Energy Vault uskladňuje energii s masivním jeřábem a těžkými bloky betonu  
V současné době je stále palčivější problém s uskladňováním obnovitelné energie. Energy Vault hodlají vybudovat baterie vysoké 120 metrů, v nichž se energie ukládá pomocí zdvihání 35-tunových bloků betonu. Tuhle gravitační baterii si do kapsy nedáte, ale energii by mohla uskladnit na prakticky neomezenou dobu.
Baterie jako věž. Kredit: Energy Vault.
Baterie jako věž. Kredit: Energy Vault.

Po světě se objevuje stále více zdrojů obnovitelné energie. Vyrábějí energii na různých místech, v různou dobu a v různém množství. A cena takové energie postupně klesá. Není divu, že se stále větším problémem stává skladování vyrobené obnovitelné energie. Zároveň už existuje celá řada méně i více bizarních projektů baterií, které by takovou energii skladovaly a v případě potřeby zase pouštěly do oběhu. K těm skutečně bizarním, doslova dechberoucím, náleží i technologie Energy Vault. Koho by napadlo udělat baterie z velkého jeřábu a hromady těžkých betonových bloků?

Energy Vault, logo.
Energy Vault, logo.

 

Švýcarská společnost Energy Vault vznikla teprve před dvěma lety. Vzhledem k velmi akutní poptávce po technologiích ukládání energie ale i tak přilákala investory. Do Energy Vaultu letos v srpnu (2019) investoval japonský holding SoftBank 110 milionů dolarů. To je zásadní suma, která nalila do zmíněné společnost živou vodu až po okraj. Získané investice Energy Vault použijí na vybudování prvních dvou baterií v životní velikosti. Jedna z nich vyroste v Itálii, druhá v Indii.

 

Energetická věž zcela vlevo je plně nabitá, zcela vpravo plně vybitá. Kredit: Energy Vault.
Energetická věž zcela vlevo je plně nabitá, zcela vpravo plně vybitá. Kredit: Energy Vault.

Až bude baterie společnosti Energy Vault hotová, tak ji v žádném případě nepřehlédnete. Je to vlastně mohutná energetická věž, vysoká asi 120 metrů. Do výšky Velké Chufuovy pyramidy ji schází jen 20 metrů. Tvoří ji jeřáb s typicky šesti rameny a pak masa betonových bloků, z nichž každý váží asi 35 tun. Když do energetické věže Energy Vault dorazí solární nebo třeba větrná energie, tak umělá inteligence věže zdvihá betonové bloky a skládá je do masy věže. Pokud je naopak poptávka po energii, tak věž spustí betonové bloky dolů k zemi. Kinetickou energii klesajícího betonu věž promění zpátky na elektřinu. Podle společnosti Energy Vault dosahuje účinnost přeměny energie během celého procesu 80 až 90 procent.

 

Energy Vault tvrdí, že jejich gravitační energetické věže je možné bez obtíží zmenšovat či zvětšovat, podle konkrétních potřeb. Na webu společnosti popisují věže s kapacitou 20, 35 a 80 MWh uložené energie. Investory podle všeho přitáhla především jednoduchost tohoto konceptu. Jak říká Akshay Naheta, z fondu Vision Fund, skrz který SoftBank financuje energetické věže Energy Vault, okouzlilo je to, že nejde o žádnou komplikovanou vědu. Je to fyzika ze základní školy.

 

U podobných technologií pro uskladnění energie je zásadní doba, po kterou je možné energii uložit. Čím delší ta doba je, tím lépe. Poptávku po energii nelze rozumně předpovídat. Pokud by energetické věže společnosti Energy Vault mohly uskladnit energii na měsíce, roky nebo i déle, tak budou pro energetické sítě velmi cenné. Až budou prototypy energetických věží hotové, tak se určitě dozvíme víc.

 

Video: Introducing Energy Vault

 

Literatura

Popular Mechanics 14. 10. 2019.

Datum: 17.10.2019
Tisk článku

Související články:

Baterie, co dýchá vzduch, by se mohla stát ultralevným úložištěm energie     Autor: Stanislav Mihulka (20.10.2017)
Startup Hydrostor bude ukládat energii stlačováním vzduchu v zinkovém dolu     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2019)
Nová geotermální baterie přeměňuje teplo přímo na elektřinu     Autor: Stanislav Mihulka (25.07.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz