Olivový olej chrání před rakovinou  
Američtí vědci odhalili podstatu ochranného efektu olivového oleje na rakovinu prsu.

Dieta národů v oblasti Středozemního moře, která je bohatá na olivový olej, má ochranný vliv a brání rozvoji rakoviny prsu. Ochranný efekt má mastná kyselina obsažená v tomto oleji.Tato kyselina může mít v budoucnosti význam při léčbě rakoviny.

Výzkumníci  v laboratoři zjistili, že rakovinné buňky, náležející k liniím způsobujícím rakovinu prsu, jsou citlivé na přítomnost mastné kyseliny, a že její přítomnost v kultuře dramaticky snižuje hladinu onkogenu nazývaného   Her-2/neu (dříve se mu říkalo B-2). Vysoká hladina tohoto onkogenu se objevuje přibližně u každé páté pacientky s rakovinou prsu a většinou to je známka špatné prognózy. Vysoká hladina onkogenu  charakterizuje velmi agresivní typ nádoru.

Kyselina olejová není jedinou látkou, která brání vysokému projevu zhoubného rakovinového genu. Podobně je schopna tlumit jeho projev také uměle připravená  monoklonální protilátka (lék Herceptin), přičemž tato protilátka je namířena proti produktu genu Her-2/neu, a  prodlužuje život mnohým pacientům u nichž zrádná forma rakoviny prsu propukla. Lék se používá již několik let.


Herceptin

U těžkých případů rakoviny prsu s metastázemi se využívá léčby protilátkami (lék Herceptin). Kyselina olejová zvyšuje účinek léčby a oddaluje nástup rezistence k tomuto léku. Kyselina olejová tak nemocným s metastázemi zvyšuje šance na zvládnutí choroby.

Herceptin je firemní název pro monoklonální protilátku, která se pacientům podává když jejich rakovina prsu již metastázovala. Indikací pro použití této protilátky jsou testy, které zjistí vysokou hladinu onkogenu Her-2/neu. Tento onkogen je receptorem pro epidermální růstový faktor a je považován za  znak špatné prognózy, pokud se začne u nemocného vyskytovat v nadbytku. Lék Herceptin, jehož výrobcem je  Genentech , využívá schopnosti protilátky vázat se na receptor onkogenu. Tím  snižuje jeho dostupnost. U žen s rakovinou prsu se nadměrné vyjádření onkogenu vyskytuje ve 25 až 30% případů. Podávání protilátky proti onkogenu jim postup rakoviny zpomalí.
Ženy, které dostávaly Herceptin společně s chemoterapií  přežívaly o 50% déle (27 měsíců). U těch, jež byly  léčeny jen chemoterapií to bylo 18 měsíců.
Dr. Javier Menendez je vedoucím výzkumu na Chicagské Northwestern University Feinberg School of Medicine. O novém poznatku, ohledně blahodárného účinku olivového oleje, se vyjadřuje následovně: „K našemu poznatku nás dovedly epidemiologické studie, které ukazují, že stravovací zvyklosti v oblasti okolo středozemního moře mají významný ochranný efekt proti rakovině, onemocnění srdce a stárnutí.“
Nejsilnější důkaz toho, že mononenasycené mastné kyseliny, jako například kyselina olejová, mají ochranný vliv, pochází ze studií na lidech - jihoevropanech. Radost z úspěchu poněkud kazí to, že  pokusy na zvířatech, které byly s olivovým olejem prováděny (a nebylo jich málo), tak jednoznačný prospěch v jeho konzumaci neprokázaly. Možná proto, že olivový olej jim byl podáván jako směs mnoha mastných kyselin a za současné konzumace dalších ochranných látek.


Kyselina olejová

Zvětšit obrázek
Za blahodárným působením středomořského jídelníčku a jeho protirakovinovým účinkem, zřejmě stojí obyčejná kyselina olejová.

Kyselina olejová, neboli cis-oktadec-9-enová, je složkou téměř všech acylglycerolů obsažených v přírodních tucích a olejích. Lze ji získat hydrolýzou a používá se v tukovém průmyslu, při výrobě mýdel a v kosmetice. Adicí vodíku na dvojnou vazbu se mění na kyselinu stearovou; tento proces je podstatou tzv. ztužování olejů v pevné tuky. Vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linolové je olivový olej.
Je pravdou, že se již dříve spekulovalo o tom, že mastné kyseliny mají ochranný vliv, ale podle nám dostupné literatury je toto první informace o tom, že mononenasycené tuky, obsahující nenasycené mastné kyseliny, významně regulují vyjádření onkogenu Her-2/neu, a to tak, že jej snižují až o 46%. Her-2/neu je jeden z nejvýznamnějších onkogenů u rakoviny prsu. Dobrým znamením pro nemocné je, že z testů, které provedl Dr Menendez vyplývá, že potlačení Her-2/neu nesnižuje účinek léčby Herceptinu. Naopak s ním spolupůsobí. To je dobré především proto, že účinnost léčby protilátkami (tzv. imunoterapie), po určité době klesá. Společným působením Herceptinu a kyseliny olejové je šance zničení většího počtu rakovinových buněk. Výzkum prokázal, že vedle efektu zvýšení citlivosti rakovinově zvrhlých buněk na lék Herceptin, podání kyseliny olejové zvyšuje produkci proteinu (p27Kip1). Tento protein sám o sobě také potlačuje zhoubné bujení.


Závěr
Pokud do svého jídelníčku začnete častěji zařazovat olivy, ryby, arašídy a vše co obsahuje kyselinu olejovou, rozhodně neprohloupíte. A soudě podle posledních poznatků výzkumu, pro ženy toto doporučení platí dvojnásob!

Prameny:
Annals of Oncology. Doi:10.1093/annonc/mdi090 ,   European Society For Medical Oncology ,  Gentech   ,   VSCHT 

Datum: 17.01.2005 12:05
Tisk článku


Diskuze:

Tuky

Agbar,2005-05-04 08:28:16

Zajímá mě, zda tuky obsažené v olivách a oleji z nich, a dále tuky obsažené v arašídech mohou zvýšit hladinu tělního tuku.
Předem děkuji za odpověď

Odpovědět

Osel

petr,2005-03-02 14:02:47

5454545

Odpovědět

Olivovy olej

Bob Chutney,2005-01-17 19:51:13

je nesporne kvalitni potravina.Mame zname Reky v JAR,pokud jsme tam zili,byli jsme jako rodina,takze jsme poznali i Reckou kuchyni.Musim rict,ze z jejich jidel doslova kapal olivovy olej.Nicmene,stary pan zemrel na rakovinu zlucniku.Z toho bych vyvodil,vsechno souvisi se vsim a vseho s mirou.
Bob

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz