Ibogain - naděje pro závislé  
Látka s nedobrou pověstí odhalila, proč se abstinující alkoholici vracejí k pití.

 

Látka zvaná ibogain se získává k kořenů afrického keře Tabernanthe iboga a provází ji pověst substance schopné potlačit chuť abstinujícího alkoholika na alkohol nebo osvobodit abstinujícího narkomana od chuti na drogu.

V šedesátých letech byl ibogain populárnější spíše pro svou schopnost navozovat až několikahodinové snové stavy. Navíc laboratorní pokusy odhalily, že tato látka je toxická pro některé typy nervových buněk. To stačilo, aby se snahy využít ibogain k léčbě závislosti dostaly na vedlejší kolej.


Nejnovější studie vědců z Univestity of California v San Francisku ale přinesla výsledky, které možná otevírají zcela novou cestu k léčbě závislosti.

Tabernanthe iboga

Vědci nejprve navykli laboratorní potkany na příjem alkoholu a když se z hlodavců stali docela slušní pijáci, od alkoholu je odřízli. V té chvíli byl některým pokusným zvířatům  podán čistý ibogain a jiným jen neúčinná látka. Když se pokusní potkani dostali opět k alkoholu, chovali se zcela odlišně. Potkani abstinující bez ibogainu hbitě doháněli zameškaný chlast. Ibogainem ošetření potkani velkou chuť na alkohol neměli.


Ukázalo se, že ibogain zvyšuje v některých mozkových centrech koncentrace nervového faktoru označovaného jako GNDF (zkratka pochází z anglického "glial cell line-derived neurotrophic factor").
O tom, že za poklesem chuti na alkohol stojí právě tato látka, se vědci přesvědčili, když abstinujícím potkanům podali jen GNDF. Zabíral stejně jako ibogain.

Pro odvykání závislosti na alkoholu a drogách jsou kritické především "návraty" lidí, kteří dokázali abstinovat týdny nebo měsíce.
Zatím, neměli lékaři k dispozici mnoho léků, kterými by mohli pacientům v těchto slabých chvilkách pomoci. Pokusy na University of California zřejmě chudé spektrum prostředků mohou rozšířit. Nové léky by mohly fungovat buď na bázi ibogainu nebo přímo na bázi GNDF.

Pramen: Journal of Neuroscience

Datum: 24.01.2005 08:59
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz