Nejrychlejší hltavec mezi savci  
Primát nejrychlejšího polykače potravy mezi savci patří krtkovi hvězdonosému.

 

Zvětšit obrázek
Kennteh Catania a jeho „objekt“ – krtek hvězdonosý

Člověk stihne šlápnout na brzdový pedál za 0,65 sekundy poté, co zahlédl na semaforu červenou. Ve srovnání s krtkem hvězdonosým (Condylura cristata) jsme pěkní loudové. Tenhle podivně vyhlížející druh krtka sice nejezdí autem, ale na zhltnutí právě identifikované potravy mu stačí v průměru 0,227 sekundy. A když sebou skutečně mrskne, spolkne potravu za pouhých 0,14 sekundy. Podle Kennetha Catanii z Vanderbildt University v USA se tento krtek dostal svým reakčním časem na samou hranici fyziologických možností nervové soustavy savců.
„Neznám jiného savce, který by podal srovnatelný výkon,“ říká Catania, který testoval reakční časy krtků na naporcovaných žížalách.
Klíčem k úspěchu je zvláštní krtkův čumák s 22 výběžky. Ty neslouží k čichání, ale k hmatání ve tmě. Díky tomu krtek zjistí, zda je předmět k jídlu nebo je nejedlý za 0,008 sekundy.

Zvětšit obrázek
Areál rozšíření krtka hvězdonosého

Občas lze dokonce krtka přistihnout při tom, že se pohne za hledáním nové potravy  dřív, než mu mozek stačí zasignalizovat, že na potravu právě narazil. Pak se krtek bleskurychle vrátí a chybu napraví. V rychlém příjmu potravy pomáhají krtkovi i pinzetovité zuby. Zvláštností jsou tři mozková centra určená pro zpracování hmatových podnětů. Savci mívají obvykle jen dvě. I to je zjevně adaptaci na světový rekord v hltání.
Rychlá reakce má velkou výhodu v tom, že krtek šetří energií na pronásledování kořisti. Živí se zřejmě drobnými bezobratlými živočichy a ty se nevyplatí pronásledovat. Na honičku za malou kořistí by padlo více energie, než kolik by ji pak krtek s úlovkem přijal.
Paradoxem je, že vědci pořádně nevědí, co vlastně krtek hvězdonosý ve volné přírodě žere. Jeho přirozeným prostředím jsou mokřiny v Kanadě a na severovýchodě USA, které se bezobratlými jen hemží. Krtek při jejich konzumaci přistižen nebyl, ale mlčky se předpokládá, že je to jeho potrava.

krtek

Dvaadvacet výběžků na čenichu slouží krtkovi k hmatání ve tmě.

PramenyNature,   savci.upol.cz

Datum: 06.02.2005 03:28
Tisk článku


Diskuze:

Jak na krtka

Michal,2005-02-08 12:54:07

Já bych ho vykuchal a hned bych věděl čím se živí...

Odpovědět

Co takhle introdukce?

Saša,2005-02-07 10:15:33

Kdyby ho přesídlili do jiné země, jistě by se brzy zjistilo, co vlastně žere.
Co když by byl dobrým bojovníkem proti malárii a spavé nemoci? Nebo u nás proti encefalitidě?
Jestli má někdo v nejbližší době cestu do USA, mohl by zkusit dva párky propašovat, ne?

Odpovědět


introdukce

Marie,2005-02-07 10:39:44

Jan aby nezpůsobil vyhynutí domácích krtků. Stačí připovenout co způsobila introdukce králíků do Austrálie nebo amerického raka k nám.

Odpovědět

Text

Petr,2005-02-06 19:34:17

Nemam zadny fundovany komentar. Jen chci vyjadrit sve podekovani za OSELa :-) Nevim kolik lidi cte oslika, ale za sebe a dalsich par lidicek, kteri si u nas doma ctou oslika diky za moc vyvedeny web

Odpovědět


Díky

redakce,2005-02-06 23:09:55

Petře, naopak, tvůj komentář považujeme za velmi fundovaný. Připomínka je aktuální a dobře zformulovaná. Souhlasíme především s pasáží ohledně vyvedeného webu, a to bez jakýchkoli výhrad. Máš u nás "panáka".
PS: Slib platí jen do vyčerpání zásob. Za redakci Josef (paz).

Odpovědět


Re: Díky

Petr,2005-02-07 17:15:46

Doufám Josefe Pepo, že netrpíte nyní jako já chřipkou a neschopnosti vyslovovat správně slova :-) a že jste nemyslel, že mám u vás pa(d)áka... :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz