Nálezy hornin z Čech v pískovně u Postupimi  
To, že se k nám v dobách pleistocenních zalednění ze severu dostávaly souvky (horninové částice – klasty, transportované činností ledovce) a také velké bludné balvany ze severských hornin, je známo. Méně či spíše vůbec nic se ale neví o tom, že pohyb úlomků hornin se v těch dobách uskutečňoval také v opačném směru, tedy z jihu na sever. Důkazem jsou valouny z hornin pocházející kupříkladu z Brd, které se vyskytují v pískovně Fresdorfer Heide u Postupimi, několik kilometrů jihozápadně od Berlína.

Lydity pocházející z Brd nalezené v pískovně u Postupimi. Kredit: M. Torbohm.
Lydity pocházející z Brd nalezené v pískovně u Postupimi. Kredit: M. Torbohm.

V Německu se tomu věnuje Marc Torbohm, autor publikace Kristalline Geschiebe aus der Kiesgrube Fresdorfer Heide bei Potsdam (Kristalinické souvky z pískovny Fresdorfer Heide u Postupimi). Publikace věnovaná souvkům z pískovny nedaleko Berlína je pro nás zajímavá tím, že v kapitole Südliche Gerölle (s. 179-182) jsou popisovány „jižní valouny“, jejichž původ autor klade do Českého středohoří a Krušných hor. Nejvíce jsou podle něj ve společenství jižních valounů v pískovně Fresdorfer Heide zastoupeny lydity, z nichž část pochází z Brd jihozápadně od Prahy a jsou spolehlivým ukazatelem jižního původu valounů.

Nelze nevzpomenout Karla Žeberu popisujícího průtočná jezera v oblasti Českého masivu. Ta byla v tropickém podnebí miocénu soustavou průlivů spojena s moři obklopujícími Český masiv. Voda splavovala zvětralé horniny, ukládala je do říčních náplavů a odnášela dále do jezer. Jezerní usazeniny voda odnášela průlivem České brány (Porta bohemica) spojujícím středočeské jezero s mořem v severním Německu. Tak se valouny z Čech mohly dostat do oblastí zasažených později pleistocenními zaledněními, smísit se s ledovcovými usazeninami a ustupující ledovec (míněno jeho voda s plovoucími krami) je zanesl k Berlínu. Podle Torbohma byly jižní valouny vyskytující se v postupimské oblasti uloženy tokem Labe ve středním pleistocénu (končící zalednění elsterské až začínající zalednění sálské) jižně a jihozápadně od Berlína.

 


Poznámka:

Autor článku případným zprostředkuje zájemcům zaslání Torbohmovy publikace přes úschovnu (153 MB) přes uschovna.cz.

Datum: 28.11.2019
Tisk článku


Diskuze:

Zadost o clanek

Dusan Pavlik,2019-12-22 20:42:46

Prosim o zaslani zminovaneho clanku na 4pavlik@post.cz. Dekuji. D.Pavlik

Odpovědět

Ale ledovec ustupuje tak,

Jiří Pospíšil,2019-11-30 03:21:07

že jeho pohyb se zrychlí, protože víc taje. Ale led se v něm pohybuje tímtéž směrem jako předtím, jenže rychleji. Ustup ledovce není tím, že by led se začal šoupat obráceně, ale tím že led taje a přestává být vůbec, tedy přestává pokrývat to, co pokrýval předtím.

Odpovědět


Re: Ale ledovec ustupuje tak,

Inge Velek,2019-11-30 08:22:49

Nic proti, ale když ledovec přirůstá a sune se, tak s sebou bere hodně materiálu. Když pak taje a ubývá, tak vznikají řeky a jejich tok spolu se vším tím bincem a zbytky ledu se zamrzlým kamením mohou odtékat a také odtékají klidně i proti směru, kterým ledovec přirůstal.

Odpovědět

Ustupující ledovec odnášel valouny?

Pavel A1,2019-11-29 20:14:45

Může mi někdo znalý vysvětlit, jak může ustupující ledovec unášet valouny? Vždyť ledovec ustupuje táním, při ústupu se nepohybuje (případně se stále pohybuje stejným směrem, jako při nástupu - tedy proti směru transportu těch valounů, ale tání je rychlejší).

Dovedu si představit mechanismy, jakými ty valouny mohla transportovat voda z toho tajícího ledovce, ale jak je unášel sám ledovec si představit nedovedu.

Odpovědět


Re: Ustupující ledovec odnášel valouny?

Marika Tovačová,2019-11-29 21:20:27

Pavle A1 je to jednoduché zkuste si představit tající ledovec jako jeho vodu, ale také plující kry. A v těch bývá uchyceno spousta nepořádku. No a ty kry jsou přece ledovec, ještě nejsou vodou. Takže ty valouny nejspíš plavaly jako součást zbytků ledovce.
I ta Vaše představa směrová je chybná. Tání pevninského ledovce není jako jeho sklouzávání do moře, ale závisí na mnoha faktorech podloží, na orientaci svahu, klidně si taje a ustupuje jinudy, než jak se domníváte - tedy opačným směrem, než rostl a sunul podloží pod sebou v době své slávy.

Odpovědět


Re: Ustupující ledovec odnášel valouny?

Florian Stanislav,2019-12-01 09:43:46

Některé dnešní evropské řeky měly v době tání doby ledové 50x víc vody, jak nyní a unášely obrovské množství usazenin. A do Postupimi (dnes asi 35 m nad mořem) do po proudu bylo. Valoun na obrázku se nejmenuje valoun zbytečně.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz