lejsek,2019-09-28 22:17:14

Největší problém je v tom, že nastupující řešení je ještě horší než to původní. Takže z něčeho, co byl původně celkem malý problém, se udělá o něco větší problém. To neznamená, že původně to vůbec problém nebyl, ale znamená to, že než se něco začalo zakazovat, tak se nad tím měl nejdřív někdo zamyslet, což se nestalo. Proto se nadává.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz