Neuvěřitelný comeback: V Mléčné dráze snad opravdu detekujeme temnou hmotu  
Dlouho to byl nadějný směr pátrání po temné hmotě. Pak naděje, že najdeme temnou hmotu v centru Mléčné dráhy, pohasly. Pár let ležely u ledu. A teď se nejspíš opět vracejí do vysoké hry o temnou hmotu, s plnou parádou.
Gama záření v Mléčné dráze. Kredit: NASA/T. Linden, U.Chicago.
Gama záření v Mléčné dráze. Kredit: NASA/T. Linden, U.Chicago.

Fyzici už dlouhé roky vědí, že z centra Mléčné dráhy prská energie v podobě gama záření, čili nejvíce energetických paprsků elektromagnetického spektra. Typicky to bývají ty nejvíce horké a extrémní objekty ve vesmíru, jako jsou supernovy nebo jejich dítka pulzary. Tenhle zdroj gama záření je ale záhadný.


Zdroje gama záření pozorujeme na různých místech disku Mléčné dráhy. Většině z nich astrofyzici docela rozumějí. Jenomže gama záření z centra Mléčné dráhy je jiné. Říká se mu „galactic center excess“, čili GCE a jeho pozorované vlastnosti je obtížné vysvětlit, vzhledem k tomu, co víme o rozložení hvězd a plynu v Mléčné dráze a dalších faktorech.

Rebecca Leane. Kredit: R. Leane.
Rebecca Leane. Kredit: R. Leane.

S přihlédnutí k tomu v zásadě existují dvě možná vysvětlení přílivu gama záření z centra Galaxie. Buď tam je svérázná populace vysokoenergetických a brutálně rotujících pulzarů anebo, a to je ještě mnohem zajímavější, se v centru Mléčné dráhy nachází koncentrovaný oblak temné hmoty, který se tam mele, bublá a vře a přitom produkuje spoustu dramatického gama záření.


Do roku 2015 to bylo vzrušující dilema, které vzbuzovalo naděje, že třeba vyřešíme trable s temnou hmotou právě v centru Mléčné dráhy. Jenomže pak tým odborníků amerického MIT a Princetonu přišel se studií, která tohle dilema vyřešila ve prospěch pulzarů. Z gama záření CGE se stala galaktická zajímavost a temná hmota zůstala dál temnou, stejně jako naděje na její odhalení. Badatelé tehdy analyzovali data z pozorování centra Mléčné dráhy vesmírným gama teleskopem Fermi. Použili přitom matematický „backround“ model, kterým popsali možné interakce částice, co mohou vést ke vzniku fotonů gama záření. A dospěli k závěru, že záření GCE mají se vší pravděpodobností na svědomí pulzary.

 

Gama teleskop Fermi. Kredit: NASA.
Gama teleskop Fermi. Kredit: NASA.

Jenomže teď je rok 2019. A dějí se věci. Rebecca Leane z MIT vede nový tým, který pořádně analyzoval výzkum z roku 2015 a dospěl k závěru, že tehdejší matematický model nefunguje, jak by měl. Je prostě špatný. Matematický či počítačové modely jsou fajn a zvládnou spoustu věcí. Jak ale občas vyjde najevo, neměli bychom rezignovat na veškerou opatrnost a bezhlavě jim věřit. Ostatně, takové modely stále ještě většinou dělají lidé a lidé jsou samozřejmě omylní.


Leane a spol. vzali reálná data z Fermiho gama teleskopu a přisypali k nim umělý signál temné hmoty, jak si ho vědci představují, že by měl vypadat. A pak se ukázalo, že původní matematický model z roku 2015 signál temné hmoty ignoruje. Jako kdyby neexistoval. Model prostě řekne, že gama záření v centru Mléčné dráhy dělají pulzary. I když badatelé pořádně zesílili umělý signál, vypovídající o temné hmotě, tak ani tehdy ten nešťastný model žádnou temnou hmotu nehlásil a stále tvrdil, že jde o pulzary.


Je to ostuda a zároveň oslava schopnosti vědy uznat vlastní chybu. Zároveň je nutné dodat, že to ještě nedokazuje existenci ultimátního mračna temné hmoty v centru Mléčné dráze. Již uzavřený případ se ale opět otevřel a vrací se na začátek. Přitom je právě pozorování gama záření v centru Mléčné dráhy považováno za jeden ze snazších způsobů, jak bychom mohli konečně odhalit tajemství temné hmoty. Tak směle do toho!

Video:  The Galactic Center Gamma-Ray Excess: A Puzzle at the Heart of the Milky Way


Literatura
MIT News 10. 12. 2019, Physical Review Letters 123: 241101.

 


 

Doporučené video:  Michal Malinský - O původu hmoty (MFF-FPF 28.11.2019)

Datum: 12.12.2019
Tisk článku

Související články:

Anihiluje nám temná hmota v centru Mléčné dráhy?     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2016)
Zemi skrápí příliš velké množství antihmoty. Kde se bere?     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2017)
Detektor temné hmoty pozoroval nejvzácnější událost v historii vědy     Autor: Stanislav Mihulka (25.04.2019)



Diskuze:

Alebo ten model bol správny

Michal Lichvár,2019-12-13 11:21:21

a žiadna temná hmota neexistuje ;)

To je celkom ťažké si priznať, keď ste tomu obetovali roky svojej kariéry, miliardy z káps daňových poplatníkov a politici sa pýtajú kde sú výsledky.

Navyše by nechceli počuť, že elektromagnetizmus riadi vesmír, lebo to v konečnom dôsledku implikuje, že vesmír riadi počasie a klímu na Zemi ... čo by podkopalo ich kľúčovú doktrínu, ktorou chcú ľuďom vštepiť poslušnosť pri obmedzovaní slobôd.

Odpovědět


Re: Alebo ten model bol správny

Jiri Naxera,2019-12-16 09:49:31

Trochu se mi nechce verit, ze by klimu ridil elektromagnetismus, ktery na obezne draze druzice nejak moc nevideji.
A uz vubec se mi nechce verit, ze dostatecne silne elmag. pole aby mohlo byt odpovedne za efekty kterym rikame temna hmota by nemelo velmi dobre pozorovatelne efekty na nabite, ale i neutralni energeticke castice.

(a tvrzeni ze by astrofyzikove chteli vstepovat lidem poslusnost a omezovat svobodu se obavam, ze patri do odbornosti psychiatrie)

Odpovědět

Elmg interakce

Václav Čermák,2019-12-13 11:21:00

Jak temná hmota produkuje gama záření když by měla být inertní vůči elektromagnetické interakci? Něco dostatečně rozžhaví?

Odpovědět


Re: Elmg interakce

Jiri Naxera,2019-12-16 09:59:30

Nejspis ano. Vsak nejextremnejsi priklad - akrecni disk kolem cerne diry funguje prave tak.
Jen premyslim, takovy oblak temne hmoty s dost silnou gravitaci aby tohle dokazal by musel byt "videt" gravitacnim cockovanim okolo.

Odpovědět

S0 comment

Michal Lichvár,2019-12-13 11:10:11

https://youtu.be/uvUmLtriCLI?t=129

as is imaginary like fairies, human-induced global warming and Jeffrey Epstein suicide
;)

Odpovědět

Ultimátní mračno v centru?

Josef Waters,2019-12-13 10:27:55

Měl jsem za to, že pokud má temná hmota vysvětlit rychlou rotaci vnějších částí Galaxie, musela by být rozprostřená rovnoměrně v ohromném "halo" okolo ní. Nezhoršilo by "Ultimátní mračno" v centru problém rotačních křivek?

Odpovědět


Re: Ultimátní mračno v centru?

Michal Lichvár,2019-12-13 11:04:01

za rýchlu rotáciu vonkajších častí Galaxie a aj za ich špirálovitý tvar môžu elektromagnetické sily galaktických rozmerov, nie fiktívna temná hmota ... vesmír je elektromagnetický

Odpovědět


Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

Pavel Hudecek,2019-12-13 12:34:55

V podstatě jediným zastáncem představy majoritního vlivu elekktromagnetismu ve vesmíru je autor knížky "Elektrický vesmír". Ta knížka obsahuje malé procento rozumných věcí (např. příběh výzkumu polární záře), jinak samý nesmysly (obvykle v rozporu s měřením meziplanetárních sond, sond u komet, spekter plynů, výsledky z urychlovačů a pod.), ale ty nesmysly jsou velmi elegantně sepsány za použití snad všech typů argumentačních faulů, takže čtenář, který nemá přehled, může snadno nabýt dojmu, že má autor pravdu:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

Jan Balaban,2019-12-13 18:12:51

To sú typické príznaky vyšinutých, ktorí v podstate neklamú, lebo sami seba presvedčili o svojich nadprirodzených schopnostiach.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

Josef Waters,2019-12-13 18:58:14

Tak jsem se na úvod Scottova textu podíval. Formulace jako: mocenské struktury astrofyziky, dnešní fantaskní výmysly, od světa odříznutí teoretici, alternativní kosmologie, astrofyzikové úmyslně ignorují, já jsem odkryl, atd. , podle mě jasně ukazují o co jde.
Jako většina podobných věrozvěstů předkládá jednoduché, prý rozumné a laikovi srozumitelné řešení. Snad se nikdo neurazí, když napíšu, že z toho cítím autorův pocit vlastní geniality, nadřazenosti a skoro až nenávist k některým vědním oborům (vč. geologie a archeologie) ... snad už jen ti uprchlíci mi tam chybí ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

John Mccain,2019-12-14 15:47:58

Zato materialistická věda si nic nedomýšlí a nevymýšlí protože nikdo z vědců netouží po slávě a penězích ;)) Ti nám vždy přinášejí zaručenou "pravdu". Ostatně tato věta mluví za vše: ,,Leane a spol. vzali reálná data z Fermiho gama teleskopu a přisypali k nim umělý signál temné hmoty, jak si ho vědci představují, že by měl vypadat." ...tedy nahradili jednu nesmyslnou představu druhou nepodloženou představou a všichni materialističtí laici jim to budou baštit několik dalších let, než přijde někdo další a dokáže že je to úplná blbost :) Věda nikdy nic nového neobjevila a nevymyslela, jen objevuje a popisuje to, co už bylo do Vesmíru vloženo, něco co tam bylo vždy. Nakonec přijde někdo, kdo kompletně převrátí pohled na vesmír a bytosti v něm, tedy změní zastaralé materialisticko-věděcké paradigma na nematerialistickou podstatu reality. Aloha..."vědátoři" ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

Pavel Hudecek,2019-12-14 18:06:33

Na toho někoho už léta čeká odměna 10 milionů dolarů od nadace J. Randiho. Zatím stále nic. Přitom stačí tak málo: Hodnověrně předvést cokoli odporujícího současnému poznáni:-)

Já samozřejmě netvrdím, že nutně musí existovat nějaká temná hmota, ale alternativy jsou zatím nic moc.

Ovšem ezoterických blábolů lze najít nekonečno, jen skutek utek. Leda že by svět řídilo nějaké zlé božstvo, které si řeklo, že by to byla nuda, kdyby dělalo zázraky i v době, kdy si to každej může natočit a podrobně zkoumat:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

Josef Waters,2019-12-14 18:26:02

Johne, divim se že vůbec lezete sem, na Osla. To vám nestačí Outsider, NWOO, Rukojmí, Skrytá pravda, Protiproud, Zvědavec a spol.? Tady asi s konspiracemi neprorazíte ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ultimátní mračno v centru?

Jiri Naxera,2019-12-16 09:40:34

Vazeny pane, rozhorcujete se hezky, ale tu chybu neudelali oni vedci, ale Vy.
Pokud pouzivate nejaky nastroj (v tomto pripade model), pak je rozhodne velmi rozumne vedet, jak moc je ten nastroj pouzitelny.
A tady se ukazalo, ze onen komplikovany "merak" porad ukazuje jednu moznost, i kdyz do nej sypete data odpovidajici druhe moznosti, je laicky receno k prdu. ;-)

Ten zbytek jsou prazdna slova, ktera netreba komentovat.

Odpovědět

Náhoda?

Věroslav Temný,2019-12-13 07:34:34

Tak hned pod citátem se mi objevilo toto video, asi mě ta gůgl AI už dohnala, či co.
Ta přednáška je perfektní a srozumitelná, tleskám.
Michal Malinský - O původu hmoty
https://youtu.be/TQ-NYOA2rg4

Odpovědět


Re: Náhoda?

Vít Výmola,2019-12-13 09:39:44

To nedělá AI gůglu, doporučená videa pro nás vybírá redakce Osla.

Odpovědět


Re: Re: Náhoda?

Věroslav Temný,2019-12-13 10:04:38

Fakt? Tak to dík, zajímavé, že jsem na to včera koukal.

Odpovědět


Re: Re: Re: Náhoda?

Pavel Nedbal,2019-12-13 21:03:19

To video prosím je, z pravidelných (cca 1x za měsíc) přednášek na Matfyzu "Filosofické problémy fyziky", je to na http://utf.mff.cuni.cz/seminare/filos.pl račte se podívat, to nejsou přednášky žádných bláznů, či pošuků.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Náhoda?

Věroslav Temný,2019-12-13 21:22:30

A proč mi to píšete, já někdy napsal, že je?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Náhoda?

Pavel Nedbal,2019-12-14 20:19:30

Vážený pane,
chybně jste si vyložil (nebo já jsem použil nevhodnou formulaci), že se jedná o osobní útok na Vás.
Pouze jsem za Váš příspěvek vložil odkaz z Matfyzu, a to proto, že všechny tam zmíněné přednášky (tato je jednou z mnoha) jsou zajímavé a stojí za shlédnutí. Nic víc. Mějte se dobře.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz